czystą zupę grzybową. Ugotowane i ostudzone grzyby drobno siekamy. Obieramy marchew i pietruszkę, ścieramy na tarce o grubych oczkach lub bardzo drobno kroimy. Warzywa podduszamy do miękkości z łyżką oleju lub masła, na patelni, podlewając je 3-4 łyżkami wody. Cebule kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju lub maśle. Dorzucamy do niej na ostatnie kilka minut zgniecione przez(...)się przypalać. Soczewicę po ugotowaniu możecie rozgnieść widelcem lub zblendować. Ja wolę pierwszą opcję, gdzie wyczuwalne są jeszcze kawałki soczewicy i tekstura ziaren jest mocno widoczna. Dodajemy podduszone warzywa, przesmażoną cebulkę i posiekane grzyby. Doprawiamy do smaku – spróbujcie nadzienia, ile dosolić i popieprzyć. Ja nie soliłam, używałam tylko przyprawy do dań z fasoli. Możecie dodać teraz więcej majeranku
Karo in the Kitchenoliwek - koncentrat pomidorowy - opcjonalnie śmietana 18volt gdy ktoś preferuje zabielane zupy Do garnka wrzucamy podudzie i gotujemy. W tym czasie na patelni na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną paprykę, pieczarki oraz cebulę, po 10 minutach skrapiamy warzywa cytryną i dodajemy 1cm skórki od cytryny, parę listków melisy oraz dodajemy bulion. Podduszamy ok. 10 minut. Do garnka z podudziem dorzucamy pokrojoną
upichconaPity z mięsem i warzywami Od kilku dni w radiu ciągle pity, pity, pity. Pomimo, że rozliczyłam się już w marcu, doszło do tego, że przyśnił mi się Brad Pitt w okienku w Urzędzie Skarbowym! W senniku jednak nie ma pozycji "z Pittem pity wypełniać" ;) Jak dzisiaj po raz trzeci usłyszałam: "wypełniamy pity już niewiele czasu zostało do północy", stwierdziłam(...)gniazdo nasienne, pokroić w paseczki. Dołożyć do cebuli, chwilę podsmażyć. Dodać pomidory lekko rozgnieść widelcem. Dusić bez przykrycia ok. 15-20 minut. Na drugiej patelni usmażyć mięso. Oliwki przekroić na połówki. Na koniec do warzyw dodać oliwki, kukurydzę, usmażone mięso, wymieszać. Chlebki pita przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odciąć kawałek. Do powstałej kieszonki nałożyć farsz. Smacznego
Pełny talerzbulionem. Mięso wołowe oczyszczamy z tłuszczu i błonek, kroimy w centymetrową kostkę. Mąkę wsypujemy do miseczki, mocno solimy i pieprzymy, otaczamy w mące pokrojoną wołowinę, nadmiar mąki strząsamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i patiami rumienimy mięso z każdej strony, mieszając, na średnio wysokim ogniu. Przesmażoną wołowinę przekładamy do garnka. Gotujemy mięso w bulionie pod przykryciem, na małym ogniu przez(...)kości. Wyjmujemy je, oczyszczamy kości z mięsa, kości wyrzucamy, mięso kroimy i dodajemy z powrotem do garnka. W tym czasie obieramy warzywa – marchew, pietruszkę, seler naciowy i cebulę kroimy w równą kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy cebulę do zeszklenia. Do zeszklonej przeciskamy czosnek i smażymy go do momentu, aż straci surowy zapach. Wrzucamy
Karo in the Kitchenminut cebulę z cukinią. Posolić, przemieszać, dolać w razie potrzeby odrobinę wody i zostawić pod przykryciem na chwilę do czasu aż warzywa nieco zmiękną. Po upływie kilku minut przełożyć je do jakiegoś naczynia, a na patelni przesmażyć kawałki indyka. Gdy mięso zacznie się ścinać dodać cukinię i cebulę, a następnie podlać odrobiną wody, zagotować. Potem zmniejszyć moc palnika
Kuchnia Elliesię lubi, to się lubi co się ma”;) Pogoda mi planów nie popsuje!;) Miały być szaszłyki? Będą szaszłyki;) Co prawda nie z grilla, a z patelni i piekarnika, ale co tam;) Grunt, że zachcianka spełniona:) Szaszłyki wyszły bardzo delikatne. Czosnek i cytryna zawarte w marynacie są lekko wyczuwalne. Smakują wyśmienicie. 3 pojedyncze piersi kurczaka kawałek cienkiej kiełbasy(...)boczkiem, należy wykorzystać 2-3 opakowania boczku po około 100-150g ). Następnie na namoczone wcześniej w zimnej wodzie patyczki nabijamy naprzemiennie mięso z warzywami i pokrojoną na plasterki kiełbasą. Gotowe szaszłyki podsmażamy na patelni ze wszystkich stron, po czym przekładamy je na blachę i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (u mnie przez około 6-8 minut
Smaki Na Talerzuwyczuwalnie słona (ale nie przesolona ;-)). Natłuszczoną olejem dłonią urywamy część masy i formujemy kulkę, którą spłaszczamy na placek. Tak przygotowany kotlet kładziemy w rozgrzanej grillownicy, opiekaczu czy na patelni (a nawet możemy upiec w piekarniku) i smażymy na złoty kolor przez kilka minut. Mięso nie może być surowe. Składniki na sos do hamburgerów: 3 łyżki majonezu łyżka musztardy stołowej(...)tutaj przepis ) sałata pomidor zielony ogórek ogórki kwaszone lub np. ogórki kanapkowe rzodkiewka ulubione kiełki rukola żółty ser w plastrach lub inne ulubione warzywa Wykonanie: Bułki od hamburgerów kroimy na pół i zrumieniamy na patelni częścią wewnętrzną do spodu, po czym smarujemy je sosem. Następnie budujemy hamburgery, układając sałatę, kotlet, ser, ulubione dodatki i ponownie sałatę
Poezja Smaków - blog kulinarnyByło pyszne :) Składniki: 300 g kaszy gryczanej 1 brokuł 2 marchewki 2 cebule 3 ząbki czosnku olej majeranek sól, pieprz Wykonanie: Warzywa obrać i umyć. Cebulę pokroić w piórka, marchewkę w kostkę. Brokuł podzielić na różyczki, ugotować. Na patelni zeszklić cebulę, dodać marchewkę oraz czosnek, smażyć całość przez kilka minut. Następnie wsypujemy kaszę, podlewamy wodą, doprawiamy majerankiem, solą
magiczna kuchnia Kasichwilę 2. Podsmażone warzywa przełożyć do garnka zalać ok 2,5 litra wody gotować aż warzywa zmiękną 3. Miękkie warzywa zmiksować w zupie dodać jogurt wymieszany z śmietaną zagotować ponownie doprawić solą i pieprzem 4. Na patelni rozpuścić masło podsmażyć szpinak dodać sól pieprz zupę nalać do miseczek do każdej porcji dodać podsmażony szpinak i groszek ptysiowy
W królestwie smaków Beatykosteczkę i podsmażamy na złoto.. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy dodajemy startą marchew, pietruszkę i seler.Solimy, przykrywamy patelnię i dusimy...po 5 minutach podlewamy wodą, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości. Na koniec do warzyw wrzucamy usmażoną cebulę, koncentrat, cukier. Mieszamy i sprawdzamy smak, ewentualnie jeszcze doprawiamy.Tak przygotowany sos pozostawiamy w garnku i bierzemy się
Gosia gotujemoim stole. Nie żeby wcześniej ich było mało , ale zdecydowanie bardziej wolałam sięgnąć po kawałek pysznego ucieranego ciacha ;) Dziś mam dla Was przepis na niesamowicie smaczny smażony ryż z warzywami. Wykorzystałam do tego ryż naturalny , dzięki czemu jest jeszcze bardziej zdrowo. Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * ryż naturalny / brązowy – 200 g * marchew – 2 szt * kapusta włoska(...)smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ryż gotujemy na sypko. Marchew obieramy , kroimy w zapałki. Cebulę drobno siekamy , kapustę szatkujemy , pora kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej , wrzucamy marchew , przesmażamy , a po chwili dodajemy resztę warzyw. Cały czas mieszając przesmażamy kilka minut , a następnie wsypujemy ugotowany ryż. Na wolnym ogniu smażymy ok. 3-5 minut , a następnie zalewamy jajkami roztrzepanymi z sosem
Ostra na SłodkoUwielbiam łososia pod każdą postacią i już od dawna miałem ochotę zrobić jego grillowaną wersję. Przepis jest niezwykle prosty, a smakuje nieziemsko :) Sam łosoś jest niskokaloryczny
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łyżki mąki pszennej Sól, pieprz Olej kokosowy do smażenia 2 torebki kaszy jęczmiennej perłowej Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę, na patelni roztapiamy łyżkę oleju kokosowego, dodajemy cebulę i chwile smażymy, dodajemy mrożone warzywa. Oczyszczone papryki kroimy w paski i dodajemy do warzyw, chwile razem smażymy. Dodajemy ciecierzycę i koncentrat pomidorowy, podlewamy niewielka ilością wody, dusimy na małym ogniu
Bajeczna Kuchnia