RYBA PO GRECKU – ŚWIĄTECZNY #TALERZDIABETYKA 235chuda i niskokaloryczna z natury biała ryba, staje się kaloryczną bombą, ze sporą ilością węglowodanów i tłuszczu wchłoniętego przez panierkę. Ja filetów nie smażę, a zapiekam razem z warzywami. Moja ryba po grecku jest lekka, łatwa w przygotowaniu i na prawdę przepyszna. Jeśli przepis przypadnie Wam do gustu, proszę o subskrypcje mojego kanału na Youtube . Mile widziane są też łapki(...)bulionu 1 łyżka oliwy Marchewkę, pietruszkę i selera obrać ze skórki i zetrzeć na małych lub średnich oczkach tarki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić posiekaną dosyć drobno cebulę. Po chwili dodać pora. Kiedy por zmięknie dodać starte warzywa korzeniowe, dodać przecier pomidorowy, wodę i przyprawy. Dusić kilka minut pod przykryciem. W międzyczasie przygotować rybę. Filety dokładnie oczyścić
Dietolog
41 przepisów na dania jednogarnkowe 376Cappuccino brokułowe Crumble z owocami leśnymi Crumble z truskawkami Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Dżem jeżynowo - czekoladowy z chia Fasolka po bretońsku Gulasz warzywny z cukinią Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Krupnik(...)pomidorem Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pikantna wieprzowina
Moja smaczna kuchnia
FLAKI SOJOWE 171bulionu na około 10 minut, żeby napęczniała i zmiękła. Wyłowiłam ją i pokroiłam na mniejsze części. Pokrojoną drobno cebulkę podsmażyłam na patelni na maśle. Dodałam do niej starte na tarce o grubych oczkach marchew,pietruszkę i seler. Wymieszałam warzywa z cebulą i podsmażyłam. Następnie przełożyłam je do garnka z bulionem. Wyłowiłam pora i dodałam pokrojoną soję i przyprawy. Ilość
potrawyregionalne
Wegańskie kofty - klopsiki z cukinii i ciecierzycy 199Wegańskie kofty być może skojarzą Wam się z falafelami, jednak robi się je nie z surowej, a z gotowanej ciecierzycy i inaczej smaży. Wystarczy cienka warstwa oleju na nieprzywierającej patelni. Przepisem na wegańskie kofty z ciecierzycy i cukinii dzielę się z Wami specjalnie z okazji VI Festiwalu Kuchni Arabskiej oraz akcji wspólnego gotowania. Koniecznie zajrzyjcie do Emilii , Martynosi i Panny(...)kolor (2-3 minuty). Aby przygotować takie wrapy jak na zdjęciu, chwilę podgrzej tortille na suchej patelni, aż staną się ciepłe i elastyczne. Następnie posmaruj je harissą, ułóż kilka liści sałaty i 4 kofty na porcję. Na wierzchu ułóż pozostałe warzywa i polej sosem tzatziki lub jogurtowym. Zwiń w rulon i zajadaj! *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy
Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa z cukinii 213Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Podsmażamy na patelni na rumiany kolor. Boczek kroimy w kostkę i rumienimy na patelni. Dokładamy cebulę, smażymy aż cebula się zeszkli. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa i boczek dodajemy do bulionu. Gotujemy ok. 20 minut. Zabielamy śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem. Zupę podajemy z makaronem, posypaną świeżym
Pobite gary Barbary
C - Paella z kurczakiem, cukinią i papryką 354względu na brak dostępności zastąpiony został w mojej propozycji barwiącą na żółto kurkumą), podsmażanym i gotowanym na metalowej patelni. W zależności od odmiany, paella może ponadto zawierać kawałki np. owoców morza , mięsa królika, drobiu i różnych warzyw. Podawana jest jako danie główne lub jako pierwsze danie. Zazwyczaj jada się ją na obiad – uznawana jest za danie zbyt ciężkostrawne(...)kostkę. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę. Czosnek posiekać na cieniutkie plasterki. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na dużej patelni o średnicy 26 cm. Dodać kurczaka i obsmażyć go dokładnie z każdej strony (około 5 minut). Dodać pozostałą łyżkę oliwy, paprykę, cukinię, czosnek i pomidory, dodać szczyptę soli i smażyć dalej
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pasztet drobiowy z bobem 180czosnku 2 jaja łyżeczka soli i pieprzu po pół pęczka świeżego kopru i natki pietruszki 2 łyżki nasion słonecznika Na patelni rozgrzewam olej i smażę na nim posiekaną drobno cebulę i czosnek. Po usmażeniu miksuję podsmażoną cebulę, ugotowane warzywa łączenie z bobem na gładko blenderem. Mięso mieszam ze zmiksowanymi warzywami, posiekanymi ziołami, przyprawami, jajkami i siemieniem lnianym do połączenia składników
Mango Papaja
Grillowane warzywa z fetą 192wkładamy do miski. Odciśnięte plastry bakłażana przekrawamy na ćwiartki i dodajemy do miski. Wszystkie warzywa skrapiamy obficie oliwą z oliwek, dodajemy zioła prowansalskie, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy, aby warzywa obtoczyć w przyprawach. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Można je po prostu „rozrzucić” w środku lub układać kawałek po kawałku, żeby danie jeszcze piękniej się prezentowało. Na wierzchu rozkładamy(...)piekarnika nagrzanego do 190 stopni z termoobiegiem. Pieczemy tak przez 20 minut. W tym czasie orzechy prażymy na suchej patelni i kiedy przestygną, to siekamy je drobno. Fetę kroimy w plasterki. Po 20 minutach pieczenia, ściągamy folię i układamy na warzywach fetę. Przestawiamy piekarnik na funkcję grilla i przez 10 minut zapiekamy jeszcze wszystko razem. Przed podaniem obsypujemy warzywa uprażonymi
Analiza Smaku
Filet z kurczaka zapiekany z marchewką i porem 182minimum godzinkę. (najlepiej jest to zrobić dzień wcześniej) Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach ,pora kroimy w cienkie półplasterki. Na patelni roztapiamy trochę masła i dodajemy starta marchewkę i pokrojonego pora .Smażymy krótką chwilę , tak aby warzywa pozostały al dente delikatnie solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Studzimy. Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z marynatą
Andzia Pichci
Omlet z cukinią i serem 214plasterek żółtego sera 1 łyżka oleju pół łyżeczki masła Jajka roztrzepujemy z mlekiem, solą i pieprzem. Cukinię myjemy, osuszamy, obieraczką do warzyw wykrawamy cieniutkie podłużne paski (takie tagiatelle). Szczypiorek drobno siekamy. Ser rozrywamy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy odrobinę tymianku, cukinię, podsmażamy ok 2 minuty. Następnie dodajemy masło, rozpuszczamy, oraz masę jajeczną. Masę podważamy łyżką
Mój pomysł na
Zupa pomidorowa z cukinią i mlekiem kokosowym 212Pudliszki 1/2 puszki mleka kokosowego sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Pokrojoną cebulę i czosnek szklimy na oliwie. Następnie na patelnię dodajemy startą na grubych oczkach marchew, a potem pokrojoną w kostkę, obraną cukinię. Smażymy, aż warzyw zmiękną. W bulionie gotujemy ziemniaka pokrojonego w małą kostkę. Kiedy ziemniak zmięknie do bulionu dodajemy obsmażone warzywa oraz koncentrat pomidorowy Pudliszki
Bon appetit mon amie
Surówka z buraków z sosem chrzanowym 156surówkę z buraków z sosem chrzanowym: Buraki i marchewki obieramy, myjemy. Buraki i marchewki ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Warzywa mieszamy z majonezem, jogurtem i chrzanem, doprawiamy do smaku solą. Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni , posypujemy surówkę, mieszamy. Artykuł Surówka z buraków z sosem chrzanowym pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakuje
Zupa krem z zielonej soczewicy i jarmużu 179patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę i dodać cukinię, razem smażyć przez około 10 minut, uważając, żeby cebula się nie przypaliła. Zawartość patelni przełożyć do soczewicy, dodać posiekany czosnek i jarmuż. Zalać gorącym bulionem (dodajemy tyle aby zakryć warzywa ok 1 ½ -2 litra), doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze około 10 minut. Lekko przestudzić i zmiksować. Na koniec dodać łyżkę
Pomysłowa kuchnia
Kasza gryczana z jarmużem, marchewką, cukinią i kurczakiem 190Marchewkę myjemy, obieramy kroimy w plasterki (nie za grube), wrzucamy na rozgrzany olej. Cukinię myjemy, kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię do marchewki, mieszamy, oprószamy solą i smażymy. 3. Kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Mieszamy, smażymy do momentu, aż kurczak warzywa będą miękkie a kurczak usmażony. Wtedy dorzucamy umyty jarmuż, dodajemy zioła prowansalskie i ugotowaną kaszę
kruche babeczki
Szaszłyki z kurczakiem i papryką 168czyli szaszłyki. A co na nich będzie to już kwestia gustu. Ja proponuję połączyć delikatne mięso z piersi kurczaka, boczek i warzywa. Kurczaka marynujemy wcześniej w jogurcie aby był soczysty i kruchy. Grillujemy na klasycznym grillu lub patelni grillowej. Czas przygotowania nie uwzględnia marynowania
Milion Smaków
Makaron z kurczakiem i cukinią 305łyżki ketchup Makaron z kurczakiem i cukinią – przepis: Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się na opakowaniu Umyj warzywa i pokrój marchewkę i cukinię w słupki, pokrój w kostkę pierś z kurczaka, Na rozgrzanej patelni podsmaż kurczaka , gdy woda się wygotuje dodaj marchewkę, cukinię, kiełki soi, ugotowany makaron, pieprz i sól. Duś wszystko przez 10 minut
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kotleciki z ciecierzycy z natką pietruszki 240odsączoną ciecierzycę, dodaj posiekaną natkę pietruszki, czosnek, jajko, mąkę ryżową oraz przyprawy. Całość dokładnie zmiksuj. Z masy formuj niewielkie kotleciki. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy. Kotleciki smaż ok. 4 minut z każdej strony. ogniu. Podawaj z warzywami. Smacznego Zobacz więcej przepisów z ciecierzycą – czytaj więcej. Artykuł Kotleciki z ciecierzycy z natką pietruszki pochodzi z serwisu 365 dni dookoła
365 dni dookoła kuchni
Curry z soczewicą i dynią 222posypania W moździerzu (lub młynku) ucieramy nasiona kolendry i kuminu, i łączymy z reszta przypraw. Mieszankę przypraw przekładamy na sucha patelnię i prażymy kilka chwil aż zacznie ładnie pachnieć. Dodajemy olej kokosowy i mieszamy. Dorzucamy pokrojone warzywa (dynię i paprykę) oraz soczewice. Całość mieszamy. Dolewamy sos sojowy i wywar a następnie zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok 15 minut
Dzieje kuchennej Wiewióry
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 157ananasa w kostkę, cebulę w półplasterki. Obieram pomarańczę i pozbawiam ją błonek, kroję w kawałki. Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy, dodaję sok pomarańczowy i koncentrat pomidorowy, gotuję przez około 3 minuty. Wrzucam warzywa oraz owoce, dodaję ocet winny i cukier i duszę na małym ogniu przez około 15 minut. W międzyczasie
Gotuj Się Kto Może
Jajecznica z cukinią i suszonymi pomidorami 194pomidorami: Cukinię płuczę i przecinam na pół. Ja kroje ją wzdłuż i odcinam cieniutkie plastry obieraczką do warzyw, ale można również pokroić w kostkę. Wstążki z cukinii Suszone pomidory kroję w paseczki. Na patelni rozgrzewam oliwę, którą zalane były suszone pomidory, wrzucam na nią cukinią i smażę przez około 2 minuty. Dorzucam
Gotuj Się Kto Może
Spring rollsy z kurczakiem i warzywami 1215mniej więcej równe porcje. Oprósz z każdej strony solą, pieprzem i sezamem. Tak przygotowanego fileta grilluj przez 4 minuty, na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym. Po przestygnięciu pokrój go na wąskie paski. Oczyszczone i umyte warzywa, pokrój w cienkie paski, tak aby ich długość zajmowała maksymalnie ¾ średnicy krążka ryżowego. Wykorzystaj z obranego ogórka tylko twardą część, miąższu należy się
Kierunekuchnia
Rosół z kaczki 171ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 3 goździki, sól, pieprz do smaku opcjonalnie: 6 ziarenek pieprzu Przygotowanie: Mięso opłukać w zimnej wodzie, warzywa obrać, pokroić na pół, wzdłuż lub wcale. Cebulę obrać, przekroić na pół i usmażyć na patelni bez tłuszczu (można też upiec w piekarniku), tak aby stały się złote. W dużym garnku ułożyć włoszczyznę oraz mięso, zalać wodą, dodać
Zasmakuj Kuchni
Zupa dyniowa z jabłkiem i imbirem 196jabłka możemy oddzielić od skóry i razem z dynią i cebulą przekładamy do garnka. Dodajemy też wyciśnięty z łupin upieczony czosnek. Warzywa i jabłko zalewamy bulionem. Do zupy dodajemy około 3 łyżek utartego świeżego imbiru. Na suchej patelni prażymy kolendrę i kumin aż zaczną pachnieć, po czym przekładamy je do moździerza i ucieramy. Przyprawy dodajemy do zupy. Zupę miksujemy
Smakowity Blog Kulinarny
Słodko-ostra zupa dyniowa z dżemem 317się w garnku. W międzyczasie papryczkę chili myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy z niej wszystkie pestki i kroimy bardzo drobno. Gdy warzywa zaczynają mięknąć zupę doprawiamy papryczką chili, chrzanem oraz dżemem i gotujemy jeszcze 10 minut. Na patelni podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę dymkę razem ze szczypiorem. Dodajemy cebulkę do zupy i zbielamy mleczkiem kokosowym. Próbujemy zupę i ewentualnie dosalamy
Dieta bez mleka
Wytrawna owsianka z grzybami, jajkiem sadzonym, grillowaną cukinią, awokado. Śniadanie idealne! 168ciemny Łowicz oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Cukinię kroję w plastry. Część grilluję, kilka plastrów pozostawiam surowych. Jajko smażę na patelni. Awokado i paprykę kroję. Fetę kruszę a natkę pietruszki siekam. Ugotowaną owsiankę podaję z pokrojonymi warzywami, grillowaną cukinią, jajkiem sadzonym oraz natką pietruszki. Najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego, Klaudia
Mango Papaja
Tajskie czerwone curry z dynią i gęsią / Thai red curry with goose and pumpkin 247pastę curry i smaż mieszając przez około 2 minuty. Wlej mleko kokosowe, wymieszaj, napełnij wodą połowę puszki po mleku, wlej do patelni i ponownie wymieszaj. Dodaj sos rybny, dynię i fasolkę szparagową i gotuj pod przykryciem aż warzywa będą prawie miękkie, przez około 15 do 20 minut. Następnie dodaj kawałki ananasa i cukier i dopraw solą lub sosem rybnym
karmelowy
Sałatka z grillowanym bakłażanem i serem halloumi 207PRZYGOTOWANIE Bakłażana kroimy w półplasterki, solimy i odstawiamy na kilka minut. Ser kroimy w plastry. Grillujemy z dodatkiem połowy oliwy na patelni grillowej lub ruszcie. Rukolę myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i układamy na półmisku. Dodajemy ugrillowane warzywa i ser oraz pomidorki pokrojone na połówki. Całość skrapiamy resztą oliwy. Prosto i mega smacznie! 1 porcja sałatki - 243 kcal: - białko
Moje Kuchenne Rewelacje
Fasolka szparagowa w sosie warzywnym 211grubych oczkach. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w drobna kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Następnie dodać startą marchewkę i selera. Chwilę razem smażyć. Potem warzywa podlać wodą, przykryć i dusić kilka minut aż warzywa będą miękkie. Następnie dodać pokrojona paprykę, przecier pomidorowy i pomidory krojone. Wszystko razem dusić
Monia miesza i gotuje
Warzywne placki tarte 188sól olej do smażenia Wszystkie warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na 20 minut, aby puściły wodę. Warzywa odcedzamy, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem oraz wsypujemy mąkę. Mieszamy na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy po dużej łyżce warzywnej masy spłaszczając, aby placek się ładnie usmażył. Smażymy przez 1 - 2 min z każdej strony
Kuchnia od dwojga
Wegańska zupa z boczniaków i kaszy jaglanej 154łyżeczki kminku - 1 łyżeczka majeranku - 3 ząbki czosnku - sól Po dobrej jakości przyprawy zapraszam do sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl . 1. Warzywa obrać, natkę pietruszki wrzucić w całości, cebulę opalić mocno nad ogniem lub opiec na suchej patelni. Wszystko razem gotować na wolnym ogniu ok. 60 minut, wywar odcedzić. Zupa właściwa: - 2 do 3 litrów wywaru - 30 do 50 dag bocznikaów
Apetyczna babeczka
Eskalopki z indyka w sosie śmietanowym z porem 203oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy pokrojony w talarki por i smażymy 2 minuty. Warzywa przekładamy do mięsa, wlewamy bulion i dusimy około 15 minut. Pod koniec dodajemy śmietanę, ewentualnie zagęszczamy mąką. Doprawiamy do smaku solą
Smak mojej kuchni
Dorsz z miętą, miodem i cytryną oraz kasza jaglana z pomidorem, szpinakiem, dynią i czarnuszką 248przez praskę, pokrojone suszone pomidory i szpinak. Oprószamy wszystko solą i pieprzem. 5. Szpinak myjemy, osuszamy i wrzucamy do reszty na patelnię. Jak nam zmięknie dodajemy kaszę, kurkumę i czarnuszkę. Mieszamy. 6. Na talerz wykładamy kaszę z warzywami, na kaszę dajemy dorsza. Smacznego
kruche babeczki
Wegański kebab / gyros 314inne składniki. My akurat mieliśmy pod ręką hummus i wymieszaliśmy go z sosem bbq. Tortillę smarujemy sosem, na środku układamy sałatę, warzywa i sojowy kebab/gyros. Wierzch polewamy jeszcze odrobiną sosu bbq. Placek dokładnie zawijamy i podsmażamy na patelni z obu stron (najlepiej na patelni grillowej). Zdejmujemy i możemy zajadać się tym pysznym wegańskim fast foodem! :D Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Pole
Piątkowy postny obiad czyli placki ziemniaczano - dyniowe 167twardej skóry miąższ dyni. Ziemniaki i cebulę zetrzyj na drobnej tarce na placki, zaś dynię w łezkę. Startą warzywa połącz razem z jajem i mąką. Dopraw solą i pieprzem - wymieszaj dokładnie. Rozgrzej olej na patelni. Smaż niewielkie placuszki na oleju, na złoty kolor. Przed przewróceniem placków posyp je pestkami dyni. Uładaj placki na ręcznikach papierowych
Gotuj Sam!
Gorące papryki 217mozzarelli -sól, pieprz do smaku -olej do smażenia Jeżeli czas nam pozwala to lepiej ugotować sobie wywar na warzywach jak do rosołu. Expresowa wersja to po prostu rozpuścić w gorącej wodzie kostkę rosołową. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę po czym wsypać ryż i prażyć, często mieszając, do zrumienienia
Kulinarne przemyslenia
Grillowany filet z sarniny z sosem żurawinowym 174gładka emulsja. Przetrzeć sos przez sitko. • Sarninę wyjąc z marynaty, ściagnąć przyprawy i smażyć na mocno rozgrzanej patelni grilowej lub grilu po 2-3 minuty z każdej strony, zależy jaki lubimy stopień wysmażenia. • Warzywa wymieszać z połową sosu, wyłożyć na talerze. • Na to położyć pokrojony zgrillowany filet i polać resztą sosu
To co kocham
Zupa pieczarkowa 252kostkę. Do bulionu dodać pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz kolorowy i liść z selera. Gotować na średnim ogniu aż warzywa będą al dente. W tym czasie pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło dodać cebulę i podsmażać do lekkiego zrumienienia. Dodać pieczarki i mieszając podsmażać do odparowania płynu. Pieczarki razem z ziemniakami pokrojonymi
Ala piecze i gotuje
DYNIOWE RISOTTO / PUMPKIN RISOTTO 201połowę odłóż do lodówki na później, a drugą pokrój na ósemki, tak, żeby łatwo było powstałe kawałki obrać zwykłą obieraczką do warzyw. Obrane kawałki pokrój w średnią kostkę. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na sporej patelni rozgrzej łyżkę oleju do smażenia. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dorzuć pokrojoną w kostkę dynię, smaż razem przez 10 minut mieszając co chwila. Dodaj
Martyna Cooks
Krokiety z pieczarkami 199obieramy, ścieramy na tartce na dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy, dodajemy sól i pieprz i wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju. Dusimy na małym ogniu do momentu, aż woda z pieczarek odparuje. Kiedy warzywa będą już gotowe odstawiamy do ostygnięcia - potem dodajemy płatki drożdżowe oraz posiekaną roszponkę i rukolę. Kiedy nasz farsz stygnie bierzemy się
Bananowe Pole
Tortilla z indykiem, pomidorem i sosem czosnkowym 231który zawijamy dowolne nadzienie. Może to być mięso wołowe lub drobiowe, ja dysponowałam indykiem upieczonym w przyprawach. Do tego świeże warzywa i idealna kolacja no carbs gotowa. Wrap: 2 jajka 1/2 łyżeczki rozmarynu sól pieprz Rozgrzać patelnię. Składniki zmiksować i wylać na patelnię. Smażyć po 5 minut z każdej strony. Odłożyć na talerz. Dodatkowo: pokrojona sałata lodowa
Chocolate Muffin Blog
Tosty francuskie z serem i szynką 165Olej – do smażenia Ser (u mnie ementaler) oraz szynka wegańska (u mnie z pieprzem) Wykonanie: Mąkę, sól, płatki drożdżowe oraz warzywa suszone blendujemy dokładnie z wodą (można również użyć trzepaczki tradycyjnej lub końcówki do blendera). Na patelni rozgrzewamy olej. Maczamy kromki chleba z obu stron w powstałej masie i smażymy. Po kilku minutach, gdy tosty francuskie z jednej strony
Blendman
Filet z piersi kurczaka z grzybami i sosem musztardowym. 169pieprzem. Na drugiej patelni podgrzewamy oliwę z oliwek. Podpiekamy nasz filet z piersi kurczaka i zdejmujemy z ognia. Teraz do patelni wlewamy śmietanę, dodajemy musztardę i sos sojowy. Podgrzewamy do wrzenia. Dorzucamy uprzednio podpieczone mięso i warzywa. Gotujemy aż nasz sos lekko odparuje. Tak przygotowany filet z piersi kurczaka świetni łączy się np z ryżem. Smacznego. No i jeszcze mały
MODA NA BIO
Świąteczny barszcz z kiszonymi i pieczonymi burakami 209łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach, 4 ziarna ziela angielskiego, sól do smaku. Dodatkowo do posypania orzeszki piniowe uprażone na suchej patelni, chili w płatkach, tymianek. Przygotowanie: Shitake zalej 2 szklankami letniej wodą, odstaw na 30 minut. Warzywa z włoszczyzny obierz i pokrój w paski. W rondlu zagotuj litr wody, dodaj namoczone grzyby i przelaną przez gęste sitko
SzczyptaSmaQ
Grochówka 210groch, listki laurowe i ziele angielskie. Podgotować z 20 minut i dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera). Boczek podsmażyć z cebulą i przełożyć do gotującej się zupy. Gotować do miękkości wszystkich składników. Na koniec doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Zupę można zagęścić zasmażką. Na patelni rozpuścić masło (lub olej) i energicznie mieszają dodać mąkę (proporcje 1:1). Smażyć
Di gotuje
Zupa ziemniaczana (kartoflanka) 714zeszklić cebulę drobno posiekaną, dodać marchewkę pokrojoną w półplasterki lub plasterki, seler, pietruszkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Podsmażyć chwilę na patelni i dodać do wywaru wraz z liściem laurowym , zielem angielskim i solą. Gotować do miękkości warzyw. Na koniec dodać sos sojowy, pieprz i majeranek oraz mięso obrane z kości. Gotować chwilę. zupa ziemniaczana (kartoflanka
O kuchni z uczuciem
Kurczak w pieczarkach 188szkl wina białego wytrawnego sól szczypta kurkumy szczypta kolendry szczypta lubczyku szczypta pieprzu szczypta imbiru tłuszcz do smażenia W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, przyrumienić poporcjowanego i umytego kurczaka. Przysmażyć ze wszystkich stron, podlać winem, dodać posiekane warzywa, pieczarki i przyprawy, dusić pod przykryciem, podlać jeszcze trochę wodą lub rosołem. Kiedy mięso będzie miękkie zestawić z ognia
Gotowanie jest łatwe
śródziemnomorska sałatka z ziemniaków 156będzie miękka i przekładamy do innego naczynia. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki, podsmażamy i przekładamy do papryki. Ziemniaki przekładamy na patelnię, chwilkę podsmażamy i również przekładamy do papryki. Na końcu chwilkę podsmażamy pomidorki, przekładamy do podsmażonych warzyw. Wszystkie warzywa mieszamy, posypujemy oliwkami, listkami oregano. Oprószamy pieprzem oraz solą do smaku
Domowy Smak Jedzenia
Wytrawna tarta z karczochem, piersią kurczaka, wędzonym boczkiem i białym winem PRZEPYSZNA! 187następnej kolejności przecinamy go na pół i wyciągamy ze środka swego rodzaju włoski (tak zwana gardziel), uważając, żeby nie uszkodzić serca warzywa. Kroimy na plastry i wrzucamy do miski z cytrynową wodą, aby karczochy nie ściemniały. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy karczochy i smażymy do zarumienienia na złoty kolor. Potem przekładamy na talerz. Na tą sama patelnię wrzucamy boczek
Życie zamknięte w smaku
Rosół z kaczki 208mrugał (pojawiają się pojedyncze pęcherzyki powietrza). Jeżeli będziemy mieć za duży ogień to rosół nam zmętnieje. Teraz dodajemy obrane i pokrojone warzywa. Cebulę kroimy na pół i rumienimy na gazie lub jak go nie mamy na rozgrzanej patelni i dodajemy do rosołu. Rosół doprawiamy przyprawami oraz pietruszką i lubczykiem i gotujemy ok. 3-4 godzin aż mięsa nam zmiękną. Jeżeli
Kuchenne Wariacje
rosół z gęsi 208pojawiają się pojedyncze pęcherzyki powietrza) gdyż jeżeli będziemy mieć za duży ogień to rosół nam zmętnieje. Teraz dodajemy obrane i pokrojone warzywa. Cebulę kroimy na pół i rumienimy na gazie lub jak go nie mamy na rozgrzanej patelni i dodajemy do rosołu. Rosół doprawiamy przyprawami oraz pietruszką i lubczykiem i gotujemy ok. 3-4 godzin aż mięsa nam zmiękną
Kuchenne Wariacje
Conchiglioni z łopatką pod beszamelem 255gałki muszkatołowej sól do smaku Sposób przygotowania Mięso z łopatki myjemy kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa. Warzywa myjemy,paprykę wydrążamy z nasion kroimy w kostkę razem z cukinią i porem. W głębokiej patelni lub woku rozgrzewamy oliwę przesmażamy por, po chwili wrzucamy mięso,smażymy,podlewamy bulionem i dusimy około 10 minut
Wanilia i Kardamon
Ślepe ryby 218oddzielnego garnka. Ugotowaną marchewkę i ziemniaki udusić na pure, następnie wlać do nich z powrotem odpowiednią ilość wywaru w której warzywa się gotowały, tak aby zupa nie była za gęsta, ale jednocześnie nie za rzadka. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulę. Usmażoną kiełbasę z cebulą i tłuszczem wlać do zupy, całość zagotować. Latem
Kuchenne aromaty
PESTO Z JARMUŻU 196drobnych oczkach tarki, na to wszystko kiełki strączków (soczewica, cieciorka, fasolka mung). Całość zajęła jakieś pół godziny, bo w czasie pieczenia warzyw robiła się całą reszta. Następnym razem rezygnuję z ziemniaków, a kalafior będzie tylko ogrzany na patelni (tak jak tutaj ), więc czas przygotowania skróci się do max 15 minut. I niech mi nikt nie mówi, że przygotowanie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Kurczak z porem i tymiankiem zapiekany w cieście francuskim wg przepisu Pascala Brodnickiego (Tourte z kurczakiem) 391talerz. Filety z kurczaka myjemy, odcinamy błonki i kroimy w dużą kostkę. Z obu stron oprószamy solą i pieprzem. Wlewamy na patelnię odrobinę oleju i smażymy kurczaka z obu stron po około 3 minuty. Dorzucamy wcześniej usmażone warzywa, a całość zalewamy winem. Redukujemy płyn i dorzucamy tymianek. Możemy również doprawić jeszcze solą i pieprzem. Całość przekładamy do miski i odstawiamy
Kolizje Smaków
Zupa chrzanowa na Wielkanoc 205posiekać. Por pokroić w plasterki Na suchą patelnię wrzucić boczek. Jeżeli jest chudy dodać trochę masła. Podsmażyć na chrupko, zdjąć z patelni. Na wytopiony po boczku tłuszcz wrzucić cebulę, zeszklić. Jeżeli trzeba, dodać masło. Wrzucić resztę pokrojonych warzyw, podsmażyć przez 2 minuty. Dodać szklankę bulionu (wody), zamieszać. Całość przełożyć do garnka, uzupełnić pozostałym bulionem lub wodą. Dodać ziele angielskie
Pełny talerz
Jak zjeść papaję 325wlać składniki dresingu, wymieszać potrząsając słoikiem. Papaję i cukinie umyć, osuszyć ręcznikiem, fetę pokroić w kostkę. Papaję obrać obieraczką do warzyw, przekroić na pół, wydrążyć nasiona przy pomocy łyżki, pokroić w kostkę, nasiona uprażyć na suchej patelni. Cukinie pokroić razem ze skórą w podłużne paski przy pomocy obieraczki (tylko twarda część bez gniazd nasiennych), wymieszać z papają
SzczyptaSmaQ
Muszelki nadziewane karczochami w sosie marinara 187zwane bródką. Jeśli nie opisałem tego jasno, to polecam zajrzeć na tę stronę , gdzie wszystko jest opisane krok po kroku. Obrane warzywo należy pokroić na cienkie paski i wrzucić do wody z cytryną, co zapobiegnie sczernieniu. Na patelni klarujemy masło. Następnie odcedzamy karczochy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Wrzucamy na patelnię i smażymy aż do zarumienienia (ok. 10 minut
Food Square
Placuszki z kalafiora 253studzimy. Marchew i kalafiora kroimy na drobno. Namoczoną i odciśniętą bułkę mieszamy z jajkami. Dodajemy pokrojone warzywa, mieszamy, dodajemy majonez i mąkę ziemniaczaną, doprawiamy do smaku i mieszamy. Placuszki układamy łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron do zrumienienia. Świetnie smakują z kaszą gryczaną i sosem czosnkowym. Smacznego
Maminek kulinarny
Tajska zupa krewetkowa TOM YUM GUN 189kolendry 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej 1/2 cukinii 2 szalotki Fasolka szparagowa, drobno pokrojona Przygotowanie: W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy przez 5 minut krewetki (wcześniej rozmrożone). Następnie dodajemy pokrojone w paski warzywa: szalotkę , papryczki chili, imbir, paprykę żółtą i zielona, cukinie i fasolkę szparagowa- smażymy kolejne 5 minut. Następnie dolewamy szklankę
Smakowity Blog Kulinarny
Zimowa zupa z topinamburu, selera i pasternaku na kozim serku 251Z mojego eksperymentalnego poletka zostało wykopane ostanie warzywko - pasternak (można wykopywać po przymrozkach).Po dodaniu topinamburu i selera wyszła szybka, zimowa zupa z dużą ilością przypraw
SzczyptaSmaQ
Nadziane bułki drożdżowe z serem 236zbyt mocno się klei, podsypujemy mąką. Zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. 3. Cebulę, paprykę i szynkę kroimy. Pieczarki tarkujemy. Na patelni podsmażamy cebulę razem z papryką. Kiedy cebula się zeszkli, podlewamy niewielką ilością wody (dzięki temu warzywa zmiękną). Kiedy woda wyparuje, wrzucamy i podsmażamy pieczarki. Dusimy całość do ponownego wyparowania wody. Na końcu dodajemy kukurydzę i szynkę. Odstawiamy
Szefowa kuchni
Kolacja we dwoje czyli burgery na ostro 381musztarda Przygotowanie : Mięso mieszamy z przyprawami, wyrabiamy na zwartą masę i formujemy burgery. Opiekamy je w piekarniku bądź na teflonowej patelni, lepszą są bez smażenia w tłuszczu. Bułki przekroić na pół, opiec. Składać burgery razem z warzywami i sosami. Podawać na ciepło. Najlepiej smakują w towarzystwie coli
Magiczne Życie Marty
Indyk a’la książę Orloff. 281łyżeczki tymianku Olej do smażenia Piekarnik nagrzać do 160stop. Osuszone mięso dokładnie obsmażyć, zrumienić z każdej strony. Jednocześnie na drugiej patelni ,smażyć na maśle pokrojoną w talarki marchew i posiekaną cebulę. Mięso posolić i razem z warzywami przełożyć do brytfanki (naczynia żaroodpornego ),dodać liść laurowy i tymianek, nakryć folią aluminiową (matowa strona na zewnątrz) i nałożyć pokrywkę
Kulinarny karnet Christophera
Placuszki z tartej cukinii 261zrobienia :) Jeśli bardzo się nam śpieszy , a jesteśmy fanami cukinii to zróbmy sobie jajecznicę właśnie z cukinią . Wystarczy zetrzeć warzywo na tarce o grubych oczkach ( ewentualnie dodać do tego cebulę ) , przełożyć na rozgrzany tłuszcz na patelni i obsmażyć , aż cukinia straci surowiznę i stanie się szklista. Potem wbić do tego 2 - 3 jajka , gotowe. Aha , jeszcze ciut posolić
Proste Potrawy
Sajgonki z kurczakiem 423przyprawach. Usmażonego kurczaka odstawić. Por oraz imbir pokroić w paski, paprykę i marchewkę w zapałki, a czosnek posiekać. Na rozgrzaną patelnię wlać kilka kropli oliwy z oliwek. Po kolei wrzucać por, imbir, czosnek, paprykę i marchewkę. Warzywa dusić przez kilka minut aż zmiękną. Makaron ryżowy zalać wrzącą wodą i odcedzić jak zrobi się miękki - po około 2 minutach. Makaron, kurczaka
Zgrabne Gotowanie