czas gorący. Filety oczyszczamy , kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kosteczkę , sparzonego i obranego pomidora również. Czosnek kroimy w plasterki. Na dużej patelni z wysokimi ściankami rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso ok. 4-5 minut. Dodajemy przygotowane warzywa , ok. 1 płaską łyżeczkę soli i przesmażamy razem ok. 5 – 7 minut na wolnym ogniu cały czas mieszając. Doprawiamy szczyptą papryki
Ostra na SłodkoDzień dobry, Napełnienie chlebków pita warzywami i serem lub mięsem to prosty sposób na przygotowanie smacznego i szybkiego posiłku, takiego domowego fast foodu . Na blogu pokazywałam Wam już cypryjskie kanapki z halloumi oraz pity z grillowaną rybą inspirowane kuchnią marokańską , czas na kolejną propozycję takiego dania. Dziś zabiorę Was w kulinarną podróż do Grecji za sprawą chlebków z dodatkiem wieprzowych(...)przygotuj botwinkę. Liście botwinki odetnij od buraczków, dobrze umyj, oczyść i posiekaj. Cebulę pokrój na plasterki, czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć na nią cebulę, botwinkę i czosnek. Smaż aż liście zwiędną. Podlej warzywa chlustem octu balsamicznego (1-2 łyżki), dopraw solą i pieprzem. Posyp sezamem i gotowe. Chlebki pita podgrzej w piekarniku lub kuchence
Chilli Czosnek i Oliwazalać wodą. Dodać kostkę rosołową i przyprawy. Gotować pod przykryciem ok. 30 – 40 minut. Rybę rozmrozić i lekko posolić. Usmażyć na patelni na oleju. Cebule pokroić w kostkę i również usmażyć aż do zeszklenia się. Do ugotowanych warzyw dodać usmażoną rybę, cebulę i koncentrat pomidorowy. Wszystko pogotować jeszcze ok. 10 minut. Podawać gorące. Smacznego
Na słodko lub wytrawniegarnka i zalać zimną wodą (około 2 litry). Dodać ziele, pieprz i listki laurowe i gotować do miękkości warzyw. Posolić pod koniec gotowania. Ugotowany wywar odcedzić. Namoczone grzyby odcedzić, dobrze oczyścić i wypłukać. Pokroić i wrzucić na rozgrzaną patelnię, gdy odparuje woda z grzybów dodać masło i posiekaną cebulkę. Kilka minut smażyć, następnie dodać do wywaru warzywnego i gotować
talerz przyjemnościpiórka, marchewkę w drobne słupki , paprykę w kosteczkę, pierś z kurczaka w paseczki. Na rozgrzaną patelnię z oliwą, wrzucamy cebulkę podsmażamy, dorzucamy piersi z kurczaka, smażymy na dużym ogniu ok 5 minut , następnie dodajemy marchewkę i paprykę i smażymy do momentu zmięknięcia warzyw. W między czasie przygotowujemy sos: Do rondelka wlewamy ocet, cukier, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, posiekany drobno czosnek
Cukier&Puderprzynajmniej 2-3 godziny do lodówki. Wyjąć z lodówki na około 15-20 minut przed grillowaniem. Patelnię rozgrzać, przesmarować pędzelkiem z odrobiną oleju i ułożyć na niej ryby. Grillować przez około 7-9 minut z każdej strony. Pod koniec obok ryb ułożyć ulubione warzywa i je również lekko zgrillować. Tak przygotowany pstrąg ma wspaniały smak i zapach. Jest bardzo soczysty
Codzienna kuchnia niecodziennagarnku o grubym dnie lub na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę i przesmażyć przez około 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodać czosnek wraz z selerem naciowym i kontynuować smażenie na umiarkowanym ogniu przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Kolejno dodać marchewkę, a po dalszych trzech minutach smażenia paprykę. Warzywa posolić, dodać przyprawy i smażyć(...)plastry osuszyć delikatnie papierowym ręcznikiem i grillować na suchej nieprzywierającej patelni, na stosunkowo silnym ogniu, przez około półtorej minuty z każdej strony, aż bakłażany odrobinę się zrumienią i zmiękną. Okrągłe ceramiczne lub żaroodporne naczynie wysmarować odrobiną tłuszczu, na dnie ułożyć naleśnik, na nim rozsmarować 1/5 nadzienia warzywnego. Na warzywach rozłożyć plastry zgrillowanego bakłażana, te można posypać odrobiną startego sera
Even Better Fooddrobno posiekanym rozmarynem i oregano. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Następnie układamy na dnie i bokach naczynia żaroodpornego. Możemy również dodać gałązki rozmarynu i oregano. Zamarynowaną kaczkę układamy na rozgrzanej patelni skóra do dołu. Smażymy ok. 7 min, aż skórka się ładnie zarumieni. Następnie przekładamy na drugą
kulinarnyJaodstawić na godzinę. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki - w pół plastry i podsmażyć na oleju. Dodać zamarynowane mięso, chwilkę smażyć. Na patelnię wrzucić pokrojoną w kostkę marchew i paprykę. Wszystko zalać wodą (tak aby przykryć mięso i warzywa wodą), na wrzątek wsypać ryż i dusić pod przykryciem. Dodać groszek i przecier pomidorowy. Doprawić do smaku
Kulinarne blogowanieskładniki: 300 g ziemniaków 1 czerwona papryka 200 g marchewki 5 małych cebulek 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka lubczyku
Domowy Smak JedzeniaPolsce. Najczęściej gotowany jest na bazie kaszy jęczmiennej, ale ja dzisiaj proponuję Wam krupnik z kaszy owsianej, mojej ulubionej. Owsiana kasza, zwłaszcza po lekkim podprażeniu na suchej patelni, ma delikatnie orzechowy posmak. Krupnik ugotowany z takiej kaszy, nabiera ciekawego smaku. Sami sprawdźcie, może zasmakuje Wam bardziej niż ten tradycyjny, na kaszy jęczmiennej. Składniki: 2-3 średnie marchewki 2 średnie pietruszki(...)papryczka chili mały pęczek pietruszki Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Do garnka wlać olej i poddusić warzywa wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Wlać około 1,5 litra wody, zagotować. Na suchej patelni uprażyć lekko kaszę, a następnie przesypać ją do garnka z wywarem warzywnym. Ugotować wszystko razem do miękkości. Pod koniec gotowania przyprawić
Codzienna kuchnia niecodziennaposmakuje i niewiele kosztuje. Warzywa są w ryżu uduszone, sosem sojowym doprawione. Smak grzybów jest wyczuwalny, a fasolka adzuki nadaje całości wygląd niebanalny. Składniki: 450 g mrożonych warzyw np. cukinii, brokuła, kalafiora, marchewki oraz fasolki płaskostrąkowej, 200 g białego ryżu, 2 kostki bulionu z grzybami leśnymi, 1 cebula, 200 g fasoli adzuki, 1 łyżka kminku, 3 ziarenka(...)który prażymy. Dolewamy 400 wrzącej ml wody, dodajemy kostki grzybowe, mieszamy i dusimy na małym ogniu. W tym czasie na rozgrzanej patelni z 3 łyżkami oliwy, podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy mrożonki, podsmażamy ok. 3 min. Warzywa z cebulą, fasolę, dodajemy do ryżu, mieszamy i dusimy pod przykryciem jeszcze 10 min. Pod koniec dodajemy sos sojowy i dolewamy
Moniki Smakołykiwodą lub bulionem warzywnym, tak aby płynu było 5 cm ponad warzywa. Masę zagotowujemy, dodajemy curry, kardamon i trzy łyżki oliwy z oliwek. Zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem na gładką masę. Zupę zagotowujemy na małym ogniu, doprawiamy solą, chili, możesz też dodać łyżkę miodu. Na patelni zrumień pokrojony w kostkę chleb bądź bułkę, polej obficie oliwą z oliwek(...)Pamiętaj, że oliwa w tym daniu jest bardzo ważna to ona nadaje smak zupie i grzankom. Każdy tłuszcz bowiem jest nośnikiem aromatów, a zupę robimy z warzyw, więc dobór dobrej oliwy jest dość ważny. Zupę przelej do miseczki, dodaj grzanki. Dodatkowo i opcjonalnie: - zupę możesz też podać np. z chipsami z boczku, w tym celu 3 plastry boczku włóż
SMYKWKUCHNIGulasz wołowy z warzywami 500-600 gram wołowiny 5-6 marchewek kawałek selera 1 pietruszka 2 duże cebule 2 ząbki czosnku masło lub masło klarowane olej mąka do oprószenia mięsa pieprz, sól, liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego 1 szklanka passaty pomidorowej 1 kostka bulionu wołowego 1. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach(...)przesmażamy na patelni, tak aby cebula się zeszkliła. Wrzucamy do garnka. 7. Mięso przesmażamy na tej samej patelni, na oleju, ok. 10-15 minut. Można je delikatnie popieprzyć i posolić. Wrzucamy do garnka. 8. Warzywa z mięsem zalewamy bulionem. Dodajemy ziarenka ziela angielskiego i listek laurowy. Gotujemy na małym ogniu ok. 1 godziny
Kuchnia smakówWystarczy zajrzeć do indyjskiej kuchni, by zauważyć na półkach pojemniki z żółtym, czerwonym, czarnym, białym i zielonym ziarnem. Dal w sanskrycie oznacza "łuskany" i odnosi się do suchych, łuskanych warzyw strączkowych, jak również do codziennej potrawy przygotowywanej z soczewicy, ciecierzycy, fasoli mung czy fasoli nerkowej. Kurkuma nadaje daniu złoty odcień, a przyprawy smażone na oleju i wykorzystane do posypania tuż(...)niewielkim ogniu 2. Marchewką i łodygi selera siekamy w kosteczkę, dorzucamy do cebuli 3. Kumin prażymy chwilę na suchej patelni, następnie rozcieramy w moździerzu, mieszamy z garam masala, pieprzem i kurkumą, pozostawiamy ok 1/2 łyżeczki mieszanki, resztę dorzucamy do warzyw, smażymy 4. Soczewicę dokładnie płuczemy na sicie, dorzucamy ją do rondla z warzywami, zalewamy 1 l wrzącej wody, przykrywamy
Słodki Kompromis