lekko posolić. Łyżką zgarniać ciasto z talerza do wody tworząc podłużne kluski. Gotować do wypłynięcia szpecli na powierzchnię wody. Odcedzić na sitku. Na patelni rozgrzać drugą połowę masła i podsmażyć szpecle.. Połączyć z warzywami i wymieszać. Ponownie doprawić solą i pieprzem. Podawać bezpośrednio na talerz
O kuchni z uczuciemWięcej warzyw niż mięsa czyli łopatka duszona w marchewce z groszkiem i cebulą.Składniki:-ok.60 dkg łopatki-5 marchewek-1 cebula-3 ząbki czosnku-puszka groszku-sól-pieprz-olej-5 dkg masła-przyprawa warzywna Mięso kroimy na nieduże porcje, przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy olejem. Odstawiamy na pół godziny. Marchewkę i cebulę kroimy w kostkę a czosnek(...)warzywną. Groszek odsączamy.Na patelni z niewielką ilością oleju podsmażamy do zrumienienia przygotowaną łopatkę. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego a na patelnię wykładamy marchewkę z cebulą i czosnkiem. Dodajemy masło i podsmażamy warzywa do zeszklenia cebuli na niewielkim ogniu.Dokładamy groszek,chwilę podsmażamy a następnie dolewamy pół szklanki wody. Mieszamy i przekładamy warzywa do naczynia przykrywając
Maminek kulinarnypół pora,pietruszkę korzeń,seler ,Marchewkę w paski (6-8-części wzdłuż) cebule kobrana kroimy na pół i pieczemy na patelni tak aby wieksza cześć była ciemna Gdy nasza zupa nie będzie już potrzebować szumówki wrzucamy warzywa i gotujemy tak na wolnym ogniu około 1,5 godziny nie zapominajmy o zielu angielskim liściu laurowym Garnek nasz
Viola cooks with passionoliwa + masło do smażenia przygotowanie Ziemniaki obrać i pokroić w niewielką kostkę. Do bulionu wrzucić pokrojone ziemniaki, gotować aż warzywa będą miękkie. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w spora kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać cebulę, chwilę podsmażać, dodać ogórki, posiekany czosnek i smażyć jeszcze ok 5 min na niewielkim ogniu
Stare Garylodówce. Uda mogą leżakować do 48 godzin przed planowanym pieczeniem wyjąć uda z lodówki, by nabrały temperatury otoczenia obrane, umyte warzywa zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej gęsie uda ułożyć na nie za gorącej patelni i powoli wytapiać tłuszcz. Gdy skóra się zbrązowi, odwrócić uda na drugą stronę i wytapiać, do zbrązowienia skóry na dno garnka wylać 2 łyżki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!takim śniadaniu człowiek dostaje ogromny zastrzyk energii na przynajmniej połowę dnia. Całkiem serio mówię. Zbliża się godzina 13 a ja czuję się niesamowicie po śniadaniu pełnym warzyw zielonych, pieczarek, smażonych w kaszy gryczanej jajek. Pełnowartościowy posiłek, który rozgrzeje i pozytywnie nastroi na resztę dnia! Składniki (na 2 -3 porcje): 4-5 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej 4-5 mrożonych szparag zielonych(...)posiekane szparagi zielone oraz umyte i obrane pieczarki. Brokuł kroją na mniejsze kawałki i podsmażam z resztą warzyw. Dodaję ugotowaną kaszę oraz groszek i doprawiam składniki solą, pieprzem, chili oraz kolendrą. Wbijam jajka, posypuję serem i przykrywam pokrywą patelnię. Smażę danie na wolnym ogniu jeszcze 2 minuty. Ściągam z ognia i podaję od razu. Smacznego, Klaudia
Mango Papajadurszlaku, posyp solą i wymieszaj rękoma. Odstaw na 15 minut i w tym czasie przygotuj resztę warzyw. Cukinię, paprykę i cebulę pokrój w grubą kostkę. Jeżeli używasz świeżych pomidorów, obierz je ze skórki i pokrój w kostkę. Nalej sporo oliwy do dużej patelni i rozgrzej na dużym ogniu. Obmyj bakłażana z soli pod bieżącą wodą, następnie osusz na ręczniku papierowym(...)będziecie musieli zrobić to partiami. Bakłażan wsiąknie sporo oliwy, dlatego należy sukcesywnie ją uzupełniać. Następnie usmaż kawałki cukinii. Usmażone warzywa rozłóż na ręcznikach papierowych, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. W międzyczasie przygotuj pomidorowy sos. Rozgrzej dwie łyżki oliwy na patelni, wrzuć cebulę, czosnek i paprykę i smaż aż zmiękną. Dodaj pomidory, przecier pomidorowy, cukier i przyprawy. Przykryj i zmniejsz
Chilli Czosnek i Oliwacebulę kroimy w cienkie krążki ( tylko białe części pora) , a papryki w paski. Na dno rozgrzanej dużej patelni ( z przykrywką i grubym dnem) wlewamy łyżkę oleju, dodajemy masło, a następnie wrzucamy pokrojone pory i cebulę. Warzywa lekko solimy ( szybciej puszczą sok) i smażymy przez pięć minut. Teraz możemy do garnka z porami dodać paprykę i całość smażyć
Miód i pieprzwarzywa kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy wodę, wkładamy cieciorkę, solimy i gotujemy przez ok. 30 minut. W międzyczasie na patelni przesmażamy cebulę, a po chwili dodajemy marchewkę z pietruszką i smażymy ok. 5 minut. Do zupy dodajemy warzywa oraz ziemniaki i gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki pokrojone w kostkę oraz majeranek, lubczyk, pieprz
Delicious Titbitsdelikatnie płuczemy. Siekamy w drobną kostkę cebulę, kroimy w plastry pora ( tylko białą cześć), paprykę kroimy na paski. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i delikatnie szklimy na nim cebulę, oraz pora. Do zeszklonych warzyw dodajemy paprykę, koncentrat , musztardę , miód, c ałość mieszamy, doprawiajmy solą, oraz pieprzem i smażymy 2-3 minuty. Opłukane śledzie kroimy
Miód i pieprzprzygotowania:1. Mięso pokroić w grubszą kostkę, obsypać gyrosem.2. Paprykę i cebulę pokroić w grubą kostkę.3. Na patyczki do szaszłyków nałożyć mięso i warzywa oraz suszone morele.4. Smażyć na niewielkiej ilości oleju na patelni grillowej lub grillu.5. Bardzo dobrze smakuje z surówkami. Podałam z surówką z kapusty pekińskiej z kaki. Smacznego
Kuchnia domowa Aniczystą zupę grzybową. Ugotowane i ostudzone grzyby drobno siekamy. Obieramy marchew i pietruszkę, ścieramy na tarce o grubych oczkach lub bardzo drobno kroimy. Warzywa podduszamy do miękkości z łyżką oleju lub masła, na patelni, podlewając je 3-4 łyżkami wody. Cebule kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju lub maśle. Dorzucamy do niej na ostatnie kilka minut zgniecione przez(...)się przypalać. Soczewicę po ugotowaniu możecie rozgnieść widelcem lub zblendować. Ja wolę pierwszą opcję, gdzie wyczuwalne są jeszcze kawałki soczewicy i tekstura ziaren jest mocno widoczna. Dodajemy podduszone warzywa, przesmażoną cebulkę i posiekane grzyby. Doprawiamy do smaku – spróbujcie nadzienia, ile dosolić i popieprzyć. Ja nie soliłam, używałam tylko przyprawy do dań z fasoli. Możecie dodać teraz więcej majeranku
Karo in the Kitchenoliwek - koncentrat pomidorowy - opcjonalnie śmietana 18volt gdy ktoś preferuje zabielane zupy Do garnka wrzucamy podudzie i gotujemy. W tym czasie na patelni na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną paprykę, pieczarki oraz cebulę, po 10 minutach skrapiamy warzywa cytryną i dodajemy 1cm skórki od cytryny, parę listków melisy oraz dodajemy bulion. Podduszamy ok. 10 minut. Do garnka z podudziem dorzucamy pokrojoną
upichconaPity z mięsem i warzywami Od kilku dni w radiu ciągle pity, pity, pity. Pomimo, że rozliczyłam się już w marcu, doszło do tego, że przyśnił mi się Brad Pitt w okienku w Urzędzie Skarbowym! W senniku jednak nie ma pozycji "z Pittem pity wypełniać" ;) Jak dzisiaj po raz trzeci usłyszałam: "wypełniamy pity już niewiele czasu zostało do północy", stwierdziłam(...)gniazdo nasienne, pokroić w paseczki. Dołożyć do cebuli, chwilę podsmażyć. Dodać pomidory lekko rozgnieść widelcem. Dusić bez przykrycia ok. 15-20 minut. Na drugiej patelni usmażyć mięso. Oliwki przekroić na połówki. Na koniec do warzyw dodać oliwki, kukurydzę, usmażone mięso, wymieszać. Chlebki pita przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odciąć kawałek. Do powstałej kieszonki nałożyć farsz. Smacznego
Pełny talerzbulionem. Mięso wołowe oczyszczamy z tłuszczu i błonek, kroimy w centymetrową kostkę. Mąkę wsypujemy do miseczki, mocno solimy i pieprzymy, otaczamy w mące pokrojoną wołowinę, nadmiar mąki strząsamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i patiami rumienimy mięso z każdej strony, mieszając, na średnio wysokim ogniu. Przesmażoną wołowinę przekładamy do garnka. Gotujemy mięso w bulionie pod przykryciem, na małym ogniu przez(...)kości. Wyjmujemy je, oczyszczamy kości z mięsa, kości wyrzucamy, mięso kroimy i dodajemy z powrotem do garnka. W tym czasie obieramy warzywa – marchew, pietruszkę, seler naciowy i cebulę kroimy w równą kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy cebulę do zeszklenia. Do zeszklonej przeciskamy czosnek i smażymy go do momentu, aż straci surowy zapach. Wrzucamy
Karo in the Kitchen