kolację, lub dodatek do obiadu :) mix sałat (ok 150 g) jadalne kwiaty 2 młode marchewki pęczek rzodkiewek łyżka masła klarowanego pół łyżeczki pieprzu cytrynowego łyżka miodu Warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło wraz z miodem. Podsmażamy warzywa, doprawiając je pieprzem cytrynowym. Gdy nieco zmiękną, ale nadal będą chrupiące, podajemy je z mixem sałat i kwiatami. Jako dressingu(...)możemy użyć powstałego na patelni sosu. Smacznego :) Artykuł Kwiecista sałatka z warzywami w miodzie pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogłodygi selera 1 łyżka suszonego estragonu 100 ml śmietanki sól i pieprz biały do smaku orzechy włoskie do posypania Obierz warzywa. Seler korzeniowy zetrzyj w łezkę, naciowy w plasterki a cebulę w piórka. Zeszklij cebulę na patelni, dodaj seler(...)korzeniowy i naciowy Dodaj estragon. Lekko posól i popieprz. Podlej śmietanką i duś warzywa do miękkości. Oczyść rybę, pokrój ją na kawałki. Ułóż rybę na patelni i duś ją w warzywach bardzo krótko przewracając na drugą stronę. Rybę po przewróceniu na drugą stronę nakryj warzywami. Dopraw danie ostatecznie solą i pieprzem. Posyp rybę uprażonymi na suchej patelni orzechami
Gotuj Sam!gniazda nasienne i pokroić w paski. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek i smażyć na niej warzywa oraz osączone kiełki soi przez około 2 minuty. następnie warzywa zdjąć z patelni i odstawić tak, żeby nie wystygły. Pozostałą część oliwy wlać na patelnię i smażyć na niej mięso, a potem włożyć ugotowany ryż, razem krótko podgrzewać, dodać warzywa, podlać
Państwo Wojtczuk gotująCebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Paprykę kroimy w kostkę, czosnek kroimy drobno. Na patelni podgrzewamy olej, podsmażamy na nim czosnek z cebulą, po chwili dodajemy warzywa, podlewamy wodą i zakrywamy patelnią, po jakiś 8-10 minutach – warzywa winny być jeszcze jędrne, nierozgotowane, doprawiamy je chilli i pieprzem, dodajemy ugotowaną kaszę, mieszamy i gotowe. Możesz dodać pomidory
Kuchnia na wzgórzuwymaga "dziesięciu" garnków w których miałyby się gotować różne rzeczy i tym samym spowodowały by że kuchnia zamieniła by się w saunę ; ) Wystarczy patelnia, pokrywka, nóż, drewniana łopatka i deska do krojenia :) Główna rolę odgrywają tu warzywa więc spokojnie można zrezygnować z mięsa. Składniki na 2 osoby: 1 pojedynczy filet z kurczaka (jeśli chcemy bezmięsne to nie dajemy) 3/4 szkl(...)warzywami pokrojonymi w kostkę (marchewką, pietruszką, cukinią). 2. U nas musi być dodatek mięsa więc pierś kroję w drobną kostkę i także przesmażam na tej samej patelni (zazwyczaj zsuwam przesmażone warzywa na talerz, a następnie przesmażam pierś) 3. Kiedy pierś jest gotowa, dodaje z powrotem warzywa oraz wsypuje ryż i mieszam całość. 4. Następnie podlewam 3 chochelkami bulionu i przykrywam
Gotowanie...to proste !możliwe, mając gdzieś na zapleczu piłę łańcuchową. Chcąc mieć nadal 10 palców na obu rękach poszłam na łatwiznę i kupiłam gicz już pokrojoną. Przygotowane plastry mięsa obsmażyłam, dodałam warzywa, podlałam winem i... zapomniałam o nim na 8 godzin. Jedynie wydobywający się spod pokrywki zapach wywoływał nieco zwiększony ślinotok i głośniejsze burczenie w brzuchu. Mięso wyszło mięciutkie, rozpadające się pod widelcem(...)solą i pieprzem z obu stron, obtoczyć z mące. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, mięso obsmażyć na rumiano z obu stron, przełożyć do wolnowara. Na tej samej patelni zeszklić cebulę. Warzywa (cebulę, marchew, pietruszkę i pomidory) i przyprawy przełożyć do mięsa. Na patelnię wlać wino, zagotować, wlać do wolnowara. Mięso w garnku zalać gorącym bulionem (płyn powinien sięgać
Obiad gotowymrożonki 200 g serka tofu makaron, najlepiej typu spaghetti, długie, cienkie nitki, np. chiński, soba, razowy,.. sos sojowy, sos rybny sezam, ew. siemię lniane chilli szczypior Wykonanie: Na patelnie przekładamy pokrojone warzywa, dolewamy trochę wody i gotujemy pod przykryciem przez kilka minut. Gdy odrobinę zmiękną, jednak nie będą całkowicie ugotowane dodajemy ser tofu pokrojony w kostkę. Doprawiamy chilli, sosem rybnym(...)sojowym, który jak wiecie jest słony, dzięki czemu nie używamy już soli. Następnie do warzyw i tofu dodajemy wcześniej ugotowany makaron. Jeśli na patelni pozostał płyn, to nawet lepiej :) Nie przejmujcie się nim, ponieważ zostanie wchłonięty przez makaron, a danie przez to nie będzie wysuszone. Przed podaniem posypujemy sezamem (i ew. siemieniem) oraz szczypiorem
Taste Of My Dayrozgotować). Pierś oczyścić i pokroić w kostkę. Obsypać przyprawą do kurczaka, podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Na oddzielnej patelni dusić mieszankę warzyw, następnie dodać do niej podsmażonego kurczaka. Ugotowany ryż podsmażyć na patelni, na której smażyliśmy kurczaka. Na środku ryżu zrobić wolne miejsce, wlać tam troszeczkę oliwy i wbijamy jajka. Mieszać
The Sweet Damseldodajemy cukinię, którą posypujemy czosnkiem oraz pieprzem. Wszystko ze sobą mieszamy. Kiedy cukinia będzie miękka dodajemy brokuły i kalafior. Smażymy tylko przez chwilę, aby te warzywa nie stały się zbyt miękkie. Wszystko ściągamy z patelni(...)przesypujemy do garnka. 6. Teraz smażymy ze sobą paprykę i pomidory. Robimy to do momentu, aż warzywa trochę nam się przypieką. Później dorzucamy je do reszty warzyw. 7. Na rozgrzanej patelni - bez oleju - smażymy tofu. Robimy to szybko i na dużym ogniu, przewracając wszystko i uważając, żeby nam się nie spaliło. 8. Gdy tofu będzie lekko przyrumienione, wlewamy mleczko
Bananowe Polepolecana jest szczególnie osobom odchudzającym się i dbającym o swoją linię. Bardzo szybka i prosta w wykonaniu - zaledwie 30 min. i zupka gotowa! Seler korzeniowy należy do najmniej kalorycznych warzyw. Dostarcza do organizmu wiele witamin i składników mineralnych takich jak: fosfor, cynk, potas, wapń, magnez, żelazo oraz witaminy: C, B kompleks, E, kwas foliowy. Posiada on liczne właściwości - pobudza przemianę(...)myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojone warzywa. Dodajemy tymianek i podsmażamy około 5 min. W garnku podgrzewamy bulion. Podsmażone warzywa przenosimy z patelni do garnka z bulionem. Gotujemy około 20 min. Następnie blendujemy na gładki krem. Gdy zupa jest zbyt gęsta można dodać do niej jeszcze bulionu - w zależności jaką gęstą
Kuchnia MagdaLenyflaki Zimowy dzień to idealna pora na takie właśnie danie, e sencjonalne ugotowanie w wołowym bulionie, do którego na końcu dodajemy sporą ilość uduszonych warzyw zaprawionych aromatyczną nutą pomidorów. I tak właśnie dziś proponuję przyrządzić nasze flaki, łącząc esencję mocnego bulionu z aromatem masła i korzennych przypraw. składniki na porcję dla sześciu osób bulion wołowy(...)woli w talarki). Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie drobno posiekany czosnek, smażąc przez dwie minuty na niewielkim ogniu, a następnie na patelnię dodajemy pokrojone warzywa. Teraz wszystko delikatnie solimy i pieprzymy, smażąc dalsze pięć minut. Następnie do warzyw dodajemy pomidorową pastę, całość mieszany trzymamy na patelni przez dwie minuty i dodajemy
Miód i pieprzChruuupiące, domowe i pyszne! . Jeśli szukacie przepisu na idealny posiłek dla mięsożernej rodziny, możecie być spokojni - jesteście w dobrym miejscu. Quesadillas z kurczakiem, serem i warzywami, podpiekane na patelni grillowej to genialny pomysł na obiad czy imprezową przekąskę. Być może moje pierwsze tortille nie mają zbyt imponujących rozmiarów, ale ich smak bije na głowę (albo na placek-who knows(...)Kurczaka pokroić w kosteczkę, przełożyć do miseczki i zamarynować w kilku łyżkach sosu sojowego, przynajmniej godzinę przed smażeniem. Rozgrzać patelnię, wlać olej rzepakowy, a na rozgrzany tłuszcz kawałki kurczaka. Podsmażyć, podlać niewielką ilością wody, następnie wrzucić warzywa. Przemieszać, doprawić do smaku. Gotować na średnim ogniu przez kilka minut. Pod koniec dodać pomidory z puszki i odrobinę mleka dla złagodzenia smaku
Kuchnia Elliejalapeno, odsączoną kukurydzę. Przyprawić kuminem, chili w proszku, solą i pieprzem. Wymieszać i podsmażać, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa staną się miękkie. Następnie, na patelnię z mięsem i warzywami dodać ugotowany ryż, posiekany szczypiorek wraz z dymką oraz skórkę startą z limonki i wymieszać. Przyprawić sosem Worcestershire, ostrym sosem, sokiem z limonki oraz solą do smaku. Wymieszać
Gospodyni Miejskapapryka słodka, curry, kurkuma, garam masala Danie może i brzmi skomplikowanie, ale uwierzcie, że jest banalnie proste w przygotowaniu! Na początek cebulę siekamy w drobną kostkę i szklimy na patelni z dodatkiem 1 łyżeczki ksylitolu. Gdy będzie już pięknie zezłocona, dodajemy pokrojonego w kostkę indyka. Dusimy na małym ogniu 15 minut. W międzyczasie obieramy marchewkę, pietruszkę, imbir, czosnek i szatkujemy(...)wszystkie smaki z czosnku i imbiru, po którym nie pozostaną nieprzyjemne nitki. Dynię pieczemy (dokładne wskazówki - tutaj ) i trzemy na tarce na grubych oczkach (lub szatkujemy w malakserze). Warzywa wrzucamy na patelnię zawierającą cebulę i mięso, dolewamy 2-3 szklanki wody (warzywa intensywnie "piją" wodę, więc aby otrzymać odpowiednią konsystencję, musimy dolewać trochę wody - w zależności od tego, jaki chcemy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!