warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:235/829)

Ratatouille (ratatuj) 118

grubszym dnem – garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę – jest najtwardsza, więc idzie na ogień pierwsza z kolorowych warzyw. 3. Wyżej wymienione warzywa dusimy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu, doprawiamy lekko przyprawami. Rada: Nasza papryka ma być miękka, ale nadal lekko chrupiąca, gdy ją za bardzo przesmażymy to skórka się oddzieli(...)rozgrzej oliwę, duś na niej cukinię, gdy zmięknie dodaj ją do garnka z papryką, potem na tej samej patelni przesmaż bakłażana, pomidory – i na życzenie – paprykę chilli, także, gdy zmiękną i wydobędą z siebie piękny zapach dodaj do warzyw w garnku. I teraz: duś pod przykryciem, mieszaj, doprawiaj do smaku. Duś do miękkości kilkanaście minut, opcjonalnie dodaj passatę

Zasmakuj Kuchni
Ratatouille (ratatuj) 172

grubszym dnem - garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę - jest najtwardsza, więc idzie na ogień pierwsza z kolorowych warzyw. 3. Wyżej wymienione warzywa dusimy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu, doprawiamy lekko przyprawami. Rada: Nasza papryka ma być miękka, ale nadal lekko chrupiąca, gdy ją za bardzo przesmażymy to skórka się oddzieli(...)patelni rozgrzej oliwę, duś na niej cukinię, gdy zmięknie dodaj ją do garnka z papryką, potem na tej samej patelni przesmaż bakłażana, pomidory - i na życzenie - paprykę chilli, także, gdy zmiękną i wydobędą z siebie piękny zapach dodaj do warzyw w garnku. I teraz: duś pod przykryciem, mieszaj, doprawiaj do smaku. Duś do miękkości kilkanaście minut, opcjonalnie dodaj passatę

Zasmakuj Kuchni
Omlet z kurkami i pomidorami 296

Ale jaja , tym razem na patelni w postaci kolorowego omletu. Dodatki to kurki i kolorowe pomidorki. Polecam Wam przygotować na śniadanie lub kolację omlet z kurkami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Żeberka z warzywami i pęczakiem 241

przygotowania, choć wymaga nieco „dopilnowania” i niekoniecznie nadaje się na „ szybki obiad ”. Żeberka z warzywami i pęczakiem 2015-03-27 13:58:39 Połączenie lubianego mięsa z popularnymi warzywami, ale też z niezbyt powszechnie wykorzystywanym pęczakiem. Przepis na niekoniecznie szybki, ale za to prosty, smaczny i dość zdrowy obiad. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 600g żeberek 2 średnie(...)wzdłużnie na ćwiartki. Na średnim ogniu rozgrzewamy głęboką patelnię i „na sucho” obsmażamy przez ok. 3-4 minuty do zarumienienia. Patelnię przestawiamy na mały ogień, dodajemy nieco wody, liść laurowy i ziele angielskie (muszą być zanurzone) oraz dokładamy kawałki warzyw (marchewkę i seler na dole, cebulę u góry). Możemy dodatkowo posypać warzywa pieprzem. Dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu

Kulinarna Pokusa
Tortilla z udkami kurczaka i warzywami 554

Tortilla z kurczakiem i warzywami to pomysł na szybkie danie obiadowe. Udka możecie zastąpić piersiami z kurczaka, ale według mnie udka są bardzo soczyste i idealnie pasują do nafaszerowania tortilli. Przygotowanie danie najlepiej smakuje, gdy jest podane z sosem czosnkowym. Składniki na 4 tortille: 1/2 kg wyluzowanych udek z kurczaka połowa czerwonej cebuli 2 pomidory połowa długiego ogórka sałata(...)wszystko ze sobą wymieszać. Odstawić na 1 godzinę do lodówki, aby smaki mogły się "przegryźć".  2. Na patelnię wlać odrobinę oleju i przesmażyć kawałki udek z kurczaka. Gdy będą już usmażone - przełożyć na czysty talerz.  3. Warzywa umyć. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Ogórka obrać ze skórki  i pokroić w słupki. Cebulę

Ugotować
Curry warzywne dla Wegetarian. 103

łączymy ze sobą wszystkie składniki.  Następnym etapem produkcji curry jest rozgrzanie woka (może być duża patelnia) na dużym ogniu z olejem  i podsmażenie do miękkości cebulki , w tym momencie dodajemy pastę curry i smażymy przez minutę. Następnie trzeba dodać warzywa stopniowo od najtwardszych do najbardziej miękkich co 30 sekund. Gdy już wszystkie warzywa będą na woku dodajemy bulion

Wspólne smaki
Naleśniki 100% z białej gryki + warzywny farsz 183

udało. ;) Jeszcze nigdy nie wyszły mi tak smaczne naleśniki! Ciasto idealnie rozprowadza się po teflonowej patelni, - jest elastyczne i pyszne. Od dzisiaj mój ulubiony przepis na naleśniki! ;) Dołączam pomysł na lekko pikantny, aromatyczny farsz z dodatkiem sera feta i kurczakiem. W wersji wegańskiej do warzyw można dodać wędzone tofu. Każdy znajdzie coś dla siebie. ;) Składniki:  na ciasto 100 % gryczane(...)masę. Rozrzedzić wodą (ja użyłam ok. 1,5 szklanki). Ciasto powinno mieć konsystencję tradycyjnego ciasta naleśnikowego tj. gęstej śmietany. Odstawić na przynajmniej 15 minut. Smażyć na dobrze rozgrzanej, teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. Ja smażyłam na małej patelni, toteż z tych proporcji wyszło mi ok. 8 mniejszych naleśników. na warzywny farsz: 100 g mrożonego szpinaku kilka większych pieczarek 1/2 papryki

Kuchnia Ellie
Domowy rosół 160

Pyszny, aromatyczny i pożywny rosół na dużej ilości mięsa i warzyw. Mniam <3 Rosół nie tylko smakuje wspaniale z makaronem, naleśnikiem, czy kołdunami, ale jest też podstawą prawie wszystkich znanych nam polskich zup, tak pomidorowa, krupnik, ogórkowa, krupnik... i wielu wielu innych :) Zapraszam do przygotowań! Składniki: 500 g skrzydełek kurczaka 500 g nóżek kurczaka 500 g golenia wołowego(...)pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 120-180 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Obraną cebulę wrzucamy w całości na suchą, dokładnie rozgrzaną patelnię i przypalamy z każdej strony. Użytkownicy kuchenek gazowych mogą to zrobić bezpośrednio na ogniu :) Wkładamy do garnka, dodajemy mięso, warzywa, suszony grzybek, pietruszkę, lubczyk, liście laurowe i ziele angielskie. Wlewamy tyle wody, aby przykryła wszystkie składniki. Doprowadzamy do wrzenia, łyżką

My Culinary Art
Warzywno-pieczarkowy ryż z patelni. Lekki obiad lub syta kolacja. 250

pokrojoną w kostkę cebulkę. Następnie dodajemy pokrojoną w większą kostkę czerwoną paprykę, mieszamy chwile podsmażając. Kolejno dorzucamy do naszej patelni obrane i pokrojone w dużą kostkę pieczarki (bez ogonków) i startą na grubych oczkach marchew. Całość podsmażany, często mieszając aż warzywa papryka zacznie mięknąć. Następnie dodajemy około 3 łyżki wody, sos sojowy i całość delikatnie doprawiamy solą i pieprzem

Słodkie okruszki
96.Dobry środek na chłodek: czyli porowa-pietruszkowa zupa krem z wędzoną makrelą i koperkiem. 229

pora do ozdoby Przygotowanie: Warzywa dokładnie myjemy (pora przecinamy wzdłuż idokładnie opłukujemy przestrzenie między półpierścieniami) , obieramy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ziemniaki i cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Czosnek równiez obieramy i siekamy na bardzo drobno. Pory kroimy w średniej grubości półpierścienie, a obraną pietruszkę w ćwiartki. Koperek siekamy na bardzo drobno.  Na patelni rozgrzewamy(...)łyżkę masła, dodajemy w kolejności: pokrojone ziemniaki i pietruszkę oraz posiekaną cebulę chwilę przesmażamy, kolejno na patelni umieszczamy pora i na końcu czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy pod przykryciem dusząc wszystko na wolnym ogniu ok 10min. Wywar zagotowujemy, dodajemy podduszone warzywa i gotujemy na bardzo wolnym ogniu aż do miękkości warzyw. Gdy staną się miękkie rozdrabniamy je za pomocą

Symfonia Smaków
Naleśniki szpinakowe zapiekane z indykiem i warzywami 199

Naleśniki szpinakowe zapiekane z indykiem i warzywami Delikatne, smaczne i kolorowe naleśniki ze szpinakiem, zapiekane z żółtym serem, wędliną z indyka oraz warzywami to świetny pomysł na pyszny obiad z piekarnika. Naprawdę warto spróbować!     Składniki: CIASTO NA NALEŚNIKI: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1 łyżka oleju szczypta soli 100g(...)przewracamy na drugą stronę *** *** Z podanych składników wychodzi 6 większych lub 8 mniejszych naleśników – w zależności od wielkości patelni i grubości naleśników *** *** Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki. Cukinie myjemy osuszamy i za pomocą obieraczki do warzyw kroimy w cieniutkie plasterki *** *** Na każdym naleśniku układamy plasterek żółtego sera *** *** Na serze wykładamy plasterek szynki z indyka *** *** Na szynce układamy

Blog z Apetytem
Pieczone warzywa z makaronem z pesto bazyliowym 154

pesto: bazylia – 1 doniczka 2 ząbki czosnku 1 łyżki płatków migdałowych zarumienionych na suchej patelni 1 czubata łyżka tartego parmezanu 1/4 szklanki oliwy z oliwek sól himalajska i świeżo zmielony pieprz + dodatkowo: ulubiony makaron Wykonanie: Piekarnik rozgrzej do 200 C. Warzywa umyj i pokrój – paprykę na małe kawałki, cukinię i cebulę w półplasterki, pomidorki na pół. Blachę

Moja pasja smaku
Najlepsze amerykańskie hamburgery 180

Przygotowanie: Wołowinę mieszamy z przyprawami i odstawiamy do lodówki na około 45 minut. W tym czasie kroimy warzywa, które będą dodatkiem do naszych burgerów. Do przyprawionych burgerów dodać drobno posiekana cebulę i wymieszać wszystko dokładnie. Uformować 4 kotlety. Smażyć na rozgrzanej patelni przez około 4 minuty z każdej strony. Bułki przekroić na połówki, na dolnej części położyć plaster sera. opiec

Mania Gotowania
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 485

Pierś z kurczaka z warzywami i ananasem w gęstym aromatycznym sosie słodko-kwaśnym. Popularna chińska potrawa prosta do przygotowania i idealna na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Składniki na 4 porcje: 2 piersi z kurczaka ananas w puszce 100 g pędów bambusa ze słoika mała papryka czerwona mała papryka zielona mała cebula 2 cm świeżego imbiru(...)imbir drobno posiekać.   Przygotować sos: mąkę rozprowadzić w soku z ananasa. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.  Na patelni lub woku rozgrzać olej i obsmażyć na nim kurczaka na złoty kolor. Przełożyć go na talerz. Następnie obsmażyć warzywa: najpierw zeszklić cebulę, dodać papryki i podsmażyć całość przez kilka minutę Dodać ananasa i pędy bambusa, zmniejszyć ogień

wyzwania kuchenne

Proponowane wyszukiwania