oliwek i smażę na niej posiekaną cebulkę. Cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach a brokuł dzielę na niewielkie różyczki. Na patelnię wrzucam cukinię i duszę przez chwilę z cebulką. Następnie wsypuję ryż i smażę z warzywami przez minutę. Dodaję pierwszą porcję bulionu, około 100 ml, i gotuję danie na średnim ogniu cały czas mieszając. Kiedy ryż całkowicie wchłonie(...)klonowy, sok z cytryny oraz sambal oelek dokładnie mieszam. W marynacie umieszczam krewetki i odstawiam na 15 minut. Po tym czasie krewetki wyciągam z marynaty i grilluję na patelni po minucie z każdej strony. Gotowe risotto dekoruję świeżymi ziołami, posypuję szczyptą parmezanu i podaję z krewetkami. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaWEGAŃSKA POTRAWKA POMIDOROWA przepis autorski // 1-2 porcje ~200g mieszanki 4 odmian fasoli z puszki (użyłam takiej - KLIK , w składzie fasola jaś, biała, czerwona i ciecierzyca - można użyć ulubionych warzyw strączkowych :)) ~3 średnie pieczarki ~150g cukinii ~100g papryki (użyłam czerwonej) ~200g passaty pomidorowej ~przyprawy - u mnie: pomidor-czosnek-bazylia , kozieradka mielona , nasi goreng , pieprz ziołowy, sól, asafetyda , kmin rzymski , harrisa(...)można dodać również 1-2 łyżeczki cukru ~natka z pietruszki do podania Cukinię, paprykę i pieczarki kroimy, a następnie podduszamy na patelni z małym dodatkiem soli i oleju. W garnku mieszamy passatę i mieszankę fasoli, gotujemy. Dodajemy podduszone warzywa (powinny być miękkie) i doprawiamy do smaku. Przekładamy potrawkę do misek/głębokich talerzy, posypujemy natką z pietruszki i podajemy. Smacznego! :) Przepis
chili & sugarUsuwamy delikatnie skórkę. Dzielimy na ćwiartki. Czosnek obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Z fasolki szparagowej odcinamy końcówki, kroimy na pół. W głębokiej patelni lub szerokim garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy ziemniaki oraz fasolkę szparagową. Obsmażamy krótko. Do warzyw dodajemy kawałki obranego czosnku' puszkę pomidorów pelati, mieszankę curry i ostrą paprykę w proszku. Mieszamy. Dusimy pod przykryciem, aż ziemniaki i fasolka będą
Moja smaczna kuchniaszklanki słodkiej śmietanki 18% sól biały pieprz Przygotowanie: Seler naciowy, marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i lekko rumienimy. Przekładamy do garnka z warzywami, zalewamy bulionem, dolewamy wino i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Gotową zupę miksujemy, wlewamy śmietanę, mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy. Doprawiamy solą i białym
Oryginalny smakteż tańsze. Tym razem do mięsa dodałam drugie tyle poszatkowanej kapusty (kapusta jest zdecydowanie tańsza od wołowiny) i kotlety mielone zamiast na patelnię, wrzuciłam do piekarnika. Takim sposobem, oprócz ceny, obniżyłam wartość kaloryczną kotleta, zwiększyłam procentowy udział warzyw w porcji i pięknie urozmaiciłam to danie. Zalet jest więcej. W domu rozchodzi się piękny zapach pieczonego mięska, zamiast przypalonego oleju. Może(...)wierzchnich liści, wyciąć głąb i drobno poszatkować. Poszatkowaną kapustę przełożyć do dużej miski i zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut, żeby kapusta zmiękła. Cebulę posiekać drobno i zeszklić na patelni na łyżce oliwy, odstawić do ostygnięcia. Mięso włożyć do dużej miski, dodać do niego ostudzoną cebulę i dokładnie odciśniętą z wody kapustę. Doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem, wbić
Dietologkosteczkę,imbir ścieram na tarce o średnich oczkach ,pomidory parzę aby pozbyć się skóry, następnie przesmażam na patelni do uzyskania jednolitej masy, kiedy pomidory nam się przesmażyły , przecieram przez sitko aby pozbyć się pestek , i kiedy pomidory mamy przetarte dodajemy do warzyw , kiedy mamy przygotowane warzywa , do garnka wkładamy wszystkie nasze warzywa i przesmażamy na masełku około 10 minut
Mój Smakbawiłam się w robienie zdjęć każdej potrawy jaką usmażyłam na Fiskarsie, bo byłoby tego dużo, jajka, mięso, kotlety, wątróbka, warzywa itd. Przyznam się również, że w chwili kiedy pierwszy raz ją wzięłam do ręki nie spodziewałam się cudów po patelni w takim przedziale cenowym i tu naprawdę jestem niezwykle miło zaskoczona, bo nie odbiega zbytnio od droższych konkurentek. Oczywiście
Blondynka Gotujetego przygotowanych garnkach-na stojaco lub na lezaco.Nie jest to jedyna metoda przygotowania tego krolewskiego warzywa. Wieksza ilosc szparagow mozna przygotowac na blaszce w piekarniku.Koniecznie powinniscie takze skosztowac grilowanych szparagow,bo maja wyjatkowy smak. W najprostszy,expresowy jednak sposob mozna je przygotowac na patelni lub w woku.Szparagi lekko przypieczone zyskaja ciekawy smak i pozostana chrupkie. SZPARAGI Z PATELNI: skladniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kostkę cebulę i smażymy wraz z kiełbasę. Przekładamy zawartość patelni do gotującego się bulionu. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę, surowe ziemniaki oraz pokrojony na kawałki czosnek. Posypujemy czerwoną słodką papryką i gdy czosnek się zarumieni - przekładamy warzywa do bulionu. Dodajemy sporą ilość majeranku. Całość gotujemy ok 30 minut - aż zmiękną ziemniaki. Pod koniec dodajemy chrzan oraz śmietanę
Taste Therapyniewielkie kotlety obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy dwustronnie na nieprzywierającej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu (wystarczy tylko lekko przesmarować tłuszczem patelnię). Podajemy z sosem i sezonową surówką lub np. buraczkami. - pasztet z ciecierzycy, kaszy jaglanej i warzyw, Ania z Naturalnej Kuchni Składniki na normalnej wielkości formę keksową(...)łyżeczki gałki muszkatołowej, łyżka suszonej pietruszki, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, pół łyżeczki pieprzu Wykonanie: Ciecierzycę i kaszę jaglaną ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim pokrojoną cebulę, startą na grubych oczkach tarki marchewkę i pietruszkę wraz z dodatkiem liści laurowych i ziela
Qlinarnie i Qlinarniestek wołowy z warzywami duszony w pomidorowym sosie. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 4 befsztyki wołowe, najlepiej z polędwicy 1 duża cukinia 2 duże marchewki 5 ząbków czosnku 10 szt. cebuli dymki 1 średnia czerwona papryka 1½ łyżki koncentratu pomidorowego 2 szklanki wody kilka gałązek natki Przygotowanie Podsmażyć befsztyki z obu stron na suchej patelni. Cukinię i marchewki umyć(...)usmażone marchewki, cukinię i paprykę. Obrać cebulki, dodać na patelnię. Wrzucić nieobrany czosnek. Wymieszać koncentrat z wodą i wlać na patelnię. Na wierzchu rozłożyć gałązki natki. Posolić i popieprzyć. Dusić do miękkości. Artykuł SEBZELİ BİFTEK, czyli befsztyk z warzywami pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisywody dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz i gotujemy na niewielkim ogniu 10-15 minut (możemy też dodać warzywa takie jak marchew, cebula, pietruszka, seler, ale trzeba pamiętać, że wywar należy wtedy dłużej gotować). Na dużą patelnię o wysokich brzegach wlewamy oliwę i smażymy na niej pokrojoną w półplasterki cebulę, aż się zeszkli. Wtedy dodajemy na patelnię drobno
Miód i pieprzdojrzewającego twardego sera o wyrazistym smaku (użyłam gran padano) ewentualnie szczypta gałki muszkatałowej sól, pieprz do smaku 1. Mrożone warzywa blanszujemy w wodzie (podgotowujemy przez około 5-10 minut) 2. Ziemniaki jeśli są wczorajsze, przegniatamy/przeciskamy przez prasę i przekładamy na patelnie razem z masłem. Podgrzewając aby masło się rozpuściło, następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy sól, pieprz, ewent. gałkę
Gotowanie...to proste !zielonych warzyw, pycha! Składniki: pojedyncza pierś kurczaka, masło klarowane, 2-3 gałązki świeżego tymianku, kilka listków świeżej szałwii, 1/4 cytryny kilka zielonych szparagów, garść świeżych liści szpinaku, garść ugotowanego zielonego groszku, 1/4 cytryny, oliwa z oliwek, sól, świeżo zmielony czarny pieprz Pierś kurczaka należy umyć i oczyścić, wysuszyć i przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane(...)szałwii. Na koniec smażenia dodajemy sok z cytryny. Pierś przekładamy na talerz, możemy polać mięso ziołowo-cytrynowym masełkiem z patelni. Liście szpinaku i szparagi należy dobrze umyć i osuszyć. Groszek i szpinak umieszczamy w misce, obieraczką do warzyw tniemy szparagi w wąskie wstążeczki i dorzucamy do reszty warzyw. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą
Plate of Joymięsa, pożywna i zdrowa z samych warzyw i grzanek. W sosie beszamelowym fajnie się komponuje i smakuje. 1 brokuł 1/2 kalafiora 1/2 pęczka koperku 1 kromka chleba na zakwasie sól, pieprz 1/2 kulki mozzarelli 5 pomidorków koktajlowych sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 łyżką maki pszennej 1 szklanka mleka sól Sos: Na patelni rozpuszczam masło, dodaję łyżką mąki i energicznie(...)wstawiam na gaz ponownie i zagotowuję na wolnym ogniu. Doprawiam solą. Chleb kroję w kostkę i przesmażam na suchej patelni na grzanki. Brokuł i kalafior dzielę na różyczki i wrzucam do osolonej gotującej się wody na trzy minuty. Warzywa wyjmuję z wody. Połowę brokuła przekładam do sosu i miksuję blenderem, doprawiam pieprzem, dodaję pokrojony koper połowę. Sos wykładam w naczyniu
wesoła kuchnia