warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:221/829)

Tortille pszenno-kukurydziane. 157

wspaniałą bazą do meksykańskich potraw, ja podałam je z kurczakiem po meksykańsku . Polecam!!! Składniki na tortille pszenno-kukurydziane na około 10 sztuk (w zależności od tego jak dużą mamy patelnię) 200 g mąki kukurydzianej 150 g mąki pszennej 1 łyżka oleju szczypta soli 0,5 łyżeczki cukru szczypta proszku do pieczenia około 200-230 ml ciepłej wody(...)pozostawiamy na około 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy ulubione nadzienie np. zieloną sałatę z kurczakiem i warzywami lub tak jak ja kurczaka z pomidorami po meksykańsku.      Ciasto dzielimy na 10 porcji, cienko wałkujemy podsypując mąką. Patelnię o grubym dnie dobrze nagrzewamy i układamy na niej jeden placuszek. Opiekamy tortillę z dwóch stron bez dodatku tłuszczu

Rozpustne gotowanie
Zupa na mleku kokosowym 135

tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Piersi solimy, pieprzymy     i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w cienkie paseczki a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie warzywa podsmażamy do czasu aż zmiękną. Do garnka wkładamy mięso i warzywa. Zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 15 minut. Dokładamy poszatkowaną kapustę, groszek, mleko kokosowe. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut

Pobite gary Barbary
Cottage pie – angielska wiejska zapiekanka 280

podkreślenia smaku ilością prostych przypraw. Sos wzbogaca wołowy, esencjonalny rosół i przesmażone do zarumienienia warzywa. Masę ziemniaczaną poza masłem i mlekiem dopełnia dojrzały angielski ser cheddar, natka pietruszki i skondensowany smak prażonej cebuli. Do przygotowania tej zapiekanki potrzeba tak naprawdę tylko dwóch naczyń – dużej, głębokiej patelni lub szerokiego rondla, które można wstawić do piekarnika i garnka do gotowania ziemniaków. Prawie(...)patelni. Do wysmażonego mięsa dodajemy sól, pieprz, suszony tymianek i sos Worcester. Wszystko razem mieszamy i odkładamy mięso do miski. Znowu rozgrzewamy olej – tym razem dwie łyżki, na średnim ogniu. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Smażymy ją, mieszając, do zeszklenia. Przeciskamy do cebuli obrany czosnek, wrzucamy drobno pokrojone łodygi selera naciowego i marchew skrojoną w drobną kosteczkę. Smażymy warzywa razem

Karo in the Kitchen
Zupa ogórkowa z selerem naciowym 182

czasu do czasu mieszając. Do wywaru mięsnego wrzucamy startą marchew, pietruszkę oraz pokrojone ziemniaki. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Odławiamy kurczaka. Szarpiemy go na mniejsze kawałki i z powrotem wrzucamy do garnka.  Do zupy dodajemy podduszone ogórki i selera naciowego z patelni.  W miseczce mieszamy mąkę ze śmietaną. Następnie dodajemy 2 łyżki wazowe zupy, mieszamy. Wlewamy do całości energicznie

Qchnia po prostu
Tagine z kurczaka ze śliwką szydłowską 204

Kupiłam sobie naczynie do tagine, czyli naczynie do powolnego duszenia mięs i warzyw, typowe dla kuchni marokańskiej. Takie najzwyklejsze, klasyczne, bo całe gliniane i glazurowane. Składa się z  dwóch części: dolnej, czyli garnka i górnej, czyli pokrywki w kształcie stożka z małym otworkiem. W czasie gotowania w stożku zbiera się para, która się skrapla i powoduje, że potrawy(...)lekkiego zbrązowienia. Mięso przekładamy do tagine, a naczynie ustawiamy na kuchence i podgrzewamy. Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, a po chwili dorzucamy do niej marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki. Warzywa przesmażamy przez chwilę, po czym przekładamy do tagine. Dolewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki, fasolkę szparagową i pokrojone

Kulinarne przygody Gatity
Orientalny kurczak w coca coli / Asian style coca cola chicken 188

imbiru, bardzo drobno posiekany 2 ząbki czosnku drobno posiekane 1 puszka (330 ml) Coca Coli 300 g ulubionych warzyw, ja dałam bimi ale można dodać brokuły, fasolkę itp. duża garść liści kolendry, z grubsza posiekanej garść orzechów nerkowca, uprażonych na suchej patelni i posiekanych 1 łyżeczka mąki kukurydzianej wymieszanej z 1 łyżką wody ugotowany makaron lub ryż do podania Przygotowanie(...)lodówki na minimum godzinę. Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na dużym ogniu, dodaj łyżkę oleju, chili, imbir i czosnek, podsmaż mieszając przez minutę i włóż kurczaka. Smaż, mieszając od czasu do czasu do zarumienienia i wlej coca colę. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez około 10 minut, następnie dodaj warzywa i większość kolendry i gotuj przez kolejne 3 minuty

karmelowy
Kasza pęczak z warzywami 1143

magnez, wapń, potas oraz cynk. Ważne jest aby natkę nie siekać zbyt długo, a dodawać należy pod koniec gotowania by nie straciła swych cennych składników. Kasza  pęczak  z warzywami Składniki: 250 g pieczarek; 100 g kaszy pęczak; 50 g pora; 50 g fasolki szparagowej (mrożonej); 1 średnia marchew (ok. 20 g); garść jarmużu; 2 ząbki czosnku; 5 szt suszonych(...)innymi przyprawami.            Na patelnię wrzucam pokrojone w ćwiartki pieczarki, kiedy puszczą wodę dodaję fasolkę oraz marchew pokrojoną w półplasterki i duszę pod przykryciem jakieś 10 minut.  Po tym czasie wrzucam pokrojonego w piórka pora, suszone pomidory (paski) i łyżeczkę kminku. Duszę całość, aż warzywa będą miękkie. Jeśli cała woda wyparowała można odrobinę "podlać

Życie na widelcu
Pstrag tęczowy łososiowy z sosem ogórkowo - koperkowym i warzywami pod beszamelem zapiekanymi 129

rozkładamy i delikatnie smarujemy oliwą. Solimy, posypujemy pieprzem, chilli oraz koperkiem. Wykładamy umytą rybę i przekładamy na rozgrzana sucha patelnię. Smażymy z obu stron tak, aby odeszła skórka (należy uważać, aby ryba się nie rozpadła bo jest bardzo delikatna). Warzywa wykładamy na talerz wraz z ryba, która lekko skrapiamy cytryną. Podajemy z sosem. Smacznego

ChilliJemy
Frittata z bobem i pomidorkami 142

się po kuchni i przygotować fajne śniadanko. Zazwyczaj jest to jakaś potrawa z jajek - jajecznica lub właśnie frittata.  W związku z tym, że jest lato i sezon na warzywa w pełni postanowiłam z tego skorzystać i zrobiłam frittatę z bobem i pomidorkami . Taki włoski omlet jest bardzo smaczny i jak widzicie piękny i kolorowy. Polecam to danie na sobotnie(...)jajka, dodać sól i pieprz i delikatnie je roztrzepać.  Gdy cebula się zeszkli, na patelnie wlać jajka, delikatnie zamieszać i smażyć na niewielkim ogniu, dodać część bobu. Gdy jajka nieco się zetną, ułożyć pomidorki i pozostałą część bobu (chodzi o to, aby warzywa nie zatonęły w jajku, by frittata ładnie wyglądała).  Na chwilę (2-3 minuty

Codzienne Gotowanie
KUKURYDZIANY DUTCH BABY NA BAZIE SOSU JASNEGO #ŁOWICZ 96

mogłam nie kupić. Mam z jego udziałem sporo pomysłów w głowie. Na pierwszy ogień jednak poszły naleśniki z dodatkiem sosu Jasnego. Połączyłam w tym daniu słodką kukurydzę i warzywa. Wyszło coś pysznego. Na stronie internetowej producent pisze: " Jasny Sos Uniwersalny Łowicz docenią zarówno amatorzy kuchni tradycyjnej, jak i współczesnej. Po dodaniu łyżeczki musztardy zamienia się w kremowy sos musztardowy(...)Pomidor, ogórek, cebulę kroję w większe cząstki. Mieszam je razem wraz z przyprawami i 2 łyżkami kukurydzy. Rozgrzane naczynie lub patelnię smaruję olejem rzepakowym i wlewam ciasto. Podpiekam ok 3-4 minut. Dodaje następnie na naleśnika warzywa i polewam 1-2 łyżkami sosu. Piekę ok 10-13 minut do uzyskania złotego koloru naleśnika. Pozostały sos zagotowuje i przelewam do mniejszego

Kuchnia w oparach
Leczo 95

Leczo jest to potrawa węgierska a jednak w Polsce zyskało to danie dużą popularność. I nic w tym dziwnego, ponieważ to idealne połączenie warzyw i przypraw, które nie tylko dobrze się ze sobą komponują ale również mają fantastyczny aromat. Smacznego! :)   Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)laurowych Ziele angielski Papryka ostra i słodka Sól ,pieprz Sposób wykonania: Kiełbasę, cebule i pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, aż się wszystko zrumieni.Papryki, cukinię i obrane ze skórki pomidory również pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa wrzucić do garnka i podlać wodą. Gotować na małym ogniu do miękkości. Po tym czasie dodać wcześniej podsmażoną kiełbasę z cebulą

Smaki Natalii
.894. niepozorny 137

podany z twarogiem i mieszanką ziaren Migdałowy Przylądek ~ Myślałam, że będzie taaaaaaki różowy, i w sumie na patelni był, dopóki nie obróciłam go na drugą stronę. Pod wpływem temperatury buraki straciły piękny kolor i placek nawet nie wygląda jakby zawierał to warzywo. Jednak smak buraka pozostał - co było plusem :) Coraz bardziej smakuje mi na słodko! Muszę spróbować innych kombinacji(...)startego buraka i mleko (na początku lepiej dać mniej, potem można jeszcze dolać gdyby masa była za gęsta). Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą. Rozgrzewamy patelnie, lekko ją natłuszczamy i przekładamy masę na placek. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego

breakfast of dreams
Faszerowana papryka 153

kcal (zawartość białka to około 20 g, węglowodanów 47 g, a tłuszczy tylko 4,57), dlatego może być dobrym pomysłem na lekką kolację nawet po późnym treningu. Papryka faszerowana warzywami Składniki: 1 średniej wielkości papryka czerwona (około 200g); 50 g czerwonej soczewicy (suchej); woda; 75 g pieczarek; 1 mała cebula; 1 marchew; 1 łyżka przecieru pomidorowego; 1 łyżka natki pietruszki(...)opłukaną soczewicę czerwoną gotuję 10 minut w lekko osolonej wodzie, ale nie dopuszczam do rozgotowania. W tym czasie na patelnię wrzucam starte na "dużych oczkach" pieczarki oraz marchewkę i cebulę pokrojoną w kostkę, duszę wszystko z odrobiną wody aż warzywa będą dość miękkie. Najlepiej żeby były al dente, ponieważ będą się jeszcze piekły w piecu

Życie na widelcu
Piersi z kurczaka w delikatnym sosie (z groszkiem i pietruszką) 134

smaczniejsze niż przyprawa z glutaminianem sodu.  Składniki dla 4 osób: 2 podwójne piersi z kurczaka 1 szklanka zielonego groszku połowa pęczka zielonej pietruszki sól, pieprz 2 łyżki suszonych warzyw mąką krupczatka  olej do smażenia do zagęszczenia: 1-2 łyżki mąki 2 łyżki śmietany 12% Na samym początku mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotowane kawałki piersi z kurczaka(...)powstać 4 kawałki, czyli łącznie będzie 8 kawałków mięsa. Piersi przyprawić solą oraz pieprzem. Obtoczyć w mące krupczatce. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć kawałki mięsa. Przygotowane piersi przełożyć do garnka, zalać 1,5-2 szklankami wody, wsypać suszone warzywa i gotować pod przykryciem na średnim ogniu. Zieloną pietruszkę umyć, osuszyć i drobno posiekać. Po około 15 minutach do garnka

Ugotować

Proponowane wyszukiwania