warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:205/829)

Ryż z kurczakiem w sosie serowym i brokułami 215

Zbliża się pora obiadowa, więc przydało by się jakiś pomysł zaprezentować.😊 Dzisiaj na patelni zdrowo i zielono. Ryż brązowy nasiąknięty mlekiem, nie może zabraknąć oczywiście ulubionego sera żółtego i rzecz jasna warzywa☝, co nam daje 👉 wspaniały, pachnący sycący obiad.😇 Składniki na 2 porcje: -140 g ryżu brązowego  -1 brokuł -1 mniejsza cebula -1 szklanka mleka  -1 łyżka skrobi

Zdrowie i pysznie na talerzu
Warzywna paella 155

wymagają specjalnych patelni i odmian ryżu, najlepszych mięs i owoców morza, gotowania na żywym ogniu czy wreszcie znacznej wprawy kucharza. Niech to nie będzie jednak w najmniejszym nawet stopniu zniechęcające dla wszystkich, którzy pragną przygotować paellę – samodzielne stworzenie kolorowej, pysznej, zdrowej i w gruncie rzeczy nieskomplikowanej wersji tej potrawy wymaga jedynie mniej niż szklanki ryżu, kilku rodzajów warzyw oraz częstego(...)warzyw, wysypać groszek – przy pomocy łyżki warzywa delikatnie wcisnąć w ryż tak, by w części były w nim zanurzone (nie mieszać), posypać czarnym pieprzem i solą (ilość potrzebnej soli zależeć będzie od słoności bulionu). Kontynuować gotowanie przez dalsze 3 – 5 minut, aż ryż wyraźnie wchłonie większość płynu. Po tym czasie wyłączyć ogień, patelnię przykryć i pozostawić na 3 – 4 minuty

Even Better Food
ŁOSOŚ Z WARZYWAMI I CHIPSAMI Z BATATA 150

prosty pomysł na obiad...pieczone dzwonki z dzikiego łososia z cukinią oraz papryką a do tego chipsy z batata. Łosoś oraz warzywa zostały wcześniej zamarynowane w marynacie z octem balsamicznym i miodem, a następnie podsmażone na patelni (może być to patelnia grillowa). Do obiadu podałam indyjski sos jogurtowy z miętą - pyszne połączenie!   Składniki: 3-4 dzwonki z łososia(...)jednolita marynata. Dzwonki z łososia myjemy i osuszamy. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w paski. Cukinię dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Do marynaty wkładamy pokrojone warzywa i dzwonki z łososia. Miskę zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godz. Bataty obieramy ze skórki, myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Obtaczamy w oliwie

Kuchnia MagdaLeny
Wytrawne racuchy z pieczarkami 235

kostkę. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. W międzyczasie przygotować nadzienie. Na rozgrzanym na patelni oleju lekko podsmażyć cebulę. Następnie dodać pieczarki i paprykę, oprószyć solą i podsmażać, aż warzywa będą miękkie. Na koniec smażenia dodać szczypiorek i doprawić przyprawą do pizzy, solą i pieprzem do smaku. Usmażone, gorące racuchy przekroić(...)ostrożnie podsypywać mąką, aż przestanie kleić się do rąk. Wyrabiane robotem ciasto nie wymaga dodatkowej mąki. Podczas smażenia racuchów nie należy układać ich blisko siebie, gdyż sporo urosną na patelni. Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z WARZYWAMI 258

wymieszaną z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy ketchupem oraz solą i pieprzem. Można również dodać trochę chili z młynka. Warzywa umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Szparagom odłamać końcówki, wymoczyć je dobrze, by nie było piasku. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić pokrojone w kostkę cebule, zeszklić je. Dodać pokrojone na ćwiartki pieczarki i podsmażyć. Następnie dorzucić cukinię oraz

Smaczne Zdrowe
Włoskie risotto na winie wytrawnym z grzybami- prosty przepis 179

kilka kropel olej do smażenia warzyw łyżka masła Sól, pieprz Czosnek do smaku Wykonanie: Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i pokroić. Warzywa umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i podsmażyć razem z grzybami a następnie dusić do miękkości. Na patelni roztopić masło i wsypać ryż, lekko zeszklić i dodać wino. Chwilkę poczekać aż ryż go wchłonie. Następnie dolewać po chochelce

Tradycyjna Kuchnia
Kurczak sezamowy (Sesame Chicken) 663

przeszedł aromatem papryczki. Jeszcze raz mięso i dodatki przekładamy na talerz. Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni. Do woka wlewamy sos, gotujemy go do momentu aż zgęstnieje, kiedy będzie gotowy dodajemy do niego kurczaka, posiekaną dymkę, sezam oraz warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy od razu z ryżem

Mania Gotowania
Makaron z sosem pomidorowo- paprykowym z natką pietruszki, orzeszkami pinii i parmezanem 116

minutę. Dodaję pokrojoną paprykę. Smażę kilka minut. Pomidora obieram ze skórki, kroję w kostkę i dodaję do warzyw. Wlewam wino, redukuję. Dodaję bulion i duszę całość 5-6 minut. Doprawiam sos solą i pieprzem. Dodaję posiekaną natkę pietruszki. Na suchej patelni prażę orzeszki. Ugotowany makaron mieszam z sosem i podaję z prażonymi orzeszkami oraz parmezanem. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Kofta kebab z bułką pita 185

najmniej godzinę. Pomidora i ogórka kroimy w kostkę, szczypiorek drobniej siekamy. Cebulę kroimy w pióra. Sałatę mieszamy z pozostałymi warzywami.   Składniki sosu mieszamy ze sobą. Mięso wyciągamy z lodówki i obklejamy nim patyczki do szaszłyków. Szaszłyki smażymy najlepiej na patelni grillowej na oliwie z oliwek. Smażymy z każdej strony po około 2-3 minuty. Podgrzewamy chlebki pita w piekarniku

Mania Gotowania
Goleń wołowa z grzybami z wolnowaru 235

idealne mięso do przygotowania w wolnowarze. Użyłam boczniaków, można dodać pieczarki, robiłam też wersję z suszonymi prawdziwkami (nie trzeba ich moczyć, wystarczy wrzucić parę sztuk do wolnowaru razem z warzywami). Polecam, bo to smaczne, a w sumie mało kłopotliwe w przygotowaniu danie. s kładniki ok 1000g goleni wołowej z kością (5 plastrów z kością gr ok 2,5 cm każdy(...)oliwie. Mięso odłożyć na bok a na patelnię wlać wino i bulion. zagotować, zeskrobać z patelni wszystkie resztki pozostałe po smażeniu. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Seler obrać z włókien, pokroić w plasterki. Marchewkę pokroić w plasterki. Na dno misy wolnowaru włożyć warzywa, lekko posolić dodać ząbki czosnku, obsmażone mięso, tymianek, podlać gorącym winem i bulionem. Gotować w ustawieniu

Stare Gary
Paella 193

dorównuje oryginałowi. Ponieważ nie mam dostępu do świeżych owoców morza, postawiłam na mrożone krewetki i mnóstwo warzyw. Wyszło pysznie, a zapach jaki rozchodził się po całym domu przypomniał mi wakacje spędzone na Majorce. Jeśli więc macie ochotę poczuć trochę Hiszpanii, chwytajcie za patelnie i do dzieła! :) Przepis podpinam pod Wyzwanie Kulinarne 2015-Tradycyjna potrawa Twojego ulubionego kraju. Składniki(...)szafran. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu min. 10 minut. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, na której podsmażamy cebulę do zeszklenia. Dodajemy czosnek, a po ok 30 sekundach paprykę. Smażymy wszystko razem przez 2 minuty.  Nastepnie do warzyw wsypujemy surowy ryż i smażymy cały czas mieszając przez kolejne 2 minuty, aż ryż zrobi się szklisty

Zawsze głodna!
Czwartek: Makaron stir fry z warzywami i krewetkami 147

Stir fry – czyli szybko i pysznie Przygotowanie stir fry wymaga minimum pracy, ale jest pyszne i pożywne. Składniki oprócz makaronu są dowolne, my uwielbiamy go z warzywami i krewetkami. Stir fry to chińska technika przyrządzania potraw o dość krótkiej jednak historii. Sam wok, czyli specyficzny rondel z lejkowatym dnem, ma już grubo ponad 2 tys. lat, jednak początkowo był(...)wrzątku i gotuj wedle wskazań na opakowaniu – zazwyczaj około 5 minut. Pilnuj makaronu, żeby go nie rozgotować, bo trafi jeszcze na patelnię i będzie podsmażany. Krok 2 Podczas gdy makron i grzyby gotują się, przygotuj warzywa: podziel brokuł na różyczki i włóż do głębokiej misy. Kiedy ściągniesz grzyby z ognia odcedź je na brokuł, blanszując go w gorącej wodzie

Niedzielny kucharz
Risotto z cukinią i brokułem oraz pikantne krewetki 166

oliwek i smażę na niej posiekaną cebulkę. Cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach a brokuł dzielę na niewielkie różyczki. Na patelnię wrzucam cukinię i duszę przez chwilę z cebulką. Następnie wsypuję ryż i smażę z warzywami przez minutę. Dodaję pierwszą porcję bulionu, około 100 ml, i gotuję danie na średnim ogniu cały czas mieszając. Kiedy ryż całkowicie wchłonie(...)klonowy, sok z cytryny oraz sambal oelek dokładnie mieszam. W marynacie umieszczam krewetki i odstawiam na 15 minut. Po tym czasie krewetki wyciągam z marynaty i grilluję na patelni po minucie z każdej strony. Gotowe risotto dekoruję świeżymi ziołami, posypuję szczyptą parmezanu i podaję z krewetkami. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
wegańska rozgrzewająca potrawka pomidorowa 201

WEGAŃSKA POTRAWKA POMIDOROWA przepis autorski // 1-2 porcje ~200g mieszanki 4 odmian fasoli z puszki (użyłam takiej - KLIK , w składzie fasola jaś, biała, czerwona i ciecierzyca - można użyć ulubionych warzyw strączkowych :)) ~3 średnie pieczarki ~150g cukinii ~100g papryki (użyłam czerwonej) ~200g passaty pomidorowej ~przyprawy - u mnie: pomidor-czosnek-bazylia , kozieradka mielona , nasi goreng , pieprz ziołowy, sól, asafetyda , kmin rzymski , harrisa(...)można dodać również 1-2 łyżeczki cukru ~natka z pietruszki do podania Cukinię, paprykę i pieczarki kroimy, a następnie podduszamy na patelni z małym dodatkiem soli i oleju. W garnku mieszamy passatę i mieszankę fasoli, gotujemy. Dodajemy podduszone warzywa (powinny być miękkie) i doprawiamy do smaku. Przekładamy potrawkę do misek/głębokich talerzy, posypujemy natką z pietruszki i podajemy. Smacznego! :) Przepis

chili & sugar
Gulasz z ziemniakami, fasolką szparagową i ciecierzycą 138

Usuwamy delikatnie skórkę. Dzielimy na ćwiartki. Czosnek obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Z fasolki szparagowej odcinamy końcówki, kroimy na pół. W głębokiej patelni lub szerokim garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy ziemniaki oraz fasolkę szparagową. Obsmażamy krótko. Do warzyw dodajemy kawałki obranego czosnku' puszkę pomidorów pelati, mieszankę curry i ostrą paprykę w proszku. Mieszamy. Dusimy pod przykryciem, aż ziemniaki i fasolka będą

Moja smaczna kuchnia

Proponowane wyszukiwania