warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:222/829)

Tatar z łososia – testuję noże Gerlach 200

jest przeznaczony wyłącznie dla miłośników japońskiej kuchni. Nóż santoku jest wprost stworzony do siekania . Możemy szatkować nim duże ilości warzyw lub kroić mięso. Duża szerokość noża sprawia, że pokrojone produkty łatwo możemy przenieść prosto na patelnię czy do garnka. Jego ostrość przetestowałam między innymi na wspomnianym, trudnym do krojenia sushi. Bez żadnego problemu udało mi się pokroić sushi z tatarem(...)jest ostry, zrobimy to wyjątkowo szybko. Nóż w codziennym użytkowaniu dobrze się spisuje – mimo jego długości świetnie leży w dłoni i jest bardzo wygodny. Nóż uniwersalny (symbol ryby, warzywa i chleba) jest średniej długości – ma 5 cali i jest bardzo wszechstronny. Możemy nim kroić wszystko lub przeznaczyć go wyłącznie np. do ryb czy jarzyn. Sieka się nim szybko

Poezja smaku
Polędwiczki z warzywami po chińsku 129

Obiad w orientalnym smaku z dużą ilością warzyw taki jak lubię. Jestem miłośniczką smaków słodko kwaśnych. Polędwiczki są delikatne, szybko się robi i taki  obiad zrobimy w 20 minut.  1 woreczek ryżu 1 polędwica wieprzowa 1 papryka czerwona 2 marchewki 1 por biała część 1 cukinia mała natka, szczypiorek sól, pieprz 3 łyżki octu winnego 2 ząbki czosnku(...)też tak kroję i paprykę oraz cukinię. Bardzo dobrze cienko kroi maszynka do chleba i do tego szybko.  Na patelni na oleju przesmażam marchew, paprykę, por i cukinię, starty imbir. i czosnek starty, oraz chili pokrojone. Warzywa duszę pod przykryciem około pięć minut. Można podlać je odrobiną wody. Przekładam je na talerz. Cebulę kroję drobno, przesmażam na oleju, dodaję

wesoła kuchnia
Spaghetti ze szparagami i prosciutto 197

łyżki oliwy i wrzucamy na nią pokrojone w kostkę prosciutto. Przesmażamy krótko, po czym na patelnię wrzucamy pokrojone szparagi (nie krójcie ich w drobną kostkę - cała przyjemność w wybieraniu dłuższych łodyżek ;)). Szparagi oczywiście wcześniej powinny być obrane - najprościej zrobić to przy pomocy obieraczki do warzyw. Smażymy około 3 minuty, do czasu, aż szparagi zmiękną i się przyrumienią, wtedy dodajemy pokrojony

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Zupa krem z pieczonych buraków 140

kolor… Zupa krem z pieczonych buraków jest po prostu zaskakująca. Składniki: 0k. 0,6-0,7 kg buraków (waga po obraniu) 1l bulionu warzywnego lub drobiowego z warzywami (z bulionu będzie potrzebna 1 gotowana średnia marchew, 1 średnia pietruszka, 1/2 średniego selera) – przepis na bulion znajdziecie np. tutaj 50 g sera koziego twarogowego (opcjonalnie) sól, pieprz 1 cebula(...)selera przełożyć do jednego garnka z upieczonymi burakami. Cebulę poszatkować, podobnie czosnek, jabłko obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni z masłem zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać jabłko i jeszcze chwilę podsmażać. Dodać do garnka z warzywami. Dodać trochę bulionu i zmiksować na gładką masę. Stopniowo dodawać resztę bulionu i ocet balsamiczny. Na koniec można do zupy kremu

Pociąg Do Kuchni
Sałatka ze szparagami, truskawkami i krewetkami 94

Krewetki myję, obieram i oczyszczam. Marynuję w oliwie, przyprawach i posiekanej kolendrze oraz chili przez 15 minut. Następnie smażę na rozgrzanej patelni. Szparagi myję, odrywam zdrewniałe końce i gotuję 4 minuty w słonej wodzie. Odcedzam. Pozostałe warzywa kroję w dowolne kształty. Na talerzu układam sałaty, krewetki, szparagi, pokrojone truskawki i pozostałe warzywa. Składniku dressingu, po jednej łyżce miodu, musztardy, oliwy

Mango Papaja
Pulpeciki po meksykańsku w sosie pomidorowym 131

słodkiej czerwonej papryki olej 1. Cebulę, czosnek, natkę pietruszki i paprykę drobno siekamy. Fasolę rozgniatamy widelcem. 2. Mięso przekładamy do miski dodajemy warzywa i przyprawy i dokładnie wyrabiamy - mieszamy. Formujemy małe pulpeciki. 3. Pulpeciki krótko podsmażamy na patelni i dodajemy do sosu. Mieszamy i dusimy około 15 minut. Mmm Pycha

Na moim talerzu
Flaczki z boczniaków 113

paski. Marchewkę, pietruszkę i seler myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy a następnie wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i chwilę smażymy. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy: grzyby, pokrojone warzywa, przesmażoną cebulkę i czosnek, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Gotujemy na małym ogniu ok 30 minut.   Przepis na 2 porcje

słodkie i nie tylko historie kulinarne
DESER BEZOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ I MALINAMI 130

gorzkiej czekolady listki mięty do dekoracji WYKONANIE Pomarańczę filetujemy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miseczki. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni, aż lekko się zrumienią. Czekoladę ścieramy/strugamy na wiórki, np. przy pomocy obieraczki do warzyw. Schłodzoną śmietankę ubijamy, początkowo na średnich obrotach miksera, w miarę gęstnienia, zwiększając je do najwyższych. Pod koniec dodajemy cukier puder i ubijamy

cool and minty
Omlet z pomidorem, cebulą i cukinią 125

Dokładnie mieszamy rózgą kuchenną. Na patelni rozgrzewamy dość mocno 1 łyżkę masła. Wylewamy masę jajeczną i smażymy zmniejszając moc palnika. Na drugiej patelni rozgrzewamy pozostałe masło. Dodajemy oprószoną solą cebulę, po chwili dodajemy pomidora oraz cukinię. Smażymy warzywa do pożądanej miękkości. Pod koniec doprawiamy do smaku pieprzem i bazylią. Gdy omlet się już zetnie, rozkładamy na jego połowie farsz warzywny

Smaki Na Talerzu
Orkisz ze szparagami (Farro con asparagi) 145

szparagów kroimy w kostk ę. Szalotki, łodygi selera naciowego, marchew i ząbki czosnku kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy ok. 5 minut na   roztopionym maśle z 3 łyżkami oliwy z oliwek. Na patelnię wrzucamy ryż orkiszowy i łodygi szparagów; doprawiamy solą i pieprzem. Całość zalewamy  1 chochlą

La grande e la piccola cuoca
Rosół z kury 120

lubczyk oraz świeżo zmielony pieprz do smaku opcjonalnie: pęczek świeżego lubczyku zamiast suchej przyprawy do podania: makaron i świeży koperek Przygotowanie: Obieram warzywa, mięso płuczę pod bieżącą wodą. Cebule obieram, przekrawam na pół i przesmażam na suchej patelni do lekko złotego koloru. Zamiennie można je upiec w piekarniku. Włoszczyznę i kurę układam w dużym garnku, zalewam zimną wodą, wrzucam przyprawy

Zasmakuj Kuchni
Beauf strogonow 271

jeśli mamy małe grzyby). Pieczarki podsmażamy aż nie puszczą soku. Wołowinę kroimy w poprzek włókien na cienkie długie paski. Podsmażamy krótko na patelni. Podsmażone mięso dorzucamy do garnka z cebulą i pieczarkami. Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki. Warzywa i mięso zalewamy wywarem warzywnym. Doprawiamy koncentratem pomidorowym, sproszkowaną słodką i ostrą papryką, pieprzem i ewentualnie solą, jeśli wywar warzywny był mało

Dieta bez mleka
Roladki z boczkiem, porem i serkiem 406

stron solą oraz pieprzem. Cebulę oraz pora drobno siekamy. Boczek kroimy na plastry, a te na paseczki. Podsmażamy na suchej patelni do zrumienienia. Gdy wytopi się tłuszcz dorzucamy cebulę oraz por, smażymy do zeszklenia się warzyw. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Serek topiony kroimy na paseczki (zamiennie można użyć sera żółtego). Na każdy plasterek schabu nakładamy farsz oraz dajemy paseczek serka

Smaki Na Talerzu
Fit placki z kalarepą i marchewką 175

moich zmagań z kalarepą Tym razem wersja wytrawna, czyli fit placki z kalarepą i marchewką. Przygotowuje się je bardzo szybko, wystarczy zetrzeć warzywa, doprawić i usmażyć. Nie lubię smażonych na głębokim tłuszczu placków, więc te piekłam na patelni z niewielką ilością oleju kokosowego i taka wersja bardzo mi smakowała. Myślę, że to dobry pomysł na szybki obiad w domu

Fitkot
Fit placki z kalarepą i marchewką 162

moich zmagań z kalarepą Tym razem wersja wytrawna, czyli fit placki z kalarepą i marchewką. Przygotowuje się je bardzo szybko, wystarczy zetrzeć warzywa, doprawić i usmażyć. Nie lubię smażonych na głębokim tłuszczu placków, więc te piekłam na patelni z niewielką ilością oleju kokosowego i taka wersja bardzo mi smakowała. Myślę, że to dobry pomysł na szybki obiad w domu

Fitkot
Rozgrzewająca zupa z groszkiem 116

makaron estragon sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Teraz bierzemy się za zupę. Rosół zagotowujemy, a w międzyczasie przygotowujemy warzywa. Więc: Marchew, seler, pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, lekko podsmażamy na suchej patelni, wlewamy sos, dodajemy starty imbir i lekko podsmażamy. Zalewamy rosołem, wrzucamy groszek. Gotujemy przez chwilę (około 6 min), do smaku doprawiamy solą

R'n'G Kitchen
Kaszotto z podgrzybkami. Idealne na zimowe dni. 177

innego sera 100 g masła (często zmniejszam ilość) szczyptę soli i pieprzu *Skład: kasza gryczana biała 89%, podgrzybek brunatny suszony 5,2%, warzywa suszone 5,8% (marchew, cebula, por, czosnek, natka pietruszki). Może zawierać seler . Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy gotową mieszankę (kaszotto) i smażymy na małym ogniu przez 2-3 minuty. Następnie podlewamy kaszotto bulionem (porcjami), aż kaszotto

Słodkie okruszki
Jambalaya z kiełbasą, kurczakiem i krewetkami 137

pieprz 1. Papryki, cebulę, seler i obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę podobnej wielkości. Podobnie przygotowujemy mięso.  2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy kiełbasy z cebulą oraz pokrojonym w plasterki czosnkiem. Następnie dorzucamy warzywa:papryki, selera, papryczkę chili.  3. Po kilku minutach gdy warzywa lekko zmiękną, dodajemy kurczaka. Doprawiamy całość solą, pieprzem i jalapeno. Dosypujemy

kruche babeczki
Gulasz z indyka 147

przyprawach i odstawiamy na pół h. Do garnka wlewamy litr wody, wrzucamy kostkę, liście i ziele - gotujemy. W tym czasie kroimy warzywa w kosteczkę. Do wywaru wrzucamy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i paprykę.  Mięso podsmażamy na rozgrzanej patelni, przekładamy do garnka, nastepnie na tej samej patelni chwilę podsmażamy cebulę. Wszystko dusimy około 20min. Po tym czasie łyżką wazową odlewamy

Mamuśka wraca do formy
SEROWA QESADILLAS Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI 203

oraz szczyptę soli i odrobinę oleju. Smażymy duże, grubsze naleśniki. CAŁOŚĆ: Naleśniki obficie posypujemy startym serem, układamy kawałki pieczonego kurczaka, kukurydzę oraz warzywa i jeszcze raz posypujemy serem. Przykrywamy drugim naleśnikiem, dociskamy i smażymy na delikatnie natłuszczonej patelni ( z 2 stron ) – tak, by ser się roztopił. Smacznego! Wpis powstał we współpracy z marką SERENADA

Ostra na Słodko
SEROWY OMLET Z WARZYWAMI 136

jeść normalnie będąc na diecie odchudzającej Idealnie sprawdza się jako posiłek BT (białkowo-tłuszczowy) Składniki: ✔ 100 g sera gouda w plastrach ✔dodatkowo warzywa wedle uznania (u mnie pomidor, papryka, szczypior) Przygotowanie: 1. Plastry sera układamy na rozgrzanej patelni (najlepiej nieprzywierającej) tak aby nachodziły na siebie 2. Układamy na to warzywka, zakrywamy przykrywką i smażymy na małym ogniu

Zdrowie i pysznie na talerzu
Stir-fry z kurczakiem 101

korzenia imbiru - kiełki rzodkiewki - 4 łyżki oleju sezamowego - 4 łyżki sosu sojowego - sól i pieprz do smaku - wok lub głęboką patelnię 1. Marchewkę oraz cukinię kroimy w cienkie, podłużne paski, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. 2. Paprykę i kalarepę kroimy w wąskie paski. 3. Papryczkę chili kroimy w małą kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę, a imbir ścieramy na tarce

Bez Cebuli
Kurczak cacciatore 123

talerz. Na tej samej patelni podsmażamy boczek. Po chwili dodajemy cebulę. Smażymy kilka minut. Dodajemy pieczarki i czosnek. Smażymy 5 minut. Na patelnię wlewamy wino, dusimy całość kilka minut. Dodajemy pomidory, zioła, doprawiamy solą i pieprzem. Do warzyw wkładamy kurczaka, dusimy do miękkości (filety z kurczaka dusimy około 10 minut, udka i pałeczki około 40 minut). Pod koniec duszenia dodajemy

Smak mojej kuchni
Zupa gulaszowa 135

większego garnka. Wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy pomidory i podlewamy pół szklaki wody i dusimy, aż mięso będzie prawie miękkie.  Na patelni po smażeniu mięsa podsmażamy cebulę z czosnkiem, po chwili dodajemy paprykę i dusimy chwilę. Warzywa dodajemy garnka z mięsem, gdy jest ono już prawie miękkie. Dodajemy również patisona, doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i gotujemy do miękkości

Smak mojej kuchni
Gulasz na piwie 122

rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia, przekładamy do rondelka. Na tłuszczu po smażeniu mięsa podsmażamy kilka minut cebulę i marchew, przekładamy do mięsa. Na patelnię po smażeniu wlewamy piwo, mieszamy drewnianą łyżką by zebrać wszystko po smażeniu mięsa i warzyw. Piwo przelewamy do rondelka, dodajemy bulion, cukier, cynamon, 2 listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Gulasz dusimy pod przykryciem, aż mięso

Smak mojej kuchni
pyszny ,rozplywający się w ustach pasztet 146

muszkatołowa do smaku tłuszcz i bułka tarta do formy Wykonanie Słoninę pokroić w kostkę i stopić na patelni. Odłożyć na osobny talerzyk pozostawiając tłuszcz wytopiony. Obrana cebulę posiekać drobno i zeszklić na stopionym tłuszczu ze słoniny. Boczek ,i ugotowane mięso ,oraz warzywa zmielić w maszynce do mielenia . Wątróbkę drobno posiekać .Wszystko razem połączyć ,doprawić i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami

w mojej kuchni
Kasza gryczana z warzywami i dynią 128

część biała olej kokosowy  do smażenia   olej lniany tłoczony na zimno  do podania parmezan tarty świeża bazylia Dużą patelnie rozgrzej, dodaj olej kokosowy, około łyżki. Podsmaż pora pokrojonego w talarki. Wsyp mrożone warzywa-słupki, przykryj i duś. Międzyczasie udusiłam mielone mięso z cielęciny z niewielką ilością tartej marchewki, które to mięso dodałam do warzyw, ale tylko

Z Kuchni Do Kuchni
La Vita, Gdynia 136

parmezan, śmietana, pietruszka Spaghetti Bolognese, zapiekane spaghetti z serem i sosem bolognese – zamówiliśmy „połówkę”, nie zapiekane, a robione na patelni, mniejsza porcja, bo dla dziecka Sander Di Mare, sandacz duszony w piecu z duszonymi warzywami, sos winny, ryż Poprosiliśmy, aby dania główne podać niezależnie od przystawek. Zupę i krewetki otrzymaliśmy po ok. 40 minutach do złożenia zamówienia

Kucharzyca
Chińszczyzna (Chow Mein) 124

gotujemy około 7 minut. Fasolkę również gotujemy do miękkości, około 7-8 minut. Marchewkę i paprykę kroimy w bardzo cienkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy marchewkę, kukurydzę i paprykę przez około 12-15 minut aż warzywa będą miękkie. Pierś smażymy najlepiej bez oleju ponieważ już się w nim marynował. Podsmażone warzywa mieszamy z ugotowanymi w dużym garnku. Dodajemy

Klasyka Gotowania
Domowa grochówka z kiełbasą 191

wrzucamy przepłukany pod zimną wodą groch "Jaś". Dodajemy także liście laurowe i ziele angielskie. Po ok. 30 minutach dodajemy starte na tarce warzywa: marchewkę, pietruszkę oraz seler. Kiełbasę i kabanosy kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na patelni, na dwóch łyżkach oleju. Rumiane dodajemy do garnka. Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy obrany czosnek, zalewamy kilkoma chochelkami gotującej się zupy

Kuchnia w czekoladzie
Zupa flaczki z kani 146

kroję i przesmażam na maśle klarowanym. Dodaję warzywa i dalej chwilę przesmażam, dolewam bulion, dodaję ,liść laurowy, ziele i gotuję do miękkości warzyw ale nie za długo. Kanie myję delikatnie kroję w paski i przesmażam na osobnej patelni. Dodaję do zupy, gotuję dwie minuty, doprawiam solą, pieprzem, dodaję pokrojony koperek

wesoła kuchnia
Dyniowe leczo z boczniakami 122

następnie kroję. Dodaję do cebuli i przesmażam. Dynię obieram i kroję w kostkę, cukinię też kroję. Dodaję do pomidorów i smażę aż warzywa będą miękkie ale nie rozpadające się. Boczniaki i pieczarki kroję i przesmażam na osobnej patelni. Dodaję do leczo. Kabanosy kroję na kawałki i przesmażam chwilę. Dodaje do lecza, doprawiam solą, pieprzem, papryką. Posypuje bazylią

wesoła kuchnia
Tortilla z kurczakiem 514

talarki. Pomidora możemy obrać ze skórki i kroimy w kosteczkę lub plasterki. Pierś z kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni. Na innej suchej patelni podgrzewamy placki tortilli. Musimy uważać żeby nie przypalić ich. Na każdym placku układamy wszystkie warzywa oraz kawałki kurczaka. Całość polewamy sosem czosnkowym oraz ketchupem. Tortillę zwijamy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Tortilla zapiekana podwójnie czyli poniedziałkowy recykling. 117

paski, cebulę w piórka i podsmażamy na oleju aż będą al dente. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do takich warzyw dodajemy ugotowane i poszarpane mięso. Rozkładamy tortillę, posypujemy połową sera, a ser dajemy zawartość patelni, posypujemy pozostałym serem. Ser działa tu jak spoiwo, wiąże nadzienie ze sobą i przykleja je do tortilli. Przykrywamy drugim plackiem i gotowe

Dieta moja pasja
Leczo z cukinią i kiełbasą myśliwską 183

oliwek zeszklić cebulę, dodać paprykę i cukinię, smażyć wszystko razem przez 7-8 minut mieszając od czasu do czasu. Zalać warzywa pomidorami z puszki , dodać przyprawy i dusić wszystko razem przez 15 minut. Na osobnej patelni podsmażyć pokrojone w plastry kiełbaski, dodać do leczo i dusić wszystko razem jeszcze przez 5 minut. Podawać z pieczywem, ryżem, albo kaszką

Kulinarne Inspiracje
Kebab w tortilli 141

jogurtu greckiego 1 łyżka ketchupu pikantnego 1 żąbek czosnku  Filet z kurczaka pokroić na nieduże kawałki,oprószyć przyprawą i obsmażyć na patelni. Kapustę posiekać,ogórka pokroić w półplasterki,pomidory w kosteczkę i cebulę w piórka. Pokrojone warzywa połączyć razem. Majonez,jogurt i ketchup wymieszać razem,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić na chwilę do lodówki do przegryzienia. Każdą tortillę

Kolorowa kuchnia Elki
TYMIANKOWY KURCZAK Z OLIWKAMI 156

godzinę do lodówki.Marchewkę obieramy,czyścimy i kroimy w słupki,cebulę w pióra,oliwki dobrze osączamy i kroimy na pół.Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek ,wkładamy mięso i obsmażamy na złoty kolor .Podlewamy bulionem ,wrzucamy warzywa i dusimy na małym ogniu do miękkości.Doprawiamy.Zagęszczamy sos łyżeczką mąki ziemniaczanej rozrobionej w odrobinie zimniej wody.Chwilę zagotowujemy i gotowe.Podajemy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa krem z cukinii i papryki 190

podsmażać około 5-10 minut od czasu do czasu mieszając. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia i pod przykryciem gotować do miękkości warzyw. Zmiksować blenderem na krem. Doprawić do smaku. Podawać z pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni, posiekana natką pietruszki i kleksem śmietany

Ala piecze i gotuje
zupa gyros 583

śmietanę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na parę godzin lub na noc do lodówki. Papryki oraz cebulę kroimy w kostkę i dusimy na patelni, pod koniec dodajemy obranego i również pokrojonego w kostkę pomidora. Go garnka przekładamy uduszone warzywa, mięso ze śmietaną, całość zalewamy bulionem i gotujemy przez ok. 15 min. (Jeśli mamy przeprawę gyros mało wyrazistą to zupę doprawiamy czosnkiem

Domowy Smak Jedzenia
Spaghetti alla bolognese. 113

pieprz do smaku 2-3  łyżki oliwy ser parmezan do dekoracji bazylia do dekoracji     Przygotowanie; Oliwę rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę. Następnie dodać czosnek, marchew, seler i pancettę. Smażyć parę minut aż warzywa i "boczek" się zrumienią. Dołożyć mięso mielone i na ostrym ogniu smażyć do momentu aż mięso zbrązowieje, następnie dodać pomidory, oregano i wino

Radość kipiąca uśmiechem.
Karkówka z warzywami 107

duża cebula  3 łyżeczki mąki  Wykonanie  Myjemy mięso i osuszamy ,kroimy na kostkę i wkładamy na rozgrzaną głęboką patelnie bądź wysoki garnek i smażymy na złoty kolor . Paprykę obieramy ze skóry obieraczką do warzyw i kroimy w paski ,pieczarki także obieramy i kroimy w ćwiartki i dodajemy razem z papryką do smażonego mięsa . Cebulę obieramy i kroimy

Mój Smak
Makaron z cukinii z pesto i kurczakiem 133

Odstawiamy na 15 minut. Krok 2 Cukinię kroimy w paski – najłatwiej robi się to za pomocą spiralnej krajalnicy lub temperówki do warzyw. Można też pokroić cukinię w plastry, a następnie na małe niteczki. Krok 3 Na patelni smażymy kurczaka, gdy się zarumieni dodajemy pesto i jogurt naturalny, całość mieszamy. Krok 4 Kurczaka układamy na cukinii, posypujemy startym serem. Smacznego

Coś bym zjadła
Hinduskie curry gobi motor 116

garść świeżej kolendry olej do smażenia sól do smaku Pokrój cebulę, czosnek i imbir w drobną kostkę. Podsmaż na oleju. Na suchej patelni upraż nasiona kminu i kolendry. Zgnieć w moździerzu i z resztą przypraw dodaj do warzyw. Podziel kalafior na małe różyczki. Dodaj do warzyw wraz z przecierem. Zalej kokosowym mlekiem i gotuj curry przez 15 minut. Na koniec

codojedzenia
Makaron z naleśników z sosem pomidorowym z kurczakiem 161

kurczaka oraz nacieramy odrobiną oleju rzepakowego. Odstawiamy na bok. Rozgrzewamy drugą patelnie z odrobiną oleju. Cebulę kroimy w paseczki i wrzucamy na patelnię, mieszamy. Kiedy cebula się zarumieni dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, smażymy. Po minutce rozsuwamy warzywa na bok, a na środek wykładamy kurczaka. Obsmażamy na złoty kolor, dodajemy pomidory i mieszamy całość. Dorzucamy koncentrat pomidorowy i dolewamy odrobinę

Kolizje Smaków
Sałatka z selerem naciowym 113

świeżego ogórka garść orzechów włoskich derssing: 4 łyżki oliwy z oliwek sok z 1 plastra cytryny sól i pieprz Przygotowanie:  Wszystkie warzywa kroimy w grubsze plasterki, jabłko w niewielka kostkę. Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni. Pokrojone składniki mieszamy razem, całość posypujemy orzechami i polewamy d ressingiem (mieszamy oliwę z cytryną i przyprawami

Bon appetit mon amie
PAELLA Z KURCZAKIEM ( / owocami morza ) 184

gorący. Filety oczyszczamy, kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kosteczkę , sparzonego i obranego pomidora również, c zosnek kroimy w plasterki. Na dużej patelni z wysokimi ściankami rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso ok. 4-5 minut. Dodajemy przygotowane warzywa, ok. 1 płaską łyżeczkę soli i przesmażamy razem ok. 5 – 7 minut na wolnym ogniu cały czas mieszając. Doprawiamy szczyptą papryki

Ostra na Słodko
Flaczki z boczniaków. Flaczki bez mięsa. 147

oczkach, cebulę przekroić na pół - posiekać w paseczki, czosnek przecisnąć przez praskę. Boczniaki umyć, odrzucić nóżki i pokroić w paski. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, najpierw podsmażyć cebulę z dodatkiem soli na złoty kolor, następnie dodać pozostałe warzywa i podsmażyć przez kilka minut by lekko zmiękły. Równocześnie podczas smażenia zagotować w dużym garnku wodę z przyprawami. Na wrzącą wrzucić podsmażone

Poezja Smaków - blog kulinarny
Placki cukiniowo - ziemniaczane. Bez glutenu, bez jajek. 77

cukinia 1 mała cebula 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól pieprz majeranek olej do smażenia Ziemniaki i cebulę obrałam, cukinię umyłam. Wszystkie warzywa przetarłam w  maszynce. Dodałam mąkę, sól, pieprz i majeranek. Wszystko razem wymieszałam. Na rozgrzanej patelni, z dodatkiem oleju usmażyłam placuszki

nietadieta
Placki ziemniaczane z marchewką i mąką ryżową. Bez glutenu i bez jajek 80

ziemniaków 1 cebula 2 łyżki mąki ryżowej sól pieprz majeranek olej do smażenia Warzywa obrałam i przetarłam za pomocą szatkownicy. Do warzyw dodałam mąkę oraz przyprawy i zioła. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą łyżki. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju smażyłam placuszki

nietadieta
Zupa gołąbkowa 1103

papryki koncentrat pomidorowy 1/2 filiżanki ryżu sól, pieprz, 1 łyżka sosu sojowego siekany koperek Sposób wykonania: 1. Cebulę posiekać, lekko zrumienić na patelni na oleju, dodać mięso i sos sojowy. Smażyć ok 10 minut. 2. W międzyczasie warzywa obrać, kapustę pokroić w grubą kostkę, marchew zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach, selera pokroić w kosteczkę. 3. Marchew i seler

Kuchnia domowa Ani
Rosół 127

rosół będzie chudszy), złamać mostek, włożyć do garnka. Mięso umyć również włożyć do garnka. Zalać zimną wodą, gotować na niewielkim ogniu. Wszystkie warzywa obrać, umyć. Cebule obrać, przekroić na pół i przypalić na gazem lub na suchej patelni. Dodać wszystkie przyprawy, cukier i gotować na niewielkim ogniu aż mięso będzie miękkie. Rosół powinien  gotować   się  powoli

królestwo garów
Pstrąg w sosie pomidorowo-paprykowym z warzywami 225

oliwą. Ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 20min. Rybę przełożyć warzywami na dużym i głębokim półmisku. Pstrąga można też obtoczyć w mące i usmażyć na patelni, ale akurat miałam rozgrzany piekarnik :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Bułki i drożdżówki , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Dania z rybą , Obiad Świąteczny

https:KKuchniaMniam
Gulasz z wołowiny podlewany winem 165

Naturalnie Zdrowe . Przygotowanie:  Wołowinę myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę, ok. 1,5 cm. W garnku o grubym dnie lub wysokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy czosnek pokrojony w plasterki i cebulkę pokrojoną w piórka. Zdejmujemy warzywa i podsmażamy wołowinę- przyprawioną pieprzem. Gdy wołowina będzie zarumieniona dodajemy warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Podlewamy winem. Gdy wino odparuje zalewamy

Aga w kuchni
Spaghetti z suszonymi pomidorami 128

patelnię, gdzie znajdował się sos. 25 dużych listków świeżej bazylii dość grubo posiekałem i również dodałem do sosu. Wyłączyłem gaz pod patelnią i całość dokładnie wymieszałem. Po nałożeniu na talerze udekorowałem wyciętymi przy pomocy obieraczki do warzyw płatkami parmezanu i listkami świeżej bazylii. Posypałem czarnym świeżo zmielonym pieprzem. Danie gotowe

Wyprawy kulinarne
Zupa krem z dyni 169

dynię ze skórki, wyrzucamy miąższ i kroimy przygotowaną dynię w kostkę. Paprykę oraz cebulkę kroimy w kostkę albo paski, dowolnie. Wlewany na patelnię 2-3 łyżki oleju i obsmażamy kostki dyni z każdej strony. Z bulionu wyławiamy warzywa, i dodajemy obsmażoną dynię. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz drobno pokrojony plasterek imbiru.   Wyciskamy łyżkę cytryny dodajemy do bulionu

Sprawdzone przepisy kulinarne
Grillowany ananas z szynka paremenska 120

danie przygotujemy bardzo szybko i będzie wspaniałą przystawką w oczekiwaniu na danie główne, czyli grillowane mięsa i warzywa. Ananas doskonale smakuje zarówno na zimno, jaki na ciepło. Możemy go również przygotować na patelni grillowej, jeśli chcemy go przygotować w domu. Grillowany ananas z szynką parmeńską Czas przygotowania: 20 minut Proporcje dla 3-4 osób Składniki: 1 mały dojrzały ananas

Kulinarne przygody Gatity
Zupa z brukselki 162

Przygotowanie Jarzyny ,cebulę ,wędzonkę ,pokrojone w dużą kostkę ziemniaki ,pora pokrojonego w krążki i oczyszczoną brukselkę gotujemy przez 30 min. Wędzonkę i warzywa wyjmujemy. Marchew i seler kroimy w kostkę ,brukselkę i cebulę blendujemy z wywarem. Na patelni robimy zasmażkę ze słoniny i mąki. Dodajemy do zupy. Dokładnie mieszamy. Marchew ,seler ,boczek kroimy w kostkę ,dodajemy do zupy razem

R'n'G Kitchen
Jarzynowe carpaccio 89

pestek dyni 5 łyżek oleju Przygotowanie Pestki dyni uprażyłem na patelni bez tłuszczu, powinny zacząć wydzielać przyjemny wyczuwalny zapach. Zdjąłem z patelni i ostudziłem. Kalarepkę i marchewkę umyłem, oczyściłem i obrałem. Rzodkiewki i ogórek umyłem. Wszystkie warzywa pokroiłem na szatkownicy do ogórków w cieniutkie plasterki. Cebulkę umyłem i oczyściłem. Białe i jasnozielone części cebuli pokroiłem w cieniutkie krążki. Ocet

R'n'G Kitchen
Kurczak w śmietanie z suszonym pomidorem 266

Sposób przygotowania Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na niezbyt cienkie kawałki,oprószamy ziołami dalmatyńskimi równomiernie i pieprzem bałkańskim. Na patelni rozgrzewamy olej obsmażamy kawałki mięsa pod przykryciem aż będą prawie miękkie, odkładamy na talerz. Warzywa obieramy-paprykę czosnek i cebulę kroimy na paski,pomidorki suszone w kostkę a cherry na połówki. Wrzucamy do tłuszczu warzywa-cebulę paprykę

Wanilia i Kardamon
Śródziemnomorska sałatka z grillowaną ośmiornicą! 232

otarta skórka z limonki - 3 kromki ciabatty Wykonanie: Na rozgrzaną patelnię grillową wlej oliwę, usmaż ośmiornicę. Rukolę umyj i osusz. Na suchej patelni zrumień pokrojoną w kostkę ciabattę. Polej odrobiną oliwy z oliwek i posyp suszoną bazylią. Warzywa pokrój w kostkę. Na duży półmisek, wyłóż wszystkie składniki. Na wierzchu wyeksponuj ser feta jak i gorące kawałki ośmiornicy.  W wysokim

SMYKWKUCHNI
Zupa cebulowo - porowa 173

zimnej wody, dodać przyprawy. Gotować na małym ogniu co najmniej godzinę (można dłużej, wtdy bulion będzie bardziej aromatyczny) Bulion odcedzić, część warzyw zostawić w bulionie (zwłaszcza cebulę) Cebulę i por umyć, obrać i posiekać. Dusić na patelni około 10 minut. Ja duszę wlewając na patelnię odrobinę wody i dopiero pod koniec duszenia daję oliwę (tu dałam 3 łyżki oliwy

pyszne zdrowości
Krem z kalafiora z razowymi grzankami 112

Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak by zakryła warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy około 40 minut, aż warzywa zmiękną. Studzimy. 6. Przygotowujemy grzanki: kromkę chleba kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię (u mnie bez tłuszczu). Kiedy podeschną i się zarumienią, ściągamy je z ognia. 7. Zupę miksujemy za pomocą blendera. Przelewamy do miseczki

Szefowa kuchni
Ozorki w szarym sosie 162

Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. ozory wyciągnąć z wywaru, zalać zimną wodą i zdjąć skórę. Do wywaru z ozorów dodać warzywa, przyprawy i obrane ozory. Gotować jeszcze przez godzinę. Przygotować sos: Mąkę zarumienić na suchej patelni. Migdały zalać wrzątkiem a gdy woda ostygnie obrać z łusek i posiekać. Na suchą patelnię wsypać cukier i podgrzewać aż się rozpuści

Mama Gotuje
Ekspresowa zupa fasolowa (fasola z puszki) 157

czasie pokroić oczyszczone: ziemniaki i cała włoszczyznę. Wsypać do wody. Dodać przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, słodką paprykę. Gotować aż warzywa będą miękkie. Do zupy dodać fasolę białą z puszki razem z zalewą. Na malej patelni rozpuścić kawałek masła, zeszklić kiełbaskę,wsypać do zupy, dołożyć przecier pomidorowy i wymieszać. Zupę na talerzu można ozdobić natką pietruszki.   Smacznego

MarciochaKucharzy

Proponowane wyszukiwania