warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:229/829)

FLAKI SOJOWE 130

bulionu na około 10 minut, żeby napęczniała i zmiękła. Wyłowiłam ją i pokroiłam na mniejsze części. Pokrojoną drobno cebulkę podsmażyłam na patelni na maśle. Dodałam do niej starte na tarce o grubych oczkach marchew,pietruszkę i seler. Wymieszałam warzywa z cebulą i podsmażyłam. Następnie przełożyłam je do garnka z bulionem. Wyłowiłam pora i dodałam pokrojoną soję i przyprawy. Ilość

potrawyregionalne
Wegańskie kofty - klopsiki z cukinii i ciecierzycy 165

Wegańskie kofty być może skojarzą Wam się z falafelami, jednak robi się je nie z surowej, a z gotowanej ciecierzycy i inaczej smaży. Wystarczy cienka warstwa oleju na nieprzywierającej patelni. Przepisem na wegańskie kofty z ciecierzycy i cukinii dzielę się z Wami specjalnie z okazji VI Festiwalu Kuchni Arabskiej oraz akcji wspólnego gotowania. Koniecznie zajrzyjcie do Emilii , Martynosi i Panny(...)kolor (2-3 minuty).  Aby przygotować takie wrapy jak na zdjęciu, chwilę podgrzej tortille na suchej patelni, aż staną się ciepłe i elastyczne. Następnie posmaruj je harissą, ułóż kilka liści sałaty i 4 kofty na porcję. Na wierzchu ułóż pozostałe warzywa i polej sosem tzatziki lub jogurtowym. Zwiń w rulon i zajadaj! *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa z cukinii 172

Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Podsmażamy na patelni na rumiany kolor. Boczek kroimy w kostkę i rumienimy na patelni. Dokładamy cebulę, smażymy aż cebula się zeszkli. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa i boczek dodajemy do bulionu. Gotujemy ok. 20 minut.  Zabielamy śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem. Zupę podajemy z makaronem, posypaną świeżym

Pobite gary Barbary
C - Paella z kurczakiem, cukinią i papryką 309

względu na brak dostępności zastąpiony został w mojej propozycji barwiącą na żółto kurkumą),     podsmażanym i gotowanym na metalowej patelni. W zależności od odmiany, paella może ponadto zawierać kawałki np. owoców morza , mięsa królika, drobiu i różnych warzyw. Podawana jest jako danie główne lub jako pierwsze danie. Zazwyczaj jada się ją na obiad – uznawana jest za danie zbyt ciężkostrawne(...)kostkę. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę. Czosnek posiekać na cieniutkie plasterki. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na dużej patelni o średnicy 26 cm. Dodać kurczaka i obsmażyć go dokładnie z każdej strony (około 5 minut). Dodać pozostałą łyżkę oliwy, paprykę, cukinię, czosnek i pomidory, dodać szczyptę soli   i smażyć dalej

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pasztet drobiowy z bobem 134

czosnku 2 jaja łyżeczka soli i pieprzu po pół pęczka świeżego kopru i natki pietruszki 2 łyżki nasion słonecznika Na patelni rozgrzewam olej i smażę na nim posiekaną drobno cebulę i czosnek. Po usmażeniu miksuję podsmażoną cebulę, ugotowane warzywa łączenie z bobem na gładko blenderem. Mięso mieszam ze zmiksowanymi warzywami, posiekanymi ziołami, przyprawami, jajkami i siemieniem lnianym do połączenia składników

Mango Papaja
Grillowane warzywa z fetą 147

wkładamy do miski. Odciśnięte plastry bakłażana przekrawamy na ćwiartki i dodajemy do miski. Wszystkie warzywa skrapiamy obficie oliwą z oliwek, dodajemy zioła prowansalskie, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy, aby warzywa obtoczyć w przyprawach. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Można je po prostu „rozrzucić” w środku lub układać kawałek po kawałku, żeby danie jeszcze piękniej się prezentowało. Na wierzchu rozkładamy(...)piekarnika nagrzanego do 190 stopni z termoobiegiem. Pieczemy tak przez 20 minut. W tym czasie orzechy prażymy na suchej patelni i kiedy przestygną, to siekamy je drobno. Fetę kroimy w plasterki. Po 20 minutach pieczenia, ściągamy folię i układamy na warzywach fetę. Przestawiamy piekarnik na funkcję grilla i przez 10 minut zapiekamy jeszcze wszystko razem. Przed podaniem obsypujemy warzywa uprażonymi

Analiza Smaku
Filet z kurczaka zapiekany z marchewką i porem 134

minimum godzinkę. (najlepiej jest to zrobić dzień wcześniej) Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach ,pora kroimy w cienkie półplasterki. Na patelni roztapiamy trochę masła i dodajemy starta marchewkę i pokrojonego pora .Smażymy krótką chwilę , tak aby warzywa pozostały al dente delikatnie solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Studzimy. Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z marynatą

Andzia Pichci
Omlet z cukinią i serem 167

plasterek żółtego sera 1 łyżka oleju pół łyżeczki masła Jajka roztrzepujemy z mlekiem, solą i pieprzem. Cukinię myjemy, osuszamy, obieraczką do warzyw wykrawamy cieniutkie podłużne paski (takie tagiatelle). Szczypiorek drobno siekamy. Ser rozrywamy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy odrobinę tymianku, cukinię, podsmażamy ok 2 minuty. Następnie dodajemy masło, rozpuszczamy, oraz masę jajeczną. Masę podważamy łyżką

Mój pomysł na
Zupa pomidorowa z cukinią i mlekiem kokosowym 167

Pudliszki 1/2 puszki mleka kokosowego sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Pokrojoną cebulę i czosnek szklimy na oliwie. Następnie na patelnię dodajemy startą na grubych oczkach marchew, a potem pokrojoną w kostkę, obraną cukinię.  Smażymy, aż  warzyw zmiękną. W bulionie gotujemy ziemniaka pokrojonego w małą kostkę. Kiedy ziemniak zmięknie do bulionu dodajemy obsmażone warzywa oraz koncentrat pomidorowy Pudliszki

Bon appetit mon amie
Surówka z buraków z sosem chrzanowym 117

surówkę z buraków z sosem chrzanowym: Buraki i marchewki obieramy, myjemy. Buraki i marchewki ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Warzywa mieszamy z majonezem, jogurtem i chrzanem, doprawiamy do smaku solą. Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni , posypujemy surówkę, mieszamy. Artykuł Surówka z buraków z sosem chrzanowym pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Zupa krem z zielonej soczewicy i jarmużu 127

patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę i dodać cukinię, razem smażyć przez około 10 minut, uważając, żeby cebula się nie przypaliła. Zawartość patelni przełożyć do soczewicy, dodać posiekany czosnek i jarmuż. Zalać gorącym bulionem (dodajemy tyle aby zakryć warzywa ok 1 ½  -2 litra), doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze około 10 minut. Lekko przestudzić i zmiksować. Na koniec dodać łyżkę

Pomysłowa kuchnia
Kasza gryczana z jarmużem, marchewką, cukinią i kurczakiem 148

Marchewkę myjemy, obieramy kroimy w plasterki (nie za grube), wrzucamy na rozgrzany olej. Cukinię myjemy, kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię do marchewki, mieszamy, oprószamy solą i smażymy. 3. Kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Mieszamy, smażymy do momentu, aż kurczak warzywa będą miękkie a kurczak usmażony. Wtedy dorzucamy umyty jarmuż, dodajemy zioła prowansalskie i ugotowaną kaszę

kruche babeczki
Szaszłyki z kurczakiem i papryką 122

czyli szaszłyki. A co na nich będzie to już kwestia gustu. Ja proponuję połączyć delikatne mięso z piersi kurczaka, boczek i warzywa. Kurczaka marynujemy wcześniej w jogurcie aby był soczysty i kruchy. Grillujemy na klasycznym grillu lub patelni grillowej. Czas przygotowania nie uwzględnia marynowania

Milion Smaków
Makaron z kurczakiem i cukinią 253

łyżki ketchup Makaron z kurczakiem i cukinią – przepis: Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się na opakowaniu Umyj warzywa i pokrój marchewkę i cukinię w słupki, pokrój w kostkę pierś z kurczaka, Na rozgrzanej patelni podsmaż kurczaka , gdy woda się wygotuje dodaj marchewkę, cukinię, kiełki soi, ugotowany makaron, pieprz i sól. Duś wszystko przez 10 minut

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kotleciki z ciecierzycy z natką pietruszki 190

odsączoną ciecierzycę, dodaj posiekaną natkę pietruszki, czosnek, jajko, mąkę ryżową oraz przyprawy. Całość dokładnie zmiksuj. Z masy formuj niewielkie kotleciki. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy. Kotleciki smaż ok. 4 minut z każdej strony. ogniu. Podawaj z warzywami. Smacznego Zobacz więcej przepisów z ciecierzycą – czytaj więcej. Artykuł Kotleciki z ciecierzycy z natką pietruszki pochodzi z serwisu 365 dni dookoła

365 dni dookoła kuchni
Curry z soczewicą i dynią 183

posypania W moździerzu (lub młynku) ucieramy nasiona kolendry i kuminu, i łączymy z reszta przypraw. Mieszankę przypraw przekładamy na sucha patelnię i prażymy kilka chwil aż zacznie ładnie pachnieć. Dodajemy olej kokosowy i mieszamy. Dorzucamy pokrojone warzywa (dynię  i paprykę) oraz soczewice. Całość mieszamy. Dolewamy sos sojowy i wywar a następnie zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok 15 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 118

ananasa w kostkę, cebulę w półplasterki. Obieram pomarańczę i pozbawiam ją błonek, kroję w kawałki. Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy, dodaję sok pomarańczowy i koncentrat pomidorowy, gotuję przez około 3 minuty. Wrzucam warzywa oraz owoce, dodaję ocet winny i cukier i duszę na małym ogniu przez około 15 minut. W międzyczasie

Gotuj Się Kto Może
Jajecznica z cukinią i suszonymi pomidorami 154

pomidorami: Cukinię płuczę i przecinam na pół.  Ja kroje ją wzdłuż i odcinam cieniutkie plastry obieraczką do warzyw, ale można również pokroić w kostkę. Wstążki z cukinii Suszone pomidory kroję w paseczki. Na patelni rozgrzewam oliwę, którą zalane były suszone pomidory, wrzucam na nią cukinią i smażę przez około 2 minuty. Dorzucam

Gotuj Się Kto Może
NALEŚNIKI NA OSTRO Z WARZYWAMI I SOSEM Z CURRY 130

tarce cebulę i posiekany szczypior.Przyprawiamy  curry  i solą .Odstawiamy. Przygotowujemy teraz farsz: pieczarki i cukinię kroimy w plasterki.Na patelni rozgrzewamy oliwę,wkładamy starty imbir i utłuczoną kolendrę,smażymy razem ok.1 min.Do podsmażonych przypraw wrzucamy warzywa,smażymy razem ,mieszamy ,ok.3-4 min.Przyprawiamy solą i pieprzem,sokiem z cytryny,podlewamy odrobiną wody(kilka łyżek) i dusimy na małym ogniu pod przykryciem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Spring rollsy z kurczakiem i warzywami 1152

mniej więcej równe porcje. Oprósz z każdej strony solą, pieprzem i sezamem. Tak przygotowanego fileta grilluj przez 4 minuty, na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym. Po przestygnięciu pokrój go na wąskie paski. Oczyszczone i umyte warzywa, pokrój w cienkie paski, tak aby ich długość zajmowała maksymalnie ¾ średnicy krążka ryżowego. Wykorzystaj z obranego ogórka tylko twardą część, miąższu należy się

Kierunekuchnia
Rosół z kaczki 123

ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 3 goździki, sól, pieprz do smaku opcjonalnie: 6 ziarenek pieprzu Przygotowanie: Mięso opłukać w zimnej wodzie, warzywa obrać, pokroić na pół, wzdłuż lub wcale. Cebulę obrać, przekroić na pół i usmażyć na patelni bez tłuszczu (można też upiec w piekarniku), tak aby stały się złote. W dużym garnku ułożyć włoszczyznę oraz mięso, zalać wodą, dodać

Zasmakuj Kuchni
Zupa dyniowa z jabłkiem i imbirem 142

jabłka możemy oddzielić od skóry i razem z dynią i cebulą przekładamy do garnka. Dodajemy też wyciśnięty z łupin upieczony czosnek. Warzywa i jabłko zalewamy bulionem. Do zupy dodajemy około 3 łyżek utartego świeżego imbiru. Na suchej patelni prażymy kolendrę i kumin aż zaczną pachnieć, po czym przekładamy je do moździerza i ucieramy. Przyprawy dodajemy do zupy. Zupę miksujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Słodko-ostra zupa dyniowa z dżemem 241

się w garnku. W międzyczasie papryczkę chili myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy z niej wszystkie pestki i kroimy bardzo drobno. Gdy warzywa zaczynają mięknąć zupę doprawiamy papryczką chili, chrzanem oraz dżemem i gotujemy jeszcze 10 minut. Na patelni podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę dymkę razem ze szczypiorem. Dodajemy cebulkę do zupy i zbielamy mleczkiem kokosowym. Próbujemy zupę i ewentualnie dosalamy

Dieta bez mleka
Wytrawna owsianka z grzybami, jajkiem sadzonym, grillowaną cukinią, awokado. Śniadanie idealne! 123

ciemny Łowicz oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Cukinię kroję w plastry. Część grilluję, kilka plastrów pozostawiam surowych. Jajko smażę na patelni. Awokado i paprykę kroję. Fetę kruszę a natkę pietruszki siekam. Ugotowaną owsiankę podaję z pokrojonymi warzywami, grillowaną cukinią, jajkiem sadzonym oraz natką pietruszki. Najlepiej smakuje na ciepło.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Tajskie czerwone curry z dynią i gęsią / Thai red curry with goose and pumpkin 198

pastę curry i smaż mieszając przez około 2 minuty. Wlej mleko kokosowe, wymieszaj, napełnij wodą połowę puszki po mleku, wlej do patelni i ponownie wymieszaj. Dodaj sos rybny, dynię i fasolkę szparagową i gotuj pod przykryciem aż warzywa będą prawie miękkie, przez około 15 do 20 minut. Następnie dodaj kawałki ananasa i cukier i dopraw solą lub sosem rybnym

karmelowy
Sałatka z grillowanym bakłażanem i serem halloumi 161

PRZYGOTOWANIE Bakłażana kroimy w półplasterki, solimy i odstawiamy na kilka minut. Ser kroimy w plastry. Grillujemy z dodatkiem połowy oliwy na patelni grillowej lub ruszcie. Rukolę myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i układamy na półmisku. Dodajemy ugrillowane warzywa i ser oraz pomidorki pokrojone na połówki. Całość skrapiamy resztą oliwy. Prosto i mega smacznie!   1 porcja sałatki - 243 kcal: - białko

Moje Kuchenne Rewelacje
Fasolka szparagowa w sosie warzywnym 159

grubych oczkach. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w drobna kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Następnie dodać startą marchewkę i selera. Chwilę razem smażyć. Potem warzywa podlać wodą, przykryć i dusić kilka minut aż warzywa będą miękkie. Następnie dodać pokrojona paprykę, przecier pomidorowy i pomidory krojone. Wszystko razem dusić

Monia miesza i gotuje
Warzywne placki tarte 133

sól olej do smażenia Wszystkie warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na 20 minut, aby puściły wodę. Warzywa odcedzamy, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem oraz wsypujemy mąkę. Mieszamy na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy po dużej łyżce warzywnej masy spłaszczając, aby placek się ładnie usmażył. Smażymy przez 1 - 2 min z każdej strony

Kuchnia od dwojga
Wegańska zupa z boczniaków i kaszy jaglanej 110

łyżeczki kminku - 1 łyżeczka majeranku - 3 ząbki czosnku - sól Po dobrej jakości przyprawy zapraszam do sprawdzonego sprzedawcy  www.Skworcu.com.pl . 1. Warzywa obrać, natkę pietruszki wrzucić w całości, cebulę opalić mocno nad ogniem lub opiec na suchej patelni. Wszystko razem gotować na wolnym ogniu ok. 60 minut, wywar odcedzić. Zupa właściwa: - 2 do 3 litrów wywaru - 30 do 50 dag bocznikaów

Apetyczna babeczka
Eskalopki z indyka w sosie śmietanowym z porem 157

oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy pokrojony w talarki por i smażymy 2 minuty. Warzywa przekładamy do mięsa, wlewamy bulion i dusimy około 15 minut. Pod koniec dodajemy śmietanę, ewentualnie zagęszczamy mąką. Doprawiamy do smaku solą

Smak mojej kuchni
Dorsz z miętą, miodem i cytryną oraz kasza jaglana z pomidorem, szpinakiem, dynią i czarnuszką 187

przez praskę, pokrojone suszone pomidory i szpinak. Oprószamy wszystko solą i pieprzem. 5. Szpinak myjemy, osuszamy i wrzucamy do reszty na patelnię. Jak nam zmięknie dodajemy kaszę, kurkumę i czarnuszkę. Mieszamy. 6. Na talerz wykładamy kaszę z warzywami, na kaszę dajemy dorsza. Smacznego

kruche babeczki
Wegański kebab / gyros 258

inne składniki. My akurat mieliśmy pod ręką hummus i wymieszaliśmy go z sosem bbq. Tortillę smarujemy sosem, na środku układamy sałatę, warzywa i sojowy kebab/gyros. Wierzch polewamy jeszcze odrobiną sosu bbq. Placek dokładnie zawijamy i podsmażamy na patelni z obu stron (najlepiej na patelni grillowej). Zdejmujemy i możemy zajadać się tym pysznym wegańskim fast foodem! :D Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Piątkowy postny obiad czyli placki ziemniaczano - dyniowe 131

twardej skóry miąższ dyni. Ziemniaki i cebulę zetrzyj na drobnej tarce na placki, zaś dynię w łezkę. Startą  warzywa  połącz razem z jajem i  mąką. Dopraw   solą i pieprzem - wymieszaj dokładnie. Rozgrzej olej na patelni. Smaż niewielkie placuszki na oleju, na złoty kolor. Przed przewróceniem placków posyp je pestkami dyni. Uładaj placki na ręcznikach papierowych

Gotuj Sam!
Gorące papryki 172

mozzarelli -sól, pieprz do smaku -olej do smażenia Jeżeli czas nam pozwala to lepiej ugotować sobie wywar na warzywach jak do rosołu. Expresowa wersja to po prostu rozpuścić w gorącej wodzie kostkę rosołową. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę po czym wsypać ryż i prażyć, często mieszając, do zrumienienia

Kulinarne przemyslenia
Grillowany filet z sarniny z sosem żurawinowym 124

gładka emulsja. Przetrzeć sos przez sitko. • Sarninę wyjąc z marynaty, ściagnąć przyprawy i smażyć na mocno rozgrzanej patelni grilowej lub grilu po 2-3 minuty z każdej strony, zależy jaki lubimy stopień wysmażenia. • Warzywa wymieszać z połową sosu, wyłożyć na talerze. • Na to położyć pokrojony zgrillowany filet i polać resztą sosu

To co kocham
Jajka sadzone na warzywnej pierzynce. 248

obfite śniadanie to tylko w weekendy mogę sobie zafundować albo jak mam później do pracy. W lodówce nazbierało mi się trochę warzyw i wymyśliłam takie oto danie. Cebulę, czosnek, paprykę czerwoną i żółtą oraz cukinię podsmażyłam na patelni z przyprawami i ziołami prowansalskimi. Wrzuciłam na to jajka i je usmażyłam na pierzynce warzywnej, aż do ich ścięcia. Śniadanie było bardzo

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Zupa pieczarkowa 204

kostkę. Do bulionu dodać pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz kolorowy i liść z selera. Gotować na średnim ogniu aż warzywa będą al dente. W tym czasie pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło dodać cebulę i podsmażać do lekkiego zrumienienia. Dodać pieczarki i mieszając podsmażać do odparowania płynu. Pieczarki razem z ziemniakami pokrojonymi

Ala piecze i gotuje
DYNIOWE RISOTTO / PUMPKIN RISOTTO 157

połowę odłóż do lodówki na później, a drugą pokrój na ósemki, tak, żeby łatwo było powstałe kawałki obrać zwykłą obieraczką do warzyw. Obrane kawałki pokrój w średnią kostkę. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na sporej patelni rozgrzej łyżkę oleju do smażenia. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dorzuć pokrojoną w kostkę dynię, smaż razem przez 10 minut mieszając co chwila. Dodaj

Martyna Cooks
Krokiety z pieczarkami 157

obieramy, ścieramy na tartce na dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy, dodajemy sól i pieprz i wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju. Dusimy na małym ogniu do momentu, aż woda z pieczarek odparuje. Kiedy warzywa będą już gotowe odstawiamy do ostygnięcia - potem dodajemy płatki drożdżowe oraz posiekaną roszponkę i rukolę. Kiedy nasz farsz stygnie bierzemy się

Bananowe Pole
Tortilla z indykiem, pomidorem i sosem czosnkowym 181

który zawijamy dowolne nadzienie. Może to być mięso wołowe lub drobiowe, ja dysponowałam indykiem upieczonym w przyprawach. Do tego świeże warzywa i idealna kolacja no carbs gotowa.  Wrap: 2 jajka 1/2 łyżeczki rozmarynu sól pieprz  Rozgrzać patelnię. Składniki zmiksować i wylać na patelnię. Smażyć po 5 minut z każdej strony. Odłożyć na talerz. Dodatkowo: pokrojona sałata lodowa

Chocolate Muffin Blog
Tosty francuskie z serem i szynką 118

Olej – do smażenia Ser (u mnie ementaler) oraz szynka wegańska (u mnie z pieprzem) Wykonanie: Mąkę, sól, płatki drożdżowe oraz warzywa suszone blendujemy dokładnie z wodą (można również użyć trzepaczki tradycyjnej lub końcówki do blendera). Na patelni rozgrzewamy olej. Maczamy kromki chleba z obu stron w powstałej masie i smażymy. Po kilku minutach, gdy tosty francuskie z jednej strony

Blendman
Filet z piersi kurczaka z grzybami i sosem musztardowym. 130

pieprzem. Na drugiej patelni podgrzewamy oliwę z oliwek. Podpiekamy nasz filet z piersi kurczaka i zdejmujemy z ognia. Teraz do patelni wlewamy śmietanę, dodajemy musztardę i sos sojowy. Podgrzewamy do wrzenia. Dorzucamy uprzednio podpieczone mięso i warzywa. Gotujemy aż nasz sos lekko odparuje. Tak przygotowany filet z piersi kurczaka świetni łączy się np z ryżem. Smacznego. No i jeszcze mały

MODA NA BIO
Świąteczny barszcz z kiszonymi i pieczonymi burakami 164

łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach, 4 ziarna ziela angielskiego, sól do smaku. Dodatkowo do posypania orzeszki piniowe uprażone na suchej patelni, chili w płatkach, tymianek. Przygotowanie: Shitake zalej 2 szklankami letniej wodą, odstaw na 30 minut. Warzywa z włoszczyzny obierz i pokrój w paski. W rondlu zagotuj litr wody, dodaj namoczone grzyby i przelaną przez gęste sitko

SzczyptaSmaQ
Grochówka 155

groch, listki laurowe i ziele angielskie. Podgotować z 20 minut i dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera). Boczek podsmażyć z cebulą i przełożyć do gotującej się zupy. Gotować do miękkości wszystkich składników. Na koniec doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Zupę można zagęścić zasmażką. Na patelni rozpuścić masło (lub olej) i energicznie mieszają dodać mąkę (proporcje 1:1). Smażyć

Di gotuje
Zupa ziemniaczana (kartoflanka) 664

zeszklić cebulę drobno posiekaną, dodać marchewkę pokrojoną w półplasterki lub plasterki, seler, pietruszkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Podsmażyć chwilę na patelni i dodać do wywaru wraz z liściem laurowym , zielem angielskim i solą. Gotować do miękkości warzyw. Na koniec dodać sos sojowy, pieprz i majeranek oraz mięso obrane z kości. Gotować chwilę. zupa ziemniaczana (kartoflanka

O kuchni z uczuciem
Kurczak w pieczarkach 147

szkl wina białego wytrawnego  sól szczypta kurkumy szczypta kolendry szczypta lubczyku szczypta pieprzu szczypta imbiru tłuszcz do smażenia W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, przyrumienić poporcjowanego i umytego kurczaka.  Przysmażyć ze wszystkich stron, podlać winem, dodać posiekane warzywa, pieczarki i przyprawy, dusić pod przykryciem, podlać jeszcze trochę wodą lub rosołem.  Kiedy mięso będzie miękkie zestawić z ognia

Gotowanie jest łatwe
śródziemnomorska sałatka z ziemniaków 114

będzie miękka i przekładamy do innego naczynia. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki, podsmażamy i przekładamy do papryki. Ziemniaki przekładamy na patelnię, chwilkę podsmażamy i również przekładamy do papryki. Na końcu chwilkę podsmażamy pomidorki, przekładamy do podsmażonych warzyw. Wszystkie warzywa mieszamy, posypujemy oliwkami, listkami oregano. Oprószamy pieprzem oraz solą do smaku

Domowy Smak Jedzenia
Wytrawna tarta z karczochem, piersią kurczaka, wędzonym boczkiem i białym winem PRZEPYSZNA! 140

następnej kolejności przecinamy go na pół i wyciągamy ze środka swego rodzaju włoski (tak zwana gardziel), uważając, żeby nie uszkodzić serca warzywa. Kroimy na plastry i wrzucamy do miski z cytrynową wodą, aby karczochy nie ściemniały.  Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy karczochy i smażymy do zarumienienia na złoty kolor. Potem przekładamy na talerz. Na tą sama patelnię wrzucamy boczek

Życie zamknięte w smaku
Rosół z kaczki 172

mrugał (pojawiają się pojedyncze pęcherzyki powietrza). Jeżeli będziemy mieć za duży ogień to rosół nam zmętnieje. Teraz dodajemy obrane i pokrojone warzywa. Cebulę kroimy na pół i rumienimy na gazie lub jak go nie mamy na rozgrzanej patelni i dodajemy do rosołu. Rosół doprawiamy przyprawami oraz pietruszką i lubczykiem i gotujemy ok. 3-4 godzin aż mięsa nam zmiękną. Jeżeli

Kuchenne Wariacje
rosół z gęsi 167

pojawiają się pojedyncze pęcherzyki powietrza) gdyż jeżeli będziemy mieć za duży ogień to rosół nam zmętnieje. Teraz dodajemy obrane i pokrojone warzywa. Cebulę kroimy na pół i rumienimy na gazie lub jak go nie mamy na rozgrzanej patelni i dodajemy do rosołu. Rosół doprawiamy przyprawami oraz pietruszką i lubczykiem i gotujemy ok. 3-4 godzin aż mięsa nam zmiękną

Kuchenne Wariacje
Conchiglioni z łopatką pod beszamelem 212

gałki muszkatołowej sól do smaku Sposób przygotowania Mięso z łopatki myjemy kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa. Warzywa myjemy,paprykę wydrążamy z nasion kroimy w kostkę razem z cukinią i porem.   W głębokiej patelni lub woku rozgrzewamy oliwę przesmażamy por,  po chwili wrzucamy mięso,smażymy,podlewamy bulionem i dusimy około 10 minut

Wanilia i Kardamon
Ślepe ryby 172

oddzielnego garnka. Ugotowaną marchewkę i ziemniaki udusić na pure, następnie wlać do nich z powrotem odpowiednią ilość wywaru w której warzywa się gotowały, tak aby zupa nie była za gęsta, ale jednocześnie nie za rzadka. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulę.  Usmażoną kiełbasę z cebulą i tłuszczem wlać do zupy, całość zagotować. Latem

Kuchenne aromaty
PESTO Z JARMUŻU 154

drobnych oczkach tarki, na to wszystko kiełki strączków (soczewica, cieciorka, fasolka mung). Całość zajęła jakieś pół godziny, bo w czasie pieczenia warzyw robiła się całą reszta. Następnym razem rezygnuję z ziemniaków, a kalafior będzie tylko ogrzany na patelni (tak jak  tutaj ), więc czas przygotowania skróci się do max 15 minut. I niech mi nikt nie mówi, że przygotowanie

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Kurczak z porem i tymiankiem zapiekany w cieście francuskim wg przepisu Pascala Brodnickiego (Tourte z kurczakiem) 347

talerz. Filety z kurczaka myjemy, odcinamy błonki i kroimy w dużą kostkę. Z obu stron oprószamy solą i pieprzem. Wlewamy na patelnię odrobinę oleju i smażymy kurczaka z obu stron po około 3 minuty. Dorzucamy wcześniej usmażone warzywa, a całość zalewamy winem. Redukujemy płyn i dorzucamy tymianek. Możemy również doprawić jeszcze solą i pieprzem. Całość przekładamy do miski i odstawiamy

Kolizje Smaków
Zupa chrzanowa na Wielkanoc 155

posiekać. Por pokroić w plasterki Na suchą patelnię wrzucić boczek. Jeżeli jest chudy dodać trochę masła. Podsmażyć na chrupko, zdjąć z patelni. Na wytopiony po boczku tłuszcz wrzucić cebulę, zeszklić. Jeżeli trzeba, dodać masło. Wrzucić resztę pokrojonych warzyw, podsmażyć przez 2 minuty. Dodać szklankę bulionu (wody), zamieszać. Całość przełożyć do garnka, uzupełnić pozostałym bulionem lub wodą. Dodać ziele angielskie

Pełny talerz
Sałatka z kuskusem 220

lodowej, - garść oliwek czarnych, - sól, pieprz, - 2 - 3 łyżki octu jabłkowego, - 2-3 łyżki oleju rzepakowego. Wykonanie: Zaparzyć kuskus, podsmażyć na patelni kiełki z pestkami dyni, odstawić jedno i drugie do ostygnięcia. Można w tym czasie umyć warzywa i pokroić je w cienkie plastry (najłatwiej na mandolinie), sałatę pokroić w nieduże kawałki. Wymieszać w misce kuskus, kiełki z pestkami dyni

Co na wege obiad?
Jak zjeść papaję 271

wlać składniki dresingu, wymieszać potrząsając słoikiem. Papaję i cukinie umyć, osuszyć ręcznikiem, fetę pokroić w kostkę.  Papaję obrać obieraczką do warzyw, przekroić na pół, wydrążyć nasiona przy pomocy łyżki, pokroić w kostkę,  nasiona uprażyć na suchej patelni.  Cukinie pokroić razem ze skórą w podłużne paski przy pomocy obieraczki (tylko twarda część bez gniazd nasiennych), wymieszać z papają

SzczyptaSmaQ
Muszelki nadziewane karczochami w sosie marinara 152

zwane bródką. Jeśli nie opisałem tego jasno, to polecam zajrzeć na tę stronę , gdzie wszystko jest opisane krok po kroku. Obrane warzywo należy pokroić na cienkie paski i wrzucić do wody z cytryną, co zapobiegnie sczernieniu. Na patelni klarujemy masło. Następnie odcedzamy karczochy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Wrzucamy na patelnię i smażymy aż do zarumienienia (ok. 10 minut

Food Square
Placuszki z kalafiora 202

studzimy.    Marchew i kalafiora kroimy na drobno.    Namoczoną i odciśniętą bułkę mieszamy z jajkami. Dodajemy pokrojone warzywa, mieszamy, dodajemy majonez i mąkę ziemniaczaną, doprawiamy do smaku i mieszamy.    Placuszki układamy łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron do zrumienienia.    Świetnie smakują z kaszą gryczaną i sosem czosnkowym. Smacznego

Maminek kulinarny
Tajska zupa krewetkowa TOM YUM GUN 148

kolendry 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej 1/2 cukinii 2 szalotki Fasolka szparagowa, drobno pokrojona Przygotowanie: W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy przez 5 minut krewetki (wcześniej rozmrożone). Następnie dodajemy pokrojone w paski warzywa: szalotkę , papryczki chili, imbir,  paprykę żółtą i zielona,  cukinie i fasolkę szparagowa- smażymy kolejne 5 minut. Następnie dolewamy szklankę

Smakowity Blog Kulinarny
Zimowa zupa z topinamburu, selera i pasternaku na kozim serku 208

Z mojego eksperymentalnego poletka zostało wykopane ostanie warzywko - pasternak (można wykopywać po przymrozkach).Po dodaniu topinamburu i selera wyszła szybka, zimowa zupa z dużą ilością przypraw

SzczyptaSmaQ
Nadziane bułki drożdżowe z serem 195

zbyt mocno się klei, podsypujemy mąką. Zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. 3. Cebulę, paprykę i szynkę kroimy. Pieczarki tarkujemy. Na patelni podsmażamy cebulę razem z papryką. Kiedy cebula się zeszkli, podlewamy niewielką ilością wody (dzięki temu warzywa zmiękną). Kiedy woda wyparuje, wrzucamy i podsmażamy pieczarki. Dusimy całość do ponownego wyparowania wody. Na końcu dodajemy kukurydzę i szynkę. Odstawiamy

Szefowa kuchni
Kolacja we dwoje czyli burgery na ostro 341

musztarda Przygotowanie :  Mięso mieszamy z przyprawami, wyrabiamy na zwartą masę i formujemy burgery. Opiekamy je w piekarniku bądź na teflonowej patelni, lepszą są bez smażenia w tłuszczu. Bułki przekroić na pół, opiec. Składać burgery razem z warzywami i sosami. Podawać na ciepło. Najlepiej smakują w towarzystwie coli

Magiczne Życie Marty
Indyk a’la książę Orloff. 237

łyżeczki tymianku Olej do smażenia Piekarnik nagrzać do 160stop. Osuszone mięso dokładnie  obsmażyć, zrumienić z każdej strony. Jednocześnie na drugiej patelni ,smażyć na maśle pokrojoną w talarki marchew i posiekaną cebulę. Mięso posolić i razem z warzywami przełożyć  do brytfanki (naczynia żaroodpornego ),dodać liść laurowy i tymianek, nakryć folią aluminiową (matowa strona na zewnątrz) i nałożyć  pokrywkę

Kulinarny karnet Christophera
Placuszki z tartej cukinii 215

zrobienia :) Jeśli bardzo się nam śpieszy , a jesteśmy fanami cukinii to zróbmy sobie jajecznicę właśnie z cukinią .  Wystarczy zetrzeć warzywo na tarce o grubych oczkach ( ewentualnie  dodać do tego cebulę ) , przełożyć na rozgrzany tłuszcz na patelni i obsmażyć , aż cukinia straci surowiznę i stanie się szklista. Potem wbić do tego 2 - 3 jajka , gotowe. Aha , jeszcze ciut posolić

Proste Potrawy
Sajgonki z kurczakiem 379

przyprawach. Usmażonego kurczaka odstawić. Por oraz imbir pokroić w paski, paprykę i marchewkę w zapałki, a czosnek posiekać. Na rozgrzaną patelnię wlać kilka kropli oliwy z oliwek. Po kolei wrzucać por, imbir, czosnek, paprykę i marchewkę. Warzywa dusić przez kilka minut aż zmiękną. Makaron ryżowy zalać wrzącą wodą i odcedzić jak zrobi się miękki - po około 2 minutach. Makaron, kurczaka

Zgrabne Gotowanie

Proponowane wyszukiwania