warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:150/829)

Kotlety z kaszy bulgur z papryką – dobre źródło magnezu oraz błonnika 196

osolonej wodzie. Na patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulkę, czosnek a na końcu paprykę. Dodaj wszystkie przyprawy i jeszcze chwilę podsmaż. Kaszę oraz podsmażone warzywa ostudź i wymieszaj jajkiem oraz mąką. Łyżką nakładaj małe kotleciki na rozgrzaną patelnię. Smaż z obu stron do złotego koloru. Wyłóż na papier ręcznikowy po usmażeniu

wysmienity
Domowy pasztet 126

wywaru. Z warzyw zostawiamy tylko marchewkę i pietruszkę, resztę odrzucamy. Czerstwą bułkę moczymy w odrobinie zimnego wywaru. Mięso oddzielamy od kości. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystkie składniki: wątróbkę, mięso, warzywa, mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa wraz z odciśniętą bułką i podsmażoną cebulką. Do zmielonej masy wbijamy żółtka, dodajemy majeranek i gałkę muszkatołową oraz

Kulinarne przemyslenia
Pierś z gęsi duszona w warzywach 120

pietruszki i selera Sól Pieprz Olej Wykonanie: Skórę na piersi nacinamy ( w romby ). Całość nacieramy solą i pieprzem. Pozostawiamy na godzinkę do zamarynowania. Warzywa obieramy, bez cebuli. Cebulę tylko myjemy i pozostawiamy bez obierania. W wysokiej patelni ( do duszenia ) wlewamy odrobinę oleju. Podsmażamy pierś z gęsi. Tak aby ją przyrumienić z każdej strony. Następnie dokładamy wszystkie warzywa. Podlewamy wodą ( ostrożnie

Smaki Ewy
Zupa marchwiowa z kolendrą ( krem marchewkowy ) 177

sól * pieprz Wykonanie: Marchewkę i selera obrać ze skóry, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło z oliwą. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojone warzywa - smażyć na małym ogniu 2-3 minuty. W tym czasie na suchej patelni podgrzać ziarna kolendry i kminku/kuminu. Uprażone ziarna rozetrzeć w moździerzu lub zmielić w młynku do kawy.  Przyprawy dodać do warzyw, zwiększyć ogień

kolorowotorcikowo
Akcja papier ryżowy 181

ryżowy (ilość zależy od nas) sezam do posypania olej ryżowy firmy Oleofarm do posmarowania gotowych sajgonek Sposób przygotowania: Na patelnię teflonową wrzucamy chińską mieszankę, dodajemy odrobinę wody przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż warzywa się rozmrożą dodajemy przyprawy (które było dołączone do naszej mieszanki) oraz koncentrat smażymy aż nadmiar wody-soku odparuje na płaski(...)kilku minutach dorzucamy chińską mieszankę przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż warzywa się rozmrożą w tym czasie w misce mieszamy: sok z ananasa, ocet balsamiczny, miód i skrobię ziemniaczaną tę mieszankę wlewamy na patelnię i dodajemy przecier pomidorowy, kawałki ananasa mieszamy wszystko, aż sos zgęstnieje próbujemy i doprawiamy wg. smaku na płaski talerz nalewamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kapuśniak 184

Warzywa obieramy, myjemy, po czym wkładamy do wywaru. Dodajemy opaloną cebulę i czosnek. 3. W tym czasie kroimy boczek w kostkę, przesmażamy na patelni, aż się zarumieni, po czym dodajemy go do zupy. 4. Gdy warzywa będą miękkie wyjmujemy je z zupy: marchew, por, seler, pietruszkę. Ja ugotowaną marchew i pietruszkę ścieram na tarce o dużych oczkach i z powrotem

W kuchni Katie
Szybkie azjatyckie danie z kurczakiem i makaronem 217

opakowaniu, ale nie do pełnej miękkości, tak by zmiękł już w naszym woku (tudzież patelni). Można również zrezygnować z makaronu i podawać nasze danie z ryżem. Z podanych proporcji wychodzą cztery porcje z dokładkami :) Składniki: - 500 g piersi z kurczaka - 500 g mieszanki chińskich warzyw i grzybów - 250 g makaronu (jak wyżej) - 500 ml bulionu  - 2 łyżki oleju(...)łyżek, może nawet więcej. Następnie bierzemy w dłoń woka. O ile posiadamy. Ja nie posiadam, więc w mej dłoni wylądowała głęboka patelnia, na niej olej, a na nim mięsko.Gdy jest już usmażone, dodajemy nasze warzywa, a po kilku minutach całość zalewamy częścią (ok. 100 - 150 ml) bulionu i chwilę dusimy, aż warzywa będą miękkie. Teraz pozostaje już tylko doprawić

Kulinarne zapędy Kokosa
Pierś z gęsi na modrej kapuście 140

skóry na mięsie ). Po zrumienieniu zestawiamy na chwilę z ognia, zlewamy nadmiar tłuszczu ( część wykorzystamy do kapusty ), podlewamy bulionem. Dodajemy garść żurawiny i pokrojone warzywa. Całość przykrywamy i dusimy wolno do miękkości. Na drugiej patelni umieszczamy trochę tłuszczu spod gęsi, dodajemy poszatkowaną kapustę. Przesmażamy a następnie podlewamy wodą. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem aż kapusta będzie miękka

Smaki Ewy
Kasza jaglana z cukinią, pomidorami i tymiankiem 163

cukinią, pomidorami i tymiankiem to zdrowy i bezglutenowy dodatek do obiadu, np. do dań z rybą. Ugotowaną na sypko kaszę jaglaną mieszamy z uduszonymi na patelni świeżymi pomidorami, cukinią, czosnkiem i tymiankiem. Aromatu do warzyw nadaje dodatek białego wina. Wszystko przyprawiamy odrobiną płatków chilli i natką pietruszki. The post Kasza jaglana z cukinią, pomidorami i tymiankiem appeared first on Moja

Moja Delicja
Makaron ryżowy z groszkiem cukrowym, szparagami i twarogiem 165

zielonych szparagów ok. 250 g groszku cukrowego łyżka oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku szczypta cayene   3 łyżki twarożku łyżka czarnego sezamu Warzywa myjemy, szparagi kroimy na 2-3 cm kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy szparagi. Po około 5-6 minutach, gdy nieco zmiękną, dodajemy gorszek cukrowy i podsmażamy jeszcze 2 minuty. Doprawiamy do smaku, zestawiamy

Mienta blog
Pikantny dip z grillowaną kukurydzą 165

kolby. Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić posiekaną, czerwoną cebulę oraz pokrojone papryki (czerwoną i zieloną) i podsmażać, aż warzywa staną się miękkie. Pod koniec podsmażania dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zdjąć z patelni i lekko wystudzić. Do miski wsypać 2/3 startego, żółtego sera. Dodać śmietanę, serek śmietankowy i majonez i dokładnie wymieszać. Następnie dodać ziarna kukurydzy

Gospodyni Miejska
Queso Fundido z kiełbasą chorizo 196

chorizo (jeśli jest go dużo - odlać, powinno pozostać około 1 łyżki) wrzucić cebulę i zeszklić. Następnie dodać pokrojone papryki i całość podsmażać, aż warzywa będą miękkie. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Na dno patelni żeliwnej/naczynia żaroodpornego ułożyć równomiernie 1/3 startego sera, na ser  położyć połowę usmażonego chorizo, na kiełbasę 1/3 startego sera, na ser wyłożyć całą podsmażoną

Gospodyni Miejska
GRZYBOWA 157

małego garnka, zalać wodą, dorzucić liść laurowy, ziele angielskie i gotować ok 1h (do miękkości grzybów). Do drugiego garnku wrzucić starte na oczkach warzywa:marchew, seler, pietruszkę, posolić i gotować ok 20 minut. Na patelni rozgrzać sklarowane masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić ją na złoty kolor, po czym dorzucić pokrojone na drobno ugotowane grzyby. Podsmażyć całość. Do garnka

Walijskie Pichcenie
SPAGHETTI Z PULPECIKAMI Z KASZY JAGLANEJ W SOSIE POMIDOROWO-PAPRYKOWYM – BE FIT! 163

smaku DODATKOWO: * makaron spaghetti * olej do smażenia oraz świeża zielenina SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SOS: Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, przesmażamy, wrzucamy pokrojonego w kostkę pomidora praz paprykę. Zalewamy passatą pomidorową i na wolnym ogniu gotujemy aż warzywa się rozpadną. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , papryką(...)oraz chili i szczyptą cukru. PULPECIKI: Dokładnie wypłukaną kaszę jaglaną gotujemy w 1 szklance lekko osolonej wody, studzimy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek – przesmażamy, a następnie wrzucamy startą na dużych oczkach marchew. Przesmażone warzywa wrzucamy do ugotowanej kaszy, dodajemy mąkę z ciecierzycy oraz odrobinę soli i pieprzu. Wyrabiamy formując niewielkie klopsiki, wkładamy do naczynia

Ostra na Słodko
Makaron chiński z tofu i warzywami na sposób orientalny 205

patelni rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek. Gdy delikatnie się przesmaży, a nawet podpiecze, dodajemy cebulę, podgrzewamy do zeszklenia. Następnie dodajemy pozostałe warzywa, 3 łyżki sosu sojowego, pół szklanki wody i gotujemy kilka minut pod przykryciem, aż woda wyparuje z patelni. Dodajemy ser i orzechy. W międzyczasie zgodnie z instrukcją z opakowania gotujemy makaron. Makaron odcedzamy, przekładamy na patelnię mieszamy i łączymy

Taste Of My Day

Proponowane wyszukiwania