warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:228/829)

Spaghetti z cukiniowym sosem. 159

ilość gorącej wody Dodatkowo: 30 dag makaronu spaghetti sól do gotowania gorąca woda do gotowania Wykonanie: 1. Sos: Warzywa obieramy, oczyszczamy, myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy. Czosnek i cebulę kroimy w drobną kostkę a cukinię w trochę większą,. Następnie na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy cały czas mieszając do lekkiego

Izabelawkuchni
Balsamiczny kurczak ze szparagami 164

szparagi przygotowałam kolejne danie z ich wykorzystaniem. Balsamiczny kurczak ze szparagami , to kolejna potrawa zaczerpnięta z książki Gino D'acampo - Pronto!, z której niedawno przygotowałam fantastyczną tarte z zielonymi warzywami . Podtytuł tej książki brzmi - "dania w 20 minut" i faktycznie autor przedstawia tam proste dania kuchni włoskiej, które można zrobić w mniej niż pół godziny. Do takich potraw należny także(...)grubym dnem rozgrzać oliwę przesmażyć szparagi, po chwili dodać pokrojone w plastry pieczarki. Smażyć przez kilka minut ciągle mieszając.  Na patelnię wlać kurczaka wraz z marynatą i smażyć prze kolejne 10-15 minut, lub do czasu aż warzywa będą miękkie, a mięso nie będzie surowe. Jeżeli sos zrobi się zbyt gęsty, dolać niewielką ilość wody. Doprawić solą i pieprzem

Codzienne Gotowanie
Curry z kurczakiem i warzywami 157

Pyszny i prosty przepis na orientalny obiad – kurczak i warzywa w żółtym sosie curry podane z ryżem. Składniki (na 4 porcje): podwójna pierś z kurczaka 200 g groszku mrożonego duża czerwona papryka puszka krojonych pomidorów puszka mleczka kokosowego (400g) duża marchew pół łyżeczki imbiru dwie płaskie łyżeczki curry szczypta cynamonu łyżeczka kurkumy pół łyżeczki(...)ostrej papryki 2 łyżeczki sosu chili słodkiego pieprz, sól Przygotowanie Piersi kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażamy. Dodajemy marchew pokrojoną w słupki, po chwili paprykę pokrojoną w paski i groszek. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy pomidory, mleko kokosowe i przyprawy. Mieszamy dokładnie i dusimy do momentu kiedy sos uzyska odpowiednią

e-PrzepisyKulinarne
Pilaw z kaszą bulgur 158

obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora umyć i pokroić w talarki. Na dno patelni wok wlać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulkę. Gdy lekko się zeszkli to dodać pora i marchewkę. Całość smażyć na średnim ogniu, aż do miękkości warzyw. Następnie dodać surowe mięso mielone i wszystko przyprawić solą, pieprzem, pieprzem cayenne i ostrą papryką. Smażyć

Ugotować
ryba po grecku 147

naciowego dokładnie myjemy i kroimy w plastry . Wszystkie warzywa dodajemy  do garnka z zeszkloną cebulą, smażąc całość jeszcze przez 3-4 minuty często mieszając. Następnie do garnka wlewamy sok pomidorowy, dodajemy koncentrat pomidorowy, liść laurowy pieprz, sól i dusimy pod przykryciem przez 25-30 minut, na niewielkim ogniu. Teraz na patelni rozgrzewamy olej, filety(...)ryby wyjmujemy z lodówki, obtaczamy z każdej stromy w mące i smażymy na patelni na złoty kolor. Usmażone kawałki ryb  układamy jeden obok drugiego, w płytkim  naczyniu   i  układamy na nich warstwę     (grubości około półtorej centymetra) gorących warzyw.  Całość przykrywamy ( na przykład aluminiową folią)  i zostawiamy do wystygnięcia.  Ostudzoną potrawę

Miód i pieprz
Tagiatelle z bryndzą [ENG] 152

makaronu pełnoziarnistego tagiatelle  cebula szalotka 200g pieczarek bakłażan 10 szt. pomidorków koktajlowych 100g bryndzy pietruszka lub bazylia 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka oliwy z chilli mix suszonych warzyw pieprz, sól INGREDIENTS: 2-3 servings 200g wholemeal, tagliatelle pasta  shallot 200g button mushrooms eggplant 10 pcs. cherry tomatoes 100g sheep cheese parsley or basil 2 tbsp rapeseed(...)potem w ćwiartki. Pieczarki najlepiej pokroić w plasterki (z jednej średniej pieczarki powinny wyjść ok. 4 plasterki). Rozgrzej patelnie z olejem rzepakowym, zeszklij cebulkę, następnie dodaj pokrojone pieczarki i bakłażana. Całość posól, popieprz oraz dodaj mix suszonych warzyw (coś jak Kucharek tylko bez soli i sztucznych dodatków). Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez ok 5 min. Na koniec podkręć

Better Life By Auntie Ju
Grzanka z serem cheddar z mangoldem i cukinią 188

taka kanapka musi być inna, musi mieć tektury i ciekawe smaki, wtedy staje się kanapką idealną. Ta właśnie taka jest! Jest chrupiąca, z dużą ilością sera, z jeszcze chrupiącymi warzywami i delikatnymi listkami mangolda. To było takie dobre, że z pewnością będziemy do tego wracać. Mangold nie jest zbyt łatwo dostępny, ale spokojnie możecie go zamienić na pęczek botwinki(...)pokrojony czosnek - ilość według uznania, chwilę przesmażamy i dorzucamy cukinię. Kiedy już nam się cukinia zarumieni zdejmujemy ją z patelni i wrzucamy pokrojony mangold, który następnie smażymy chwilkę, aż lekko zmięknie, doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chili. Tak przygotowane warzywa wykładamy na wcześniej przygotowane grzanki z serem. Smacznego

Plate of Joy
Meksykańskie burgery 148

chili i posiekaną papryczkę. Wszystko dokładnie mieszamy.   Odstawiamy do lodówki na około 45 minut. W tym czasie kroimy warzywa, które będą dodatkiem do naszych burgerów. Do przyprawionych burgerów dodać drobno posiekana cebulę. Uformować 4 kotlety. Smażyć na rozgrzanej patelni (najlepiej grilowej) przez około 4-5 minuty z każdej strony (w zależności od tego jak wysmażone mięso lubimy). Bułki przekroić(...)się roztopi i bułki się zarumienią. Bułki należy pilnować ponieważ szybko mogę się spalić. Przygotować sos z podanych składników. Dolną połówkę bułki posmarować sosem, położyć burgera, ułożyć przygotowane warzywa. Przykryć drugą połówką bułki i gotowe

Mania Gotowania
Hamburgery 129

poprzednim wpisie nie pozostały takie puste to zachęcam do zrobienia total domowego fast food'a, a konkretnie hamburgerów. Gdy mamy gotowe bułki wystarczy usmażyć mięso, zrobić sos, pokroić warzywa i całość złożyć w pyszną całość, mniam! Obiad na weekend jak znalazł! :D Składniki na 4 hamburgery: (Inspiracja: " Gotuję, bo lubię ")  Sos: 1 mała cebula 1 malutki ogórek konserwowy(...)się trochę roztopić, gdy druga strona będzie się smażyć.   Bułki przeciąć na pół i wewnętrzną stroną ułożyć na rozgrzanej suchej patelni, aby się delikatnie przyrumieniły. Na dolnej połówce bułki rozsmarować sos, na nim ułożyć listek sałaty, mięso, warzywa i całość przykryć również posmarowaną sosem górną częścią bułki. Podawać na ciepło

Simply Food
Azjatyckie inspiracje 181

łupki. Pomidory blendujemy/miksujemy ze szklanką mleka. Powstały płyn wlewamy do garnka i dodajemy mleko kokosowe. Podgrzewamy i mieszamy, aż płyn stanie się jednolity i gładki. W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim posiekany czosnek i skórkę otartą z cytryny przez ok. 1 min. Następnie dorzucamy krewetki. Smażymy je do momentu, gdy ładnie zaróżowią się ze wszystkich(...)inaczej pewnie nie dali byśmy rady jej zjeść.) Wrzucamy do sosu marchewkę, gotujemy ok. 5 min. i dodajemy resztę warzyw. Gotujemy kolejne 5 min., a następnie dodajemy podsmażone krewetki (razem z czosnkiem, skórką cytrynową i masłem z patelni). Gotujemy jeszcze ok. 10 min. (marchewka powinna pozostać wciąż chrupka). W tym czasie przygotowujemy chipsy z tortilli. Każdy placek kroimy

Ratunku obiad
Sajgonki z krewetkami 168

Dzisiaj trochę kuchni azjatyckiej .. :) Myślę, że sajgonki najczęściej kojarzą nam się z wersją pieczoną albo na głębokim tłuszczu albo na patelni. Ja zdecydowałam się przygotować wersję bardziej fit - a mianowicie pieczone w piekarniku. Przyznam, że podane na ciepło, prosto z piekarnika jak i po wystygnięciu smakują dobrze. Dowolność w dobieraniu dodatków do farszu jest przeogromna. Ja dzisiaj postawiłam na przewodni(...)kiełków kukurydzianych z aromatem imbiru i trawy cytrynowej   Kiełki fasoli Mun siekamy na drobniejsze kawałki i dodajemy do reszty warzyw. Smażymy wszystko razem Rozmrożone krewetki obieramy z ogonków i kroimy na mniejsze cząstki.     Krewetki przekładamy na patelnię. Dodajemy wyciśnięty sok z całej limonki, przeciśnięte ząbki czosnku oraz starty na tarce mały kawałek (ok 1 cm) korzenia imbiru

Taste Therapy
Zapiekane tagliatelle w sosie porowo-śmietanowym z kurczakiem i warzywami 447

lodówki (ewentualnie na przynajmniej 2 godziny przed przystąpieniem do gotowania). Przygotowanie:  Nastawić piekarnik na ok. 190 stopni. Warzywa dokładnie umyć. Brokuły podzielić na drobne różyczki, marchew pokroić w kostkę. Ugotować (najlepiej na parze) al dente. Identycznie z makaronem. Na patelni rozgrzać oliwę wraz z pokrojonym porem i czosnkiem. Podsmażyć, przełożyć do jakiegoś naczynia. Na dużym ogniu spiec

Kuchnia Ellie
Ryba pieczona z warzywami 162

sporą ilość ulubionych warzyw.   Można użyć warzyw mrożonych tylko wcześniej trzeba je rozmrozić, natomiast jeżeli używamy warzyw surowych to wcześniej trzeba je podgotować przez kilka minut. Po za tym ryba z piekarnika ma o wiele lepszy smak od ryby smażonej na patelni i nie zostawia zapachu w całym mieszkaniu. Więc jak nie lubić tego dania skoro ma same plusy

Passion of Cooking
Letnia patelnia – szybkie danie jednogarnkowe! 137

Letnia patelnia – szybkie danie jednogarnkowe! Szybki, niedrogi i bardzo smaczny letni obiad, który w całości przygotujemy na jednej patelni (lub w szerokim garnku). Danie poza mięsnym akcentem w postaci kiełbasy i wędzonego boczku, zawiera soczyste i pyszne warzywa, które o tej porze roku są najlepsze, czyli młodą kapustę, cukinię, paprykę, ziemniaczki, marchew oraz świeże zioła. Polecam!     Składniki(...)przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, ulubione świeże zioła np. bazylia, oregano, tymianek, koperek, zielona pietruszka…     *** Kiełbasę oraz boczek kroimy w plasterki i podsmażamy na dużej patelni lub w szerokim garnku, bez dodatku tłuszczu *** *** Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Ziemniaki, marchew i cebulę dokładamy

Blog z Apetytem
Makaron z warzywami, czyli jak wykorzystać zupki błyskawiczne z makaronem 247

mnie osobiście mocno się zdziwili. Dzisiejsza potrawa powstała własnie takiego leniwego dnia. Pomysł przyszedł do głowy podczas zakupów i okazał się trafiony. Wystarczy błyskawiczny makaron, trochę warzyw i kwadrans. Nic więcej :) Składniki: 2 łyżki masła , 2 łyżki oleju (rzepakowego lub ryżowego), 2 ząbki czosnku , ok. 10 cm białej części pora , 2-3 dymki w całości(...)kapustę pekińską i zieloną część dymki. Wymieszać wszystko i odgarnąć na brzeg patelni. Na pusty środek patelni dodać pokruszony lekko makaron, przyprawy z zupki wymieszane w około 250-400 ml wody i sos sojowy. Makaron przykryć warzywami i przez chwilę dusić do odpowiedniej miękkości. Większa ilość wody da nam konsystencję zupy, mniejsza - makaronu z warzywami :)  Może

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania