świeżo zmielony natka pietruszki Wykonanie: Groch opłukać włożyć do garnka z kością boczkiem i listkiem laurowym gotujemy około 30 minut Warzywa obrać pokroić w kostkę na patelni rozpuścić masło i wrzucić warzywa wymieszane z tymiankiem smażymy aż się zrumienią dodajemy do gotującego się wywaru gotujemy około 20 minut. Wyjmujemy ugotowaną kość z boczkiem obieramy mięso
kgwjanczewoZmniejszamy ogień oraz dodajemy na patelnię posiekany czosnek, cebulę. Następnie wlewamy sos sojowy i wodę. Przykrywamy i dusimy około 30 minut, aby mięso zmiękło. 3 Następnie na patelnie dodajemy rozmrożone warzywa i ponownie przykrywamy do podduszenia na około 20 minut. 4 Jeżeli mięso jest wystarczająco miękkie i odchodzi od kości, oznacza to, że danie jest już gotowe. Na sam koniec
Kuchnia BazyliiRozgrzewająca zupa tajska z kurczakiem i warzywami to kolejne danie na bazie klasycznego rosołu. Niezwykłe połączenie ostrych i słodkich smaków: mleka kokosowego, chili, szczypiorku, imbiru oraz limonki przenosi nas do egzotycznej kuchni. Lekka a zarazem sycąca a do tego prosta w przygotowaniu, aromatyczna i kolorowa, dzięki czemu świetnie prezentuje się zarówno na co dzień, jak i na świątecznym stole. Jeśli(...)chili. Gdy cebula się zeszkli dodać przygotowane mięso i obsmażyć ze wszystkich stron. W tym czasie umyć, osuszyć, wydrążyć i pokroić w kostkę paprykę oraz w plasterki pieczarki. Warzywa dodać na patelnię i chwilę smażyć aż lekko zmiękną. W garnku podgrzać bulion i mleko kokosowe a następnie dodać zawartość patelni i sos sojowy. Całość wymieszać i gotować ok 15 minut
Ola la LCHFsycące dzięki makaronowi. Postanowiłem wzbogacić smak zapiekanki poprzez dodanie tradycyjnego bułgarskiego sera szopskiego ( Бяло сирене ) z mleka koziego, którego Bułgarzy używają nawet na pizzy (pycha!). A część warzyw usmażyłem na szafranowym maśle, dzięki któremu uzyskałem bajecznie kolory i doprawiłem ziołami prowansalskimi. Na sam koniec postanowiłem użyć sosu paprykowego rodem z Węgier, który nadaje daniu pikanterii. To wszystko(...)patelni rozgrzać masło z odrobiną oliwy i dodać roztarte nitki szafranu. Wrzucić marchewki i podpiekać przez 5-7 minut. Cukinię i bakłażana pokroić w półksiężyce. Wrzucić na patelnię do marchewek. Smażyć aż warzywa zmiękną. Doprawić papryką, pieprzem i solą. Na osobnej patelni podsmażyć papryki, uprzednio pokrojone w dużą kostkę. Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie na półtwardo i porozdzielać
Food Squarepapryką i zalewamy niewielką ilością wody. Dusimy razem około 10 minut. Jajka wbijamy do miski, doprawiamy solą i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Całość ubijamy trzepaczką. Na małą patelnię przekładamy odcedzone warzywa i zalewamy masą jajeczną. Smażymy do ścięcia (możemy przykryć - co przyspieszy proces smażenia). Od razu podajemy. Smacznego :) 1 porcja - 380 kcal - białko - 24,3 g - tłuszcze
Moje Kuchenne Rewelacjelistek laurowy szczypta pieprzu cayenne olej Rybę dokładnie oddzielić od ości. Ryż ugotować. Cebulę obrać i posiekać. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na grubej tarce. Warzywa udusić na patelni na niewielkiej ilości oleju wraz z listkiem laurowym i zielem angielskim. Dodać przecier pomidorowy i mieszankę przypraw ( kolendra, papryka, kmin rzymski, chili, sól, czosnek) wymieszać
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaprzy tym sprężystości. Odpowiednio wcześniej zamarynowana, będzie miała świeży (na przykład cytrusowy) smak i aromat. Do kawałków mięsa pasują warzywa. Można je ugrillować razem z mięsem lub tak jak u mnie, przerobić na trójbarwny makaron i przygotować go szybko na patelni. Całości mojej propozycji dopełnia sos z jogurtu, cytryny i kolendry. Składniki na 2 porcje : podwójna pierś kurczaka (bez skóry(...)osuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotować makaron warzywny – do tego można użyć krajalnicy spiralnej (ja używam krajalnicy z Lidla), temperówki do warzyw, obieraczki lub zwykłego noża (pokroić warzywa wzdłuż na cienkie paski). Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego i szybko przesmażyć warzywa – powinny zostać twarde i sprężyste, nie zależy nam na papce z warzyw. Wystarczą 2-3 minuty. Można doprawić
Dietologzacznie się rumienić. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć razem z kiełbasą, aż cebula zmięknie. Kapustę wypłukać i poszatkować grubiej. Do kapusty zetrzeć na tarce jarzmowej marchewkę. Warzywa wrzucamy na patelnię i smażymy ok. 5 minut. Następnie dusimy pod przykryciem ok 15 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką majerankiem oraz tymiankiem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy jeszcze ok 10 minut
Kulinarne przygodynaczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku 25 minut w temperaturze 180 % C. Warzywa obieramy i kroimy w słupki ( cukinie kroimy ze skórką ). Na wysokiej patelni rozpuszczamy masło wkładamy warzywa ( oprócz cukinii ) i podpiekamy, następnie wlewamy bulion i gotujemy do momentu częściowego odparowania płynu. Teraz dodajemy cukinię i gotujemy aż płyny odparuję. Warzywa doprawiamy do smaku solą, pieprzem
Kulinarne Fantazje Mariolitych najmniejszych). Cebulę zeszklić (oprószoną solą) na odrobinie oleju i kolejno dodać marchewkę, ziele angielskie oraz listek laurowy. Całość chwilkę podsmażyć i podlać niewielką ilością wody. Następnie patelnię przykryć, a warzywa dusić do miękkości. (W międzyczasie przemieszać i ewentualnie dodatkowo dolać wody.) Po tym czasie dodać pomidory (z zalewą). Po zredukowaniu się sosu (nie do końca) wyjąć listek i ziele
Di gotujeoraz dosypując chili (w ilości wg upodobań, ale ostrożnie!). Przestawiamy patelnię na mały ogień, przykrywamy i dusimy powoli przez 15 minut. Jeśli po upływie tego czasu na patelni będzie dużo płynu, dusimy warzywa jeszcze przez kilka minut bez przykrycia, aby odparować nadmiar wody. Łopatką robimy w warzywach 2 wgłębienia i wlewamy do nich zawartość jajek. Podgrzewamy powoli przez(...)odparuje reszta wody. Możemy też na pewien czas przykryć patelnię, aby przyspieszyć ścięcie się jajek. Na osobnej suchej patelni na silnym ogniu podgrzewamy przez chwilę tortille, aby były ciepłe. Kładziemy je na talerzu, a na nich – jajka z warzywami. Dla smaku i dekoracji możemy posypać jajka odrobiną mielonego czarnego pieprzu. Od razu podajemy. Uwagi Aby ułatwić sobie pracę, do przyrządzenia
Kulinarna PokusaPyszny domowy hamburger z dużą ilością warzyw, smażony na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu jest super alternatywą dla gotowych fast foodów. Uwielbiany przez dzieci, szybki w przygotowaniu jest o niebo zdrowszy i smaczniejszy od tych kupowanych w budkach z fast foodami. składniki na 3 porcje 3 bułki 30 dag mielonej wołowiny 1 mała cebulka 1 pomidor 1/3 ogórka zielonego(...)czerwonej papryki 1/2 cebuli czerwonej 6 liści sałaty 3 łyżki musztardy 3 łyżki keczupu pieprz sól przepis Przygotowanie hamburgerów zaczynamy od pokrojenia warzyw, cebulę kroimy w drobną kostkę, ogórki w niezbyt cienkie plastry a czerwoną cebulę w piórka, pomidora kroimy w plasterki a czerwoną paprykę w mniejsze kawałki. Do miski przekładamy musztardę i dodajemy keczup, całość odkładnie mieszamy . W osobnej
Smakowite Daniapokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Na tarce o grubych oczkach ścieramy marchewkę, pietruszkę i seler. Dodajemy do cebuli z papryką i jeszcze podsmażamy, często mieszając, aż warzywa zmiękną. Na osobnej patelni smażymy wołowinę do zrumienienia. Dodajemy do rondla z warzywami i wlewamy zmiksowane pomidory z puszki. Doprawiamy jarzynką, solą i pieprzem. Jeżeli jesteśmy w posiadaniu zieleniny, np. pietruszki, koperku
Kulinarne przemysleniaseler naciowy. smażymy 5 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodajemy pokrojonego pomidora. Doprawiamy solą, pieprzem, chili, papryką i oregano. Smażymy przez 3 minuty. Zgarniamy warzywa na bok patelni, a wolne miejsce wkładamy łososia. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Smażymy po około 2 minuty z każdej strony, tylko do czasu, aż mięso zmieni kolor na różowy. Dodajemy
cool and mintyniewielkie paski, a marchewkę w kostkę i wrzucamy na patelnię, na której są już cukinia i pieczarki. Kroimy pomidory bez skórki w kostkę i zostawiamy na chwilę. Warzywa duszą się na patelni, a my mamy czas na przygotowanie sosu czosnkowego według przepisu. Kiedy sos czosnkowy będzie gotowy dorzucamy do warzyw pomidory oraz posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano
Weganka gotuje