warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:62/829)

Groszkowa kasza gryczana z warzywami :) 151

warzyw (u mnie brokuł, kalafior, marchewka) 2 łyżki migdałów (Vivio) Przygotowanie: Kaszę gryczaną zalej 125 ml wrzątku i gotuj do momentu wchłonięcia całej wody (ok. 15 minut). Na patelnię wsyp mrożone warzywa, podlej wodą i dodaj olej koksowy. Nie smaż, tylko duś - pod przykryciem na małym ogniu, ok. 15 minut. Groszek zmiksuj z wodą na gładką masę.  Następnie wymieszaj

Zdrowie na języku :P
Bulion warzywny 147

natką do dużego garnka. Marchew, pietruszkę i seler myjemy, obieramy, opalamy nad płomieniem palnika kuchenki z każdej strony, aż powstaną liczne zarumienienia (osoby korzystające z kuchenek elektrycznych rumienią warzywa na rozgrzanej patelni) i dodajemy do garnka. Przekrojone na pół cebule (nie obieramy ich), całe ząbki czosnku (nieobrane) i pikantną paprykę również opalamy. Gdy w garnku znajdą się wszystkie przyprawy

Zawsze głodna!
Kasza z kurczakiem i warzywami na ostro 103

sokiem z cytryny i oliwą, trzema łyżkami. Odkładam na 2-3 godziny do lodówki pod przykryciem. Cebulę i czosnek obieram. Cukinię myję. Wszystkie warzywa siekam w kostkę. Fasolkę żółtą mrożoną kroję na pół. Na rozgrzanej patelni podsmażam kilka minut z obu stron mięso. Wyłączam gaz i patelnię odkładam(...)oliwie (na innej patelni) rumienię posiekaną cebulę wraz z czosnkiem. Dodaję pokrojoną w kostkę cukinię, chili, mrożoną kukurydzę i fasolę, duszę do miękkości, doprawiam do smaku. Warzywa łączę z mięsem na patelni, pilnując by wszystkie soki się połączyły. Doprawiam. Podaję z ugotowaną i odcedzoną kaszą. Do ugotowanej w osolonej wodzie kaszy dodaję łyżeczkę masła. Łączę z warzywami i mięsem. Podaję

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z kuskusem, warzywami i kotletami sojowymi 281

bulionu wsyp kaszkę kuskus, przykryj i odczekaj aż kuskus wchłonie cały płyn. Marchewkę i seler pokrój w cienkie paseczki (idealnie sprawdza się w tym zadaniu obieraczka do warzyw), cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej patelnię dodając 1 łyżkę oliwy, dodaj warzywa i  duś na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości (możesz podlać odrobiną wody). Paprykę konserwową pokrój w kostkę, natkę

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Co to jest cacciatore? 189

pokrojonego w kostkę batata i smaż jeszcze przez 2 minuty. Przełóż do garnka, który można wstawić do piekarnika. Na tej samej patelni zrumień odfiletowane udka. Dodaj do warzyw. Podsmaż grzyby na rozgrzanej patelni. Grzyby powinny się smażyć, nie dusić! Dodaj grzyby do garnka, pomidory z puszki, rozmaryn, laurowe liście, wino i dopraw cacciatore solą i pieprzem, zagotuj. Przykryj garnek pokrywką

codojedzenia
Rozgrzewająca grochówka z imbirem 136

świeżo zmielony natka pietruszki Wykonanie: Groch opłukać włożyć do garnka z kością  boczkiem i listkiem laurowym gotujemy około 30 minut Warzywa obrać pokroić w kostkę na patelni rozpuścić masło i wrzucić warzywa  wymieszane z  tymiankiem smażymy aż się zrumienią dodajemy do gotującego się wywaru gotujemy  około 20 minut. Wyjmujemy ugotowaną kość z boczkiem obieramy mięso

kgwjanczewo
Kurczak duszony z warzywami 217

Zmniejszamy ogień oraz dodajemy na patelnię posiekany czosnek, cebulę. Następnie wlewamy sos sojowy i wodę. Przykrywamy i dusimy około 30 minut, aby mięso zmiękło. 3 Następnie na patelnie dodajemy rozmrożone warzywa i ponownie przykrywamy do podduszenia na około 20 minut. 4 Jeżeli mięso jest wystarczająco miękkie i odchodzi od kości, oznacza to, że danie jest już gotowe. Na sam koniec

Kuchnia Bazylii
ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 280

Rozgrzewająca zupa tajska z kurczakiem i warzywami to kolejne danie na bazie klasycznego rosołu. Niezwykłe połączenie ostrych i słodkich smaków: mleka kokosowego, chili, szczypiorku, imbiru oraz limonki przenosi nas do egzotycznej kuchni. Lekka a zarazem sycąca a do tego prosta w przygotowaniu, aromatyczna i kolorowa, dzięki czemu świetnie prezentuje się zarówno na co dzień, jak i na świątecznym stole. Jeśli(...)chili. Gdy cebula się zeszkli dodać przygotowane mięso i obsmażyć ze wszystkich stron. W tym czasie umyć, osuszyć, wydrążyć i pokroić w kostkę paprykę oraz w plasterki pieczarki. Warzywa dodać na patelnię i chwilę smażyć aż lekko zmiękną. W garnku podgrzać bulion i mleko kokosowe a następnie dodać zawartość patelni i sos sojowy. Całość wymieszać i gotować ok 15 minut

Ola la LCHF
Zapiekanka śródziemnomorska z warzyw i makaronu 161

sycące dzięki makaronowi. Postanowiłem wzbogacić smak zapiekanki poprzez dodanie tradycyjnego bułgarskiego sera szopskiego ( Бяло сирене ) z mleka koziego, którego Bułgarzy używają nawet na pizzy (pycha!). A część warzyw usmażyłem na szafranowym maśle, dzięki któremu uzyskałem bajecznie kolory i doprawiłem ziołami prowansalskimi. Na sam koniec postanowiłem użyć sosu paprykowego rodem z Węgier, który nadaje daniu pikanterii. To wszystko(...)patelni rozgrzać masło z odrobiną oliwy i dodać roztarte nitki szafranu. Wrzucić marchewki i podpiekać przez 5-7 minut. Cukinię i bakłażana pokroić w półksiężyce. Wrzucić na patelnię do marchewek. Smażyć aż warzywa zmiękną. Doprawić papryką, pieprzem i solą. Na osobnej patelni podsmażyć papryki, uprzednio pokrojone w dużą kostkę. Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie na półtwardo i porozdzielać

Food Square
Omlet z dynią i cebulą - i kilka słów o zdrowotnych właściwościach dyni :) 222

papryką i zalewamy niewielką ilością wody. Dusimy razem około 10 minut. Jajka wbijamy do miski, doprawiamy solą i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Całość ubijamy trzepaczką. Na małą patelnię przekładamy odcedzone warzywa i zalewamy masą jajeczną. Smażymy do ścięcia (możemy przykryć - co przyspieszy proces smażenia). Od razu podajemy. Smacznego :)  1 porcja - 380 kcal - białko - 24,3 g - tłuszcze

Moje Kuchenne Rewelacje
Domowy paprykarz 318

listek laurowy szczypta pieprzu cayenne olej Rybę dokładnie oddzielić od ości.  Ryż ugotować. Cebulę obrać i posiekać. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na grubej tarce. Warzywa udusić na patelni na niewielkiej ilości oleju wraz z listkiem laurowym i zielem angielskim. Dodać przecier pomidorowy i mieszankę przypraw (  kolendra, papryka, kmin rzymski, chili, sól, czosnek)   wymieszać

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Cytrynowa pierś kurczaka i warzywny makaron 195

przy tym sprężystości. Odpowiednio wcześniej zamarynowana, będzie miała świeży (na przykład cytrusowy) smak i aromat. Do kawałków mięsa pasują warzywa. Można je ugrillować razem z mięsem lub tak jak u mnie, przerobić na trójbarwny makaron i przygotować go szybko na patelni. Całości mojej propozycji dopełnia sos z jogurtu, cytryny i kolendry. Składniki na 2 porcje : podwójna pierś kurczaka (bez skóry(...)osuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotować makaron warzywny – do tego można użyć krajalnicy spiralnej (ja używam krajalnicy z Lidla), temperówki do warzyw, obieraczki lub zwykłego noża (pokroić warzywa wzdłuż na cienkie paski). Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego i szybko przesmażyć warzywa – powinny zostać twarde i sprężyste, nie zależy nam na papce z warzyw. Wystarczą 2-3 minuty. Można doprawić

Dietolog
Bigos z młodej kapusty ;) 110

zacznie się rumienić. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć razem z kiełbasą, aż cebula zmięknie. Kapustę wypłukać i poszatkować grubiej. Do kapusty zetrzeć na tarce jarzmowej marchewkę. Warzywa wrzucamy na patelnię i smażymy ok. 5 minut. Następnie dusimy pod przykryciem ok 15 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką majerankiem oraz tymiankiem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy jeszcze ok 10 minut

Kulinarne przygody
KARP PO TORUŃSKU W SOSIE PIERNIKOWYM 141

naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku 25 minut w temperaturze 180 % C.  Warzywa obieramy i kroimy w słupki ( cukinie kroimy ze skórką ). Na wysokiej patelni rozpuszczamy masło wkładamy warzywa ( oprócz cukinii ) i podpiekamy, następnie wlewamy bulion i gotujemy do momentu częściowego odparowania płynu. Teraz dodajemy cukinię i gotujemy aż płyny odparuję. Warzywa doprawiamy do smaku solą, pieprzem

Kulinarne Fantazje Marioli