papryką, odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Jeśli chcemy przed duszeniem w wolnowarze możemy golonki podsmażyć na patelni. Golonki układamy w wolnowarze. Podlewamy piwem i dusimy 2 godziny. Następnie wsypujemy obrane, umyte i starte na tarce jarzynowej o dużych oczkach warzywa i dusimy kolejne godziny (2-3) aż golonka będzie mięciutka i zredukuje się płyn tworząc gęstą i aromatyczną mieszankę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięobiad pojawiają się naleśniki, to na pewno w wersji wytrawnej. :-) Dziś więc przepis na zapiekane naleśniki z warzywami, prażonym sezamem i serem "śmierdziuchem", którego raczej w innej postaci niekoniecznie chciałybyśmy jeść. ;-) Przepis na 6-8 naleśników (zależy od wielkości Waszej patelni :-) Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 szklanka mąki pszennej 3 szklanki wody lekko gazowanej 2 jajka(...)patelni lekko wysmarowanej oliwą. Składniki na farsz: 2 papryki 2 małe cebulki 15 małych pieczarek 8 łyżek prażonego sezamu 250g sera długo-dojrzewającego sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy Paprykę, cebulę i pieczarki kroimy w bardzo drobną kostkę. Podduszamy na oliwie na półtwardo dodając sól i pieprz. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kiedy warzywa przestygną dodajemy
kuchnia do kwadratusprawą mojej babci, która w ramach prezentu urodzinowego sprawiła mi takie oto cudeńko: Mam więc blender i nie zawaham się go użyć ;) Składniki: - 750 ml bulionu (najlepiej domowego, z warzyw w wersji wege, bądź z mięcha, może być też z kostki, jak ktoś bardzo chce - kawałek selera (mniej więcej taki jak na zdjęciu) - 1 pietruszka - 0,5 kg świeżego brokuła(...)czas na cebulę i czosnek. Ten drugi po obraniu traktujemy praską, tę pierwszą kroimy w kostkę. Całość wrzucamy na patelnię potraktowaną zawczasu masłem / margaryną. Smażymy, aż będą ładne, lekko twardawe, zeszklone i pachnące... ... a potem wrzucamy je do bulionu z warzywami. Na tym etapie nasza praca wygląda mniej więcej tak: Teraz pozostaje oczekiwanie na brokuła. Zamiast gotować go w osłodzonej
Kulinarne zapędy Kokosakukurydzę z puszki całość smażymy kilka minut, aż cebula i papryka zmięknie do mięsa i warzyw wlewamy z rondla "Chili con carne" i gotujemy do odparowania płynu co jakiś czas mieszając po zdjęciu z ognia dodajemy posiekaną kolendrę tortille obsmażamy nieco na patelni by nabrały chrupkości i nakładamy przygotowany farsz, posypujemy startym serem i zawijamy w kopertę następnie na większym
zobacz ich smakmaśle. Dodajemy ryż i zalewamy bulionem. Dusimy aż nadmiar wody odparuje, co jakiś czas mieszając, żeby ryż nie przywarł do patelni. Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy al dente. Pieczarki kroimy na mniejsze części, paprykę w paski. Wszystkie warzywa podsmażamy razem, aby pozbyć się nadmiaru wody. Ryż mieszamy z warzywami, doprawiamy. Na koniec dodajemy kukurydzę. Warto doprawić ryż trochę
Czerwona Porzeczkagrubszym dnem – garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę – jest najtwardsza, więc idzie na ogień pierwsza z kolorowych warzyw. 3. Wyżej wymienione warzywa dusimy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu, doprawiamy lekko przyprawami. Rada: Nasza papryka ma być miękka, ale nadal lekko chrupiąca, gdy ją za bardzo przesmażymy to skórka się oddzieli(...)rozgrzej oliwę, duś na niej cukinię, gdy zmięknie dodaj ją do garnka z papryką, potem na tej samej patelni przesmaż bakłażana, pomidory – i na życzenie – paprykę chilli, także, gdy zmiękną i wydobędą z siebie piękny zapach dodaj do warzyw w garnku. I teraz: duś pod przykryciem, mieszaj, doprawiaj do smaku. Duś do miękkości kilkanaście minut, opcjonalnie dodaj passatę
Zasmakuj Kuchnigrubszym dnem - garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę - jest najtwardsza, więc idzie na ogień pierwsza z kolorowych warzyw. 3. Wyżej wymienione warzywa dusimy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu, doprawiamy lekko przyprawami. Rada: Nasza papryka ma być miękka, ale nadal lekko chrupiąca, gdy ją za bardzo przesmażymy to skórka się oddzieli(...)patelni rozgrzej oliwę, duś na niej cukinię, gdy zmięknie dodaj ją do garnka z papryką, potem na tej samej patelni przesmaż bakłażana, pomidory - i na życzenie - paprykę chilli, także, gdy zmiękną i wydobędą z siebie piękny zapach dodaj do warzyw w garnku. I teraz: duś pod przykryciem, mieszaj, doprawiaj do smaku. Duś do miękkości kilkanaście minut, opcjonalnie dodaj passatę
Zasmakuj KuchniAle jaja , tym razem na patelni w postaci kolorowego omletu. Dodatki to kurki i kolorowe pomidorki. Polecam Wam przygotować na śniadanie lub kolację omlet z kurkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzygotowania, choć wymaga nieco „dopilnowania” i niekoniecznie nadaje się na „ szybki obiad ”. Żeberka z warzywami i pęczakiem 2015-03-27 13:58:39 Połączenie lubianego mięsa z popularnymi warzywami, ale też z niezbyt powszechnie wykorzystywanym pęczakiem. Przepis na niekoniecznie szybki, ale za to prosty, smaczny i dość zdrowy obiad. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 600g żeberek 2 średnie(...)wzdłużnie na ćwiartki. Na średnim ogniu rozgrzewamy głęboką patelnię i „na sucho” obsmażamy przez ok. 3-4 minuty do zarumienienia. Patelnię przestawiamy na mały ogień, dodajemy nieco wody, liść laurowy i ziele angielskie (muszą być zanurzone) oraz dokładamy kawałki warzyw (marchewkę i seler na dole, cebulę u góry). Możemy dodatkowo posypać warzywa pieprzem. Dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu
Kulinarna PokusaTortilla z kurczakiem i warzywami to pomysł na szybkie danie obiadowe. Udka możecie zastąpić piersiami z kurczaka, ale według mnie udka są bardzo soczyste i idealnie pasują do nafaszerowania tortilli. Przygotowanie danie najlepiej smakuje, gdy jest podane z sosem czosnkowym. Składniki na 4 tortille: 1/2 kg wyluzowanych udek z kurczaka połowa czerwonej cebuli 2 pomidory połowa długiego ogórka sałata(...)wszystko ze sobą wymieszać. Odstawić na 1 godzinę do lodówki, aby smaki mogły się "przegryźć". 2. Na patelnię wlać odrobinę oleju i przesmażyć kawałki udek z kurczaka. Gdy będą już usmażone - przełożyć na czysty talerz. 3. Warzywa umyć. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w słupki. Cebulę
Ugotowaćłączymy ze sobą wszystkie składniki. Następnym etapem produkcji curry jest rozgrzanie woka (może być duża patelnia) na dużym ogniu z olejem i podsmażenie do miękkości cebulki , w tym momencie dodajemy pastę curry i smażymy przez minutę. Następnie trzeba dodać warzywa stopniowo od najtwardszych do najbardziej miękkich co 30 sekund. Gdy już wszystkie warzywa będą na woku dodajemy bulion
Wspólne smakiudało. ;) Jeszcze nigdy nie wyszły mi tak smaczne naleśniki! Ciasto idealnie rozprowadza się po teflonowej patelni, - jest elastyczne i pyszne. Od dzisiaj mój ulubiony przepis na naleśniki! ;) Dołączam pomysł na lekko pikantny, aromatyczny farsz z dodatkiem sera feta i kurczakiem. W wersji wegańskiej do warzyw można dodać wędzone tofu. Każdy znajdzie coś dla siebie. ;) Składniki: na ciasto 100 % gryczane(...)masę. Rozrzedzić wodą (ja użyłam ok. 1,5 szklanki). Ciasto powinno mieć konsystencję tradycyjnego ciasta naleśnikowego tj. gęstej śmietany. Odstawić na przynajmniej 15 minut. Smażyć na dobrze rozgrzanej, teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. Ja smażyłam na małej patelni, toteż z tych proporcji wyszło mi ok. 8 mniejszych naleśników. na warzywny farsz: 100 g mrożonego szpinaku kilka większych pieczarek 1/2 papryki
Kuchnia ElliePyszny, aromatyczny i pożywny rosół na dużej ilości mięsa i warzyw. Mniam <3 Rosół nie tylko smakuje wspaniale z makaronem, naleśnikiem, czy kołdunami, ale jest też podstawą prawie wszystkich znanych nam polskich zup, tak pomidorowa, krupnik, ogórkowa, krupnik... i wielu wielu innych :) Zapraszam do przygotowań! Składniki: 500 g skrzydełek kurczaka 500 g nóżek kurczaka 500 g golenia wołowego(...)pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 120-180 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Obraną cebulę wrzucamy w całości na suchą, dokładnie rozgrzaną patelnię i przypalamy z każdej strony. Użytkownicy kuchenek gazowych mogą to zrobić bezpośrednio na ogniu :) Wkładamy do garnka, dodajemy mięso, warzywa, suszony grzybek, pietruszkę, lubczyk, liście laurowe i ziele angielskie. Wlewamy tyle wody, aby przykryła wszystkie składniki. Doprowadzamy do wrzenia, łyżką
My Culinary Artpokrojoną w kostkę cebulkę. Następnie dodajemy pokrojoną w większą kostkę czerwoną paprykę, mieszamy chwile podsmażając. Kolejno dorzucamy do naszej patelni obrane i pokrojone w dużą kostkę pieczarki (bez ogonków) i startą na grubych oczkach marchew. Całość podsmażany, często mieszając aż warzywa papryka zacznie mięknąć. Następnie dodajemy około 3 łyżki wody, sos sojowy i całość delikatnie doprawiamy solą i pieprzem
Słodkie okruszkipora do ozdoby Przygotowanie: Warzywa dokładnie myjemy (pora przecinamy wzdłuż idokładnie opłukujemy przestrzenie między półpierścieniami) , obieramy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ziemniaki i cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Czosnek równiez obieramy i siekamy na bardzo drobno. Pory kroimy w średniej grubości półpierścienie, a obraną pietruszkę w ćwiartki. Koperek siekamy na bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy(...)łyżkę masła, dodajemy w kolejności: pokrojone ziemniaki i pietruszkę oraz posiekaną cebulę chwilę przesmażamy, kolejno na patelni umieszczamy pora i na końcu czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy pod przykryciem dusząc wszystko na wolnym ogniu ok 10min. Wywar zagotowujemy, dodajemy podduszone warzywa i gotujemy na bardzo wolnym ogniu aż do miękkości warzyw. Gdy staną się miękkie rozdrabniamy je za pomocą
Symfonia SmakówNaleśniki szpinakowe zapiekane z indykiem i warzywami Delikatne, smaczne i kolorowe naleśniki ze szpinakiem, zapiekane z żółtym serem, wędliną z indyka oraz warzywami to świetny pomysł na pyszny obiad z piekarnika. Naprawdę warto spróbować! Składniki: CIASTO NA NALEŚNIKI: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1 łyżka oleju szczypta soli 100g(...)przewracamy na drugą stronę *** *** Z podanych składników wychodzi 6 większych lub 8 mniejszych naleśników – w zależności od wielkości patelni i grubości naleśników *** *** Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki. Cukinie myjemy osuszamy i za pomocą obieraczki do warzyw kroimy w cieniutkie plasterki *** *** Na każdym naleśniku układamy plasterek żółtego sera *** *** Na serze wykładamy plasterek szynki z indyka *** *** Na szynce układamy
Blog z Apetytem