warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:239/829)

Faszerowana kula cukiniowa 172

wydrążyć małą łyżeczką i drobno pokroić. Rzodkiewkę pokroić w małą kostkę. Szalotkę, czosnek posiekać i poddusić na rozgrzanym oleju, na patelni. Dodać rzodkiewkę, cukinię, sos orientalny. Doprawić do smaku, wymieszać. Całość dusić na średnim ogniu ok. 10 minut. Warzywa z wytworzonym sosem i 3/4  startego bądź pokrojonego w kostkę sera mozzarella dodać do ryżu, wymieszać. Farszem wypełnić cukinie

gutfut
Żytni omlet z mozzarellą i warzywami 127

zjeść śniadanie bogate w dobre składniki odżywcze💪 aby przetrzymać jakoś do obiadu😌  Propozycją takiego posiłku jest oczywiście mój ukochany omlet😎 Tym razem z mąką żytnią i sporą ilością kolorowych warzyw.  Równie pyszną wersję podobnego omleta znajdziecie tutaj👉 Omlet owsiany . Jeśli jadacie śniadania BT wystarczy zrezygnować z mąki 😉 Składniki na 1 porcje: -3 jaja -3 łyżki mąki żytniej (u mnie(...)brokułów  Przygotowanie: 1. Jaja doprawiamy wedle uznania, dodajemy mąkę i roztrzepujemy.  2. Masę jajeczną wylewamy na patelnię z rozpuszczonym masłem i smażymy. 3. Po przewróceniu na drugą stronę kładziemy pokrojoną w plastry mozzarellę i rozpuszczamy. Na wierzch układamy warzywa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze: 468 kcal

Zdrowie i pysznie na talerzu
Kurczak w mleczku kokosowym z warzywami 193

Kurczak w mleczku kokosowym z warzywami , czyli szybki obiad z posmakiem orientu a la curry. Przepis idealny dla osób, które chcą spróbować swoich sił w kuchni azjatyckiej bez zagłębiania się w skomplikowane składniki; coś dla początkujących. Ekspertem w kuchni dalekowschodniej nie jestem, ale lubię eksperymentować z prostymi przyprawami. Może niedługo wybiorę się w końcu do sklepu azjatyckiego i pokażę wówczas(...)drobno posiekanej ❤ 1 płaska łyżeczka kurkumy ❤ sól i pieprz Pokrojoną pierś z kurczaka solimy i pieprzymy i  podsmażamy na patelni na łyżce oleju kokosowego. Po przerzuceniu na drugą stronę, dodajemy imbir, czosnek i kurkumę. Po chwili dodajemy resztę warzyw i podsmażamy ok 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy mleczko kokosowe, czekamy aż się zagotuje i danie gotowe! Najlepiej

Bazując na smaku
Przepyszne burgery BBQ z indyka 114

połączenie okazało się przepyszne! Do tego bardzo proste w przygotowaniu i w lżejszej odsłonie, niż te burgery z amerykańskich fast foodów, bo zamiast majonezu- jogurt grecki, do tego świeże warzywa i kiełki. I wcale ale to wcale burgery na tym nie straciły! Co Wam będę pisać...sami zobaczcie i sprawdźcie własnymi podniebieniami! :D Kęsie trwaj! Burgery BBQ z indyka(...)sobą jogurt z ostrym sosem. Całość: 1. Bułki przekrój wzdłuż na pół, podpiecz krótko w piekarniku lub grilluj na patelni po burgerach z dwóch stron. 2. Na dolną część bułki wyłóż porcję sosu jogurtowego, następnie ułóż burgera i warzywa, przykryj górną częścią bułki. Smacznego! BBQ Turkey Burgers approx. 7-8 pieces. Ingredients: Burgers: 500g minced turkey meat 1 medium onion

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Śledzie z marchewką, selerem i cebulą + film 135

Śledzie z marchewką, selerem i cebulą to delikatna przekąska, która zachwyci każde – nawet najbardziej wybredne podniebienie. Duszone warzywa ze śledziem ułożone warstwami to znakomita kompozycja smaków. Takie śledzie to również świetna propozycja na jedno ze świątecznych dań.     składniki na 4 porcje 500 g płatów śledziowych w oleju 6 dużych marchewek 1 średni seler lub 1/2 dużego(...)Cebule kroimy w drobną kostkę. Obraną marchew i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach do miski. Na dużej patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy cebulę aż delikatnie się zeszkli od czasu do czasu mieszając. Do cebuli dodajemy starte na tarce warzywa i wszystko dokładnie mieszamy, wlewamy niewielką ilość wody około 1/2 szklanki i całość dusimy około 20 minut aż warzywa

Smakowite Dania
Zupa krem ze skorzonery.Czy znasz skorzonerę? 151

marchewkę i ziemniaki.Pokrojone w kostkę dołożyć do skorzonery z cebulą do obsmażenia obsmażone warzywa zalać bulionem i gotować około 20 minut,aż zmiękną.Zblendować na gładki krem.Doprawić do smaku solą,pieprzem i gałką muszkatałowa.Zabielić śmietaną (niestety zapomniałam) zrumienić pestki dynii na patelni bez tłuszczu z marchewki przy pomocy zestera ściąć cienkie paseczki rozlać zupę do miseczek,przybrać podprażonymi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gulasz wolowy z musztarda i marchewkami 148

ustach tylko sosu nie zostało nic a nic... ale po zagotowaniu z wodą i tam było pysznie. Druga próba była zdecydowanie lepsza. Gulasz zachwycał smakiem, zapachem, mięso ani warzywa nie były rozgotowane. nam smakował i sam w sobie z chlebem, i z makaron i z kaszą. Gulasz wołowy z musztarda i marchewkami 900 g pręgi wołowej 500 g marchewki(...)solimy i pieprzymy. Marchewki obieramy i kroimy w spore kawałki. Cebule kroimy w ćwiartki, rozkładamy na łuski. Na patelni bez tłuszczu obsmażamy kawałki mięsa na rumiano. W garnku do zapiekania na łyżce oleju podsmażamy marchewkę i cebulę. Mięso przekładamy do warzyw. Wlewamy 800 ml wrzątku, sos oraz dodajemy musztardę. Mieszamy, przykrywamy i wkładamy do pieca nagrzanego do 150 st.C

Dzieje kuchennej Wiewióry
Prawdziwie domowa zupa pomidorowa 131

wodą z zielem i liściem laurowym. Po zagotowaniu wody zdejmujemy z powierzchni brunatną szumowinę, dorzucamy lubczyk i warzywa w całości. Gotujemy do miękkości mięsa (od godziny, do półtorej), po czym wszystko przecedzamy. Cebulę szklimy na oleju, po czym obniżamy temperaturę na patelni i dokładamy do niej koncentrat pomidorowy. Wszystko razem dobrze przesmażamy, pod koniec dolewając pół szklanki wywaru z golonki

Kuchenna Kontrrewolucya
Sałatka śledziowa z fasolą 243

Śledzie a’la Matjas ze smażonymi warzywami i gotowaną dużą fasolą Jaś. Przepyszne zestawienie śledzia z dość nieoczekiwanymi dodatkami. Zamiast tradycyjnego śledzika z cebulą w oleju, polecam takiego w nieco innym, bardziej nowoczesnym wydaniu. 1/2 szklanki 100% oleju rzepakowego Wielkopolskiego 6 płatów śledziowych solonych a’la Matjas 150 g fasoli Jaś 1 duża cebula 1 duża marchewka(...)skórkę i skroić. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju rzepakowego i zeszklić cebulę. Dodać do obgotowanej fasoli. Na tej samej patelni obsmażyć tak samo marchewkę, paprykę i pomidora. Za każdym razem, kiedy zmiękną przekładać do fasoli. Postawić garnek z warzywami na ogniu, dodając resztę oleju, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, sól i cukier. Gotować na małym ogniu przez godzinę. Wystudzone

https:KKuchniaMniam
"Brudny" ryż z Nowego Orleanu, czyli nowoorleański Dirty Rice z wątróbką 176

Wątróbkę oczyścić, pokroić w małe kawałki. Cebulę obrać i posiekać. Paprykę i seler naciowy pokroić w małe kawałki. Oliwę rozgrzać na patelni. Zeszklić cebulę, dodać wątróbkę, przemsazyć. Dodać mięso mielone. Smażyć kilka minut. Gdy się zetnie dodać pokrojone warzywa i przesmażyć chwilę. Przełożyć do garnka. Dodać ryż i listek laurowy. Doprawić przyprawą cajun (lub mieszanką przypraw) i dodać listek laurowy

Zielona Kuchnia
Kotleciki z kaszki kukurydzianej z cukinią i marchewką :) 414

momentu zagotowania energicznie mieszaj, aby kaszka się nie przypalała. Po chwili zdejmij z ognia. Ugotowana kaszka powinna być bardzo gęsta. Warzywa obierz (oprócz cukinii) i zetrzyj na tarce. Wymieszaj rękoma razem z kaszką, przyprawami i jajkami.  Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju i nakładaj po łyżce masy. Smaż z dwóch stron, razem ok. 10 minut, do momentu aż kotleciki ładnie

Zdrowie na języku :P
Żurek bez mleka (na domowym zakwasie) 272

selera obieramy i gotujemy do miękkości z łyżką soli. W międzyczasie kroimy boczek i cebulę w kostkę. Boczek podsmażamy na suchej patelni. Gdy tłuszczyk zacznie się wytapiać dodajemy cebulkę i smażymy razem aż cebula się nie zarumieni. Gdy warzywa są gotowe wyjmujemy je z wywaru. Dodajemy białą kiełbasę, podsmażony boczek i cebulkę. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy razem przez pół

Dieta bez mleka
MEGA ŻEBERKO Z BOCZKIEM 113

rozgrzewamy oliwę i  obsmażamy nasze żeberka z dwóch stron na rumiano. Kiedy będziemy w trakcie obsmażania "drugiej" strony - na patelnię dodajemy troszkę oliwy  oraz pokrojoną w plastry cebulę i pokrojoną w grube plastry marchewkę. Oprószamy wszystko (warzywa) solą i pieprzem i dusimy chwilkę pod przykryciem. Po kilku minutach żeberek z cebulą i marchewką - zalewamy nasze żeberka trzema szklankami

BezglutenowaIzabela
Kapuśniak ze świeżej kapusty z kiełbasą (Parzybroda z kiełbasą) 132

zupy dodaj kartofle i kapustę. Na patelni rozgrzej olej. Na gorącym tłuszczu podsmaż cebulę. Kiedy cebula ładnie się zeszkli, na patelnię włóż kiełbasę. Całość wymieszaj, podsmaż i przełóż do zupy. Zupę gotuj do momentu, gdy mięso i warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podczas gotowania pamiętaj, aby w razie potrzeby uzupełniać wygotowującą się

blog.moje-pasje.info
Zupa Warzywna z Kalarepą i Dynią 86

Zalać bulionem i gotować aż delikatnie zmiękną. 2.Kalarepę zetrzeć na tarce na grubych oczkach i dodać do zupy. Gotować aż warzywa będą miękkie. 3.Dodać puree z dyni, koperek, sól, pieprz do smaku. 4.Masło roztopić na patelni dodać mąkę i chwilę podsmażyć. Tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do zupy mieszając, gotować chwilę około 5 minut

Dziś Ja gotuje
Łosoś z makaronem 149

ugotowanego brokuła 150 g makaronu 300 g łososia ze skórą 1 pomidor Łososia pokroiłam w kostkę, podsmażyłam na patelni, doprawiłam solą. Makaron ugotowałam. Pomidora i brokuła pokroiłam na mniejsze części. Ugotowany makaron odcedziłam, wymieszałam z warzywami i zostawiłam na chwilę, by przejęły ciepło makaronu. Następnie dodałam łososia, wymieszałam i wyłożyłam do miseczek. Brokuła wystarczy gotować ok. 8 minut, jeśli podzielimy

Kucharzyca
MEGA ŻEBERKO Z BOCZKIEM 141

rozgrzewamy oliwę i  obsmażamy nasze żeberka z dwóch stron na rumiano. Kiedy będziemy w trakcie obsmażania "drugiej" strony - na patelnię dodajemy troszkę oliwy  oraz pokrojoną w plastry cebulę i pokrojoną w grube plastry marchewkę. Oprószamy wszystko (warzywa) solą i pieprzem i dusimy chwilkę pod przykryciem. Po kilku minutach żeberek z cebulą i marchewką - zalewamy nasze żeberka trzema szklankami

BezglutenowaIzabela
Klasyczna zupa zacierkowa 363

talarki. Warzywa zalewamy około 3 litrami wody, dosypujemy 1,5 łyżeczki soli, ziele angielskie oraz listki laurowe i zagotowujemy. Gdy warzywa zaczną robić się miękkie dodajemy zacierki i gotujemy całość około 5 minut. W międzyczasie na suchej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Gdy tłuszcz trochę się wytopi dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy, aż się nie zeszkli. Boczek

Dieta bez mleka
STEK Z TUŃCZYKA Z SALSĄ Z KOMOSY RYŻOWEJ 141

odkładamy na 20 minut aż całkowicie napęcznieje. Mango i paprykę kroimy w drobną kostkę, natkę szatkujemy. Komosę mieszamy z warzywami i owocami, wlewamy sok z cytryny i jedną łyżeczkę octu balsamicznego.  Stek pieczemy na mocno rozgrzanej patelni po dwie minuty z jednej i drugiej strony. Następne skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy na 5 minut aby doszedł. Salsę nakładamy

Kulinarne Fantazje Marioli
MAKARON SPAGHETTI Z MIĘSEM MIELONYM I WARZYWAMI W SOSIE POMIDOROWYM Z DODATKIEM MASCARPONE 140

kroję w krążki, marchewkę w cienkie paseczki, paprykę wydrążam z ziaren (lub nie - zależy od Waszych upodobań) i drobno siekam. Na patelni podsmażam mięso z papryczką oraz dodatkiem przypraw - soli, oregano i bazylii. Po okołu 7 minutach dodaję warzywa, smażę dalej przez kolejne 5 minut często mieszając. Do mięsa wlewam bulion, zagotowuję. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem 15 minut

JejKuchnia
Wegetariańskie wrapy z oscypkiem i serem halloumi 131

kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. 3. Oscypki kroimy na 3 równe części. 4. Oba sery podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu z obu stron, do zrumienia. 5. Tortille smarujemy porcją sosu, układamy sałatę, pokrojone warzywa oraz podsmażony ser. Całość zwijamy i podajemy, póki ciepłe! Jeśli nie przepadacie za pikantnymi salsami, wypróbujcie ten przepis z sosem bazyliowym

Bez Cebuli
Czerwony ryż z warzywami i mozzarellą 182

kaszę jaglaną. Na szklankę ryżu, dwie szklanki wody. Gotujemy do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Będzie miękki. 2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na rozgrzany pokrojoną paprykę i cukinię. Smażymy, dodajemy przyprawy i słonecznik.  3. Do warzyw dodajemy ugotowany ryż. Mieszamy, dodajemy pokrojone kulki mozzarelli i posiekaną natkę pietruszki. Podsmażamy chwilkę, żeby kulki zaczęły się topić. Smacznego

kruche babeczki
Wiosenne ślepe ryby 140

miejsce włóż ziemniaki i  mrożonkę Hortex "Bukiet jarzyn wiosenny". Gotuj wszystko razem około 15 minut, az warzywa zmiękną. W międzyczasie  pokrój mięso w kostkę. Obierz i pokrój w kosteczkę cebulę. Zeszklij cebulę na patelni na  łyżce masła, posyp mąką i jeszcze chwilę przesmaż.  Włóż zawartość patelni do zupy, dodaj mięso, dopraw majerankiem, solą i pieprzem

Gotuj Sam!
Królik duszony w ziołowej śmietanie 122

kawałki. Pora siekamy w plasterki. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy suszone zioła: tymianek, rozmaryn i kurkumę. Bulion zagotowujemy. Gotujemy chwilkę. Na patelnię wykładamy masło i szklimy pora. Królika oprószamy mąką przesmażamy razem z porem. Po chwili dodajemy pozostałe warzywa i podlewamy przygotowanym bulionem przecedzonym przez sitko ( pozbywamy się dzięki temu stałych elementów a pozostawiamy aromat ). Dusimy pod przykryciem do miękkości

Smaki Ewy
Papryka faszerowana kaszą jęczmienną i quinoa 109

Wykonanie: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu, a następnie wymieszać z pokrojonymi w drobną kostkę pomidorami, suszonymi pomidorami i kaparami. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej drobno posiekany czosnek i chili. Dodać do nich kaszę z warzywami i całość smażyć przez 3-4 minuty. Farsz doprawić do smaku solą i suszonym oregano, a następnie wymieszać z potartym cheddarem

Kuchnia Bon Appetit
Leczo z cukinii 339

dużego garnka. Marchewkę również kroimy w kostkę dodajemy do cukinii. Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy na drobne kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, lekko obsmażamy na patelni, dodajemy kiełbasę i  razem smażymy. Dodajemy do cukinii, wszystko podlewamy szklanką wody. Dusimy około 15 minut. Następnie dodajemy obrane ze skórki

W kuchennym oknie Ewy
Pasta ze spaghetti z marchewki, cukinii z wędzonym łososiem (Spaghetti con carote, zucchine e salmone affumicato) 109

cukinię po umyciu i oczyszczeniu kroimy w cienkie, długie słupki. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju i podsmażamy wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Dodajemy pokrojoną marchew i cukinię. Warzywa podsmażamy ok. 5 minut. W tym czasie gotujemy spaghetti al dente. Ugotowane spaghetti mieszamy

La grande e la piccola cuoca
Zupa ze świeżej kapusty. 424

Kapustę szatkujemy i dorzucamy do zupy. Jeśli jest taka potrzeba uzupełniamy wodę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kiedy kapusta i warzywa są już miękkie, dorzucamy ziemniaki. Doprawiamy do smaku, dodajemy przecier pomidorowy. Szynkę kroimy w paseczki, na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy szynkę aż się ładnie zrumieni. Kiedy zupa jest juz doprawiona tuż przed podaniem dodajemy szynkę a także

Radość kipiąca uśmiechem.
ciecierzyca i suszone pomidory w sałatce z kuskusem 106

pieprz sposób przygotowania Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy gorąca wodą tak aby przykryła kaszę, nakrywamy garnek zostawiając na pięć minut. Myjemy warzywa, siekamy drobno dymkę i bazylię, z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę , wrzucamy dymkę delikatnie ją szkląc, oraz drobno posiekany czosnek. Teraz do cebuli dodajemy paprykę smażąc ją na średnim ogniu

Miód i pieprz
Tortilla z grilla 260

resztą składników, doprawić do smaku. 4. Na każdą posmarowaną tortillę wyłożyć porcję nadzienia, ciasno zwinąć w rulon, położyć na grill lub patelnię grillową dosłownie na kilkanaście sekund z każdej strony (ma się zagrzać tortilla i pasta, sałata i warzywa w środku mogą zostać zimne

Kto ugości moich gości?
Salsa meksykańska 160

Smażyć, aż cały powstały płyn odparuje. Następnie dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pomidory z puszki wraz z zalewą i wodę. Patelnię przykryć przykrywką, a całość dusić jeszcze, pod przykryciem, na małym ogniu, przez 25 - 30 minut. Gdy warzywa będą już miękkie dodać ocet, ewentualnie doprawić jeszcze solą, pieprzem, cukrem lub chili do smaku. Dodać rozrobioną w wodzie mąkę ziemniaczaną

Gospodyni Miejska
Zupa szczawiowa 110

Marchewki i pietruszkę obieramy i kroimy na półplasterki. Wrzucamy je do garnka wraz z listkami laurowymi i zielem angielskim. Gotujemy. Gdy warzywa będą na wpół miękkie dodajemy obrane i pokrojone w sporą kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy szczaw (jeśli używamy świeżego wówczas powinien być dokładnie umyty, pozbawiony łodyżek oraz pokrojony na mniejsze kawałki lub zblendowany

MyCookBook.pl
Kotlety schabowe z szałwią 155

łyżki śmietany sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła Zacznij od sosu. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Wrzuć na patelnię do rozpuszczonego masła. Zeszklij a następnie dodaj szałwię. Obierz pieczarki i pokrój w kostkę. Dodaj do warzyw. Smaż przez 3 minuty, po czym dodaj, bulion. Gotuj przez 10 minut. Zmiksuj sos i dopraw musztardą, sokiem i skórką

codojedzenia
orkiszowa kasza z suszonymi pomidorami 134

sposób przygotowania Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy podwójna ilością wody, nakrywamy garnek i gotujemy do miękkości ( około 15-20 minut). Myjemy warzywa, siekamy drobno szczypior, z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w bardzo cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy  olej z pomidorowej zalewy (jeżeli korzystamy z kupionego produktu i nie wiemy jakim olejem zostały zalane pomidory, bezpieczniej

Miód i pieprz
łosoś z makaronem i fasolką zapiekany w sosie śmietanowym z mozzarellą 179

dodajemy dwie łyżki masła, oraz wlewamy oliwę i lekko przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, oraz drobno posiekane ząbki czosnku. Następnie na patelnię dokładamy pokrojoną w paski paprykę, smażąc całość na dość dużym ogniu przez trzy minuty. Do przesmażonych warzyw dodajemy kawałki ryby smażymy jeszcze przez minutę i całość przekładamy do  ugotowanego makaronu ( wcześniej odcedzonego). Do makaronu dodajemy również szparagową

Miód i pieprz
Babeczki z mięsem mielonym i warzywami 180

Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Następnie lekko podsmażamy na patelni. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Dorzucamy do cebuli i również delikatnie smażymy. Do warzyw dodajemy mielone mięso. Doprawiamy solą, pieprzem (możemy też dodać ulubione zioła). Smażymy do czasu odparowania z mięsa wody. Farsz odstawiamy

MyCookBook.pl
Francuska zupa cebulowa 168

rozgrzać olej z masłem. Przełożyć cebulę i czosnek na patelnię. Zeszklić (pilnować, by nie zbrązowiała). Cebulę przełożyć do gotujących się ziemniaków. Patelnię polać ciepłą wodą i "zebrać z niej smak i kolor", po czym przelać do garnka z warzywami. Do garnka wsypać tymianek. Doprawić do smaku solą i odrobiną pieprzu. Gotować do miękkości ziemniaków. Zupę podawać gorącą z grzankami

Weekendy w domu i ogrodzie
klasyka w kuchni czyli spaghetti bolognese 104

cebuli, dodajemy posiekany drobno czosnek i pokrojone w plastry łodygi naciowego selera, smażymy przez 3-4 minuty, a następnie dokładamy na patelnię mięso wołowe, smażąc całość na dość dużym ogniu przez pięć minut. Teraz możemy do mięsa i warzyw dodać  pomidory obrane ze skóry i pokrojone w cząstki, oraz pokrojoną w cienkie paski paprykę. całość  doprawiamy solą , pieprzem

Miód i pieprz
Zupa ogórkowa z cieciorką papryką i cukinią 153

podsmażyć dodać  pokrojone warzywa i startą cukinię chwilę przesmażyć. Wlać ok 2,5 l wody gotować aż warzywa zmiękną.Dodać do zupy  odcedzoną z zalewy cieciorkę 3. Ogórki zetrzeć na grubej tarce podsmażyć na patelni z dodatkiem masła  aż odparuje woda dać do zupy. Dodać śmietanę i pokrojone w plasterki parówki gotować 5 minut wszystko  razem

W królestwie smaków Beaty
Pulpeciki ze schabu z warzywami 98

kostkę. Soczewicę gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy (w razie konieczności po wystudzeniu odciskamy nadmiar wody). W sporej misce umieszczamy zmielone mięso, warzywa, przyprawy. Wbijamy jajka i całość wyrabiamy za pomocą dłoni. Formujemy małe kuleczki, które smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Zjadamy gorące

Szybko Tanio Smacznie
"Nie"udane kotlety czyli jak porażkę zamienić w sukces :) 239

Wegański kotlet czasami stanowi wyzwanie. Można go zrobić praktycznie ze wszystkiego: strączków, kasz, warzyw, ziaren, orzechów itd. "Sekretem" jest produkt który sklei nam kotleta, tak by się nie rozwalił na patelni. Czasami jest to kasza (świetna jest rozgotowana jaglana w tej roli), ale mogą to być też być płatki owsiane, mąka owsiana, mąka ziemniaczana, z ciecierzycy. Dzisiaj Mąż "zamówił" hamburgery

Co na wege obiad?
,,Rolada z łopatki z pieczarkami i papryką” 147

Przygotowanie: Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kosteczkę, szklimy na rozgrzanej patelni. Paprykę również kroimy w kostkę i smażymy na osobnej patelni. Wszystkie składniki mieszamy razem z jajkiem. Mięso myjemy, nakłuwamy w dwóch miejscach, posypujemy przyprawami i wkładamy warzywa. Związujemy sznurkiem, Pieczemy w naczyniu żaroodpornym ok. 2 godz. w 180 stopniach. Smacznego

Podróż w kulinaria
Tagine z kurczakiem i oliwkami 134

lekkiego zbrązowienia. Mięso przekładamy do tagine, a naczynie ustawiamy na kuchence i podgrzewamy. Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, a po chwili dorzucamy do niej marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki. Warzywa przesmażamy przez chwilę, po czym przekładamy do tagine. Dolewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki, fasolkę szparagową i oliwki, delikatnie

Kulinarne przygody Gatity
Leczo z kiełbasą 156

Wszystko zamykamy pokrywką i dusimy na malutkim ogniu , dodając pomidory z puszki , sól , ostrą paprykę i cukier . W międzyczasie , na patelni , na której smażyliśmy składniki podsmażamy koncentrat pomidorowy – około 2 minut , przelewamy go do garnka z resztą warzyw . Ponownie zamykamy i dusimy mieszając , od czasu , do czasu , przez około 30-40 minut . Gotowe , można podać z chlebem lub pampuchami

Ogrodnik w podróży
Zupa ogórkowa 130

ziołowy  SKWORCU -łyżka masła opcjonalnie lub oliwa z oliwek Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Podgrzać rosół lub wywar z warzyw i dodać ziemniaki, i pokrojona w kostkę włoszczyznę. Ogórki zetrzeć na dużych oczkach i podsmażyć na patelni z łyżką masła lub na oliwie. Dodajemy do zupy. Solimy, dosmaczamy pieprzem. Zabielamy śmietaną, jeśli ktoś lubi, to można posypać koperkiem

Z Kuchni Do Kuchni
Domowy kapuśniak 155

laurowy – kilka Ziela angielskie – kilka Wykonanie: Antrykot i szyję gotujemy w osolonej wodzie ( zdejmujemy szum ) z liściem laurowym i zielem angielskim. Warzywa kroimy w kostkę, dodajemy do gotującego się wywaru. Boczek wędzony kroimy w kostkę i smażymy na patelni, również dodajemy do gotującej się zupy. Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy je, po wystudzeniu obieramy i kroimy na mniejsze kawałki

Smaki Ewy
Karkówka chrzanowa w warzywach 130

pozostawić w lodówce ). Po tym czasie obtaczamy w mace i podsmażamy na patelni z olejem. Wykładamy do naczynia do zapiekania. Na patelni po smażeniu karkówki przesmażamy startą marchewkę i seler. Podlewamy bulionem i dodajemy trzy spore łyżki chrzanu. Warzywami z bulionem zalewamy karkówkę i wstawiamy nagrzanego piekarnika do 190 o C. Przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy do miękkości przez około

Smaki Ewy
Zupa curry z soczewicą 105

łyżeczka soli świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka oliwy 1. Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w plasterki. Zagotować 1 litr wody, dodać warzywa i ziarenka angielskie. Gotować na małym ogniu przez 10 minut. 2. Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Smażyć kilka minut. 3. Po 10 minutach dodać do zupy

Moja Galeria Smaku
Kurczak w sosie curry 239

Mięso kroimy w dość dużą kostkę. Przyprawiamy przyprawą do mięs, słodką papryką i oczywiście curry. Kroimy pora, cebulę i paprykę, Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy orzeszki i smażymy ok. 1 minutę. Dokładamy mięso i podsmażamy. Dodajemy warzywa i smażymy ok. 3 minuty. Dolewamy wodę wymieszaną z mąką kukurydzianą i smażymy wszystko do zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku. Idealny

Maminek kulinarny
Sałatka z Gorgonzolą i awokado 188

bardzo wiosennym nastroju ;) Składniki: garść liści szpinaku 1/2 awokado kawałek Gorgonzoli kilka pomidorków koktajlowych słonecznik sok z cytryny Przygotowanie: Wszystkie warzywa dokładnie umyć, awokado obrać i pokroić w plasterki, pomidorki przekroić na pół. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki ułożyć na talerzu, posypać słonecznikiem i skropić sokiem z cytryny (dzięki temu awokado zachowa swój ładny, zielony kolor

Piąty grzech główny
Orkiszowa tarta z rabarbarem 136

odstawiamy, resztę ciasta wałkujemy i rozkładamy w formie do tarty.   Farsz Rabarbar kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, wlewamy sok z cytryny, whiskey, wsypujemy cukier i karmelizujemy na średnim ogniu przez kilkanaście minut aż warzywo całkowicie się rozpadnie. Następnie gotowy farsz nakładamy na rozwałkowane ciasto. Pozostałe ciasto wałkujemy, kroimy nożem w paski i nakładamy na farsz. Tarte

Mango Papaja
Najlepszy domowy fishburger 170

już jest na blogu lub na pszenne bułki do hamburgerów ). Zrobienie majonezu zajmie nam najmniej czasu, gdy skorzystamy z TEGO przepisu. Warzywa myjemy. Pomidory i cebulę kroimy w plasterki. Bułkę kroimy na pół – podpiekamy od wewnątrz (możemy na patelni grillowej, ale i na zwykłej też) – smarujemy majonezem. Na posmarowany spód kładziemy liście sałaty rzymskiej, następnie kotleta z łososia, kolejno

mojewypiekiinietylko
Zupa z czarnych łebków (podgrzybków brunatnych) 301

łyżki masła Grzyby oczyścić i podciąć końcówki. Umyć, osuszyć i pokroić w dosyć grube plasterki,  Cebulę obrać i drobno posiekać. Warzywa umyć i obrać. Do garnka wlać wodę (2l), dodać włoszczyznę i przyprawić solą oraz pieprzem. Na patelni rozpuścić masło i przesmażyć cebulę. Gdy będzie szklista to dodać pokrojone grzyby i smażyć przez kilka minut na średnim ogniu

Ugotować
Indian Chicken Curry 218

drobno posiekany imbir (kawałek około 3 cm) posiekana natka pietruszki sól himalajska i pieprz do smaku 1 łyżka curry  Na patelni typu WOK podsmażam mięso. Gdy już będzie zarumienione dodaję do woka (średni ogień/średnia moc płyty) warzywa i zalewam wodą. Odpowiednio doprawiam. Podsmażam około 10 minut

ClauditteMissCooking
TOSTY WERSJA BIG :) 121

upodobań) A jak to zrobić: Chleb delikatnie posmarować masłem z jednej strony i poukładać plasterki sera żółtego. Tosty przełożyć na patelnię i podpiekać na bardzo małym ogniu, aż ser się rozpuści, a chleb przyrumieni. W tym czasie warzywa pokroić na plasterki. Gdy tosty będą gotowe, składamy kanapkę. Na pierwszą kromkę nakładamy warstwę majonezu (lub sosu czosnkowego), sałatę, plastry piersi

Kuchnia w opałach

Proponowane wyszukiwania