warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:186/829)

Cannelloni z mięsem i sosem pomidorowym 258

dodatkiem warzyw oraz zapieczenie tak wypełnionego cannelloni pod sosem pomidorowym wg naszego przepisu. Chociaż to danie „całoroczne”, sugerujemy, aby w miarę możliwości, zwłaszcza jesienią, dodać do farszu dynię. To warzywo doskonale łączy się bowiem z pomidorami czy czosnkiem. Poza sezonem dyniowym można jednak spokojnie użyć marchewki. To w gruncie rzeczy bardzo łatwe i nieszczególnie czasochłonne w przygotowaniu danie. Więcej uwagi(...)dynię wystarczy pokroić w bardzo drobną kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy w kostkę. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę, czosnek i marchewkę lub dynię. Smażymy przez kilka minut często mieszając. Do warzyw dodajemy niewielkimi porcjami wołowinę dokładnie mieszając składniki i pilnując, aby mięso było dobrze rozdrobnione. W międzyczasie solimy

Kulinarna Pokusa
Buddha bowl: ryż, kurczak, awokado 173

rodzajów warzyw, w większości na surowo. Wybierzcie swoje ulubione. Białka – tutaj wykorzystujemy delikatne mięso, nabiał, jajka, lub bardzo zdrowe awokado Toppingi - to marynowane warzywa, orzechy, nasiona. Orzechy i nasiona warto przed podaniem uprażyć na suchej patelni, nabiorą wtedy wspaniałego aromatu. Musimy tylko uważać, bo bardzo szybko potrafią się przypalić, a wtedy stają się gorzkie. Świeże zioła - wybierzcie swoje ulubione

Kulinarne przygody Gatity
Placki z kapusty pekińskiej , pomysł na obiad 165

push({}); Ciasto musi być dość gęste kleiste , w razie potrzeby można dosypać więcej mąki lub dolać wody . Trudno dokładnie oszacować ich ilość , bo warzywa wydzielają różną ilość soku po ugniataniu . Smażymy na oleju na małej patelni , tak żeby placki miały około 0,5 cm grubości . Ogień nie może być zbyt duży ,żeby zdążyły się dopiec w środku . Przy przewracaniu warto

Ogrodnik w podróży
SAŁATKA Z KREWETKAMI 135

pomidory mix sałat oliwa z oliwek sól do smaku Sałatę układamy na talerzach. Pomidory myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na ósemki. Warzywa kładziemy na sałacie. Polewamy oliwą z oliwek oraz obsypujemy solą. Na patelni roztapiamy masło, wyciskamy czosnek. Dodajemy krewetki, przez chwilę smażymy do momentu zezłocenia. Solimy do smaku. Gorące krewetki wykładamy na sałatę.   Smacznego

Słodki Zakątek
Sznycle z indyka z puree ziemniaczanym i salsą meksykańską 168

rozbijamy lekko tłuczkiem do mięsa, maczamy w roztrzepanym jajku, następnie w panierce powstałej z mąki z bułką tartą. Smażymy na złoty kolor. Na patelni rozgrzewamy 5 łyżek oleju, wsypujemy zamrożoną mieszankę meksykańską. Smażymy do miękkości warzyw, doprawiamy solą, pieprzem, koperkiem. Zalewamy pomidorami, wymieszanymi z sosem chili i słodko kwaśnym

Życie zaczyna się w kuchni
Tagliatelle z ragu bolońskim 154

wina 3 łyżki oliwy z oliwek LaSelva 1 słoiczek ragu di verdure a cubetti LaSelva 250 g makaronu tagliatelle LaSelva sól, pieprz Dużą patelnię z grubym dnem rozgrzewamy razem z oliwą i przesmażamy na niej warzywa: cebulę  i paprykę pokrojoną w kosteczkę, starty czosnek i marchewkę.  Do podsmażonych warzyw dodajemy zmielone mięso. Te podsmażamy tak długo, aż cały

MamaOskarka
ryba zawijana w cukinii 146

dorsza niewielka cukinia sól i pieprz do smaku Przygotowanie: filet oprószamy solą i pieprzem z każdej strony  cukinię obieramy obieraczką do warzyw na długie paski rybę zawijamy w cukinię i smażymy na rozgrzanej patelni w niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron przez kilka minut podajemy z ryżem lub kaszą  Smacznego

Gotowanie z pasją
Spaghetti chili con carne 137

opakowanie makaronu pełnoziarnistego spaghetti LaSelva kiełki czerwonej kapusty lub inne ulubione Warzywa ścieramy na tarce i podsmażamy na oliwie z oliwek. Do warzyw dodajemy zmielone mięso i dusimy wszystko razem około 25 minut. Następnie patelnie odkrywamy i odparowujemy wodę i soki. Po odparowaniu dodajemy sos pomidorowy, bazylię i kukurydzę. Całość doprawiamy, mieszamy i gotujemy razem około 3 minuty. W międzyczasie

MamaOskarka
Spaghetti po węgiersku 166

cebula, 1 mała cukinia, ½ strąka papryki czerwonej, ½ strąka papryki żółtej, 3 pomidory, 5 łyżek oliwy, woda, sól, pieprz, oregano, bazylia. PRZYGOTOWANIE: 1. Wszystkie warzywa kroję w małą kostkę. Mięso mielone razem z cebulą przekładam na patelnię. Wlewam oliwę. Smażę na małym ogniu około 5 minut. 2. Mięso podlewam niewielką ilością wody. Dodaję cukinię oraz papryki. Wszystko razem duszę 5 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Placki ziemniaczane, wersja podstawowa. 169

zawsze kilka kalorii mniej. 😉 Podajemy z czym kto lubi, sosem, surówką albo same. Ja najbardziej lubię z serkiem i górą warzyw na ostro. Takie odsączone ciasto to same plusy, nie pryska na patelni,  a placki są jak marzenie, pulchniutkie i chrupiące.  Bez względu czy ze starych czy nowych ziemniaków. Smacznego

Dieta moja pasja
Przepis # 16 Tymiankowe naleśniki 188

pietruszka - kawałek selera  - pół pora - 1 cebula - 1/2 zmielonej piersi z kurczaka - sól, pieprz oraz przyprawy: pieprz ziołowy, papryka oraz czosnek Na patelni podsmażyłam cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodałam mięso i całość delikatnie smażyłam. warzywa starłam na tarce. Dodałam do mięsa i dusiłam około 15-20 minut. Na koniec przyprawiłam farsz.  Następnie na naleśnikach ułożyłam farsz i zwinęłam

Health-Fit-Life
Makaron razowy z patelni, z kurczakiem i warzywami 235

udusić. To pozwala zachować wszystkie smaki w jednym naczyniu, a także użyć tylko jednego naczynia do przyrządzenia całej potrawy. Taki makaron z patelni to wygodne danie bo mam mniej zmywania. Przygotowanie tego makaronu z kurczakiem i warzywami zajęło mi nie więcej niż 20 minut, a wyszło bardzo smaczne i pożywne danie. Szybkie danie jednogarnkowe, a właściwie jednopatelniowe, w mniej niż

Smaczna Pyza
Cannelloni ze szpinakiem, fetą i orzechami 143

czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Dodajemy szpinak i dusimy, aż będzie miękki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na osobnej patelni podsmażamy pieczarki. Dodajemy do nich suszone pomidory i chwilę razem dusimy. Warzywa przekładamy do szpinaku. Dodajemy posiekane orzechy i chwilę razem podgrzewamy. Doprawiamy do smaku w razie potrzeby. Farsz odstawiamy do przestudzenia. Gdy lekko przestygnie dodajemy

Smak mojej kuchni
Wątróbka drobiowa z pieczarkami i jabłkiem 145

cebulę-bez szczypioru  kroimy w plasterki, obrane jabłko w kostkę, podduszamy pod przykryciem na klarowanym maśle rozgrzanym na głębokiej  patelni, w trakcie smażenia doprawiamy papryką, ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem, gdy warzywa zmiękną zalewamy śmietanką , i chwilę smażymy aż zacznie gęstnieć , dodajemy podsmażoną wątróbkę, dusimy  na wolnym ogniu do miękkości. Podajemy gorącą posypaną szczypiorem

Wanilia i Kardamon
Roladki z mozzarellą i pomidorami suszonymi 237

Najpierw roladki kładziemy na patelnię spięciem w dół. Potem podsmażamy je ze wszystkich stron, do uzyskania ładnego, brązowego koloru. Podsmażone roladki zdejmujemy z patelni, a na ten sam tłuszcz wrzucamy pokrojone: cebulę, paprykę i pomidory. Warzywa solimy, pieprzymy i posypujemy papryką słodką. Warzywa podsmażamy do zeszklenia cebuli. Pomiędzy podsmażone warzywa wkładamy roladki. Dolewamy bulion. Roladki powinny być przykryte sosem

Smak mojego domu
Paprykarz z tuńczykiem 197

oliwie, do zeszklenia cebuli. Do podsmażonej cebuli dodajemy marchewkę i podsmażamy kolejne 5 minut. Marchewkę z cebulą odgarniamy na bok i bezpośrednio na patelnię dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy go około 2 minuty. Do warzyw dolewamy 1 szklankę wody, dodajemy przecier pomidorowy, słodką paprykę, ostrą paprykę, mielone liście laurowe i całość dusimy (pod przykryciem), aż warzywa będą miękkie

Smak mojego domu
Żurek 134

liście laurowe, ziela angielskie). Cebulę pokroić w średniej wielkości kostkę. Boczek pokroić w małej wielkości kostkę i podsmażyć na nienatłuszczonej patelni. Kiedy boczek się wytopi dodać cebulę, zeszklić. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w dużej wielkości kostkę. Wyjąć warzywa (i zrobić z nich np. sałatkę warzywną) i dodać cebulę z boczkiem oraz ziemniaki. Gotować 15 minut. Wlać żur i zagotować

Karola gotuje
Dietetyczne buraki z imbirem 212

razie potrzeby należy uzupełniać wodę, ponieważ buraki nie mogą wystawać ponad powierzchnię. Po ugotowaniu buraki obrać ze skóry i przetrzeć w maszynce do warzyw na grubym oczku. 2. Zasmażanie. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na patelni z odrobiną oleju (3 ziarna). Dodać obrany ze skóry i pokrojony w kostkę imbir oraz przetarte buraki. Smażyć ok. 15 minut ciągle mieszając

Pij soki wyciskane
Kuskus z Tofu i Sosem BBQ 138

smażymy ok. 5 minut. Po 3 minutach przewracamy na drugą stronę. Ketchup łączymy z wodą, przyprawami i sosem chili. Po zdjęciu tofu z patelni (i wyłączeniu jej) wykładamy na nią brokuł i kuskus. Po zmieszaniu warzyw wykładamy je na talerz z tofu i sosem. Zapisz Zapisz

rabarbarowo
Pasztet warzywno-jaglany 199

pietruszkę pokroić w kostkę, por w krążki, orzechy utłuc tłuczkiem do mięsa, przez folię Cukinię obrać, wydrążyć środek i pokroić w kostkę Na patelni rozgrzać masło klarowane i poddusić cebulę Gdy cebula będzie gotowa, dodać warzywa oraz przyprawy, wymieszać i pod przykryciem dusić całość ok. 12-15 minut od czasu do czasu mieszając i dodając masło klarowane Ugotowaną kaszę jaglaną

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sałata z bażantem 154

Żurawinę namoczyć w gorącej wodzie i po ok 10 minutach odsączyć. Cebulę drobno posiekać a paprykę obrać i pokroić na kawałki. Podsmażyć na patelni i gdy będą miękkie dodać cukru i karmelizować. Odstawić na bok. Warzywa umyć – pomidory pokroić (ja miałam raptem dwa), ogórki i marchew obrać – wkroić do sałatki i zetrzeć na tarce. Wszystko wymieszać. Sałatę nakładać

Szybko Tanio Smacznie
Wołowina po burgundzku (Manzo alla borgognona) 176

zagotowujemy, przykrywamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez ok. 3 godziny. W tym czasie przygotowujemy warzywa do podania z mięsem. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażamy pieczarki ok. 10 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Oprószamy posiekaną natką

La grande e la piccola cuoca
Sałatka z zielonych warzyw 137

osolonej wodzie. Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki, natomiast brukselkę przekraiamy na pól. Ugotowane na twardo jajka kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Pierś z kurczaka dokładnie oczyszczamy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z przyprawą. Dodajemy do reszty składników. Sałatkę doprawiamy majonezem, jogurtem, drobno posiekanym koperkiem oraz solą i pieprzem. Smacznego

Smaki Natalii
Sałatka z cieciorką i grillowaną cukinią 258

laski kabanosa pieprz, sól, ostra papryka, mieszanka ziół (do smaku) Wykonanie: Cieciorkę odsącz na sitku. Cukinię dokładnie umyj i za pomocą obieraczki do warzyw pokrój na paseczki. Przypraw solą, pieprzem, papryką i chwile grilluj na patelni do grillowania. Ogórki obierz, pomidory umyj i pokrój w drobną kostkę, marchewki obierz i zetrzyj na tarce, kabanosa także pokrój. Wszystkie składniki sałatki (cieciorkę

Kulinarna (nie)codzienność
Ekspresowe spaghetti z cukinią 215

soli łyżeczka czosnku suszonego lub 1-2 ząbki świeżego kawałek wegańskiego parmezanu/opcjonalnie Przygotowanie: Ugotuj makaron. Cukinie zetrzyj na paski za pomocą obieraka do warzyw lub pokrój w cienkie, długie paski. Rogrzej oliwę na dużej, głębokiej patelni (lub garnku) i wrzuć cukinię, duś ją dosłownie 3 minut. W międzyczasie na suchej patelni podpraż słonecznik. Do cukinii dodaj czosnek. Dorzuć podprażony słonecznik

greenscarf
Warzywne samosy z pieca 432

imbiru, starty na tarce po pół łyżeczki przeprawy garam masala i kurkumy szczypta chili szczypta soli i pieprzu pęczek świeżej kolendry, posiekany Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy imbir, przyprawy, cebulę i czosnek. Dodajemy pozostałe warzywa (oprócz groszku) i całość chwile smażymy. Podlewamy wodą, zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem ok 15 minut. Po tym czasie dorzucamy groszek, dosalamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Grillowany halloumi z cukinią i olejem rzepakowym 137

cukinia listki tymianku sól pieprz olej rzepakowy krem z octu balsamicznego Wykonanie: Cukinię myjemy i kroimy na cienkie plasterki przy pomocy obieraczki do warzyw. Każdy plasterek malujemy delikatnie olejem rzepakowym, oprószamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnie grillową, układamy na niej cukiniowe wstążki i grillujemy z obydwu stron przez 2 minuty. Plasterki odkładamy do miski, przykrywamy, żeby nie wystygły. Na patelni

Kulinarne przygody Gatity
Kurczak z bakłażanem, brokułami i dynią 137

kostkę. Cebulę, czosnek, imbir i por pokroiłam w plasterki. Brokuł umyłam i rozdzieliłam na różyczki. Piersi z kurczaka pokroiłam w kostkę. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy podsmażyłam mięso, cebulę i czosnek. Następnie dodałam pozostałe warzywa, ocet jabłkowy, przyprawy i zioła. Dodałam ok 150 ml wody i dusiłam pod przykryciem ok 40 min. Polecam z ryżem

nietadieta
Grochówka wojskowa 257

tarce o grubych oczkach. Gdy groch będzie już prawie miękki dodajemy ziemniaki, marchewkę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól. Gotujemy do miękkości warzyw. Boczek i kiełbasę kroimy w paseczki, a cebulę w kostkę. Na patelni podsmażamy boczek, dodajemy kiełbasę oraz cebulę i wszystko razem smażymy ( gdyby boczek miał za mało tłuszczu nalewamy na patelnię trochę oleju). Na koniec dodajemy boczek

magiczna kuchnia Kasi
Placuszki z kaszy jaglanej i warzyw 178

cebulę podsmażamy chwilę na maśle, następnie dodajemy cukinię i czosnek przeciśnięty przez praskę, zalewamy 1/3 szklanki wody i dusimy do miękkości. Kaszę, warzywa, jajka, mąki i przyprawy przekładamy do jednej miski i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy placuszki i smażyć na złoto z obu stron

e-PrzepisyKulinarne
Ryba po grecku 162

Następnie z obu stron obtaczamy w mące i smażymy na oleju na złoty kolor po kilka minut z każdej strony. Potem zdejmujemy z patelni, osączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i odstawiamy do wystudzenia. Warzywa (marchew, pietruszki i seler) ścieramy na grubej tarce. Cebulę kroimy na pół, a następnie na dość cienkie półplasterki. Do rondla wlewamy olej, rozgrzewamy

MyCookBook.pl
Bigos z dyni a la leczo 232

nasienne. Miąższ pokroić w kostkę. Poddusić paprykę na patelni i przerzucić do garnka. Cukinię pokroić w pół lub ćwierćtalarki.  Cukinię podsmażyć na patelni i przerzucić do garnka. Rozdrobnić jalapeno i dodać do garnka z warzywami. Gdy dynia zacznie się rozpadać, dodać do garnka koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Danie podawać gorące, najlepiej następnego

Weekendy w domu i ogrodzie
Udka w sosie paprykowym i kluseczki ziemniaczane 180

śmietany 1 łyżka maki kukurydzianej na kluseczki 500 g ugotowanych ziemniaków 4 łyżki maki ziemniaczanej 1 jajko Udka umyć, oczyścić. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, przyrumienić udka z obu stron, Dodać pokrojone w kostkę warzywa, podlać rosołem i dodać przyprawy, Dusić pod przykryciem ok 30 min. Pod koniec podprawić śmietaną rozmieszaną z mąką kukurydzianą. Przygotować kluseczki.. Z mąki ziemniaków

Gotowanie jest łatwe