warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:184/829)

Pasztet z czerwonej soczewicy 161

papryka, pieprz cayenne - olej Soczewicę opłukać i ugotować w 2 szklankach wody. Przestudzić. Marchew i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej (ok.1 łyżki) wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, rozdrobnione warzywa, przyprawy (nie żałować, bo soczewica "wciągnie" przyprawy jak gąbka) i smażyć na małym ogniu. Gdy warzywa zmiękną połączyć je z soczewicą i dodawać

CookYourself
Pasztet z soczewicy z kurkami i z suszonymi pomidorami 181

szklankach wody. Przestudzić. Dobrze, żeby w soczewicy zostało jak najmniej wody. Marchew i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej (ok.1 łyżki) wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, rozdrobnione warzywa, przyprawy (nie żałować, bo soczewica "wciągnie" przyprawy jak gąbka) i smażyć na małym ogniu. Gdy warzywa zmiękną połączyć je z soczewicą i dodawać po jednym jajku

CookYourself
Wieczorem coś na ciepło, czyli szybki makaron. 232

obgotowane, które bez problemu dostaniecie w marketach. Następnie kroimy w kostkę cebulę i selera naciowego. Na koniec pieczarki, które kroimy w półplasterki. Rozgrzewamy na patelni 2-3 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy na nią warzywa. Przesmażamy aż się zeszklą. Doprawiamy przyprawami i dodajemy dwie duże łyżki jogurtu i pokrojone jajko, chwilę dusimy wszystko razem, po czym przekładamy do makaronu

vegetanie
Penne Italia tri colore. 177

oliwa z oliwek tymianek, pieprz Makaron gotujemy al dente i przelewamy oliwą z oliwek. Paprykę i cebulę kroimy w grubą kostkę i wrzucamy na patelnię, aby lekko przesmażyć, aż do zeszklenia się cebuli. Następnie zalewamy warzywa śmietanką. Zagotowujemy i dodajemy szpinak oraz pokrojony w kostkę serek topiony. Doprawiamy pieprzem i tymiankiem. Na małym ogniu gotujemy do rozpuszczenia się sera

vegetanie
Zapiekanki 307

Ryż z jabłkami i polewą z śmietany Frittata z warzywami Zapiekanka z bułki Zapiekane ziemniaki Zapiekanka z makaronem Pizza z patelni Ziemniaczki pieczone Zapiekanka mięsno makaronowa Ziemniaki księżnej Papryka faszerowana Ziemniaki zapiekane z serowym farszem Jabłka z ryżem na mleku kokosowym

Ala piecze i gotuje
Zupa dyniowa 292

kroimy w kosteczkę. 2. Bulion wlewamy do garnka, dodajemy ziemniaki i dynię. 3. Czosnek wyciskamy przez praskę do zupy. Całość gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. 4. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Szklimy na patelni z odrobiną oliwy na złoty kolor, następnie dodajemy ją do zupy. 5. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chilli, odrobiną curry oraz tymiankiem. 6. Blendujemy

Kuchnia Pełna Pasji
tartaletki ze szparagami, kozim serem i pieczoną cebulą - Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 164

Ułożyć szparagi i cebulkę na blaszce wyłożonej folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st na 15 minut, w połowie obracając, aby warzywa zmiękły i nieco się przyrumieniły. Można też cebulę poddusić na patelni i po chwili dodać szparagowe główki. Szparagi pokrojone w plasterki razem z pokrojona zieloną częścią dymki (szczypiorem) poddusić na maśle przez

Stare Gary
Placki z cukinii 101

olej do smażenia   Przygotowanie: Cukinie, ziemniaki i marchew ścieramy na tarce na dużych oczkach. Odstawiamy na sitku aby odciekł nadmiar soku. Następnie przekładamy warzywa do miski, dodajemy jajko i mąkę i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki tak, aby nabrały złocisty kolor. Usmażone placki wykładamy na kawałek ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu

Smakowity Blog Kulinarny
GROCHOWA PRAWIE WOJSKOWA 174

będzie miękki.  Kiedy groch będzie prawie miękki, dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i marchewkę, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować aż warzywa zmiękną.  Boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę. Na suchej patelni najpierw podsmażyć boczek, potem dodać kiełbasę z cebulą. Kiedy wszystko się usmaży, dodać do gotującej się zupy. Przyprawić solą, pieprzem i dużą ilością majeranku

Walijskie Pichcenie
Potrawka z kaszy jaglanej 178

szkl. ugotowanej kaszy jaglanej szpinak 1 duża cebula marchew 4 ząbki czosnku ok. 1 cm świeżego korzenia imbiru olej sól pieprz W dużej patelni podgrzewamy olej i wrzucamy posiekany czosnek i imbir oraz pokrojone warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy kilka minut, po czym dorzucamy pokrojony szpinak i chwilę dusimy razem. Dodajemy kaszę, podlewany delikatnie wodą i gotujemy jeszcze

chwile dla mnie
Makaron z rukolą i kurczakiem 225

drobiu, sól, pieprz. Przygotowanie:     Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Następnie kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojone pieczarki, cebulkę i por. Przyprawiamy pieprzem i solą. Warzywa mieszamy z kurczakiem i makaronem. Na samy końcu dodajemy rukolę, mieszamy. Podsmażamy jeszcze ok. 3 minutki i danie gotowe

Aga w kuchni
Makaron z łososiem i cukinią 248

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cukinię i marchewkę kroimy w cienkie plasterki wzdłuż warzywa, najlepiej zrobimy to obieraczką do warzyw. Takie paseczki warzywne gotujemy ok. 3 minutek na parze. Na patelni podgrzewamy kremówkę, dodajemy kilka listków świeżej bazylii, sól i pieprz. Podgrzewamy do odparowania. Na talerz wykładamy makaron, warzywne paski, kawałki łososia i polewamy całość sosem śmietanowym. Dekorujemy

Aga w kuchni
Sałatka z grzankami 177

feta  * rzodkiewki * papryka czerwona * 2 kromki chleba * 2 łyżki oleju z pestek dyni * 2 łyżki wody * opakowanie sosu sałatkowego greckiego Prymat Przygotowanie : Warzywa pokroić w dowolna kostkę. Dodać rozdrobniony ser feta. Na suchej patelni przygotować grzanki. Wszystkie składniki sałatki połączyć. W słoiczku wymieszać sos z olejem i wodą. Polać tuż przed podaniem

Magiczne Życie Marty
Danie jednogarnkowe z boczniakami. 243

sól, pieprz. Mięso myjemy, kroimy w kostkę, obrane i umyte ziemniaki, marchewkę, boczniaki również w kostkę. Cebulę w drobną kostkę. Do wysokiej patelni o grubym dnie wrzucamy mięso i chwilę podsmażamy następnie dodajemy warzywa, grzyby i przyprawy i wszystko razem smażymy, aż mięso się zrumieni. Zalewamy bulionem i dusimy do momentu kiedy warzywa i mięso będą miękkie

Miksturownik
Smakowity pasztet z kruszonką pistacjową 160

rozmaryn, gałka muszkatołowa  * garść pistacji Przygotowanie : Mięso z indyka podzielić na małe kawałki, obsmażyć na roślinnym smalczyku Smakowita Pajda. Dodać obrane i pokrojone warzywa. Zalać bulionem warzywnym bądź drobiowym i dusić do miękkości. Na patelni rozgrzać łyżkę Smakowitej Pajdy z ziołami ogrodowymi, dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek. Podlać trochę wodą i dusić do miękkości. Mięso zmielić

Magiczne Życie Marty