warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:202/829)

POMIDOROWY GULASZ Z MIĘSEM MIELONYM 136

łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżka curry 1 łyżeczka ostrej papryki Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: 🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴  Patelnię rozgrzewam. Przekładam mięso. Dodaję drobno posiekany czosnek, oraz przyprawy. Smażę na rumiano co jakiś czas mieszając. Zmniejszam ogień dodaję warzywa mrożone. Mieszam. Dodaję sos pomidorowy. Dodaję jeszcze do smaku sól i pieprz. Mieszam. Duszę aż sos zgęstnieje. Podaję na ciepło

Gotowanie Patki
Zupa warzywna z pesto, świderkami i boczkiem 89

łyżki posiekanych ziół: tymianku, oregano sól pieprz Wykonanie: Marchewki i cukinię myjemy, osuszamy i obieramy. Następnie obieraczką do warzyw robimy z nich cieniutkie i długie wstążki. Ząbki czosnku drobno siekamy. Boczek kroimy w cienkie paseczki i smażymy na patelni (bez użycia dodatkowego tłuszczu) aż stanie się chrupki. Zdejmujemy go z patelni i odstawiamy. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy marchewkowe

MyCookBook.pl
Frittata 174

Idealne danie na śniadanie. Fritata jest bardzo podobna do omletu. Przygotowując ją można wykorzystać różne warzywa w zależności od naszych upodobań i od tego co akurat mamy w domu. Składniki: 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki brokuły kukurydza z puszki 1 łyżki pokrojonego szczypiorku 1 cebula 1/2 filetu z kurczaka 6 jajek 2 łyżki mleka 2 łyżki mąki 1/2 szklanki(...)startego na tarce o grubych oczkach sól, pieprz masło do wysmarowania formy Cebulę kroimy w talarki, papryki w drobne paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej i na nim smażymy cebulę i paprykę. Po chwili dodajemy brokuły i kukurydzę. Warzywa smażymy aż będą miękkie. Filet z kurczaka gotujemy, kroimy na paseczki i dodajemy do warzyw. Formę silikonową smarujemy masłem. Białka ubijamy

Salonik smaków
Domowy pasztet z żurawiną 217

pietruszkę oraz selera. Wywaru nie trzeba solić ani doprawiać. Gotujemy wszystko razem jeszcze przez około 40 minut. Warzywa i mięso odcedzamy i studzimy. Mięso kurczaka oddzielamy od kości. Listki laurowe i ziele angielskie wyrzucamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę aż się zarumieni. Dodajemy obrany i pokrojony czosnek. Na końcu dodajemy umyte

Dieta bez mleka
Jajka smażone z soczewicą i bakłażanem z dodatkiem chorizo 112

niej większość tłuszczu. Tłuszcz wylewam, natomiast chorizo osuszam z jego nadmiaru na ręczniku papierowym. Soczewicę i warzywa doprawiam solą, pieprzem i kminem rzymskim. Dodaję chorizo i mieszam. Robię w masie trzy lub cztery "dołki" i wbijam do nich jajka. Przykrywam patelnię na minutę. Następnie posypuję całość serem i ponownie przykrywam na minutę. Ściągam danie z ognia. Tuż przed podaniem posypuję

Mango Papaja
TORTILLA Z WARZYWAMI I KURCZAKIEM 341

wkrajamy do niej ogórki w kostkę,pomidora w kostkę, cebulę pokrojoną w pólplasterki, wrzucamy kukurydzę. Całość solimy i dokładnie mieszamy. Na suchej patelni podgrzewamy placki tortilli. Na ciepły wykładamy na 1/3 placka sos, na to porcję warzyw,kilka kawałków kurczaka,po wierzchu też polewamy sosem czosnkowym, zwijamy tortille w półkopertę

Z Majeczką w kuchni
Warzywne curry z kurczakiem 179

Dzisiaj znowu odrobina orientu. Pyszne jednogarnkowe danie z kurczakiem i świeżymi warzywami. Lekko ostre i posiadające wiele oryginalnych smaków. Lubimy eksperymentować z innymi kuchniami, a kuchnia azjatycka to zupełnie inne smaki, kolory oraz niezapomniane dania. Przepis jak zwykle jest prosty. Zachęcamy do spróbowania i zaskoczenia rodziny daniem jak z „chińskiej” restauracji. Przepis Składniki: 750g ziemniaków czerwona papryka marchewka(...)myjemy i kroimy w paseczki. Pierś z kurczaka również kroimy w kostkę dowolnej wielkości, jak kto lubi Cebulę kroimy bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka, gdy się zarumieni zdejmujemy go z ognia. Pokrojone warzywa smażymy pod przykryciem około 5 minut. Mieszamy mleczko kokosowe, bulion i pastę curry. Całość dodajemy do warzyw i gotujemy około 15-20 minut

KasiaiKrzysiu.pl
Marchewka z fenkułem duszone w patelni z serem owczym i sosem balsamicznym 116

młoda marchewka fenkuł czyli koper włoski natka z marchewki oliwa z oliwek bazylia sól himalajska różowa lub morska dymka Patelnię rozgrzej. Marchewkę umyj i pokrój w słupki. Fenkuł umyj i pokrój w pióra. Natkę z pietruszki , jeśli chcesz możesz dodać. Warzywa wrzuć do miski. Posól delikatnie, dodaj pół łyżeczki koncentratu curry i pół łyżeczki koncentratu czosnku. Dodaj oliwę z oliwek

Z Kuchni Do Kuchni
Zdrowo i kolorowo. Przepis na pyszny obiad 210

naszym ulubionym sosem (u mnie czosnkowy) Przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na czas przygotowania warzyw. Cebulę pokroić w piórka podsmażyć na maśle, pod koniec smażenia dodać rozgnieciony czosnek. Wyłożyć do garnka. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w słupki marchewkę oraz dynię (bez pestek), pokrojoną w kostkę. Całość podsmażać około 7 minut. Dodać do cebuli

cooklife
Serbska zupa ziemniaczana 187

bulionem, dodajemy liście laurowe i całość gotujemy około 25 minut. Czas gotowania może się troszkę zmienić w zależności od ziemniaków. Warzywa muszą być miękkie, ale się nie rozwalać. W między czasie kroimy w drobną kostkę cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i po chwili mięso mielone. Rozdrabniamy mięso. Całość smażymy

KasiaiKrzysiu.pl
Jesienna jajecznica z indykiem i papryką wg Aleex 142

czerwonej i zielonej • sól Sposób przygotowania: 1. Filet z piersi pokroić w kostkę. 2. Jajka rozkłócić w miseczce, posolić. 3. Na patelni roztopić masło. 4. Dodać kawałki indyka oraz paprykę pokrojoną w dużą kostkę. Podsmażyć. Nie dusić, aż warzywa zmiękną. Chodzi o to, by tylko się ogrzały, ale zachowały świeżość i chrupkość. 5. Wlać rozkłócone jajka, mieszać, aż się zetną

W mojej kuchni
Kokardki z salsą ze szparagów, podane z kurczakiem w sosie z tamaryndowca! 176

ZAPRASZAM NA LEKKIE I PRZEPYSZNE DANIE, GDZIE W ROLI GŁÓWNEJ MAKARON LUBELLA Z PRZEPYSZNĄ SALSĄ Z BIAŁYCH SZPARAGÓW I WARZYW, PODANY Z KURCZAKIEM W SOSIE Z TAMARYNDOWCA... ;-) "NIEBO W GĘBIE..." ZAPRASZAM! SKŁADNIKI NA 2 PORCJE: - makaron Lubella kokardki - 1 pierś z kurczaka  - 1/2 pęczka białych szparagów - 1 ząbek czosnku - 1/2 papryki żółtej - 1/2 papryki czerwonej - 2 łyżki masła(...)filetów (małych) - na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, podsmaż Kurczaka po 2 minuty z każdej strony, posól, dodaj sos z tamaryndowca. - na patelni rozpuść masło, podsmaż paprykę, przeciśnięty czosnek i szparagi, czas smażenia około 5-6 minut maksymalnie, warzywa mają być jędrne i chrupkie - wyłóż makaron na talerz, wzdłuż ładnie wyeksponuj salsę z warzyw, fileciki z kurczak ułóż po bokach

SMYKWKUCHNI
Makaronowa patelnia. 2360

Dziś mam dla Was szybkie i pyszne, danie obiadowe. Pierś z kurczaka, warzywa, makaron i serek. Tak nie wiele trzeba, żeby wyczarować pyszny obiad. Makaronowa patelnia, jest szybka i prosta w przygotowaniu. Zrobiłam to danie, na konkurs, na Dzień Matki. Wprawdzie mój dorosły już syn niewiele pomagał, ale za to zjadł ze smakiem :) Myślę, że i Wam posmakuje :) Składniki

Agusiowe smakołyki
Burgery z papryką 119

papryką, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką pietruszki, szczyptą papryki słodkiej, ostrej, soli, pieprzu i formujemy kotleciki. 2. Kotleciki smażymy obustronnie na suchej patelni. 3. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy praską z dodatkiem masła i mleka. 4. Blanszujemy warzywa. 5. Kotleciki podajemy na puree ziemniaczanym z dodatkiem warzyw. Burgery z kurczaka z papryką są bogate w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z piersi kurczaka

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Spaghetti bezglutenowe z warzywami z nuta wędzonej papryki– wersja wegańska 130

małe różyczki, a łodygi (ich nie wyrzucamy) na drobne kawałeczki. Szczypior, tymianek siekamy i odstawiamy. Igiełki tymianku kroimy bardzo drobno. Równocześnie przygotowujemy warzywa i gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie na al dente. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę z tymiankiem i pokrojonymi łodygami brokuła. Różyczki brokułu zalewamy wrzątkiem z dodatkiem soli i cukru (sparzamy

Moniki Smakołyki
Kolorowy pasztet z cukinii i "Zaklinaczka książek" 132

dużym sicie, posypać łyżeczką soli, wymieszać, przykryć i odstawić na noc, by sok odciekł. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać na plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Zeszklić na nim cebulę i czosnek. Pod koniec szklenia warzyw dodać gałkę muszkatołową, pieprz i suszone zioła. Nastawić piekarnik na 200 stopni C. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Do pieczenia warzyw nie używajcie

Weekendy w domu i ogrodzie
Niedzielne śniadanie, leczo z sadzonymi jajkami 171

papryki szczypta ostrej papryki natka pietruszki Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy, cebulę drobno kroimy,  a czosnek siekamy. Szklimy na rozgrzanej oliwie na patelni. Następnie wrzucamy zamrożone leczo i koncentrat pomidorowy, zmniejszmy ogień i dusimy, aż warzywa się rozmrożą i płyn delikatnie odparuje. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.  W uduszonych warzywach robimy dwa dołki i wbijamy w nie jajka

Kulinarne przygody Gatity
Brukselka z boczkiem 152

brukselkę do wrzątku dodając nieco soli i cukru. Gotuj 5-7 minut, w zależności od wielkości i szybkości zagotowania się wody po dodaniu warzyw. W tym czasie pokrój boczek na mniejsze kawałki. Podsmaż boczek na suchej patelni, tak aby wytopić nadmiar tłuszczu. Do usmażonego boczku dodaj ugotowaną brukselkę i podsmaż razem przez 2 minuty. Wtedy wlej syrop klonowy i ocet

nietylkopasta.pl
ZUPA A'LA STROGONOW 136

wlać wodę. Dodać sól, ziele angielskie, liście laurowe, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, kostkę rosołową. Gotować na średnim ogniu. Dodać odmrożone warzywa oraz obraną ze skórki paprykę konserwową.  Cebulę obrać i posiekać. Umieścić na patelni z rozgrzanym olejem. Zarumienić. Mięso mielone doprawić przyprawą do mięs, papryką słodką mieloną i kminkiem. Wymieszać. Dodać do cebuli. Smażyć do momentu

Kuchnia Paulettes
obiad bezmięsny w jesiennym kolorze z wolnowaru 160

mnie  takie olej kokosowy 30 dag brukselki zielonej pokrojonej na pół. Sól ,pieprz jeśli ktoś potrzebuje---opcjonalnie Wykonanie Umyć, osuszyć i obrać warzywa Pokroić ,pataty w plastry . Obrać cebule ,pokroić w plastry i zeszklić na patelni na oleju kokosowym. Do wolnowaru włożyć pokrojone na pół brukselki ,na to zeszklona cebulkę ,na wierzch pataty i grzyby leśne. Całość posypać przyprawami

w mojej kuchni
KASZA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI 664

siekam, cukinię kroję w niedużą kostkę. Papryki oczyszczam z gniazd nasiennych. Pepperoni kroję w cienkie półkrążki, zwykłą w średniej wielkości kostkę. Na dużej patelni podsmażam kurczaka, dodaję cebulę i czosnek, smażę 3 minuty mieszając. Wrzucam pozostałe warzywa, smażę około 7-8 minut (co jakiś czas mieszam) aż warzywa zmiękną. Następnie dodaję kaszę gryczaną i trzymam na ogniu jeszcze przez

JejKuchnia
Zupa kurkowa 279

kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do zrumienionego boczku. Kurki dokładnie oczyszczamy, przepłukujemy pod bieżącą wodą. Większe grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do warzyw i boczku. Podsmażamy przez ok. 10 minut. Oprószamy mąką. Krótko przesmażamy. Zawartość patelni wkładamy do garnka. Zalewamy bulionem. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 30 minut. Zupę zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tuż

Pobite gary Barbary
HUMMUS Z BOBU 169

domu, w sezonie, pasta z bobu pojawia się co najmniej kilkakrotnie, czy to jako dodatek do kanapek, czy jako dip do krojonych warzyw. Składniki na 8 porcji : 800g surowego bobu 2 łyżki podprażonych na suchej patelni i zmielonych w młynku do kawy ziaren sezamu (albo czubata łyżka gotowej pasty tahini) 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę sok z ½ niewielkiej cytryny

Dietolog
Zapiekanka makaronowa z pomidorkami, mozarellą i oliwkami 194

niż  na opakowaniu) w osolonym wrzątku. Odcedzić.  Seler naciowy pokroić w plastry, cebulę w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.  Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej seler naciowy, dodać cebulę. Smażyć razem, aż warzywa zmiękną. Dodać czosnek i pomidorki z puszki. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Wymieszać i zdjąć z ognia.  Wymieszać makaron z sosem

Kulinarne Inspiracje
pesto ze szparagami (bez glutenu, paleo) 152

oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku garść groszku Przygotowanie: Groszek zalewamy wodą i namaczamy przez 24h, a potem gotujemy. Szparagi obieramy obieraczką do warzyw na cienkie paski, aby swoim kształtem przypominały makaronowe wstążki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię dosłownie na 30 sekund, aby tylko delikatnie się podsmażyły. Boczek również podsmażamy na patelni. Pesto przygotowujemy blendując 1,5 szklanki bazylii, ¼ szklanki oliwy

PaleoLife
ZUPA KREM Z BURAKA 164

liście laurowe  1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka miodu  mleko kokosowe  świeży koperek  sól, pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy posiekany ząbek czosnku . Po chwili dodajemy mieszankę warzyw i dusimy ok. 5 min ze szczyptą cynamonu i goździkami . Zalewamy bulionem warzywnym , dodajemy ziele angielskie i liście laurowe . Gotujemy ok.15 min . Na koniec

Marcepanowa kuchnia
Krem szpinakowy 147

cebula 2 ząbki czosnku 2 łyzki śmietany 12% sól, pieprz do smaku >Przygotowanie: 1.Cebule i czosnek drobno kroimy i zeszklić na rozgrzajen patelni. 2. Ziemniaki i marchewke obrać i pokroić w drobną kosteczke. 3. Przygotowane warzywa wrzucić do bulionu i gotować do momentu, aż będą miękkie. 4. Następnie dodajemy szpinak, śmietane i blendujemy na gładką konsystencje. 5. Przyprawiamy

FITBUuK
indyczy udziec z leśnymi grzybami 155

czasie na patelni ( z przykrywką), na łyżce masła przesmażamy grzyby ( wcześniej z blanszowane). Teraz zdejmujemy grzyby z patelni, dokładamy na nią kolejną łyżkę masła i pory pokrojone w cienkie krążki. Warzywa smażymy na niewielkim ogniu przez pięć minut, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, wcześniej

Miód i pieprz
Bakłażan duszony z pomidorami 142

czosnkiem. Dodać rozdrobnione pomidory i dusić do odparowania nadmiaru wody. Pomidory z puszki wystarczy tylko podgrzać z bakłażana odciąć piętki i pokroić warzywo w 2 cm plastry, następnie w grubą kostkę. Umieścić bakłażana na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i posolić go. Bakłażan pod wpływem soli zwilgotnieje i ładnie się przyrumieni w międzyczasie ugotować kaszę gryczaną lub inny ulubiony dodatek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tortilla z pastą fasolową 144

pozostałymi przyprawami. Polecam dać dużo ostrej papryki. Można ją też zastąpić chili.  Placek smarujemy na środku przygotowaną pastą. Układamy na niej pokrojone warzywa i zawijamy. Podgrzewamy w opiekaczu z opcją grilla. Możemy też usmażyć na patelni lub zjeść na zimno

Weganka gotuje
Leczo z serkiem topionym 161

przyprawy (według uznania) papryka ostra i słodka sól ,pieprz Sposób wykonania: Cebule  pokroić w kostkę, natomiast kiełbasę w półplasterki - podsmażyć na patelni, aż wszystko  się  zrumieni. Papryki pokroić w paski, cukinię w półplasterki. Wszystkie warzywa wrzucić do garnka i podlać wodą. Gotować na małym ogniu do miękkości. Po tym czasie dodać wcześniej podsmażoną kiełbasę z cebulą, pomidory

Smaki Natalii
Spaghetti z karmelizowaną marchewką i zielonym kalafiorem 162

łyżki oleju rzepakowego, ½ łyżeczki cukru, świeże listki bazylii. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Marchewki dokładnie myjemy (nie potrzeba obierać), kroimy w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy marchewkę, podsmażamy na wolnym ogniu, posypujemy cukrem i nadal podsmażamy, raz na jakiś czas mieszamy. Kalafiora dzielimy na jak najmniejsze

Moniki Smakołyki
CHRZANOWY ŻUREK Z KASZĄ JAGLANĄ 133

czasie kilka razy mieszamy. Gotwy żurek przecedzamy, przelewamy do słoika lub butelki i trzymamy w lodówce. WYKONANIE Rozgrzewamy małą (najlepiej żeliwną) patelnię i kładziemy na niej obraną z łupin cebulę i nieobrany czosnek. Opiekamy warzywa na minimalnym gazie do miękkości przewracając od czasu do czasu. Do garnka wkładamy opłukaną kiełbasę, 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, sól ( jeśli użyjemy

cool and minty
Przekąska w sam raz na mecz czyli sagonki :) 173

świeżo startego imbiru Marchewkę i kapustę kroimy w paseczki i wrzucamy do sporej miski. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na suchej patelni aż odparują. Kiełki siekamy i wraz z pokrojonym szczypiorem wrzucamy do pozostałych warzyw. Farsz doprawiamy wszystkimi przyprawami. Przygotowujemy głęboki talerz z letnią wodą i maczamy pojedynczo płaty papieru ryżowego. Nakładamy około łyżkę farszu (lub więcej

Bazując na smaku
Zupa pomidorowa na skrzydełkach 191

angielskie i liście laurowe. Zagotowujemy. Zbieramy „szumowiny”, dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, seler i por. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i obsmażamy na suchej patelni. Również dodajemy do wywaru i gotujemy na wolnym ogniu, aż skrzydełka i warzywa zmiękną. Przyprawiamy. Z wywaru wyjmujemy warzywa i skrzydełka. Ja go przecedzam, ale nie jest to konieczne. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce

e-PrzepisyKulinarne
Klopsiki w sosie śmietankowym 187

cebulę w kostką i zeszklij na maśle. Pokrój marchewkę w drobną kostkę i dodaj do cebuli. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cukinię. Smaż warzywa przez 2 minuty, po czym dodaj mięso. Smaż przez 5 minut, potrząsając patelnią. Kiedy klopsiki się zrumienią dodaj bulion i przypraw sos solą, pieprzem i oregano. Gotuj sos przez 10 minut po czym dodaj śmietanę

codojedzenia
Wegańska zupa pieczarkowa krem 125

olej i wrzucamy marchewkę, pietruszkę, seler, por, pół cebuli i nać pietruszki. Wszystko lekko podsmażamy, a następnie zalewamy odrobiną wody, żeby przykryć warzywa - dusimy na małym ogniu przez 20 minut.  3. W tym czasie na patelni podsmażamy pieczarki i cebulę i dusimy na małym ogniu przez 10-15 minut, aż pieczarki stracą wodę i mocno zbrązowieją.  4. Dolewamy

Bananowe Pole
sałatka wiosenna z kopytkami 161

delikatnie zarabiać ciasto. Formujemy wałek i wycinamy nożem kształtne kopytka. Smażymy na średnim ogniu na  smalcu z każdej strony. dodatkowo: bukiet warzyw *pomidory *sałata *groszek cukrowy *por *rzodkiewki *kiełki *orzeszki ziemne smażone na suchej patelni *kwiaty brukselki *cebula marynowana  przepis  tutaj  KLIK *oliwa chilli Wszystkie składniki układamy na talerzu i polewamy oliwą chilli. Smacznego

na gazie
kotlet ze schabu z duszoną pieczarką i porem 165

części) , a grzyby kroimy w plastry. Na dno rozgrzanego  dużego, garnka ( z przykrywką) wlewamy trzy łyżki oleju   i dodajemy pokrojone pory. Warzywa lekko solimy ( szybciej puszczą sok) i smażymy przez pięć minut. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła i na dużym ogniu przesmażamy pokrojone w plastry pieczarki.  Następnie  przesmażone grzyby zdejmujemy z patelni  ( dodając

Miód i pieprz
Risotto z dynią 120

cenula łyżeczka imbiru w proszku łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka czosnku suszonego łyżeczka soli szczypta pieprzu 1 litr wody (idealny byłby wywar po gotowanych warzywach typu marchew, seler) Przygotowanie: Cebulę obierz, posiekaj drobno i wrzuć na rozgrzaną patelnię z łyżą oleju. Podsmaż 3 minuty aż zacznie się szklić po czym dodaj dynię. Smaż kolejnie 3 minut i dodaj wszystkie przyprawy poza

greenscarf
Penne w sosie porowym z grillowanym kurczakiem 109

pieprzem, oliwą i sosem sojowym, odstawić na min. godzinkę. Zamarynowane mięso opiekać na patelni grillowej lub w grillu elektrycznym na rumiano. 3. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, smażymy drobno pokrojony czosnek, cebulę i pora. Podsmażone warzywa zalewamy śmietanką, doprawiamy do smaku, łączymy z wodą zostawioną przy odcedzaniu i dodajemy makaron, mieszamy wszystko razem. Na talerz wykładamy makaron

Apetyczna babeczka
kurczak z makaronem i brokułem zapiekamy w serowym sosie 194

ogniu jeszcze przez minutę. Ugotowanego na parze brokuła  dzielimy na różyczki, układamy w żaroodpornym naczyniu, a następnie dodajemy do niego makaron z patelni. Pomidory kroimy w drobną kostkę i kładziemy je na wierzch makaronu z warzywami. Na tarce ścieramy  ( do miski) żółty ser, dodajemy do niego słodką śmietanę i rozbite jajko. Całość mieszamy i wylewamy masę na wierzch

Miód i pieprz
ZUPA RYBAKA 88

litry wody olej do smażenia sól morska Marchewkę, pietruszkę oraz selera obieramy, ścieramy na tarce. Cebulkę kroimy w kosteczkę i obsmażamy na patelni. Odstawiamy na bok. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i podsmażamy warzywa. Po kilku minutach dodajemy sól. Dolewamy wodę, dodajemy ziele, listek i paprykę, chili i cebulkę. Gotujemy około 10 minut. Teraz dodajemy pomidory w puszce

KuchcikoweLove
Jajecznica z suszonym salami i orzechami włoskimi 172

cebulą delikatnie solimy. Salami kroimy w cienkie plastry, paprykę w drobne paseczki. Orzechy drobno siekamy.  Na patelni rozgrzewamy masło. Na rozgrzaną patelnię wykładamy salami oraz paprykę. Dusimy 2 minuty, po czym dokładamy cebulę. Kiedy warzywa będą w miarę miękkie rozbijamy do nich jajka i na małym ogniu, mieszając smażymy. Kiedy białko zacznie się ścinać doprawiamy do smaku i dodajemy

ChilliJemy
Prosty przepis na placki ziemniaczane z dodatkiem marchewk i pietruszki. 100

urozmaicenie placków ziemniaczanych. Wystarczy dodać marchewkę i pietruszkę, a smak naszych placuszków będzie o wiele lepszy, możemy dodać także groszek zielony ( podpieczony na patelni daje ciekawy smak ) W taki sposób, przemycamy w tym daniu chociaż odrobinkę warzyw i witamin ;) Składniki na 14 średnich placków 10 małych kartofli 2-3 łyżki mąki pszennej 1 całe jajko 1/2 małej marchewki łyżka natki

Gotowanie...to proste !
Krokiety z mięsem 172

ugotowanej pietruszki 1 cebula sól pieprz czarny pieprz ziołowy jajko olej bułka tarta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Usmażyć naleśniki. Przygotować farsz - mięsa i gotowane warzywa przepuścić przez maszynkę do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać do mielonego mięsa. Wszystko wymieszać, doprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Gotowy farsz ułożyć na naleśniku, naleśnik zwinąć zawijając brzegi do środka

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Mulligatawny 119

smaku) sól Przygotowanie :  Wszystkie składniki wywaru umieścić w garnku, zalać wodą i zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować do czasu aż warzywa będą miękkie.  Kolendrę, kozieradkę, kmin, koper włoski i ryz uprażyć na suchej patelni, aż zacznie wydobywać się z nich aromat, ale uwaga aby ich nie przypalić! Następnie utrzeć je w moździerzu z dodatkiem pieprzu. W garnku rozgrzać

Codzienne Gotowanie
Drobiowe kieszenie pełne sera 333

małym ogniu , aż filety zrobią się apetycznie złociste , trwa to około 15-20 minut w zależności od ich grubości . Po zdjęciu z patelni , wyciągamy wykałaczki , kroimy w plastry i podajemy na ryżu lub kaszy z warzywami . Smacznego Post Drobiowe kieszenie pełne sera pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Paella z kurczakiem i owocami morza 140

paski, filety z kurczaka na większe kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy paprykę, osączony z zalewy groszek, smażymy 5 min. Na drugiej patelni (dużej) szklimy posiekane cebule i czosnek. Dodajemy mięso i lekko podsmażamy, dodajemy warzywa, opłukany ryż, a po paru minutach pokrojone w paski pomidory (sparzone, bez nasion) i kawałki oliwek. Bulion mieszamy z szafranem. Szklankę bulionu wlewamy

R'n'G Kitchen
Schabowe inaczej 148

kapusty białej kilka pieczarek 1 cebula  sól.pieprz Wykonanie kapustę siekam w paski, cebulę we wiórka ,pieczarki w plastry i na rozgrzanej patelni podsmażam wszystko (ok 3 minut) , następnie posypuje farsz solą po to by warzywa puściły wodę ,przykrywam pokrywką i duszę jeszcze ok 10 minut

Eli Gotowanie
Komunistyczna smieciucha 108

pietruszka 1 duża cebula 1 ząbek czosnku garść makaronu ( obojętnie jakich tu są nitki) 1 łyżka majeranku sól, pieprz przyprawy maly jogurt Wykonanie Warzywa umyć i pokroić w kostkę . Boczek i filet w paski . Na rozgrzaną patelnie wrzucam boczek ,mieszam , gdy jest zrumieniony dodaje kurczaka , chwilkę podsmażam . Przekładam do garnka z osoloną  wodą . Na tłuszcz wytopiony z boczki wrzucam

Eli Gotowanie
Szybkie ratatouille (ratatuj) z mięsem, serem feta i orzeszkami 139

głupota, jeżeli potrzebuję 150 ml rosołku, który jest tylko dodatkiem do sosu, nie będę obgotowywać mięsa, czy włoszczyzny. Przygotowanym bulionem z przecierem zalewamy warzywa z mięsem i podgrzewamy do zagotowania. Orzeszki, lub słonecznik prażymy na suchej patelni i dodajemy do naszego dania razem z pokrojoną w kostkę fetą. Całość zapiekamy około 10-15 minut w piecu

KasiaiKrzysiu.pl
Indycze burgersy 144

przypadku. Obowiązkowym zestawem do burgera domowej roboty, jest dobra buła i dobrej jakości mięso. Reszta to kwestia umowna i decyzja Naszych kubków smakowych. Warzywa kroimy w plasterki, bułę w całości wkładamy do piekarnika, a na rozgrzanej patelni grillowej układamy mięso, z którego robimy wcześniej sporych rozmiarów kulkę i którą rozgniatamy między dłońmi, by uzyskać kotleta. Smażymy 3-5 minut

Karczma Honorietty
Mini paszteciki z czerwonej soczewicy z garam masalą 102

soczewicy czerwonej cebula czerwona 2 jaja 1 łyżka przypraw garam masala oliwa z gorczycy  - niekoniecznie  świeża kolendra Warzywa obierz i ugotuj w osolonej wodzie. W osobnym garnku ugotuj soczewicę.Na patelni rozgrzej olej gorczycowy ( zapach jest nieziemski musztardowy) i wsyp garam masalę i niech wydobędą

AZgotuj!
Sałatka kuskus z grillowanym bakłażanem i z cytrynowym dresingiem 167

wrzącą wodą na ok 1 cm ponad kuskus. Posól. Przykryj aż wsiąknie cały nadmiar wody. Rozkrusz widelcem, dodaj natkę wymieszaj. Bakłażan zgrilluj na patelni do grillowania lub na ruszcie, dołóż cukinię i pomidorki przekrojone na pół. Warzywa dopraw solą morską. Niech razem się grillują. Do misy z kuskus dodaj odcedzoną ciecierzycę. Potem zgrillowane warzywa. Zieloną fasolkę uprzednio ugotowaną. Na koniec

AZgotuj!
Paszteciki z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami i oliwkami 117

czerwonej cebula czerwona 2 jaja 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu 3 suszone pomidory w oleju oliwa z oliwek kilka zielonych oliwek pokrojonych w kółeczka Warzywa obierz i ugotuj w osolonej wodzie. W osobnym garnku ugotuj soczewicę. Na patelni rozgrzej oliwę. Dadaj cebulę pokrojoną niedbale. Kiedy wszystko ostygnie wrzuć do malaksera, dodając po jednym jajku. Na koniec dodaj oliwki i posiekane suszone

AZgotuj!
Zupa z soi 125

false false MicrosoftInternetExplorer4 Soję moczymy przez noc w zimnej wodzie. Następnego dnia do zimnego rosołu dodajemy osączoną z wody soję ,pokrojone w kostkę warzywa (bez ziemniaków) ,pora pokrojonego w piórka ,koncentrat pomidorowy oraz podsmażony na suchej patelni boczek ,pokrojony w kostkę ,wraz z wytopionym tłuszczem. Po godzinie gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości soi. Zupę do smaku

R'n'G Kitchen
Kieszonki kurczaka nadziewane warzywami w sosie serowym 308

myjemy, osuszamy nacinamy wzdłuż tak aby utworzyć kieszonki-ale nie przeciąć mięsa do końca.Por i paprykę i suszone pomidory kroimy dowolnie. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie wrzucamy por i resztę warzyw, obsmażamy 2-3 minuty. Zestawiamy z ognia zostawiamy do wystygnięcia.Następnie mieszamy z pokrojonym w kosteczkę serem żółtym, doprawiamy solą do smaku. Kieszonki

Wanilia i Kardamon
Karkówka z piekarnika 122

patelni i wrzucamy do niej pieczarki. Doprawiamy je solą, pieprzem i słodką papryką. Smażymy kilka minut. Podduszone pieczarki odkładamy na bok a na patelnię wrzucamy cebulę oraz paprykę. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz majeranku. Smażymy dopóki warzywa nie będą lekko miękkie. W naczyniu żaroodpornym wykładamy na spód połowę pieczarek. Na to układamy podsmażone mięso i przykrywamy cebulą z papryką

My simple kitchen
Sałatka z grzankami ziołowymi i fetą! 229

kromki bagietki żytniej - 1/3 czerwonej papryki - kilka oliwek zielonych - oliwa z oliwek + ulubione zioła (np. dalmatyńskie lub włoskie) Sałatę myjemy, osuszamy. Warzywa kroimy w kostkę lub plastry cienkie.  Bagietkę kroimy w kostkę na suchej patelni rumienimy na złoty kolor. Posypujemy ziołami i oliwą z oliwek. Smażymy około 1 minuty na złoty kolor. Posypujemy sałatkę. DRESING: - oliwa z oliwek

SMYKWKUCHNI
MAFALDINE CORTE - WSTĄŻKI ... 103

gotowej mięsnej masy uformować kuleczki, mini pulpeciki. Na patelni rozgrzać oliwę z czosnkiem, dodać pokrojoną cebulę i paprykę chwilę podsmażyć aż warzywa lekko zmiękną. Dodać mięsne kuleczki i podsmażać je, aż się delikatnie zarumienią. Dodać ugotowany makaron al dente,szpinaki zioła. Wszystko dokładnie mieszać. Gdy szpinak zmięknie danie jest gotowe

Kuchnia w opałach
Sałatka z makaronem, kuczakiem i fetą 434

winegret, oliwa, przyprawa gyros. 1. Gotujemy makaron do miękkości w osolonej wodzie. 2. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą gyros. Na patelnię wlewamy olej, gdy się rozgrzeje wrzucamy pierś z kurczaka i smażymy. 3. Warzywa myjemy, kroimy w kostkę. 4. Mieszamy wszystkie składniki. Wlewamy sos winegret ok 15 minut przed podaniem sałatki. Smacznego

Kuchnia Pełna Pasji
Omlet z brokułem 154

gładkiej konsystencji. Brokuł umyć, obrać w drobne różyczki i dodać do masy jajecznej. Do tego dodać kukurydzę, przyprawić i całość wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę i wylać na nią całą gotową już masę jajeczną z warzywami. Jak jajko zetnie się już wystarczająco, to całość złożyć na pół i poruszając od czasu do czasu smażyć jeszcze jakiś czas, aż jajko

Passions hobbies life
Frittata 100

solą i pieprzem. Jak wszystkie składniki zmiękną ,  podzielić je na 2 porcje. Jajka roztrzepać, dodać ostrej papryki i ziół prowansalskich.  Warzywa zalać jajkami,  gdy jajko zetnie się od dołu, przykryć wszystko talerzem,   obrócić patelnię i następnie zsunąć omlet z powrotem na patelnię aby druga strona się ścięła. Smacznego

Cukier&Puder
Chłodnik litewski z mascarpone i z przegrzebkami 128

ugotowaniu zupy całkowicie ją studzimy.Maślankę i  mascarpone dokładnie mieszamy trzepaczką i wlewamy do zupy. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek i koperek oraz warzywa. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dekorujemy kleksami ze śmietanyPrzegrzebki:Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy 1 łyżkę oliwy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekany koperek. Na tym maśle smażymy przegrzebki po 3 minuty

Bon Appetit Małgorzaty
Makaronowe placuszki z chrupiącymi warzywami 177

kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na maśle przez ok. 5 minut. Dodajemy kukurydzę. Śmietanę , mąkę , żółtka i szczyptę soli dokładnie razem mieszamy. Dodajemy warzywa i ugotowany makaron. Mieszamy razem i doprawiamy do smaku pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i kładziemy średniej wielkości placuszki. Smażymy po kilka minut w każdej strony. Podajemy solo lub z porem delikatnie podsmażonym na masełku

Ostra na Słodko
Zupa krem z czosnku 283

posiekane na mniejsze kawałki ząbki czosnku oraz drobno posiekaną papryczkę chili. Smażymy na małym ogniu, a gdy czosnek zacznie się rumienić zdejmujemy patelnię z ognia. Nie przypalcie czosnku, gdyż zupa będzie gorzka. 2. Przekładamy usmażone warzywa do garnka, dodajemy obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki ziemniaka, marchewkę i pietruszkę, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Zalewamy wodą, na około

W kuchni Katie
Pasztet z królika Babci Anieli 196

gotujemy godzinę, potem wyciągamy na talerz i studzimy wszystkie składniki.  2. Bułki zalewamy ciepłym rosołem i odstawiamy do namoczenia. Wątróbkę obsmażamy na patelni z odrobiną soli, studzimy. Mięso z królika dokładnie obieramy i wraz z warzywami, wątróbką i karkówką mielimy minimum dwu krotnie w maszynce. Bułki lekko odciskamy z rosołu i również mielimy. 3. Do masy mięsnej dokładamy jaja

Apetyczna babeczka
Strogonow z papryką i pieczarkami 213

pieprz tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Polędwicę kroimy w grubsze paski. Pieczarki umyć osączyć,pokroić w paseczki. Następnie paprykę,ogórki i cebulę pokroić w paski. Na patelnię wyłożyć mięso,podsmażyć na tłuszczu,przełożyć mięso do rondla,podlać wodą,dusić. Warzywa również podsmażamy na tłuszczu,dodajemy do mięsa razem z koncentratem pomidorowym. Wymieszać wszystko, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na końcu zaprawiamy mąką

Kuchnia Danusi
Kokardki w sosie szpinakowym z ricottą 159

świeżo starty parmezan 1 opakowanie kokardek Omnomnom   oliwa z oliwek EV Wykonanie: Szpinak rozmrażamy i odparowujemy na patelni z odrobiną oliwy, dodajemy posiekany drobniutko czosnek, lekko go przesmażamy ze szpinakiem. Warzywa odstawiamy z ognia, dodajemy do nich ricottę, przyprawy i dokładnie mieszamy i przykrywamy, żeby nie wystygł.  W międzyczasie makaron gotujemy

Kulinarne przygody Gatity
Pieczony łosoś z pesto 148

złącz i zawiń górne i dolne końce folii Włożyć tak przygotowaną rybę do piekarnika na około 45 min. W tym czasie na rozgrzaną patelnie z oliwą wsypać pokrojoną drobno paprykę i cebulę , smażyć mieszając do miękkości warzyw Upieczoną rybę wyłożyć na talerz , posmarować pozostałym pesto oraz przygotowanym sosem paprykowo - cebulowym . Przepis pochodzi z " Kuchni włoskiej "- podróże kulinarne wydawnictwo Rzeczpospolita

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania