przykrywką) na rozgrzany olej, lekko ją przesmażając (cebula ma się tylko zeszklić) . Pietruszkę oraz marchew obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach ,warzywa dodajemy na patelnię z zeszkloną cebulą, smażąc całość przez 3-4 minuty często mieszając. Następnie na patelnię dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, pieprz, sól, paprykę ostrą i ewentualnie maggi, dusimy(...)przykryciem przez 10 minut, na niewielkim ogniu. Teraz do warzyw możemy dodać kawałki ryby i ugotowany ryż, całość dokładnie mieszamy, łącząc składniki a kiedy pasta ponownie się zagrzeje, do około 80 stopni ( tu niestety przyda się kuchenny termometr), przekładamy ją do słoików. Zakręcamy nakrętki na słoikach i odwracamy je do góry dnem, pozostawiając je tak do wystygnięcia. Oczywiście
Miód i pieprzumyj, pokrój w kostkę, następnie posiekaj suszone pomidory; - na patelnię wlej olej, następnie rozgnieciony i posiekany czosnek, a na koniec wszystkie, pokrojone warzywa i dopraw przyprawami; - gdy warzywa się podsmażą, na patelnie dodaj ugotowany makaron. SMACZNEGO! Opcjonalnie można posypać całość parmezanem
MintTastedodajemy zmiażdżony lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy oregano. Wszystkie składniki mieszamy i przekładamy na patelnie. Na sam środek patelni wrzucamy mięso mielone i mieszamy z warzywami. Ponownie na środek patelni wykładamy koncentrat pomidorowy, mieszamy go ze składnikami. Po chwili dolewamy szklankę wina i redukujemy jego ilość. Dolewamy pomidory i intensywnie mieszamy całość. Gordon Ramsey dodaje w tym momencie
Kolizje Smakówsucha, omlet za mało puszysty itp. W przypadku frittaty nie ma takich dyskusji, najprościej ujmując to jajeczny placek, nadziany tym co zostało wcześniej podsmażone na patelni. W zależności od upodobań mogą to być warzywa (jakiekolwiek nadające się do smażenia), wędliny, ziemniaki, czyli to na co mamy w danej chwili ochotę. Jeszcze jedną zaletą frittaty jest to, że równie dobrze(...)dymkę. Po 4 minutach smażenia dodać główki szparagów i smażyć jeszcze minutę. Jajka roztrzepać w miseczce, dodać po szczypcie soli i pieprzu, a następnie wlać na patelnię. Wymieszać jajka z warzywami i od tego momentu nie mieszać. Na wierzchu ułożyć pokrojone pomidorki koktajlowe i listki bazylii. Frittatę smaży się na bardzo wolnym ogniu, na patelni szczelnie przykrytej pokrywką. Smażenie
Codziennik KuchennyNajbardziej lubię wykorzystać tymianek lub cząber, oczywiście może być suszony. Warzywa smażę około 5 minut, w dość wysokiej temperaturze, pilnujemy by nic nie przywarło, najlepiej potrząsając patelnią- podczas mieszania łatwiej zniszczymy kształt warzyw. Na koniec wbijamy na mocno rozgrzaną patelnię jajka i nasz praca już prawie skończona. Teraz wystarczy tylko leciutko doprawić jeszcze surowe jajka i wstawić całość do nagrzanego
Pichceniomaniaseler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Pora pokroić w półtalarki o szerokości 3 mm. Na głębokiej patelni rozgrzać olej do smażenia. Wrzucić warzywa. Podsmażyć. Warzywa przesunąć na jedną stronę patelni, a na drugiej podsmażyć koncentrat pomidorowy z paprykami w proszku, ciągle mieszając, by się nie przypaliło. Wymieszać warzywa z koncentratem pomidorowym, dodać ziele angielskie, liścia laurowego, przecier
Weekendy w domu i ogrodzieGrillowany kawałek ryby, warzywa i ziemniaki to coś co gra ze sobą idealnie i smakuje wyśmienicie. Idealne danie na niedzielny obiad i w każdy inny dzień tygodnia, bo wszystkie dni należy świętować. Składniki: 300 gram świeżego dorsza, pozbawionego skóry i ości sól, pieprz sok z 1/4 cytryny przyprawa do ryb Mojito 3 ziemniaki 1 batat/ kawałek pieczonej dyni (obie wersje(...)Mojito oraz sokiem z cytryny. Rozgrzewam patelnię grillową z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek i smażę rybę po 2 minuty z każdej strony. Kroję na mniejsze kawałki. Duszone warzywa Na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek smażymy posiekaną cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz seler naciowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy kilka minut
Mango PapajaDodajemy czosnek i imbir, smażymy 1 minutę, co chwilę mieszając. Dodajemy paprykę oraz cukinię i mieszając podgrzewamy przez około 2-3 minuty, aż warzywa zmiękną. Zgarniamy warzywa na bok patelni, a w wolne miejsce wbijamy jajka. Podgrzewamy mieszając, aż jajka się zetną. Mieszamy z warzywami. Dodajemy sos sojowy, a po chwili także ugotowany wcześniej ryż oraz posiekaną papryczkę
cool and mintyMojito oraz sokiem z cytryny. Rozgrzewam patelnię grillową z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek i smażę rybę po 2 minuty z każdej strony. Kroję na mniejsze kawałki. Duszone warzywa Na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek smażymy posiekaną cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz seler naciowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy kilka minut
Mango Papajałyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Warzywa myjemy. Osuszamy. Z kapusty usuwamy twardą końcówkę i przekrawamy warzywo wzdłuż na pół. Pieczarki kroimy na pół. Czosnek i cebulę obieramy. Czosnek kroimy na plasterki, cebulę w piórka. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy czosnek z cebulą oraz ułożoną rozkrojoną częścią do dołu kapustę pak choi. Kapustę obsmażamy(...)koniec do smaku. Mieszamy. Gotowe danie podajemy posypane rzeżucha, posiekaną natką z pietruszki i czarnuszką. Można podać np. z chlebem, który obsmażamy na tej samej patelni, równocześnie z warzywami
Moja smaczna kuchniaDanie można przygotować na grillu lub patelni grillowej. składniki: 500-600 g piersi z kurczaka marynata 2 łyżki musztardy sarepskiej 5 łyżek oliwy 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka marynaty teriyaki sałatka warzywna 1 czerwona papryka 4 ogórki gruntowe 1 młoda cebulka kilka liści sałaty lodowej lub strzępiastej oliwa do skropienia warzyw odrobina soli ziołowej do smaku Przygotować marynatę(...)najlepiej na noc do lodówki. Następnie zamarynowane paski kurczaka nadziać na patyczki do szaszłyków i grillować ze wszystkich stron aż mięso się zarumieni. Mięsko można róznież ugrillować na patelni grillowej. Przygotować warzywa. Paprykę pokroić w paski, ogórki obrać i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w cienkie półplasteki, sałatę porwać na małe kawałki. Wszystkie warzywa wymieszać oprószyć delikatnie solą ziołową
Monia miesza i gotujeintensywnym kolorze (najlepiej sprawdza się kashmiri chilli) lub w ostateczności czerwony barwnik spożywczy. Sprzęt młynek z rozdrabniaczem - korzystam z modelu MMK-06M firmy MPM suszarka do warzyw i owoców patelnia Przygotowanie Jeżeli używamy świeżego imbiru, czosnku i chili to należy je najpierw pokroić (z wyjątkiem chili) i ususzyć. Czas suszenia podałam w poście "Skarby jesieni - suszenie warzyw" Nasiona kminku
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamarynujemy w marynacie przez 3 godziny. Po tym czasie mięso delikatnie osuszamy, a następnie kroimy w paski w poprzek włókien. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni, najlepiej przez 1-2 minuty. Odkładamy na talerz. 2. Warzywa myjemy. Marchewkę, cukinię, paprykę - kroimy w słupki. Pieczarki i cebulkę - w piórka. Papryczkę w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy smażymy paprykę(...)będą "na ząb". Podlewamy lekko tłuszczykiem, który wytopił się ze smażonego mięsa, dorzucamy biały sezam, oprawiamy pieprzem świeżo mielonym i sosem sojowym. 3. Na dużej patelni łączymy ze sobą mięso z warzywami doprawiamy sosem pad thai, pieprzem i sosem sojowym oraz sokiem z limonki. 4. Podajemy na talerz ze świeżo posiekaną bazylia i cząstką limonki
Sajkofanka smakumałe różyczki. Gotuj przez około 10 minut tak by nie stracił koloru i był al dente. Pod koniec gotowania, na ostatnie 5 minut dorzuć pokrojone szparagi. Odcedź warzywa i ostudź. Na patelni podsmaż posiekany czosnek. Dodaj do warzyw. Wymieszaj z jajkami, serem żółtym, mąką oraz przyprawami. Nałóż do natłuszczonych foremek do muffinek. Piecz około 40 minut aż ładnie się zarumienią
wysmienitykostkę. Cebulę również kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę Na tą samą patelnię, na której było smażone mięso dolewamy dwie łyżki oleju i rozgrzewamy. Warzywa przekładamy na patelnię i dusimy chwilę do miękkości Dolewamy bulion drobiowy, śmietanę i gotujemy ok. 5 minut Następnie powstały sos blendujemy. Na patelnię przekładamy mięso, dodajemy sos i pod przykryciem dusimy całość
Szczęśliwa kuchnia