warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:229/829)

Kociołek z soczewicą 151

Jedno z moich ulubionych dań. Warzywa i mięsko z wolnowara w dowolnych konfiguracjach. Dzisiaj użyłam wieprzowiny, czerwonej soczewicy i warzyw: marchewki, ziemniaków i papryki. Polecam, jeśli dysponujecie wolnowarem. Kociołek z soczewicą Drukuj przepis Składniki 0,7kg łopatki wieprzowej mąka pszenna (do oprószenia mięsa) przyprawa do grilla sól pieprz czerwona soczewica kilka ziemniaków kilka marchewek pietruszka czerwona papryka por 3 listki(...)przygotowania Krok 1 Łopatkę pokroić na kawałki jak na gulasz. Przyprawić solą, pieprzem i oprószyć mąką. Podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni. Jak będzie już lekko obsmażone, dodać przyprawę do grilla i jeszcze obsmażyć. Odstawić na chwilę. Krok 2 Warzywa pokroić na większe kawałki. Układać wszystko warstwowo w wolnowarze, przyprawiając solą i pieprzem. Poszczególne warstwy posypywać soczewicą. Dodać listki laurowe

CoolinarniePL
Wegańskie curry z dynią, batatem i ciecierzycą 136

startego imbiru ·          3 ostre papryczki ( u mnie taotao) ·          4 ząbki czosnku   ü   Warzywa i dodatki: ·          puszka krojonych pomidorów bez skóry ( lub w sezonie kilka pomidorów pokrojonych, bez gniazd nasiennych(...)Podprażamy orzeszki ziemne na dość mocnym ogniu parę minut i odstawiamy do ostygnięcia. Musimy też przygotować warzywa. Dynię i bataty kroimy w równą, mniej więcej centymetrową kostkę. Podobnie kroimy paprykę, natomiast fasolkę kroimy na 3, a marchewkę w słupki. Na patelni podsmażamy pastę na oleju około minuty, a następnie dodajemy batat i dynię , a po wymieszaniu dodajemy pomidory. Całość zalewamy

Bazując na smaku
GUMBO – MAFIA III – luizjańska zupa z kurczakiem, kiełbasą i warzywami 227

KLIKNIJ! 445 kcal | 27 g białka | 29 g węglowodanów | 24 g tłuszczu GUMBO MAFIA III kreolska zupa z kurczakiem, kiełbasą i warzywami 1,5 h 40 min (czekanie) 19,50 zł 5 porcji średnio trudne POTRZEBUJESZ duży garnek patelnia trzepaczka drewniana łyżka Składniki Koszt // ZASMAŻKA // mąka pszenna typ 450 – 1/2 szkl. (70g) 0,20 zł olej rzepakowy(...)kilka łodyg 1,50 zł ryż (najlepiej parboiled) – 1 paczka (100g) 0,50 zł Razem 19,50zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW (20 min) Zaczynamy od krojenia warzyw i mięsa. Znacznie usprawni nam to prace w kolejnych punktach. Seler naciowy oczyszczamy z liści i piasku. Paprykę, cebulę oraz łodygi selera naciowego (czyli Trójcę/Trinity wg kuchni Nowego Orleanu) kroimy

Nerds Kitchen
Łosoś z gotowanymi warzywami i pieczonymi ziemniakami 268

Niedawno przygotowywaliśmy łososia na grillu ogrodowym , dzisiaj zrobimy to samo w warunkach domowych na patelni grillowej. Tak jak pisaliśmy w poprzednim artykule, najważniejsze zasady pozostają takie same: łososia opiekamy przez 7-8 minut mięsem do dołu, a następnie przez taki sam czas przypiekamy go od strony skóry. Ta ostatnia da się łatwo oddzielić, a mięso będzie soczyste i aromatyczne(...)Mieszamy dokładnie z masłem i koperkiem. Na średnim ogniu rozgrzewamy „na sucho” patelnię grillową. Łososia kładziemy mięsem do dołu i grillujemy przez 7-8 minut. Następnie odwracamy skórą do dołu i smażymy kolejne 7-8 minut. Z gotowego mięsa zdejmujemy ostrożnie skórę. Podajemy od razu z gotowanymi warzywami, pieczonymi ziemniakami oraz masłem ziołowym. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-131 {margin

Kulinarna Pokusa
Chilli sin carne, czyli bezmięsny gulasz 161

Chilli sin carne, to po prostu gęsta zupa bez mięsa, za to pełna warzyw. Nafaszerowana proteinami z fasoli i soczewicy, bardzo sycąca, a dzięki przyprawom wspaniale rozgrzewająca. W mojej wersji jej sekretnym składnikiem jest kardamon. Ale polecam o nim pamiętać nie tylko dlatego, że wspaniale wzbogaca smak tego gulaszu dodając nieco limonkowej nuty. Działa on także przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, zapobiega przeziębieniom(...)czosnek obieramy i drobno siekamy. Obraną marchewkę kroimy w kostkę, podobnie jak seler naciowy i obrane z gniazd papryki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokroje cebulę i czosnek i smażymy aż cebula się zeszkli. Wtedy dodajemy pokrojone warzywa oraz wszystkie przyprawy, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy na wolnym ogniu przez około 15 minut bez przykrycia, co jakiś czas mieszając

Lamarida.pl
Lunchbox: Sałatka makaronowa z kurczakiem 470

wodą, odstawić do odcieknięcia. Pierś pokroić w kostkę, dodać łyżkę oleju i posypać koperkiem - wymieszać i podsmażyć na patelni. Pomidora pokroić w kostkę, oliwki w plasterki. Sałatę pokroić w paski lub "porwać" w rękach. Ostudzonego kurczaka wymieszać w makaronem i warzywami. Doprawić do smaku i dodać majonez. Jeżeli sałatka robiona jest wieczorem, warto majonez dodać rano następnego dnia przed wyjściem

Pasja Smaku
Zupa z zielonej papryki + film 151

paprykę wydrążamy z ziaren, oczyszczamy i kroimy w paski, cebulę kroimy w kostkę a szczypiorek drobno siekamy. Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy cebule oraz pokrojoną paprykę, mieszamy i dusimy do momentu aż papryka zmięknie. Do garnka wlewamy gorący wywar z warzyw, wsypujemy opłukany ryż i gotujemy go do miękkości. Do ugotowanego ryżu wrzucamy podduszoną paprykę oraz cebulę i wszystko

Smakowite Dania
Leczo z wędzoną kiełbaską sojową 177

skórki i kroimy w kostkę. Cukinię i pieczarki kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Na patelnie wrzucamy marchew, paprykę, cebulę i czosnek i wlewamy ok. 1/2 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem, aż będę lekko miękkie. Kolejno dodajemy pozostałe warzywa, kiełbaski sojowe i dodajemy olej. Dusimy, aż wszystko będą miękkie. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy

Truskawkowa Fiesta
SZASZŁYKI 109

Długo się zastanawiałam, bo w końcu w taki upał to się nawet zbytnio jeść nie chce, a co dopiero gotować. Ale wymyśliłam :) Postawiłam na drobiowo-warzywne szaszłyki, wprost z patelni grillowej. SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 1 mała cukinia 2 małe czerwone cebule 5 pieczarek papryka czerwona i pomarańczowa sos sojowy sól pieprz przyprawa do grilla A jak to zrobić(...)sosie sojowym z pozostałymi przyprawami i odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Cebulę pokroić w plastry a pozostałe warzywa umyć i pokroić w mniej więcej jednakowej wielkości kawałki. Nabijać naprzemiennie wszystkie składniki na patyczki. Gotowe szaszłyki obsmażać na grillowej patelni lub grillu z każdej strony. Można dodatkowo jeszcze raz doprawić je przyprawą do grilla lub mieloną papryką

Kuchnia w opałach
Indyk z warzywami pod ciastem francuskim 126

zapiekance: dobrze doprawione mięso, kolorowe warzywa i chrupiące ciasto. Danie to nie wymaga dużo wysiłku, a prezentuje się bardzo ładnie. Jest to świetna alternatywa dla klasycznej potrawki Indyk z warzywami pod ciastem francuskim Składniki: 300 g filetu z indyka mały bakłażan cukinia połowa czerwonej papryki połowa żółtej papryki pół szklanki mrożonego groszku zielonego 4 średnie pieczarki 150 ml śmietanki(...)łyżką oleju, przyprawami, pieprzem i solą. Bakłażana, cukinię i papryki również kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na plasterki. Rozgrzewamy dużą patelnię (u mnie wok), dodajemy resztę oleju i smażymy na złoty kolor. Kiedy mięso jest już podsmażone dodajemy pokrojone warzywa, pieczarki i groszek zielony. Przykrywamy i dusimy na średnim ogniu przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec

PatiGotuje
Zupa meksykańska z pieczoną papryką i szczypiorem 169

ostra lubczyk szczypior masło klarowane Wykonanie: Mięso smażymy na klarowanym maśle, gdy zmieni kolor dodajemy pokrojoną w cienkie piórka cebulę, dusimy do połączenia się wszystkich składników. Na osobnej patelni smażymy plasterki pieczarek z łyżeczką lubczyku. Gdy zmiękną i będą gotowe dodajemy na koniec na około 3 minuty czarne oliwki przekrojone w pół. Umytą paprykę układamy na papierze do pieczenia(...)papryki, kroimy w kosteczkę. Do głębokiego garnka z grubszym dnem wlewamy passatę oraz wraz z sokami wszystkie puszki z warzywami jakie mamy w przepisie. Gdy się lekko zagotuje zmniejszamy ogień i dodajemy mięso z cebulą z sosem z patelni i pieczarki z oliwkami oraz paprykę, mocno przyprawiamy, szczególnie ziołami prowansalskimi. Gotujemy do połączenia wszystkich składników. Jeśli chcecie możecie dodać wody

Zasmakuj Kuchni
Ajapsandali (201 kcal) 130

minutę, po czym obieramy skórkę. Kroimy je w kostkę wycinając gniazda nasienne. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, aż stanie się miękka, następnie dodajemy paprykę i bakłażana. Podsmażamy aż warzywa zmiękną, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy pomidory i czosnek przeciśnięty przez praskę. Po pięciu minutach potrawę przyprawiamy. Mieszamy i podsmażamy jeszcze kilka minut. Podajemy

e-PrzepisyKulinarne
Domowy wegab, czyli wegański kebab 176

domowych tortilli smażone tofu (opcjonalnie) sos czosnkowy Przykładowe warzywa: świeży ogórek pomidor kimchi koperek lub szczypiorek Wykonanie: Pieczarki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy na niezbyt grube plastry. Cebulę obieramy i kroimy na piórka. Pomidora parzymy wrzątkiem, i obieramy ze skórki, podobnie jak ogórka. Następnie kroimy je w plasterki. Na na patelni rozgrzewamy kilka kropel oleju i dodajemy pokrojone pieczarki(...)tortille, i gotowe! Praktyczne uwagi: Wegaby można faszerować wszystkimi ulubionymi warzywami Ja używam też np. świeży szpinak, sałatę, jarmuż, smażoną cukinię, ogórki kiszone i oczywiście kimchii! Jeśli używacie tortille, które dłużej leżały w lodówce i nie są miękkie, polecam podgrzać je przez kilka minut na suchej patelni. Smacznego! Artykuł Domowy wegab, czyli wegański kebab pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
Kurczak z warzywami w sosie słodko- kwaśnym 380

kwaśnego JAMAR sól pieprz oliwa do smażenia PRZYGOTOWANIE: 1. Filety z piersi kurczaka kroję w kostkę. Przekładam na patelnię i chwilę podsmażam na oliwie. Dodaję mieszankę chińską oraz ostrą mieloną paprykę. Smażę na małym ogniu około 5 minut. Mięso oraz warzywa podlewam wodą i duszę około 5 minut.  2. Sos słodko - kwaśny dodaję do kurczaka i warzyw. Mieszam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka z bobem, fasolką i szparagami w orzechowym dressingu 122

orzechy włoskie- garść * czosnek- 1 ząbek * miód- 1 łyżka * sok z cytryny- 1 łyżka Ugotować warzywa (ja gotuję najpierw fasolkę, po około 5 minutach gotowania dokładam bób, gotuję kolejne 5 minut, a następnie dodaję szparagi i gotuję jeszcze 2 minuty). W międzyczasie na suchej patelni podprażyć posiekane orzechy włoskie, dodać klarowane masło, pokrojony czosnek i smażyć, na małym ogniu

Kraina Miodem Płynąca

Proponowane wyszukiwania