warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:179/829)

Azjatycka sałatka z grillowaną wołowiną 161

mięso odpoczęło.  Na talerzu układamy sałatę, gałązki kolendry, wstążki z marchewki i melona zrobione obieraczką do warzyw, paprykę pokrojoną w plasterki i cebulę pokrojoną w piórka. Polędwicę kroimy w paski i układamy na sałatce. Całość posypujemy sezamem uprażonym na suchej patelni. Sos: Wyciskamy sok z 2 limonek, dodajemy cukier brązowy, sos sojowy, starty korzeń imbiru, pokrojoną papryczkę chilli

Smakowity Blog Kulinarny
ZUPA KREM Z BROKUŁ I JARMUŻU 172

pora pokroiłam na plasterki. Umyłam i podgotowałam jarmuż. Umyłam brokuły. Włożyłam je do zupy. Podsmażyłam na patelni pokrojoną cebulę. Pod koniec jej smażenia dodałam starte ząbki czosnku. Dodałam ją do zupy. Następnie do garnka powędrował podgotowany jarmuż. Przyprawiłam przyprawami i gotowałam wszystko, aż warzywa były miękkie. Wyjęłam liście laurowe, ziele angielskie i mięso. Można je obrać i dodać do zupy

potrawyregionalne
Kurczak po meksykańsku Tex-Mex 258

minut z każdej strony – ale uwaga, żeby go nie przesmażyć. Zdjąć mięso z patelni, odłożyć. Na tę samą patelnię wrzucić zmiażdżony czosnek, pokrojoną w cienki półksiężyce cebulę i paprykę pokrojoną w niewielką kostkę. Smażyć kilka minut (pk. 5), aż warzywa zaczną lekko mięknąć (papryka ma zostać w miarę chrupka, ale nie surowa). W międzyczasie wypłukać fasolę z zalewy

Pociąg Do Kuchni
Sałatka piknikowa z grzankami 220

szynkę przełożyć do miski i wymieszać. Tosty oprószyć obficie ostrą papryką i upiec w tosterze, lub usmażyć na patelni. Pokroić w kosteczkę, dodać do sałatki. Szczypiorek posiekać, wymieszać z majonezem i ketchupem, dodać wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać. Sosem polać warzywa. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Expresowy brokuł z patelni 151

Niezwykle zdrowe i smaczne caloroczne warzywo jakim jest brokul dzisiaj w wersji expresowej.Smaczny,chrupiacy, naprawde super szybki i latwy spssob przygotowania mam nadzieje zacheci Was do wyprobowania przepisu.Nieporownywalnie smacznieszy od gotowanego w wodzie lub na parze. Skladniki: 500 g brokula 2 zabki czosnku 2 lyzki oleju z orzeszkow ziemnych  sol,pieprz olej sezamowy-opcjonalnie Wykonanie: brokula umyc,osuszyc.Lodyge obciac(...)obrac i pokroic w cienkie plasterki.Rozyczki podzielic na mniejsze kawalki.Czosnek obrac i drobno posiekac na patelni lub w woku rozgrzac olej z orzeszkow ziemnych,dodac czosnek sol i pieprz i podsmazac okolo 30 sekund.Dodac brokula i podsmazac okolo 2 minut.Nastepnie dodac 7 lyzek wody przykryc patelnie i na mocnym ogniu dusic 5 minut zdjac pokrywke,skropic olejem sezamowym i podawac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gulasz z szynki 164

plastry. Pieczarki myjemy i kroimy na połówki lub ćwiartki, a jeśli są bardzo drobne zostawiamy w całości. Olej rozgrzewamy na patelni i obsmażamy na nim mięso, a następnie przekładamy je do rondla. Na tym samym tłuszczu obsmażamy pieczarki i warzywa, a następnie dodajemy całość do mięsa. Dolewamy wodę - tak by zakrywała składniki i gotujemy na niewielkim ogniu do czasu

Czary - gary w kuchni
BULGUR Z WARZYWAMI, PIECZARKAMI I JAJKIEM SADZONYM 219

oleju podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy czosnek, pieczarki, solimy, pieprzymy i smażymy całość ok. 10 minut. Następnie przekładamy na patelnię ugotowaną kaszę,  brukselkę i odcedzoną małą puszkę groszku. Smażymy chwilę całość, doprawiamy do smaku.  Do kaszy z warzywami zrobiłąm jajko sadzone i bardzo fajnie komponowały się smaki - polecam

Walijskie Pichcenie
Sprośnie faszerowane cukinie 196

kokosowym mleku, który sprawi, że farsz będzie aksamitnie gładki i kremowy oraz sosie salsa, który nada wspaniałego warzywnego aromatu. Pamiętaj, aby wybrać ten dobrej jakości, składający się z samych warzyw, bez zbędnych dodatków.  Składniki: 4 okrągłe cukinie ½ szklanki brązowego ryżu 1 spora cebula 1 mała czerwona papryka 1 szklanka mrożonej mieszanki groszku i marchewki ½ szklanki kukurydzy (mrożonej(...)oraz przyprawę curry. Duś całość przez kolejne 3-4 minuty, na minutę przez końcem gotowania dodaj umyte i lekko posiekane liście szpinaku. Zdejmij patelnię z ognia, dorzuć wcześniej ugotowany brązowy ryż i połącz go z warzywami. Rozgrzej piekarnik do 180 °C Wydrążone cukinie nadziewaj aż po same brzegi aromatycznym farszem, a wierzch ozdób uroczymi czapeczkami. Do naczynia z cukiniami wlej

Roślinna - blog wegański
Pasta Calamari z owocami morza na czosnkowym maśle 264

makaronu tylko z warzywami w sosie a owe makaronowe krążki do złudzenia przypominające kalmary "zmylą oko". Jako dodatki wybrałam młody groszek cukrowy, ale może to być inne zielone warzywo. A jako chrupiący element i kontrast kolorystyczny wybrałam chińskie grzybki Mun , które po namoczeniu i nawet ugotowaniu zawsze pozostają przyjemnie chrupiące. Celowo nie wybrałam żadnego czerwonego składnika. Owoce morza na maśle(...)dodać na końcu. Gdy masło stało się aromatyczne od czosnku wrzucić na nie kawałki chili. Zamieszać. Teraz czas na groszek lub inne warzywo. Podsmażaj tylko 2-3 minuty. Powinny pozostać chrupiące. Po tym czasie wrzucić na patelnię osączony makaron, odkręcić ogień na duży i zamieszać. Gdy temperatura podniosła się wrzucić do makaronu dobrze odsączone owoce morza, cebulę dymkę, natkę pietruszki

Sztuka gotowania w/g Samiry
Damskie grillowanie, czyli kurczak, ser i ananas 214

Obecnie jestem na etapie testowania granitowych naczyń do gotowania i smażenia włoskiej firmy  Ballarini . Tak więc wzięłam syna do kuchni, wyciągnęłam patelnię grillową z szafki i zaczęliśmy się bawić. Na pierwszy ogień poszły szaszłyki drobiowe i warzywa. Tak jak wspomniałam, że jestem na etapie testowania, więc bezlitośnie paski piersi z kurczaka przeplatałam żółtym serem, bo ser to wcale

Blondynka Gotuje
Rozgrzewająca zupa z kapusty 199

dodajemy do kapusty. Umytą paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w cienkie paski. Gdy kapusta z cebulą zmniejszą swoją objętość na patelni (zmiękną) dodajemy paprykę. Obrany imbir i czosnek kroimy w plasterki, następnie w słupki – dodajemy do pozostałych warzyw posypując płatkami chilli oraz 1 łyżeczką cuminu. Jeszcze chwilę podsmażamy. W międzyczasie doprowadzamy do wrzenia bulion, dodajemy kiełbasę oraz pokrojone ziemniaki. Gotujemy

mojewypiekiinietylko
Filet z kurczaka z warzywami w stylu ratatouille 345

Pomidory kroimy na 8, 12 lub 16 kawałków – zależnie od ich rozmiarów – pozostawiając skórkę, ale usuwając ewentualny nadmiar łykowatych części. Warzywa mieszamy ze sobą i z pozostałą solą i pieprzem, przy czym pomidory trzymamy osobno. Na głębokiej patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Filety z kurczaka smażymy intensywnie przez 5 minut ze wszystkich stron do zezłocenia się

Kulinarna Pokusa
Kuchnia japońska: Okonomiyaki 136

jeśli będzie to boczek, czekamy aż zrobi się z niego bekon, smażąc najpierw po obu stronach, jeśli wybierzemy owoce morza i warzywa nakładamy tylko na chwilę przed wyłożeniem ciasta). Po czym nakładamy ciasto, smażymy na małym ogniu. Przykrywamy patelnię pokrywką by ciasto równomiernie się usmażyło i by w środku nie było surowe. Po kilkunastu minutach przekręcamy na drugą stronę

KreatywnePiny
Karkówka z warzywami w pięciu smakach 333

kilka minut jeśli nie policzymy czasu na przygotowanie warzyw  i mięsa bo to kilka minut więcej ;) ale czego się nie robi dla dobrego obiadu.    Karkówka z warzywami w pięciu smakach ( porcja dla 4 osób ) 0,5 kg karkówki wieprzowej  1 papryka czerwona  2 łyżki sosu sojowego  2 łyżki przyprawy pięciu smaków  1 cebula(...)patelni 3 łyżki oleju i przesmażyć cebulę i czosnek wraz z imbirem, po przesmażeniu zdjąć z patelni i odłożyć do miseczki. Na patelni rozgrzać resztę oleju i przesmażyć na nim mięso, po chwili dodać warzywa i wodę oraz przesmażyć razem, po chwili dodać cebulę z dodatkami i jeszcze razem przesmażyć.  Makaron soba ugotować w gorącej wodzie przez 3 minuty

Kuchnia na wzgórzu
penne z warzywami 334

czerwonej papryki 1 cukinia 1 bakłażan 8-10 pomidorów suszonych w oleju olej z pomidorów suszonych bazylia zioła prowansalskie sól parmezan PRZYGOTOWANIE Na patelni rozgrzać olej z suszonych pomidorów – najlepiej tyle, by pokrył dno. Przygotować warzywa. Marchewki pokroić w drobną kostkę i wrzucić na rozgrzany olej. Gdy marchewka będzie miała złoty kolor dodać drobno poszatkowaną cebulę. Resztę warzyw przerobić

zabawa smakiem

Proponowane wyszukiwania