Dania jednogarnkowe mają wiele zalet. Mało pracy,szybkie w przygotowaniu,bardzo smaczne,mniej naczyń do zmywania.... Tak można jeszcze wymieniać wiele innych zalet. Dzisiaj polecam Wam garnek warzyw z pulpecikami. Danie możecie podać solo lub z pieczywem. Czasami warto ułatwiać sobie pracę i mieć więcej czasu na inne czynności. Pulpety 500 g mięsa mielonego wieprzowo -wołowego 1 kajzerka 1 jajko(...)łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka oleju Cebulę pokroić w piórka wymieszać z mąką i papryką, a następnie usmażyć na patelni aż będzie chrupiąca. Odsączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu i posypać na wierzchu dania. Posypać natką pietruszki. Smacznego garnek warzyw z pulpetami
O kuchni z uczuciemłyżeczki mąki kukurydzianej 1 łyżka wody Przygotowanie: Roz grzej na dużym ogniu łyżkę oleju w dużej i głębokiej patelni. Dodaj czosnek, posiekane papryczki chili, krojone pomidory, kmin, garam masalę, kurkumę, cukier i sól i podsmaż przez 3-4 minuty, aż warzywa zmiękną (pilnuj żeby czosnek się nie spalił bo będzie gorzki). Następnie dodaj kurczaka i całe papryczki chilli i smaż(...)środku, a sos zredukuje się o 1/3. W międzyczasie, rozgrzej pozostałą łyżkę oleju na drugiej patelni, włóż cebulę i paprykę i podsmaż na dużym ogniu przez 3-4 minuty, do lekkiego zarumienienia. Dodaj p omidory i smaż kolejne 2-3 minuty, mieszając, aż warzywa zmiękną. Wymieszaj mąkę kukurydzianą z łyżką wody, do uzyskania gładkiej pasty. Gdy kurczak będzie gotowy, wymieszaj
karmelowyduszę na wolnym ogniu aż będzie miękka. Seler przekładam do pojemnika wysokiego, dodaję pokrojoną natkę pietruszki i miksuję blenderem. Sos przelewam na patelnię, podgrzewam, dodaję pokrojony camembert i mieszam aż się rozpuści. Doprawiam solą, pieprzem. Warzywa podaję na rukoli, polewam oliwą. Łososia polewam sosem
wesoła kuchniasłonecznika od kiełki lucerny Sos vinaigrette: sok z połówki cytryny 2 łyżeczki angielskiej musztardy 2 łyżki oleju z pestek winogron pieprz Pestki prażymy na patelni. Seler i awokado kroimy w plastry. Na rukolę rozkładamy warzywa, posypujemy owocem granatu i prażonymi pestkami dyni i polewamy sosem vinaigrette
AZgotuj!obiad proponuję także : – Spaghetti carbonara – Placki ziemniaczane – Spaghetti z mięsem mielonym i warzywami – P ielmienie z mięsem – Leczo z cukinią – Pizza z patelni
Kulinarne S.O.S.minut, od czasu do czasu mieszając. Po 15 minutach dodaję cukinię, pomidory, czosnek, mieszam i jeszcze duszę pod przykryciem około 15 minut, do miękkości warzyw, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie, na patelni podsmażam kiełbasę, tak żeby się zrumieniła. Podsmażoną kiełbasę dodaję do pozostałych składników, dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam i całość jeszcze duszę
Uwaga Babcia GotujePRZYGOTOWANIE : Jajka gotujemy, obieramy i kroimy w kawałki. Warzywa kroimy w kostkę, przekładamy do garnka z przyprawami i białą kiełbasą, gotujemy aż warzywa zmiękną. Boczek i cebulę kroimy w kostkę, podpiekamy na patelni aż się zarumienią. Kiełbasę wyjmujemy z zupy i po ostudzeniu kroimy w talarki. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jarzynką. Dodajemy majeranek i pokrojoną kiełbasę oraz
Kulinarne Fantazje Mariolitwardym serem Ribollita - toskańska zupa z fasoli z wolnowaru Połowę fasoli miksujemy na gładką pastę i odstawiamy na bok. Warzywa obieramy. Marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki w średniej wielkości kostkę, a cebulę i czosnek dość drobno siekamy. Na dużej patelni z grubym dnem lub w misie wolnowaru (jeśli korzystacie z naczyń z powłoką DuraCeramic) rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią warzywa
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajajka sól pieprz łyżka majeranku olej do smażenia Dynię zmiksować. Obrane ziemniaki, cebulę i buraka zetrzeć na tarce z zadziorami. Dynię połączyć z warzywami, dodać jajka i majeranek. Wymieszać. Doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać olej. Wyłożyć na patelnię po łyżce masy warzywnej, rozpłaszczyć. Na wierzchu ułożyć plaster oscypka, przykryć płaską łyżką masy. Smażyć placki z obu stron
Weekendy w domu i ogrodziegotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchew, pietruszkę kroimy w kostkę, seler i por kroimy w plastry, papryczkę chili przekrawamy na pół, następnie wrzucamy na patelnię z niewielką ilością tłuszczu i lekko podsmażamy, dodajemy pozostałe warzywa i razem dusimy, aż wszystko będzie miękkie. Na końcu doprawiamy curry, solą i pieprzem. Gotowe warzywa mieszamy z ryżem i trzymamy jeszcze z 2 minuty
Dieta Rozdzielna i Zdrowiemasła Przygotowanie kartoflanki: do garnka wlewam wodę, dodaję marchewkę, pora, pietruszkę, selera, cebulę z łupinką, liście i ziele, gotuję na wolnym ogniu do miękkości warzyw; po tym czasie dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę; na patelni rozgrzewam łyżkę masła, podsmażam drobno obraną i posiekaną cebulkę (tę drugą w przepisie, ta w łupince jest w zupie;) wraz z pieczarkami, przyprawiam vegetą, słodką
Zasmakuj KuchniOdcedź. Rozpuść łyżkę masła i usmaż bataty na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaj pokrojoną cebulę i jarmuż. Smaż przez 2 minuty. Na drugiej patelni rozpuść masło. Pokrój pieczarki i usmaż. Dodaj grzyby do warzyw, wymieszaj i smaż przez 30 sekund. Usmaż jajka sadzone i podaj ze smażonymi warzywami. Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara
codojedzenialaurowy, gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut. Cebule obrać, pokroić w małą kostkę. Marchewki obrać, zetrzeć na kartce. Olej rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, przyprawić do smaku. Warzywa przełożyć do zupy, wymieszać, zagotować. Przyprawić do smaku majerankiem (najlepiej świeżym), solą oraz pieprzem. 1 porcja: ok. 180kcal. Smacznego
Zielona Kuchniaustaw program Soup P1 Przygotowanie tradycyjne: Cebulę podsmaż na maśle i dodaj do garnka z pozostałymi warzywami. Zalać bulionem* i gotować do miękkości warzyw. Przypraw i zmiksuj blenderem. Boczek pokrój i podsmaż na patelni. Do talerzy nalać zupy krem i na wierzch wyłóż podsmażony boczek. Smacznego! * opcjonalnie można użyć 3 szklanki bulionu i 1 szklankę mleka min 2% tłuszczu
CookYourselfdoprawiam solą, pieprzem. Boczek wędzony kroję i przesmażam na patelni. Wykładam na talerz. Marchewkę obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Kapustę kroję, przekładam na patelnię, dodaję marchewkę, podlewam wodą 1/2 szklanki i duszę aż warzywa będą aldente. Dodaję boczek, doprawiam, solą, pieprzem. Na schabie układam plaster mozzarelli, dodaję farsz z kapusty i składam na pół jak kartkę papieru. Spinam wykałaczkami
wesoła kuchniapaprykami, majerankiem, skropić maggi, dodać liść laurowy, ziele angielskie - odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Tak przygotowane skrzydełka obsmażyć z obu stron na patelni i przełożyć je do dużego żaroodpornego naczynia. Pieczarki oraz warzywa oczyścić i pokroić w słupki. Wyłożyć na skrzydełka. Z wody, koncentratu, ketchupu oraz przypraw przygotować sos,dokładnie wymieszać. Sosem zalać skrzydełka i pozostałe składniki. Naczynie
Nie tylko w kuchnigrubych oczkach – czyli wbrew temu, co mówią wszystkie polskie przepisy – starłam buraki, marchew, pietruszkę, kawałeczek selera, a cebulę pokroiłam w drobniutką kostkę. Na patelni roztopiłam masło i podsmażyłam pokrojoną cebulę. Następnie dodałam starte warzywa wraz z octem i szybko „zeszkliłam”. Gdy bulion był gotowy, wyłowiłam z niego mięso i dodałam starte i podsmażone warzywa. Doprawiłam wg swojego uznania solą, pieprzem
Kate's Kitchensosu sojowego, 1 łyżeczkę oleju sezamowego i sok z limonki. Mieszamy i przekładamy na talerz razem ze wszystkimi sokami z patelni. Wok lub patelnię ponownie stawiamy na ogniu, dodajemy pozostałą łyżkę oleju i warzywa: marchewkę, dymkę i groszek cukrowy. Smażymy mieszając przez 2-3 minuty. Dodajemy pozostały sos sojowy, olej sezamowy, wodę i cukier. Mieszamy i podsmażamy 2 minuty
cool and mintyopłukać. Zalewamy 2 l zimnej wody, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy na wolnym ogniu około godzinę. Z ugotowanego wywaru wyciągnąć kości i warzywa z przyprawami. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Do wywaru dodajemy starty chrzan, podsmażony boczek, roztarty z solą czosnek. Śmietanę dokładnie rozmieszać z mąką i zabielić zupę. Zagotować chwilę, aby mąka straciła smak
Kulinarne przemysleniamaluszkowi. Płatki jaglane - bardzo zdrowe i bardzo proste do przygotowania. Można je przygotować na wiele sposobów z różnymi owocami jak również i z warzywami. U nas dzisiaj były z jabłkiem lekko podduszonym na patelni z cynamonem, polane syropem klonowym. Pyszne i bardzo sycące. Składniki: 1 jabłko szklanka mleka 3 łyżki płatków jaglanych łyżeczka syropu klonowego świeżo tarty cynamon Wykonanie
Pysznie & Piękniesię rozpuści. Dodajemy krewetki i odstawiamy aż będą nam potrzebne. Ogórka kroimy w cienkie pałeczki. Marchewkę również kroimy na drobne pałeczki, albo obieraczką do warzyw wykrawamy cieniutkie plasterki. Krewetki wraz z zalewą smażymy na patelni 2-3 minuty. Makaron ryżowy przygotowujemy wg wskazówek na opakowaniu. Papier na sajgonki moczymy pojedynczo w bardzo ciepłej wodzie aż będzie miękki. Składamy sajgonki
Smaki Przyprawy i Koloryjaglanych sól, pieprz Przygotowanie: Spaghetti z cukinii: Czosnek i cebulę drobno posiekać. Bazylię porwać na mniejsze części. Cukinię obrać, umyć. Używając obieraczki do warzyw ciąć długie paski na wzór tagliatelle. Rozgrzać olej na patelni. Wrzucić cebulę, czosnek. Smażyć do zeszklenia. Następnie dodać cukinię, bazylię, sól i pieprz. Wymieszać. Smażyć na maksymalnym ogniu przez około 4 minuty. Dorzucić parmezan. Wymieszać
JaglusiaPrzygotowanie kartoflanki: do garnka wlewam wodę, dodaję marchewkę, pora, pietruszkę, selera, cebulę z łupinką, liście i ziele, gotuję na wolnym ogniu do miękkości warzyw; po tym czasie dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę; na patelni rozgrzewam łyżkę masła, podsmażam drobno obraną i posiekaną cebulkę (tę drugą w przepisie, ta w łupince jest w zupie;) wraz z pieczarkami, przyprawiam vegetą, słodką
Zasmakuj Kuchniciepłego bulionu 200 ml białego wytrawnego wina oliwa z oliwek sól pieprz posiekana natka pietruszki 1 łyżka masła Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy posiekane szalotki i czosnek. Do warzyw dodajemy ryż i smażymy go na wolnym ogniu przez 3 minuty ciągle mieszając. Na koniec dodajemy fasolkę szparagową, wlewamy wino, przyprawiamy
Kulinarne przygody Gatityposiekanymi świeżymi ziołami. Każdy kawałek mięsa ułożyć na tak przygotowanym papierze. Papier złożyć i zawinąć na rogach. Kurczaka smażyć w papierze na dobrze rozgrzanej patelni po kilka minut z obu stron. Podawać z gotowanymi warzywami, ziemniakami lub ryżem
Bulliodrobno pokruszone kotlety sojowe też dadzą radę) ♥ duża cebula ♥ 2 łyżki sosu sojowego ♥ majeranek, jałowiec, sól, pieprz Wykonanie: Pieczarki oraz cebulę drobno starłam. Na patelni podgrzałam niewielką ilość oleju kokosowego i wrzuciłam na nią warzywa oraz granulat. Smażyłam 10 minut regularnie mieszając. Dosypałam przyprawy (majeranku dodałam obficie, jałowca też sporo, ale jest to kwestia indywidualnych preferencji) oraz olej. Wszystko
Kasia Sarnaoleju, dodaję przyprawę kebab - gyros. Paprykę, oliwki, cebulkę i pomidory kroję. Na jeden placek tortilli nakładam trochę startego sera, następnie plastry indyka, na niego warzywa, rukolę i posypuję serem, przykładam drugim plackiem tortilli. Na patelni rozgrzewam troszeczkę masła, kładę tortillę i chwilkę smażę, przewracam na drugą stronę i również smażę (około 2-3 minuty każda strona). Gorące kroję. Tak robimy
kruche babeczkiposiekanymi świeżymi ziołami. Każdy kawałek mięsa ułożyć na tak przygotowanym papierze. Papier złożyć i zawinąć na rogach. Kurczaka smażyć w papierze na dobrze rozgrzanej patelni po kilka minut z obu stron. Podawać z gotowanymi warzywami, ziemniakami lub ryżem
Bulliosłonecznika sos: 4 łyżki oleju (dałam Kujawski cytryna i bazylia) ząbek czosnku, roztarty 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżka octu jabłkowego sól pieprz przygotowanie Warzywa umyć, szparagom obłamać zdrewniałe końce, nie obierać. W głębokiej patelni zagotować wodę, wrzucić szparagi, gotować ok 1 - 1,5 minuty. Wyjąć, pokroić na 3 cm kawałki. Ziemniaki ugotować w mundurkach (nie obierać), kiedy lekko przestygną
Stare Garyoleju i włóż mięso. Obsmaż z każdej strony do zarumienienia. Zalej je bulionem, dodaj pietruszkę, marchewkę, selera naciowego i suszone pomidory i gotuj aż warzywa zmiękną, przez około 15 min. W międzyczasie, na średniej patelni rozgrzej masło, włóż cebulę z pieczarkami i smaż do zeszklenia cebuli. Następnie wmieszaj wszystkie przyprawy, wymieszaj i przełóż do rondla z mięsem. Dodaj śmietankę
karmelowymyjemy, kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy (oprócz curry), gotujemy do miękkości, wyjmujemy na talerzyk. Uzupełniamy wywar, wsypujemy makaron (ja makaron gotuję oddzielnie), warzywa, gotujemy wszystko do miękkości. Wkładamy mięsko z powrotem. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, sporządzamy złotą zasmażkę, rozprowadzamy ją szybko z 0,5 szklanki zimnego mleka, wlewamy do zupy, zagotowujemy, wsypujemy curry i dolewamy
Cukiernia Pychotkicukinię. Obrać marchew i cebulę. Wyczyścić paprkę w środku. Pokroić na cieniutkie plasterki. Cukinię i marchewkę pokroić w cieniutkie batoniki. Poszatkować cebulkę. Na patelni podgrzać oliwę z oliwek. Delikatnie podsmażać w niej pokrojone warzywa przez 10 minut. Tak aby w miarę możliwości pozostały chrupiące. Chodzi o to, by ich nie rozgotować. Przed podaniem warzywa można posypać ziarnkami sezamu lub poszatkowaną
MODA NA BIO