warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:193/829)

Sałatka z batatem, marchewką, groszkiem cukrowym z dressingiem miętowym i pestkami dyni. 170

zamiaru tego zmieniać. Dlatego też dzisiaj będzie tak bardzo zdrowo! Dzisiaj, korzystając z ostatnich chwil przed sezonem na szparagi i inne boskie warzywa, przygotowałam dla Was sałatkę z warzyw nieco orientalnych takich jak batat, rzepa biała i groszek cukrowy. Możecie ją zajadać w różnych wariacjach – jeśli lubicie (i możecie) to dodajcie do niej kawałki sera koziego, suszonej żurawiny i/albo awokado(...)czasie zabieramy się za zrobienie dressingu. Składniki na dressing łączymy ze sobą w siekaczu. Groszek cukrowy wykładamy na miksie sałat, a na patelni rozgrzewamy kolejną porcję oleju kokosowego (jeżeli wcześniejsza „wyparowała”) i wrzucamy resztę pokrojonych warzyw: marchewkę, batata i rzepę. Smażymy aż do miękkości. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, posypujemy z góry sproszkowanym imbirem i wędzoną, słodką papryką

Fill The Bowl
Wiosenne naleśniki 158

olej rzepakowy do smażenia 200 g – serek wiejski 4 rzodkiewki sałata strzępiasta ½ sztuki – ogórek gruntowy sól i czarny pieprz do smaku szczypiorek Przygotowanie farszu z serka i warzyw: Umyte i suche rzodkiewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórek kroimy na pół i usuwamy gniazdka nasienne, (aby farsz nie podszedł wodą) i ścieramy wraz ze skórą na tarce(...)szklanki wody gazowanej, dokładnie mieszamy ciasto naleśnikowe trzepaczką, ciasto ma mieć gęstość kwaśnej śmietany. Naleśniki smażymy na rozgrzanej i posmarowanej olejem patelni z obu stron. Na każdym naleśniku układamy liście sałaty, farsz z serka i warzyw, każdy naleśnik zwijamy w rulon. Naleśniki z serowym farszem są syte, my zjedliśmy po 2 naleśniki. Smacznego! The post Wiosenne naleśniki appeared first

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Stir fry z kurczakiem i makaronem chow main 166

Dania stir fry robi się bardzo szybko. Charakterystyczną cechą robienia tego typu dań jest chrupkość warzyw i prostota. Tradycyjnie robi się je w woku ale w domowym zaciszu wystarczy głęboka patelnia. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 papryka czerwona 6 średnich pieczarek 1 - 2 cebule dymki  - szczypior 6 łyżek ciemnego sosu sojowo-grzybowego łyżka octu ryżowego(...)marchewki puszka kiełków fasoli mung chili (opcjonalnie) 300 ml wody sól pieprz cytryna makaron chow main Wykonanie: Kurczaka kroimy w paseczki, odrobinę solimy i podsmażamy w woku lub głębokiej patelni.  Marchewkę kroimy w słupki, paprykę w paski i pieczarki w talarki, dodajemy do kurczaka. Chwilę smażymy, po czym dodajemy starty imbir (na najdrobniejszych oczkach), czosnek przeciśnięty przez praskę

IMPRESJA SMAKU
Ryba z warzywami a la po grecku 112

podobny do tradycyjnej ryby po grecku, jednak dodałam jeszcze kilka innych warzyw. Składniki: Ryba: ok 800 g filetów rybnych sok z połowy cytryny bułka tarta 2 jajka sól, pieprz Warzywa: spora marchew por pietruszka puszka groszku papryka czerwona 2-3 łodygi selera naciowego 100 ml koncentratu pomidorowego sól, pieprz Przygotowanie Rybę kroimy na ok 5-8 cm kawałki, skrapiamy sokiem(...)ręcznikach papierowych. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Seler kroimy w kostkę, paprykę w paseczki, pora w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy marchew, pietruszkę i por. Podsmażamy ok 15 minut, aż warzywa lekko zmiękną i dodajemy selera i paprykę. Smażymy, aż wszystkie warzywa będą miękkie. W razie potrzeby podlewamy wodą, aby się nie przypaliły

e-PrzepisyKulinarne
Szparagi z pomidorkami koktajlowymi z patelni 168

warzywem, które lubię przygotowywać w jak najprostszy sposób . A póki sezon szparagowy trwa, staram się je jeść jak najczęściej, jednocześnie żałując, że jest on tak krótki. Szparagi to typowe warzywo śródziemnomorskie, dlatego uznałam, że połączenie ich z pomidorami, oliwkami i czosnkiem to strzał w dziesiątkę. W czasie smażenia pomidorki puszczą sok, który zmiesza się z aromatem czosnku i ziół tworząc(...)gałązkach oraz zioła. Zmniejsz ogień do małego. Przygotuj szparagi, odłamując zdrewniałe końce (szparagi same łamią się we właściwym miejscu). Wrzuć na patelnię do pomidorków, dodaj także czarne oliwki (wcześniej wypestkowane). Przemieszaj i ciesz się wspaniałym czosnkowym aromatem. Gdy warzywa się smażą, przygotuj chleb lub makaron, albo lampkę wina;) Dopraw do smaku. Danie będzie gotowe po 7-10 minutach.  Smacznego

Chilli Czosnek i Oliwa
Cannelloni z mięsem i sosem pomidorowym 226

dodatkiem warzyw oraz zapieczenie tak wypełnionego cannelloni pod sosem pomidorowym wg naszego przepisu. Chociaż to danie „całoroczne”, sugerujemy, aby w miarę możliwości, zwłaszcza jesienią, dodać do farszu dynię. To warzywo doskonale łączy się bowiem z pomidorami czy czosnkiem. Poza sezonem dyniowym można jednak spokojnie użyć marchewki. To w gruncie rzeczy bardzo łatwe i nieszczególnie czasochłonne w przygotowaniu danie. Więcej uwagi(...)dynię wystarczy pokroić w bardzo drobną kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy w kostkę. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę, czosnek i marchewkę lub dynię. Smażymy przez kilka minut często mieszając. Do warzyw dodajemy niewielkimi porcjami wołowinę dokładnie mieszając składniki i pilnując, aby mięso było dobrze rozdrobnione. W międzyczasie solimy

Kulinarna Pokusa
Buddha bowl: ryż, kurczak, awokado 144

rodzajów warzyw, w większości na surowo. Wybierzcie swoje ulubione. Białka – tutaj wykorzystujemy delikatne mięso, nabiał, jajka, lub bardzo zdrowe awokado Toppingi - to marynowane warzywa, orzechy, nasiona. Orzechy i nasiona warto przed podaniem uprażyć na suchej patelni, nabiorą wtedy wspaniałego aromatu. Musimy tylko uważać, bo bardzo szybko potrafią się przypalić, a wtedy stają się gorzkie. Świeże zioła - wybierzcie swoje ulubione

Kulinarne przygody Gatity
Placki z kapusty pekińskiej , pomysł na obiad 136

push({}); Ciasto musi być dość gęste kleiste , w razie potrzeby można dosypać więcej mąki lub dolać wody . Trudno dokładnie oszacować ich ilość , bo warzywa wydzielają różną ilość soku po ugniataniu . Smażymy na oleju na małej patelni , tak żeby placki miały około 0,5 cm grubości . Ogień nie może być zbyt duży ,żeby zdążyły się dopiec w środku . Przy przewracaniu warto

Ogrodnik w podróży
SAŁATKA Z KREWETKAMI 103

pomidory mix sałat oliwa z oliwek sól do smaku Sałatę układamy na talerzach. Pomidory myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na ósemki. Warzywa kładziemy na sałacie. Polewamy oliwą z oliwek oraz obsypujemy solą. Na patelni roztapiamy masło, wyciskamy czosnek. Dodajemy krewetki, przez chwilę smażymy do momentu zezłocenia. Solimy do smaku. Gorące krewetki wykładamy na sałatę.   Smacznego

Słodki Zakątek
Sznycle z indyka z puree ziemniaczanym i salsą meksykańską 134

rozbijamy lekko tłuczkiem do mięsa, maczamy w roztrzepanym jajku, następnie w panierce powstałej z mąki z bułką tartą. Smażymy na złoty kolor. Na patelni rozgrzewamy 5 łyżek oleju, wsypujemy zamrożoną mieszankę meksykańską. Smażymy do miękkości warzyw, doprawiamy solą, pieprzem, koperkiem. Zalewamy pomidorami, wymieszanymi z sosem chili i słodko kwaśnym

Życie zaczyna się w kuchni
Tagliatelle z ragu bolońskim 122

wina 3 łyżki oliwy z oliwek LaSelva 1 słoiczek ragu di verdure a cubetti LaSelva 250 g makaronu tagliatelle LaSelva sól, pieprz Dużą patelnię z grubym dnem rozgrzewamy razem z oliwą i przesmażamy na niej warzywa: cebulę  i paprykę pokrojoną w kosteczkę, starty czosnek i marchewkę.  Do podsmażonych warzyw dodajemy zmielone mięso. Te podsmażamy tak długo, aż cały

MamaOskarka
ryba zawijana w cukinii 117

dorsza niewielka cukinia sól i pieprz do smaku Przygotowanie: filet oprószamy solą i pieprzem z każdej strony  cukinię obieramy obieraczką do warzyw na długie paski rybę zawijamy w cukinię i smażymy na rozgrzanej patelni w niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron przez kilka minut podajemy z ryżem lub kaszą  Smacznego

Gotowanie z pasją
Spaghetti chili con carne 107

opakowanie makaronu pełnoziarnistego spaghetti LaSelva kiełki czerwonej kapusty lub inne ulubione Warzywa ścieramy na tarce i podsmażamy na oliwie z oliwek. Do warzyw dodajemy zmielone mięso i dusimy wszystko razem około 25 minut. Następnie patelnie odkrywamy i odparowujemy wodę i soki. Po odparowaniu dodajemy sos pomidorowy, bazylię i kukurydzę. Całość doprawiamy, mieszamy i gotujemy razem około 3 minuty. W międzyczasie

MamaOskarka
Spaghetti po węgiersku 140

cebula, 1 mała cukinia, ½ strąka papryki czerwonej, ½ strąka papryki żółtej, 3 pomidory, 5 łyżek oliwy, woda, sól, pieprz, oregano, bazylia. PRZYGOTOWANIE: 1. Wszystkie warzywa kroję w małą kostkę. Mięso mielone razem z cebulą przekładam na patelnię. Wlewam oliwę. Smażę na małym ogniu około 5 minut. 2. Mięso podlewam niewielką ilością wody. Dodaję cukinię oraz papryki. Wszystko razem duszę 5 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Placki ziemniaczane, wersja podstawowa. 138

zawsze kilka kalorii mniej. 😉 Podajemy z czym kto lubi, sosem, surówką albo same. Ja najbardziej lubię z serkiem i górą warzyw na ostro. Takie odsączone ciasto to same plusy, nie pryska na patelni,  a placki są jak marzenie, pulchniutkie i chrupiące.  Bez względu czy ze starych czy nowych ziemniaków. Smacznego

Dieta moja pasja
Przepis # 16 Tymiankowe naleśniki 154

pietruszka - kawałek selera  - pół pora - 1 cebula - 1/2 zmielonej piersi z kurczaka - sól, pieprz oraz przyprawy: pieprz ziołowy, papryka oraz czosnek Na patelni podsmażyłam cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodałam mięso i całość delikatnie smażyłam. warzywa starłam na tarce. Dodałam do mięsa i dusiłam około 15-20 minut. Na koniec przyprawiłam farsz.  Następnie na naleśnikach ułożyłam farsz i zwinęłam

Health-Fit-Life
Makaron razowy z patelni, z kurczakiem i warzywami 198

udusić. To pozwala zachować wszystkie smaki w jednym naczyniu, a także użyć tylko jednego naczynia do przyrządzenia całej potrawy. Taki makaron z patelni to wygodne danie bo mam mniej zmywania. Przygotowanie tego makaronu z kurczakiem i warzywami zajęło mi nie więcej niż 20 minut, a wyszło bardzo smaczne i pożywne danie. Szybkie danie jednogarnkowe, a właściwie jednopatelniowe, w mniej niż

Smaczna Pyza
Cannelloni ze szpinakiem, fetą i orzechami 110

czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Dodajemy szpinak i dusimy, aż będzie miękki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na osobnej patelni podsmażamy pieczarki. Dodajemy do nich suszone pomidory i chwilę razem dusimy. Warzywa przekładamy do szpinaku. Dodajemy posiekane orzechy i chwilę razem podgrzewamy. Doprawiamy do smaku w razie potrzeby. Farsz odstawiamy do przestudzenia. Gdy lekko przestygnie dodajemy

Smak mojej kuchni
Wątróbka drobiowa z pieczarkami i jabłkiem 112

cebulę-bez szczypioru  kroimy w plasterki, obrane jabłko w kostkę, podduszamy pod przykryciem na klarowanym maśle rozgrzanym na głębokiej  patelni, w trakcie smażenia doprawiamy papryką, ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem, gdy warzywa zmiękną zalewamy śmietanką , i chwilę smażymy aż zacznie gęstnieć , dodajemy podsmażoną wątróbkę, dusimy  na wolnym ogniu do miękkości. Podajemy gorącą posypaną szczypiorem

Wanilia i Kardamon
Roladki z mozzarellą i pomidorami suszonymi 202

Najpierw roladki kładziemy na patelnię spięciem w dół. Potem podsmażamy je ze wszystkich stron, do uzyskania ładnego, brązowego koloru. Podsmażone roladki zdejmujemy z patelni, a na ten sam tłuszcz wrzucamy pokrojone: cebulę, paprykę i pomidory. Warzywa solimy, pieprzymy i posypujemy papryką słodką. Warzywa podsmażamy do zeszklenia cebuli. Pomiędzy podsmażone warzywa wkładamy roladki. Dolewamy bulion. Roladki powinny być przykryte sosem

Smak mojego domu
Paprykarz z tuńczykiem 154

oliwie, do zeszklenia cebuli. Do podsmażonej cebuli dodajemy marchewkę i podsmażamy kolejne 5 minut. Marchewkę z cebulą odgarniamy na bok i bezpośrednio na patelnię dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy go około 2 minuty. Do warzyw dolewamy 1 szklankę wody, dodajemy przecier pomidorowy, słodką paprykę, ostrą paprykę, mielone liście laurowe i całość dusimy (pod przykryciem), aż warzywa będą miękkie

Smak mojego domu
Żurek 102

liście laurowe, ziela angielskie). Cebulę pokroić w średniej wielkości kostkę. Boczek pokroić w małej wielkości kostkę i podsmażyć na nienatłuszczonej patelni. Kiedy boczek się wytopi dodać cebulę, zeszklić. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w dużej wielkości kostkę. Wyjąć warzywa (i zrobić z nich np. sałatkę warzywną) i dodać cebulę z boczkiem oraz ziemniaki. Gotować 15 minut. Wlać żur i zagotować

Karola gotuje
Dietetyczne buraki z imbirem 179

razie potrzeby należy uzupełniać wodę, ponieważ buraki nie mogą wystawać ponad powierzchnię. Po ugotowaniu buraki obrać ze skóry i przetrzeć w maszynce do warzyw na grubym oczku. 2. Zasmażanie. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na patelni z odrobiną oleju (3 ziarna). Dodać obrany ze skóry i pokrojony w kostkę imbir oraz przetarte buraki. Smażyć ok. 15 minut ciągle mieszając

Pij soki wyciskane
Kuskus z Tofu i Sosem BBQ 106

smażymy ok. 5 minut. Po 3 minutach przewracamy na drugą stronę. Ketchup łączymy z wodą, przyprawami i sosem chili. Po zdjęciu tofu z patelni (i wyłączeniu jej) wykładamy na nią brokuł i kuskus. Po zmieszaniu warzyw wykładamy je na talerz z tofu i sosem. Zapisz Zapisz

rabarbarowo
Pasztet warzywno-jaglany 166

pietruszkę pokroić w kostkę, por w krążki, orzechy utłuc tłuczkiem do mięsa, przez folię Cukinię obrać, wydrążyć środek i pokroić w kostkę Na patelni rozgrzać masło klarowane i poddusić cebulę Gdy cebula będzie gotowa, dodać warzywa oraz przyprawy, wymieszać i pod przykryciem dusić całość ok. 12-15 minut od czasu do czasu mieszając i dodając masło klarowane Ugotowaną kaszę jaglaną

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sałata z bażantem 120

Żurawinę namoczyć w gorącej wodzie i po ok 10 minutach odsączyć. Cebulę drobno posiekać a paprykę obrać i pokroić na kawałki. Podsmażyć na patelni i gdy będą miękkie dodać cukru i karmelizować. Odstawić na bok. Warzywa umyć – pomidory pokroić (ja miałam raptem dwa), ogórki i marchew obrać – wkroić do sałatki i zetrzeć na tarce. Wszystko wymieszać. Sałatę nakładać

Szybko Tanio Smacznie
Wołowina po burgundzku (Manzo alla borgognona) 144

zagotowujemy, przykrywamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez ok. 3 godziny. W tym czasie przygotowujemy warzywa do podania z mięsem. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażamy pieczarki ok. 10 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Oprószamy posiekaną natką

La grande e la piccola cuoca
Sałatka z zielonych warzyw 111

osolonej wodzie. Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki, natomiast brukselkę przekraiamy na pól. Ugotowane na twardo jajka kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Pierś z kurczaka dokładnie oczyszczamy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z przyprawą. Dodajemy do reszty składników. Sałatkę doprawiamy majonezem, jogurtem, drobno posiekanym koperkiem oraz solą i pieprzem. Smacznego

Smaki Natalii
Sałatka z cieciorką i grillowaną cukinią 218

laski kabanosa pieprz, sól, ostra papryka, mieszanka ziół (do smaku) Wykonanie: Cieciorkę odsącz na sitku. Cukinię dokładnie umyj i za pomocą obieraczki do warzyw pokrój na paseczki. Przypraw solą, pieprzem, papryką i chwile grilluj na patelni do grillowania. Ogórki obierz, pomidory umyj i pokrój w drobną kostkę, marchewki obierz i zetrzyj na tarce, kabanosa także pokrój. Wszystkie składniki sałatki (cieciorkę

Kulinarna (nie)codzienność
Ekspresowe spaghetti z cukinią 164

soli łyżeczka czosnku suszonego lub 1-2 ząbki świeżego kawałek wegańskiego parmezanu/opcjonalnie Przygotowanie: Ugotuj makaron. Cukinie zetrzyj na paski za pomocą obieraka do warzyw lub pokrój w cienkie, długie paski. Rogrzej oliwę na dużej, głębokiej patelni (lub garnku) i wrzuć cukinię, duś ją dosłownie 3 minut. W międzyczasie na suchej patelni podpraż słonecznik. Do cukinii dodaj czosnek. Dorzuć podprażony słonecznik

greenscarf
Warzywne samosy z pieca 399

imbiru, starty na tarce po pół łyżeczki przeprawy garam masala i kurkumy szczypta chili szczypta soli i pieprzu pęczek świeżej kolendry, posiekany Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy imbir, przyprawy, cebulę i czosnek. Dodajemy pozostałe warzywa (oprócz groszku) i całość chwile smażymy. Podlewamy wodą, zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem ok 15 minut. Po tym czasie dorzucamy groszek, dosalamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Grillowany halloumi z cukinią i olejem rzepakowym 98

cukinia listki tymianku sól pieprz olej rzepakowy krem z octu balsamicznego Wykonanie: Cukinię myjemy i kroimy na cienkie plasterki przy pomocy obieraczki do warzyw. Każdy plasterek malujemy delikatnie olejem rzepakowym, oprószamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnie grillową, układamy na niej cukiniowe wstążki i grillujemy z obydwu stron przez 2 minuty. Plasterki odkładamy do miski, przykrywamy, żeby nie wystygły. Na patelni

Kulinarne przygody Gatity
Kurczak z bakłażanem, brokułami i dynią 112

kostkę. Cebulę, czosnek, imbir i por pokroiłam w plasterki. Brokuł umyłam i rozdzieliłam na różyczki. Piersi z kurczaka pokroiłam w kostkę. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy podsmażyłam mięso, cebulę i czosnek. Następnie dodałam pozostałe warzywa, ocet jabłkowy, przyprawy i zioła. Dodałam ok 150 ml wody i dusiłam pod przykryciem ok 40 min. Polecam z ryżem

nietadieta
Grochówka wojskowa 231

tarce o grubych oczkach. Gdy groch będzie już prawie miękki dodajemy ziemniaki, marchewkę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól. Gotujemy do miękkości warzyw. Boczek i kiełbasę kroimy w paseczki, a cebulę w kostkę. Na patelni podsmażamy boczek, dodajemy kiełbasę oraz cebulę i wszystko razem smażymy ( gdyby boczek miał za mało tłuszczu nalewamy na patelnię trochę oleju). Na koniec dodajemy boczek

magiczna kuchnia Kasi
Placuszki z kaszy jaglanej i warzyw 150

cebulę podsmażamy chwilę na maśle, następnie dodajemy cukinię i czosnek przeciśnięty przez praskę, zalewamy 1/3 szklanki wody i dusimy do miękkości. Kaszę, warzywa, jajka, mąki i przyprawy przekładamy do jednej miski i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy placuszki i smażyć na złoto z obu stron

e-PrzepisyKulinarne
Ryba po grecku 123

Następnie z obu stron obtaczamy w mące i smażymy na oleju na złoty kolor po kilka minut z każdej strony. Potem zdejmujemy z patelni, osączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i odstawiamy do wystudzenia. Warzywa (marchew, pietruszki i seler) ścieramy na grubej tarce. Cebulę kroimy na pół, a następnie na dość cienkie półplasterki. Do rondla wlewamy olej, rozgrzewamy

MyCookBook.pl
Bigos z dyni a la leczo 200

nasienne. Miąższ pokroić w kostkę. Poddusić paprykę na patelni i przerzucić do garnka. Cukinię pokroić w pół lub ćwierćtalarki.  Cukinię podsmażyć na patelni i przerzucić do garnka. Rozdrobnić jalapeno i dodać do garnka z warzywami. Gdy dynia zacznie się rozpadać, dodać do garnka koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Danie podawać gorące, najlepiej następnego

Weekendy w domu i ogrodzie
Udka w sosie paprykowym i kluseczki ziemniaczane 149

śmietany 1 łyżka maki kukurydzianej na kluseczki 500 g ugotowanych ziemniaków 4 łyżki maki ziemniaczanej 1 jajko Udka umyć, oczyścić. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, przyrumienić udka z obu stron, Dodać pokrojone w kostkę warzywa, podlać rosołem i dodać przyprawy, Dusić pod przykryciem ok 30 min. Pod koniec podprawić śmietaną rozmieszaną z mąką kukurydzianą. Przygotować kluseczki.. Z mąki ziemniaków

Gotowanie jest łatwe
Paprykarz z kaszy jaglanej 159

przykryciem, nie mieszając. Odstawić do wystygnięcia. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Rozgrzać patelnię i na maśle klarowanym albo oleju rzepakowym, zeszklić cebulę. Dodać starte warzywa i dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 15 minut). Dorzucić mniej więcej 1/4 szklanki passaty albo krojonych pomidorów przetartych przez sito, ale można też więcej

Przepysznik - BLW i nie tylko
NIE-NUDNY KURCZAK: curry i papryczka chilli 167

papryka słodka 1 łyżeczka - curry 1 1/2 łyżeczki +ryż według uznania u mnie 40g PRZYGOTOWANIE: +ryż według instrukcji na opakowaniu. 1) Posiekaj wszystkie warzywa na drobne kawałki oraz kurczaka potnij na mniejsze kawałki. 2) Na patelnię wylej wodę tak aby przykryła całe ''dno''. Rozgrzej na wolnym ogniu. 3) Na patelnię wrzuć: posiekany czosnek, cebulę, pora. Smaż ok 5 minut

fitolarun.blogspot.com
Kurczak słodko-kwaśny 226

grubej patelni) i podsmaż kurczaka ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Jeśli gotujesz na woku przesuń kurczaka na boki, natomiast jeśli na patelni wyjmij kurczaka i wrzuć na chwilę imbir i czosnek, dodaj wszystkie warzywa. Mieszaj co chwilę i podsmażaj ok. 5 minut. Na koniec wymieszaj warzywa z kurczakiem, skrop olejem sezamowym. Polej sosem i podawaj z ryżem. * Jeśli zastosujecie

Corner With Recipes
Brokuł duszony na kolację i nie tylko. 113

brokuł 1/2 szklanki wody kilka łyżek oleju sól Sposób wykonania :   Brokuł opłucz pod bieżącą wodą , podziel na małe różyczki, kawałki. Wsyp na patelnie, wlej wodę , postaw na średnim ogniu i duś pod przykryciem, aż warzywo będzie prawie miękkie. Następnie odcedź wodę ,wlej olej i smaż jeszcze kilka minut, aby warzywo było całkiem miękkie. Na końcu dopraw solą do smaku

Przepisy i porady kulinarne
Wegetariański gulasz bakłażanów z jarmużem i kaszą jaglaną 146

aromatycznej przyprawy Adobo Canario  ( skład: oregano, tymianek, czerwony pieprz, czosnek i kmin) 1 duża garść posiekanej kolendry 1 jogurt naturalny Wszystkie warzywa pokroić w grube kawałki.  Takie jakie lubisz. Marchewki w plastry. Na patelni rozgrzać olej.Wrzucić marchew. chwilę podsmażać i lekko podlać bulionem. Jak lekko odparuje dodać cebulę. Powtórzyć podlewanie i odparowywanie. Następnie dodać oddzielony o twardych

Jemy Pijemy
.920. blog na szóstkę 97

~batatowe tofurniczki z patelni nadziane czekoladą~ Piątek trzynastego chyba nigdy jeszcze nie był dla mnie lepszy! Wieczorem całkiem przez przypadek trafiłam na artykuł dot. Lubelskiej Blogosfery

breakfast of dreams
Zapiekane Bitki ze schabu w sosie pomidorowym 156

czosnku. Schab kroimy w nieduże plastry i wykładamy na rozgrzaną patelnie i dosłownie przez minutę z obu stron je dusimy. Na tę sama patelnię po mięsie, wykładamy paprykę i cebulę i dusimy je do miękkości. Warzywa dokładamy do sosu i mieszamy. Smarujemy tłuszczem naczynie żaroodporne i wylewamy na dno trochę sosu. Wykładamy na niego porcję bitek i tak na przemian

ChilliJemy
Strogonoff wersja wegańska 103

minutach podlewamy szklanką wody. W międzyczasie kroimy w paseczki kotlety sojowe, wrzucamy do miski i obtaczamy w mące. Tak przygotowane podsmażamy na patelni aż się przyrumienią. Ogórki kroimy w paseczki i dodajemy do reszty warzyw. Dodajemy koleją szklankę wody, doprawiamy do smaku, dorzucamy paseczki sojowe, mieszamy i gotujemy jeszcze jakieś 3 minuty aby sos zgęstniał. Podajemy z ryżem, kaszą

greenscarf
Udka duszone w warzywach z winem 106

posiekać. Marchew, seler i porę obrać, pokroić w słupki. Kostkę rosołową rozpuścić w szklance gorącej wody.Udka umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, włożyć udka, zrumienić. Zdjąć mięso, przełożyć do garnka z warzywami, na ten sam tłuszcz włożyć cebulę i por, zeszklić, dodać marchew, seler, porę oraz kapustę, smażyć 10 minut.  Warzywa wraz z tłuszczem wrzucić

Kuchenne aromaty
Karkówka w cebuli 167

karkówka dojdzie jeszcze w piekarniku. Cebulę kroimy w pióra, marchewkę w cienkie plasterki, pietruszkę oraz selera ucieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy cebulę, smażymy, gdy nieco zmięknie dorzucamy pozostałe warzywa, dusimy na małym ogniu. W naczyniu żaroodpornym lub brytfance (koniecznie z pokrywką) układamy podsmażone warzywa, na nie kładziemy karkówkę następnie całość przykrywamy pozostałymi warzywami

Kuchenne aromaty
Tortilla z pikantnym kurczakiem i dipem czosnkowym 344

przeciskamy przez praskę, mieszamy z jogurtem, serkiem i keczupem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 4. Każdą tortillę podsmażamy chwilę na rozgrzanej, suchej patelni (z dwóch stron), smarujemy obficie dipem i układamy kolejno: sałatę, filety, warzywa, ser. Polewamy jeszcze odrobiną dipu. Zwijamy w rulon i podajemy

Szefowa kuchni
[Wege grill] Szaszłyki z halloumi i warzywami 158

składników. Delikatnie posyp szaszłyki solą i pieprzem. Szaszłyki umieść na aluminiowej tacce i grilluj z dwóch stron na grillu ogrodowym, aż ser i warzywa lekko się przyrumienią (ok. 10 minut). Szaszłyki możesz też przygotować na patelni grillowej lub w piekarniku z funkcją opiekania. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być

Chilli Czosnek i Oliwa
Tatowy pomysł na obiad 158

czosnkowego 1/2 łyżeczki sosu sojowo-grzybowego Tao-Tao Przygotowanie: Warzywa przysmażamy przez chwilę na maśle czosnkowym. Masełko - też mężowej produkcji... ... a na masełku warzywa Dodajemy ugotowany na sypko ryż i skrapiamy sosem sojowym. ... ryzio ... na patelni ląduje ... i chlup go sosikiem sojowym Smażymy wszystko razem przez kilka minut, na małym ogniu. Równolegle na rozgrzanej patelni grillowej smażymy kotlety (bez tłuszczu

Kuchnia po mojemu
Oszczędnościowe placuszki obiadowe II. Zdrowsza wersja, bardziej light 153

skruszonych na miałko płatków kukurydzianych i otrąb (owsianych, jęczmiennych lub razowych). Cebulę lekko zeszklij na odrobinie tłuszczu, a wędlinę podgrzej na suchej rozgrzanej patelni przez chwilę. Placuszki podaj jedynie z gotowanymi w lekko osolonej wodzie warzywami. Mniam. Owiele lepsza opcja niż ta poprzednio - sycąca, ale już nie tak ciężka. Jeszcze tylko pomyśleć muszę jakich bardziej dietetycznych środków do smażenia użyć

Kuchnia po mojemu
Wiejska zapiekanka z mięsa mielonego – cottage pie 284

przyprawiamy solidnie solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, marchewkę trzemy na tarce jarzynowej o dużych oczkach (warzywa można też rozdrobnić w malakserze, aby było szybciej). Na bardzo dużej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Podsmażamy cebulę, a gdy będzie szklista dodajemy marchewkę i wyciskamy czosnki. Podsmażamy przez ok. 1-2 minuty i dodajemy mięso mielone. Podsmażamy

Poezja smaku
Zupa ogórkowa 136

Wszystko gotuję razem ze skrzydełkami, aż będzie miękkie. Dwa ogórki odkładam na bok, a resztę ścieram na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Na patelni rozpuszczam margarynę, wrzucam starte ogórki i duszę kilka minut. Do miękkich warzyw dodaję podduszone ogórki i wszystko razem gotuję przez kilka minut. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i natką pietruszki, a jeżeli zupa jest zbyt mało

Bea(u)ty kitchen
Risotto z warzywami i całymi pieczarkami 211

Risotto to ryż na patelni podsmażony, w winie, a następnie w bulionie uduszony. Risotto ma różne dodatki, a dzięki śmietance jest kremowy i gładki. Risotto każdy

Moniki Smakołyki
Najlepsza grochówka. Co zdrowego znajdziesz w grochu? 282

międzyczasie obrać i pokroić w drobną kostkę warzywa. Przygotować drugi mniejszy garnek. Wrzucić warzywa, ziele angielskie i listki laurowe. Po 15 minutach gdy warzywa są miękkie, wyłączyć Kiełbasę śląską pokroić w kosteczkę i wrzucić na patelnię. Wytapiam tłuszcz, a przy tym kiełbaska lekko podsmażona doda smaku zupie. Gdy groch będzie już miękki, zmiksowć go blenderem, do uzyskania aksamitnego kremu. Połączyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Warzywno-ryżowa pasta do chleba i Stara Drukarnia 144

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Warzywa zetrzyj na tarce lub posiekaj za pomocą blendera. Rozgrzej olej na patelni. Smaż około 10 minut na małym ogniu. Dodaj przecier pomidorowy, zioła, sól, pieprz i ryż. Wymieszaj. Wychodzi około 1 litry pasty. Przepis dodaję

Qlinarnie i Qlinarnie
Paprykowe naleśniki z wołowym farszem 159

łyżki keczupu Przyprawa meksykańska Sól Pieprz Składniki na ciasto miksujemy. W razie potrzeby dolewamy mleka gdy jest za gęste. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni. Pieczarki oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Rozgrzewamy w rondelku olej, dodajemy warzywa, dusimy przez 10 minut.  Następnie dodajemy mięso, dokładnie mieszamy i dalej dusimy.  Pod koniec dodajemy keczup oraz przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą

VioletoweKucharzenie
Pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki 176

Ciecierzycę odcedzić na sicie. Marchew i bataty obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. 2. Masło rozpuścić na patelni, wrzucić czosnek i smażyć około minuty na małym ogniu. Dodać starte warzywa i dusić aż będą miękkie. Jeśli trzeba można dołożyć masła lub trochę oleju. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą i kolendrą. Ostudzić.   3. Ostudzone warzywa

UgotujmyTo.pl
Frittata z dynią i parmezanem 155

przez chwilę dusimy, dodajemy sól i pieprz, czosnek. W osobnej misce roztrzepujemy jajka. Jajka doprawiamy solą i pieprzem, a potem zalewamy nimi warzywa. Na wierzch posypujemy szczypiorkiem. Chwilkę smażymy na małym ogniu, następnie wkładamy patelnię (albo naczynie żaroodporne na kilka minut do piekarnika by jajka z wierzchu się ścięły. Dekorujemy świeżą bazylią i tymiankiem. podsmażamy dynię z papryką i pomidorem

Bon Appetit Małgorzaty
Pierogi z mięsem 372

miękkości w bulionie. Wystudzić. Na otrzymanym wywarze można ugotować przy okazji pyszną zupę :)Mięsa pozbawić ewentualnych kostek i chrząstek i razem z warzywami zmielić w maszynce. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulkę. Odstawić do wystygnięcia.Cebulę połączyć z wcześniej zmielonym mięsem. Doprawić majerankiem solą i pieprzem.Teraz czas na ciasto pierogowe

Świat Domowej Kuchni
Krem marchewkowy na mleku kokosowym z prażonym słonecznikiem 134

łyżki – cukier , sól , pieprz – do smaku Sposób przyrządzenia: Marchew obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę , czosnek i papryczki drobniutko siekamy. Warzywa podsmażamy na odrobinie oliwy ( róbmy to w garnku a nie na patelni ). Zalewamy 1 litrem gorącego bulionu warzywnego. Dodajemy szczyptę skórki cytrynowej. Mieszamy razem i gotujemy do miękkości. Miksujemy wszystko blenderem na gładki krem. Dodajemy mleko

Ostra na Słodko
Serduszka drobiowe w sosie śmietanowym 253

seler kroimy w kostkę, por w cienkie talarki. Wszystko wrzucamy do serduszek, solimy i całość gotujemy również na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Kiedy wszystko będzie miękkie, wtedy przygotowujemy białą zasmażkę: masło topimy na patelni, na to wsypujemy mąkę i zaparzamy ją. Nie wolno dopuścić do zrumienienia mąki. Zasmażkę przekładamy do garnka z serduszkami i szybko mieszamy, żeby powstał

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chińszczyzna po polsku czyli szynka Maggi z warzywami 178

marchewkę i pietruszkę i pokroić w cieniutkie słupki o długości kawałeczków mięsa. Pora również umyć i pokroić w cieniutkie słupki. Rozgrzać dość mocno patelnię. Dodać olej i mięso. Obsmażyć krótko cały czas na sporym ogniu. Dodać warzywa, wymieszać i nie zmniejszając ognia smażyć kilka minut. Warzywa powinny być al dente.  Potrawy nie ma konieczności długo dusić, gdyż tak przygotowana

Codzienna kuchnia niecodzienna
Udka z kurczaka w marchewce 181

barbecue, dodajemy plasterki czosnku i skrapiamy olejem. Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę w ćwierćplasterki i posypujemy warzywkiem.    Udka podsmażamy na patelni z olejem i przekładamy do naczynia żaroodpornego.    Na pozostały tłuszcz wykładamy warzywa i smażymy do zeszklenia cebulki.    Przekładamy warzywa do naczynia tak, aby większa ich część znajdowała się pod udkami.    Naczynie

Maminek kulinarny
Boeuf Stroganow 137

się nie przypaliły, ale też trzeba uważać, żeby nie pływały w tłuszczu. Gdy grzyby są już gotowe, dodajemy je do cebuli, a na patelni smażymy mięso, aż się przyrumieni. Następnie dodajemy je do wcześniej usmażonych warzyw. Dodajemy bulion, przecier pomidorowy, pokrojone ogórki. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie

Smakowity Blog Kulinarny
Serowa krajanka z warzywami i grzybami mun 180

Smażymy  tylko z jednej str. pod przykryciem i do uzyskania złotego koloru. Makaron przekładamy na talerz podsmażoną częścią do góry. Wystarczy patelnię przykryć talerzem i energicznym ruchem ją odwrócić. Serowy makaron podajemy z warzywami i grzybami. Doprawiamy pieprzem i dodajemy listki świeżej bazylii. Smacznego

Moniki Smakołyki
Krem pieczarkowy z grzankami 222

smaku 2 łyżki masła klarowanego dodatkowo grzanki Przygotowanie : W garnku zagotować 2,5 litra wody z obranym selerem, pietruszką i marchewkami. Na patelni z masłem usmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać pokrojone pieczarki. Wszystkie warzywa z pieczarkami zblendować w osobnej misce z chochelką wywaru warzywnego, przelać do wywaru, przyprawić i gotować na małym ogniu. W miseczce zblendować serek ze śmietaną

Niezły Młynek
Tortille z kurczakiem i warzywami 356

Warzywa dokładnie myjemy i kroimy w kostkę: ogórka, pomidora oraz paprykę. Warzywa z puszki odsączamy. Kapustę pekińską myjemy i drobno kroimy. Mieszamy wszystkie warzywa ze sobą. Placki do tortilli podgrzewamy w mikrofalówce albo na suchej patelni. Nakładamy na środek sos czosnkowy, usmażonego kurczaka oraz sałatkę warzywną. Zawijamy tortillę i owijamy folią aluminiową

Aga w kuchni
Placuszki ziemniaczano- marchewkowe z olejem rzepakowym 156

ząbków czosnku 1/2 cebuli Olej rzepakowy do smażenia Marchewkę,  ziemianki  i cebule zetrzeć na tartce  bądź  szatkownicy do warzyw... Dodać  mąkę , sól, pieprz, jajko oraz przetarty czosnek...Dokładnie wymieszać... Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki... Smacznego!!! var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async

NaKońcuJęzyka

Proponowane wyszukiwania