Polsce. Najczęściej gotowany jest na bazie kaszy jęczmiennej, ale ja dzisiaj proponuję Wam krupnik z kaszy owsianej, mojej ulubionej. Owsiana kasza, zwłaszcza po lekkim podprażeniu na suchej patelni, ma delikatnie orzechowy posmak. Krupnik ugotowany z takiej kaszy, nabiera ciekawego smaku. Sami sprawdźcie, może zasmakuje Wam bardziej niż ten tradycyjny, na kaszy jęczmiennej. Składniki: 2-3 średnie marchewki 2 średnie pietruszki(...)papryczka chili mały pęczek pietruszki Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Do garnka wlać olej i poddusić warzywa wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Wlać około 1,5 litra wody, zagotować. Na suchej patelni uprażyć lekko kaszę, a następnie przesypać ją do garnka z wywarem warzywnym. Ugotować wszystko razem do miękkości. Pod koniec gotowania przyprawić
Codzienna kuchnia niecodziennaposmakuje i niewiele kosztuje. Warzywa są w ryżu uduszone, sosem sojowym doprawione. Smak grzybów jest wyczuwalny, a fasolka adzuki nadaje całości wygląd niebanalny. Składniki: 450 g mrożonych warzyw np. cukinii, brokuła, kalafiora, marchewki oraz fasolki płaskostrąkowej, 200 g białego ryżu, 2 kostki bulionu z grzybami leśnymi, 1 cebula, 200 g fasoli adzuki, 1 łyżka kminku, 3 ziarenka(...)który prażymy. Dolewamy 400 wrzącej ml wody, dodajemy kostki grzybowe, mieszamy i dusimy na małym ogniu. W tym czasie na rozgrzanej patelni z 3 łyżkami oliwy, podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy mrożonki, podsmażamy ok. 3 min. Warzywa z cebulą, fasolę, dodajemy do ryżu, mieszamy i dusimy pod przykryciem jeszcze 10 min. Pod koniec dodajemy sos sojowy i dolewamy
Moniki Smakołykiwodą lub bulionem warzywnym, tak aby płynu było 5 cm ponad warzywa. Masę zagotowujemy, dodajemy curry, kardamon i trzy łyżki oliwy z oliwek. Zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem na gładką masę. Zupę zagotowujemy na małym ogniu, doprawiamy solą, chili, możesz też dodać łyżkę miodu. Na patelni zrumień pokrojony w kostkę chleb bądź bułkę, polej obficie oliwą z oliwek(...)Pamiętaj, że oliwa w tym daniu jest bardzo ważna to ona nadaje smak zupie i grzankom. Każdy tłuszcz bowiem jest nośnikiem aromatów, a zupę robimy z warzyw, więc dobór dobrej oliwy jest dość ważny. Zupę przelej do miseczki, dodaj grzanki. Dodatkowo i opcjonalnie: - zupę możesz też podać np. z chipsami z boczku, w tym celu 3 plastry boczku włóż
SMYKWKUCHNIGulasz wołowy z warzywami 500-600 gram wołowiny 5-6 marchewek kawałek selera 1 pietruszka 2 duże cebule 2 ząbki czosnku masło lub masło klarowane olej mąka do oprószenia mięsa pieprz, sól, liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego 1 szklanka passaty pomidorowej 1 kostka bulionu wołowego 1. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach(...)przesmażamy na patelni, tak aby cebula się zeszkliła. Wrzucamy do garnka. 7. Mięso przesmażamy na tej samej patelni, na oleju, ok. 10-15 minut. Można je delikatnie popieprzyć i posolić. Wrzucamy do garnka. 8. Warzywa z mięsem zalewamy bulionem. Dodajemy ziarenka ziela angielskiego i listek laurowy. Gotujemy na małym ogniu ok. 1 godziny
Kuchnia smakówWystarczy zajrzeć do indyjskiej kuchni, by zauważyć na półkach pojemniki z żółtym, czerwonym, czarnym, białym i zielonym ziarnem. Dal w sanskrycie oznacza "łuskany" i odnosi się do suchych, łuskanych warzyw strączkowych, jak również do codziennej potrawy przygotowywanej z soczewicy, ciecierzycy, fasoli mung czy fasoli nerkowej. Kurkuma nadaje daniu złoty odcień, a przyprawy smażone na oleju i wykorzystane do posypania tuż(...)niewielkim ogniu 2. Marchewką i łodygi selera siekamy w kosteczkę, dorzucamy do cebuli 3. Kumin prażymy chwilę na suchej patelni, następnie rozcieramy w moździerzu, mieszamy z garam masala, pieprzem i kurkumą, pozostawiamy ok 1/2 łyżeczki mieszanki, resztę dorzucamy do warzyw, smażymy 4. Soczewicę dokładnie płuczemy na sicie, dorzucamy ją do rondla z warzywami, zalewamy 1 l wrzącej wody, przykrywamy
Słodki Kompromisćwiartki. Dodajemy je do cebuli i dusimy przez ok. 5 minut. Następnie piersi kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Doprawiamy do smaku i smażymy przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Pomidory miksujemy za pomocą blendera. Na osobnej patelni na małym ogniu rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę - całość szybko i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Następnie dodajemy mleka
Emcia Pichciprzykryła warzywa. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz odrobinę soli. Gotować warzywa do miękkości. W czasie gdy warzywa się gotują, należy dokładnie umyć pora i pokroić go na cztery części. Następnie każdą z części posiekać. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, wrzucamy pora dodajemy cukie i sól. Karmelizujemy pora do momentu aż zacznie łapać brązowy kolor i robić się(...)patelni do momentu aż kalafior zacznie nabierać lekko złotej barwy. Zdjać z ognia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na blaszce wyłożónej papierem do pieczenia układamy plastry szynki parmeńskiej i pieczemy około 10-12 minut, aż szynka zrobi się chrupiąca jak chipsy. Uważać aby szynka nie zmieniła koloru na brązowy i nie spaliła się! Szynkę kruszymy na mniejsze kawałki. Kiedy warzywa
DefinicjaSmakupłuczemy i tniemy na cienkie słupki/zapałki. Por kroimy w cienkie (kilka mm) półtalarki. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego. Wkładamy marchewkę, seler, pieczarki i por. Smażymy dość intensywnie przez 2-3 minuty często mieszając. Podsmażone warzywa oraz pęczak wkładamy do dużej misy. Składniki dokładnie mieszamy dodając również sól, pieprz, cząber oraz natkę(...)czasie gołąbki powinny wchłonąć większość płynu z patelni. Gotowe podajemy na ciepło. Przez Krystian Kulinarna Pokusa #gallery-190 {margin: auto;} #gallery-190 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-190 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-190 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa Warzywa krótko podsmażamy... ...pęczak gotujemy na nie całkiem
Kulinarna PokusaMoja wersja tego klasyka to wersja nieco lżejsza. Zamiast wołowiny użyłam delikatniejszego kurczaka. Zastosowanie tego właśnie mięsa wymaga większej ilości przypraw i warzyw. Sekretem tego dania jest mielona papryka - słodka i ostra usmażona razem z mięsem. Ja dodatkowo bardzo mocno podsmażyłam grzyby, aby wydobyć z nich jak najwięcej smaku i aromatu. Do tego passata ze słodkich, włoskich(...)plasterki i podsmażyć na patelni - powinny się dobrze usmażyć, posolić je i doprawić pieprzem. Przełożyć grzyby do cebuli. Patelnię po pieczarkach zalać bulionem, podgrzewać cały czas mieszając, przelać płyn do garnka z cebulą i warzywami. Mięso pokroić w cienkie paski, podsmażyć na oleju, kiedy zmieni kolor na białe dodać paprykę słodką i ostrą oraz sól, posmażyć jeszcze chwilę
Kulinarne Inspiracjesłupki. Warzywa gotujemy al dente. Dokładnie odcedzamy i osuszamy. Filety z dorsza oprószamy solą i pieprzem. Warzywa rozkładamy na filetach. Zwijamy ciasne roladki i spinamy wykałaczkami. Roladki układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. W głębokiej patelni na rozgrzanym oleju zasmażamy mąkę, nie rumieniąc. Mieszając trzepaczką, powoli dolewamy zimny bulion. Zagotowujemy sos na małym ogniu, nie przerywając mieszania(...)pieprzem. Gotowy sos przestudzamy, od czasu do czasu mieszając. Na koniec do sosu dodajemy po 1 żółtku, stale ubijając trzepaczką. Sosem zalewamy roladki. Na sosie układamy pozostałe warzywa. Roladki z dorsza zapiekamy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Upieczone roladki dekorujemy koperkiem i plastrami cytryny. **** PREPARAZIONE Spuntate i fagiolini. Tagliate le carote a bastoncini
La grande e la piccola cuocaparze lub upiec na grillu. Drobno pokroić. Słonecznik podzielić na pół. Jedną część uprażyć na suchej patelni, a drugą odłożyć. Bazylię, pozostały słonecznik, parmezan i czosnek zmiksować w malakserze. Stopniowo dodawać oliwę z oliwek cały czas miksując do uzyskania konsystencji sosu. Warzywa, kurczaka, pokrojone pomidorki wymieszać i polać sosem. Całość skropić octem balsamicznym. Dodaj do listy blokowanych banerów
Pysznie & Piękniepyszny a w smaku wyraźnie czuć posmak oleju sezamowego. składniki: 500-600 g filetu z pstrąga łososiowego 2 łyżki musztardy Kieleckiej grillowej 4 łyżki oleju sezamowego + do skropienia warzyw 1 łyżka sosu sojowego 200 g pomidorków koktajlowych 2-3 garście rukoli Z filetu ryby usunąć skórę, jeśli filet jest duży podzielić na odpowiednie porcje. Musztardę grillową dokładnie wymieszać(...)rybę przełożyć do rusztu do grillowania. Grillować rybkę z obu stron aż dobrze się zarumieni. Pstrąga można też przygotować na patelni grillowej lub upiec w piekarniku na folii aluminiowej. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i wymieszać z rukolą, warzywa skropić olejem sezamowym i podawać z ugrillowaną rybą
Monia miesza i gotujegotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu z dodatkiem kurkumy. Cebulę siekamy w kosteczkę i podsmażamy na oleju na dużej patelni lub w woku. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso, przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem i papryką i smażymy na złoto. Dorzucamy warzywa (bez rozmrażania), imbir i smażymy razem na średnim ogniu przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną. Mieszamy wszystko
Moje Kuchenne Rewelacjemące lub w bułce tartej z jajkiem. Starłam dwie cebule i białą część pora i podsmażyłam na patelni. Dodałam parę ziarenek ziela angielskiego i liście laurowe. Na tarce o grubych oczkach starłam: trzy marchewki, dwie pietruszki, jednego małego selera. Dodałam warzywa i przyprawiłam solą i pieprzem, i odrobiną cukru do smaku. Podlałam wszystko wodą i dusiłam około
potrawyregionalnemiędzy czasie kroimy warzywa,marchew ,cebulę czerwoną i białą,pora ,czosnek i pieczarki. Krok następny: Pozgrzewamy garnek,z dodatkiem 3 łyżek oliwy dodajemy mięso i smażymy.Mięso zacznie puszczać soki to wspaniale smak bedzie bogatszy Gdy mięso jest dobre dodajemy pokrojoną marchew,i tak podsmażamy około 10 minut. Zalewamy mięso bulionem Następnie rozgrzewamy patelnię dodajemy masło i szkimy pora,cebule(...)minut. NASTĘPNIE: Dodajemy paprykę,pieczarki gotujemy następne 15 min. Sos: Wyławiamy jak najwięcej warzyw z naszego garnka około 1 miski + dodajemy surowe pieczarki z 5 sztuk ,dodajemy mąkę i wywar z garnka i blendujemy. W taki sposób otrzymujemy świetny sos,nie musimy zapalać go na patelni nie uzywamy drastychnych ilości mąki jest jak by zdrowszy. Dodajemy do naszego gulaszu
Viola cooks with passion