smakiem, aromatem i być po prostu fajnym i nowym doznaniem kulinarnym. I tak też jest tym razem! Przedstawiam Wam pyszny sandwich z warzywami, które nie tylko lekko podsmażyłam na Optimie Omega 3, ale dodatkowo skarmelizowałam na patelni dodając syrop klonowy, by nie było zbyt słodko, dodałam szczyptę pikanterii w postaci papryczki chilli. Jak w każdej, dobrej i solidnej kanapce(...)zwieńczyły chrupiące ziarenka granata. Bo w każdym posiłku musi coś chrupać! Także zapraszam Was na pyszny sandwich z chrupiącej francuskiej bagietki! SKŁADNIKI: - 1 francuska bagietka - 4 skrzydełka z kurczaka - warzywa: 2 małe cukinie, 2 szalotki, 1 ząbek czosnku, 2 słodkie spiczaste czerwone papryki - 1/2 pęczka natki pietruszki - świeże liście bazylii - wypustki z granatu - 4 łyżki Optima Omega 3 - awokado
SMYKWKUCHNIząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego szczypta papryki chili Przygotowanie: 1. Na patelnię wlej łyżkę oliwy i w jednym czasie włóż pokrojone w kostkę pomidory, paprykę i cebulę. Pokrój niezbyt dokładnie bo warzywa i tak zmienia się w sos. Kiedy warzywa puszczą sok, dodaj sos sojowy, ocet ryżowy(...)paprykę chili. Duś aż warzywa rozpadna się. 2. Opłucz ryby. Włóż do środka pokrojony czosnek i posól. Posmaruj ryby oliwą z każdej strony, aby podczas pieczenia skórka ryby nie przywarła do folii. Zawiń dokładnie w folię i na rozgrzanej patelni piecz ok 10 minut. Podawaj z naturalnym ryżem i ziołami
AZgotuj!Wszystko mieszamy dokładnie łyżkę lub rękoma, a następnie formujemy kotleciki o średnicy burgerowej bułki. 5. Smażymy nasze soczeburgery na patelni lub pieczemy w piekarniku (180 stopni) na piękny złoto-brązowy kolor, następnie podajemy z sosem BBQ, musztardą i warzywami. Jemy, jemy i jemy. Nieskromnie pisząc to jedne z lepszych kotletów warzywnych jakie udało nam się stworzyć w domu
Bananowe Poleprzepisu na opakowaniu, przepłukujemy zimną wodą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Cebule kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Po 5 minutach do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość podsmażamy tak długo aż pozbędziemy się nadmiaru wody. Podsmażone warzywa wykładamy na makaron. Przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku rozpuszczamy 5 dag masła i 2 łyżki mąki. Dodajemy gałkę muszkatołową
Pobite gary Barbarynieco wcześniej i przygotować dla najbliższych kolorowy i pożywny omlet. Uwierzcie, że naprawdę warto! :) Omlet z warzywami 6 jaj cukinia zielona cebula czerwona papryka czerwona kapary kilka suszonych pomidorów ząbek czosnku pieprz, sól chili pieprz cayenne oregano olej rzepakowy rukola Na patelni wylewamy olej. Na rozgrzany wrzucamy cebulkę pokrojoną w kostkę wraz z czosnkiem. Chwilkę smażymy. Następnie kroimy(...)kosteczkę cukinię i paprykę, po czym dorzucamy ją na patelnię. Wszystko razem smażymy, aż do uzyskania pięknego, lekko brązowego koloru. Doprawiamy pieprzem, solą, oregano i pieprzem kajeńskim. Jaja roztrzepujemy w miseczce, po czym zalewamy nasze warzywa. Zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką i smażymy na wolnym ogniu aż jaja się zetną, zazwyczaj 10-12 minut. Po usmażeni kroimy w trójkąciki
Sajkofanka smakuMakaron z warzywami zawsze smakuje dobrze. Ja go urozmaiciłam kolorowymi świderkami (gotowe kupiłam w sklepie, zabarwione na czerwono dzięki suszonym pomidorom i na zielono dzięki szpinakowi). Warzywa dusiły się w ziołach i czosnku, zaś całość smaku podkreślił tarty parmezan wymieszany z jogurtem naturalnym. Nic dodać nic ująć. Składniki: niecałe 2 szklanki kolorowego makaronu świderki 2 ząbki czosnku szklanka pokrojonej(...)ziela angielskie, 2 liście laurowe, lubczyk, zioła prowansalskie, papryka słodka i chili oliwa z oliwek pół szklanki wody Jak przyrządzić? Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojony w cienkie talarki czosnek, lekko go przysmaż, następnie dodaj wszystkie warzywa (oprócz brokułów) wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, polej połową szklanki wody. Duś pod przykryciem do miękkości, przypraw do smaku wedle
Zasmakuj Kuchniwywar. Wybrać liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej, a seler naciowy pokroić w kostkę. Rozpuścić na dużej patelni masło i obsmażyć marchewkę z selerem. Podlać odrobiną wywaru spod kaszy i gotować, aż warzywa zmiękną, a płyn w większości odparuje. Dodać mięso i kaszę. Wymieszać, przyprawić pieprzem ziołowym i ewentualnie solą. Chwilę podsmażyć, w razie konieczności(...)kładąc łyżeczką porcję kaszy zlepiać pierogi. Gotować w osolonej wodzie, 4min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć wytapiając tłuszcz. Porcję pierogów przekładać na patelnię z boczkiem i chwilę obsmażyć. Podawać ze skwarkami z boczku. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , Obiad , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: kasza jęczmienna , kurczak
https:KKuchniaMniampikantnej marynacie 7. Kurczak pieczony ziołowy 8. Filet z kurczaka w panierce z krakersów 9. Faszerowane piersi kurczaka z serem kozim i bazylią 10. Kotlety z kurczaka i warzyw 11. Kotlety siekane z kurczaka i pieczarek 12. Pulpeciki drobiowe faszerowane groszkiem 13. Kurczak à la pizza 14. Kurczak w sosie czosnkowym 15. Kurczak Caprese z piekarnika 16. Kurczak w cieście(...)Skrzydełka kurczaka z syropem klonowym 20. Pierś kurczaka faszerowana grzybami, serem i jarmużem 21. Roladki z kurczaka 22. Kurczak z patelni 23. Kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą 24. Kotlety drobiowe z marchewką 25. Kurczak z warzywami w piwie 26. kurczak z porami zapiekany w cieście 27. Pierś kurczaka faszerowana kalafiorem 28. Pierś kurczaka faszerowana rukolą 29. Kotlet pożarski light
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKebab może być zdrowy, pod warunkiem, że zrobimy go sami z dobrych składników. Mamy dla Was najprostszy na świecie przepis na domowy kebab z kurczaka – pachnący przyprawami, pełen warzyw, z chudym mięsem, podany w smakowitych chlebkach też własnego wyrobu. To super danie na lunch do pracy. Czas: 2,5 godz. (w tym 2 godziny pasywnego kucharzenia – na wyrastanie(...)Krok 6 Zrób sos: połącz wszystkie składniki i energicznie wymieszaj. Krok 7 Chlebki przekrój (jeśli są zimne, możesz je podpiec na mocno rozgrzanej patelni). Posmaruj od środka keczupem, albo innym ulubionym sosem. Ułóż sałatę i inne warzywa. Odkrój cienkie plastry mięsa od „kebaba” ostrym nożem, włóż do chlebka i polej sosem jogurtowym. Smacznego! Artykuł Poniedziałek: Domowy kebab z kurczaka pochodzi
Niedzielny kucharzmogę przerobić nadmiaru i obfitości cukinii w tym roku. Wiecie co jest fajne?, jak zrobisz coś tak dobrego, że dzieci które się krzywią na wspomnienie warzyw przychodzą po dokładkę!. Przepis jest mega prosty, a danie pyszne, kluczowa rola to dobrze podsmażony na rumiano czosnek, który idealnie podkręca smak. Składniki: - 1/2 szklanki kaszy bulgur - 1 i 1/2 szklanki dobrego domowego bulionu(...)pokrojoną w plastry cukinie i razem smażymy kilka minut. 3. Łączymy ze sobą kaszę, bób i cukinie, wszystko razem smażymy na patelni doprawiając pieprzem. Sól dodajemy jeśli jest potrzeba, ja wolę mniej soli, a więcej smaku warzyw
Apetyczna babeczkakiszoną, których zresztą nigdy sama nie robiłam. ;) Dziś się przekonałam, że można go użyć chyba do wszystkiego. Pierwszy raz wykorzystałam też rybę w takim zestawieniu. Już ją zapiekałam z warzywami, dusiłam w sosie własnym, ale nigdy nie dodawałam do niczego w takiej formie, a już z makaronem to w ogóle nigdy żadnej ryby nie jadłam. Miałam ochotę zrobić coś nowego(...)minutki. Często mieszaj, aby nie przypalić niczego. Zrzuć wszystko z patelni na talerz lub do miseczki. Na rozgrzaną patelnię wrzucaj pojedynczo kawałki ryby. Smaż krótko z każdej strony, do zrumienienia. Po obróceniu każdego kawałka wrzuć z powrotem warzywa i dodaj szpinak. Wymieszaj. Duś na średnim ogniu do rozpadnięcia się szpinaku. W szklance wymieszaj ze sobą wodę, mąkę i śmietanę. Dodaj
Anioszek w kuchniDorsz jest trudny do usmażenia, ale w tej potrawie nie musimy dbać, aby kawałki ryby były całe i piękne. Ryba ma być usmażona. Dodamy warzywa, sos pomidorowy i ryż a powstanie smaczne danie. Składniki: -1 kg dorsza -3 cebule -2 marchewki -czerwona papryka -10 dkg ryżu ( ugotować na sypko ) -puszka krojonych pomidorów -sól, pieprz, słodka papryka -pieprz ziołowy(...)Skrapiamy olejem. Marchew kroimy w cienkie plasterki, cebulę w półplasterki a paprykę w paseczki. Rybę smażymy z obu stron i zdejmujemy z patelni. Na olej wrzucamy marchew i cebulę. Chwilę smażymy, dodajemy miód i podsmażamy do zeszklenia warzyw. Dodajemy paprykę. Dodajemy pomidory i wodę, mieszamy, doprawiamy do smaku, dodajemy sok z cytryny i smażymy kilka minut. Dodajemy ryż i smażymy
Maminek kulinarnyzaszaleć i puścić wodze fantazji. Czyli moi drodzy co tu ma miejsce? Tak jest! Przemyt ! Przemycamy warzywa hurtowo. Powiem Wam, że mój mały lubi wyjadać już te upieczone warzywa w sosie. Powstaje z nich swoista zupa Pełna witamin i aromatycznych przypraw. Królika możecie kupić w całości. Pozornie jest na nim tyle mięsa, że jeżeli zastosujecie całość, to będziecie mieć(...)zdjęcia potrawy znajdziecie poniżej. Mi od samego pisania już cieknie ślinka. Powodzenia w kuchni ! WAŻNE ! Ten przepis nie wymaga podsmażania mięsa na patelni. A może zupka do tego? Przepis tu : Orientalna, warzywna zupa curry dla niemowlaka. Przemycamy warzywa. Pieczony udziec z królika pod pierzynką z warzyw 500 gramów udźca z królika 1/3 selera 1 mała marchew 1/3 dużego jabłka
Krupeczkicebula lekko się skarmelizowała. Dodaj pół łyżeczki wędzonej papryki oraz pokrojone pieczarki i jeszcze chwilę podsmażaj. Przełóż warzywa do miseczki. Kurczaka pokrój na mniejsze fileciki, dopraw solą, pieprzem oraz papryką wędzoną. Obtocz każdy kawałek kurczaka w mące i smaż na patelni z 2 łyżkami oleju z każdej strony po 2 minuty. Następnie zalej całość wrzątkiem (tak by zakryć mięso – około
wysmienityłyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżka curry 1 łyżeczka ostrej papryki Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: 🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴 Patelnię rozgrzewam. Przekładam mięso. Dodaję drobno posiekany czosnek, oraz przyprawy. Smażę na rumiano co jakiś czas mieszając. Zmniejszam ogień dodaję warzywa mrożone. Mieszam. Dodaję sos pomidorowy. Dodaję jeszcze do smaku sól i pieprz. Mieszam. Duszę aż sos zgęstnieje. Podaję na ciepło
Gotowanie Patkiłyżki posiekanych ziół: tymianku, oregano sól pieprz Wykonanie: Marchewki i cukinię myjemy, osuszamy i obieramy. Następnie obieraczką do warzyw robimy z nich cieniutkie i długie wstążki. Ząbki czosnku drobno siekamy. Boczek kroimy w cienkie paseczki i smażymy na patelni (bez użycia dodatkowego tłuszczu) aż stanie się chrupki. Zdejmujemy go z patelni i odstawiamy. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy marchewkowe
MyCookBook.pl