syrop - 6989 przepisów (strona:172/466)

Ciasto orzechowo – daktylowo - jaglane 136

wody Masa: 200 g surowej kaszy jaglanej 100 g orzechów nerkowca ok. ½ litra mleka roślinnego (u mnie kokosowe) nasiona z 1 laski wanilii lub sproszkowana wanilia 2 łyżki syropu z agawy lub miodu szczypta soli opcjonalnie 1 łyżka soku z cytryny Polewa: 100 g daktyli 70 ml wody 2 łyżki masła orzechowego ½ łyżeczki soli wiórki gorzkiej czekolady do posypania Przygotowanie(...)której się moczyły i dodajemy do zmielonych orzechów wymieszanych z kakao. Zagniatamy ciasto i wylepiamy nim spód tortownicy. Kaszę jaglaną miksujemy razem z wymoczonymi orzechami nerkowca (bez wody) i syropem z agawy lub miodem. Można dodać 1 łyżkę soku z cytryny. Masę wykładamy na spód orzechowo-daktylowy. Drugą porcję daktyli (razem z wodą) miksujemy z masłem orzechowym i solą. Gotową

Moja Mama Gotuje
Babeczki czekoladowe z wafelkami , z pana cottą chałwową i musem pomarańczowym 134

Babeczki czekoladowe 🍫 z  Lusette  wafelkami, zostały wypełnione słodkościami 🍬🍭,  pana cottą  🍮  o smaku chałwowym i musem pomarańczowym 🍊.  Czereśnie 🍒 w syropie zielonym fajnie kontrastowały,  a płatki czekoladowe 🍫 i mięta delikatności  dodały.  Wafelki  z gorzką czekoladą 🍫 idealnie się połączyły, z pana cottą ciekawy smak stworzyły, a mus mocno pomarańczowy sprawił, że deser(...)opakowaniu) mus pomarańczowy: 3 słodkie pomarańcze, 2 łyżki soku z cytryny, 3 płaskie łyżki cukru trzcinowego,  1 płaska łyżeczka żelatyny, ponadto: płatki czekoladowe, czereśnie koktajlowe w syropie np. zielone, świeże listki mięty. Przygotowanie: Wafelki Lusette kroimy w drobną kosteczkę. Przygotowujemy 10 szt. silikonowych foremek do babeczek . Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladę dzielimy na kosteczki i wkładamy do suchej

Moniki Smakołyki
Kwitnąca jabłonka w płynie 118

powstała "Jabłonka". Idealne połączenie smaków owoców i kwiatów, lekko przełamane cynamonowym aromatem. Wypróbujcie koniecznie- będzie jak znalazł na ostatki! Jabłonka 25ml czystej wódki 50ml wódki o smaku antonówki 50ml syropu z kwiatów czarnego bzu (może być własny, ale w sklepach też się znajdzie) kostki lodu laski cynamonu woda mineralna Perrier do dekoracji- skórka zielonego lub żółtego jabłka Do szejkera wlewamy(...)wódkę, wódkę smakową i syrop, wrzucamy kilka kostek lodu i jedną małą laskę cynamonu. Konkretnie szejkujemy. Do dużej szklanki wrzucamy kilka kostek lodu, na nie przecedzamy miksturę z szejkera i dopełniamy wodą Perrier. Dekorujemy zawijasem ze skórki jabłka i długą laską cynamonu- przy okazji będzie stylowym mieszadełkiem. I delektujemy się! :-) W końcu zasłużyliśmy na ten piątek

les mirabelles
Gryczanka kokosowa - śniadanie idealne :) 172

wychodzi prze-prze-przepyszna! Kremowa, idealnie miękka, intensywnie kokosowa, przyjemnie słodziutka. Cudowna! Składniki (2 porcje): 100 g kaszy gryczanej palonej (Edena) 400 ml mleka kokosowego (Edena) 2-3 łyżki syropu daktylowego (Edena) 1 łyżeczka cukru waniliowego (Edena) Dodatki: plastry kokosowe (Edena) uprażony słonecznik (Edena) maliny mrożone  Przygotowanie: Do rondelka przełóż opłukaną pod bieżącą wodą kaszę gryczaną, wlej mleko kokosowe(...)dodaj syrop daktylowy i cukier waniliowy. Wymieszaj, zagotuj i gotuj pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 15 minut.  Po tym czasie postaw rondelek z kaszą na dużym ogniu i gotuj bez przykrycia, aby odparować nadmiar mleka i zagęścić całość. Pamiętaj o częstym mieszaniu do samego spodu, by uniknąć przypalenia.  Gotową kaszę podziel na dwie części i udekoruj

Zdrowie na języku :P
Flapjack czyli batoniki owsiane 151

wersję z mniejsza ilością cukru oraz czekoladą. Mam nadzieję, że wam się spodobają:-) Składniki na blachę 30cm na 21cm 600g płatków owsianych błyskawicznych 200g cukru 200g masła 150 ml syropu klonowego 200g czekolady mlecznej Sposób przygotowania: Nagrzać piekarnik do 180 º C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia tak by papier wystawał poza blaszkę (będzie łatwiej wyciągnąć upieczoną masę) Masło rozpuścić(...)patelni i dodać syrop klonowy, wymieszać i podgrzać chwilę. Wymieszać z płatkami oraz cukrem. Wyłożyć na blaszkę i mocno przygnieść. Piec około 20 minut do złotego koloru. Po upieczeniu ostrożnie wyciągnąć masę owsianą z blaszki i pokroić na kwadratowe batoniki (jak ostygną będzie bardzo ciężko je przekroić i będą się kruszyć). Kiedy flapjacki ostygną maczamy je w rozpuszczonej czekoladzie

wysmienity
Odżywczy i pobudzający shake/koktajl kawowo-bananowy (z orzechowym posmakiem) 113

smaku orzecha laskowego - Tommy Cafe ) 200 ml wody 50 ml mleka 1 banan (duży) 1 łyżeczka kakao Opcjonalnie:  1 łyżeczka masła orzechowego (przepis na domowe tu - klik ) syrop z agawy do posłodzenia Kawę należy zaparzyć, a następnie wymieszać z mlekiem i przelać do miski blendera/malaksera. Dodać kawałki banana, łyżeczkę kakao oraz opcjonalnie masło orzechowe. Całość zblendować do uzyskania jednolitej(...)konsystencji i przelać do kubka lub filiżanki. Shake/koktajl można dosłodzić - najlepiej syropem z agawy

Di gotuje
Słodkie bułeczki otrębowe z czarnym bzem, suszonymi śliwkami i płatkami czekoladowymi 148

białego sera 150 g otrębów owsianych 80 g suszonych śliwek 200 ml mleka 2 łyżki  dżemu z czarnego bzu Łowicz 2 łyżki płatków czekoladowych 2 łyżki syropu klonowego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu ½ łyżeczki imbiru 100 ml wrzątku  Suszone śliwki zalewamy wrzątkim i odstawiamy na 10 minut. Odcedzamy(...)ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą otrębową. Z powstałego ciasta dłońmi formujemy kulki wielkości mandarynki i umieszczamy w foremkach do muffin. Każdą bułeczkę smarujemy z wierzchu syropem klonowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy przez 30 minut, ale można zostawić je jeszcze na kwadrans w ciepłym piekarniku. Słodkie bułeczki otrębowe z czarnym bzem i suszonymi

My Chcemy Jeść
Peczak, gruszka i pietruszka 140

KUCHNI. Pęczak z gruszka i pietruszka 150 ml pęczaku 3 pietruszki 2 twarde gruszki 2 szalotki garść posiekanej natki pietruszki sok i skórka z cytryny 5 łyżek oliwy łyżka syropu klonowego sól i pieprz Pęczak gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Gotowy pęczaki mieszamy z 2 łyżkami oliwy i odstawiamy do ostygnięcia. Pietruszki obieramy i kroimy w grube plasterki. Gruszki myjemy(...)pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w gruba kostkę. Szalotki obieramy i kroimy w ćwiartki. Szalotki, gruszki i pietruszki wkładamy do naczynia do zapiekania. Mieszamy z 2 łyżkami oliwy, syropem klonowym, solą i pieprzem. Pieczemy ok 30 minut w 200 st.C. Studzimy. Do pęczaku dodajemy upieczone warzywa i owoce. Skrapiamy łyżką oliwy. Dodajemy natkę pietruszki i skórkę oraz sok z cytryny

Dzieje kuchennej Wiewióry
Walentynkowa tarta czekoladowa na ciasteczkowym spodzie z musem i kremem czekoladowym 137

gram masła Mus czekoladowy: 100 gram czekolady deserowej 50 ml śmietany 36% 1 białko jaja Krem czekoladowy: 100 gram serka mascarpone 100 gram czekolady mlecznej Dodatkowo: wiśnie z syropu posypka czekoladowa i truskawkowa/ wiśniowa 1 batonik czekoladowy  Lusette do dekoracji W malakserze umieszczam pokrojone drobno batoniki i masło. Całość miksuję na gładką masę. Formę do tarty smaruję masłem(...)niej rozpuszczoną czekoladę deserową. Do tak przygotowanej masy dodaję stopniowo ubite białko delikatnie mieszając. Przygotowany mus przekładam do tarty z ciasteczkowym spodem. Posypuję całość wiśniami z syropu. Ponownie umieszczam formę w lodówce. Czekoladę mleczną rozpuszczam w kąpieli wodnej. Studzę. Mascarpone miksuję z czekoladą i przekładam do rękawa cukierniczego. Tak przygotowanym kremem dekoruję tarte. Batonika czekoladowego kroję

Mango Papaja
Tort z wiśniami i serkiem mascarpone 105

drobnymi partiami. Kiedy ciasto jest już dobrze wymieszane, piekę przez 20 minut w temp. 160'C (grzałki  góra/dół ). Biszkopt jasny oraz dwa blaty ciemnego biszkoptu nasączam syropem z kwiatów czarnego bzu. Przygotowuję masę: - 1 opakowanie serka mascarpone - 1 opakowanie śmietanki 30% - 2 łyżki białego cukru - barwnik spożywczy czerwony (użyłam barwnika w kropelkach) Miksuję śmietankę, dodaję cukier; kiedy(...)wykonania zarysu autka i do przełożenia blatów, do pozostałej części dodaję czerwony barwnik i dokładnie mieszam.  Przygotowuję dodatek na masę: - domowe wiśnie ze słoika w syropie - 1 opakowanie kisielu Kisiel gotuję na soku z wiśni, dodając pod koniec owoce. Studzę. Biszkopty układam na sobie w kolejności ciemny, jasny i ciemny. Ostrym nożem wykrawam kształt autka. Na ciemny biszkopt wykładam

Wielopokoleniowo
Waniliowy deser/krem z budyniu i białego sera (idealny do babeczek, naleśników, rurek oraz solo) 136

cukru (płaskie) (*)     250g mielonego twarogu (może być z wiaderka)     50 ml śmietanki 30-42% Dodatkowo: słomka ptysiowa w cukrze (u mnie z Brześcia ) syrop waniliowy (polecam Victoria Cymes ) Ugotować budyń.   3/4 mleka zagotować, a w reszcie dokładnie rozmieszać proszek budyniowy z cukrem. Całość p ołączyć z gotującym się mlekiem i energicznie mieszając - zagotować(...)opcjonalnie schłodzić w lodówce (ale nie jest to konieczne). Przygotować deser. Słomkę ptysiową należy przełamać na 2-3 części i warstwowo, naprzemiennie z kremem ułożyć w miseczkach/pucharkach. Deser polać syropem waniliowym i udekorować wg uznania. (*) Jeśli krem ma posłużyć jako nadzienie np. do babeczek, naleśników, czy rurek - to cukru dodajcie o 1 łyżkę więcej

Di gotuje
Placek jabłkowy z owocami jeżynowymi i masą z migdałów 171

SKŁADNIKI: 4 kwadraty mrożonego ciasta francuskiego (maślanego) 1 łyżki dżemu malinowego 3 kulki kandyzowanego imbiru 2 łyżki syropu w którym jest kandyzowany imbir 100 g masy marcepanowej lub z mielonych migdałów (patrz niżej) 2 słodko-kwaskowe twarde jabłka 125-150 g mrożonych jeżyn lub mix owoców jeżynowych na masę migdałową: 100 g białych migdałów 1 surowe jajko 100 g cukru(...)gniazda i pokroić je w kostkę ok. 1x1 cm Kostki jabłek wymieszać z wciąż zamrożonymi jeżynami lub owocami leśnymi. Owoce rozłożyć na masie marcepanowej. Posmarować przy pomocy pędzla owoce syropem z kandyzowanego imbiru Placek wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180*C przez 20-25 min. Przed pokrojeniem nieco przestudzić Podawać z gałką lodów lub kleksem

Sztuka gotowania w/g Samiry
O Smokach i Kardamonowe buleczki z nadzieniem czekoladowo-orzechowym czyli Niedzielne Sniadanie odc.97 182

czubkiem kremu czekoladowo orzechowego - typu Nutella 1 łyżka mąki 50 g   posiekanej czekolady deserowej do posmarowania : 1 lekko ubite jajko  2-3 łyżki lekko podgrzane go syropu daktylowego, kukurydzianego, złocistego, klonowego lub miodu 1 garść orzechów laskowych posiekanych na małe kawałki (u mnie be z posypki) W jednej misce mieszamy mąk ę z kardamonem i solą. W drugiej(...)piekarnik do 200 st . C.  Wierzch bułeczek smaruje my jajkiem.  Pieczemy je 8-10 minut (do momentu, aż wierzch będzie złocisty). Wyj mujemy i gorące smarujemy podgrzanym syropem przy pomocy pędzla .   Przykrywamy bułeczki ściereczką na 3 minuty (zapobiegnie to wysychaniu wierzchu w trakcie studzenia).  A wiecie co jeszcze fajnego wydarzyło się wczoraj??? Normal

Dzieje kuchennej Wiewióry
Aromatyczne panforte 147

pokryty mąką Następnie na małym ogniu stop masło z cukrem i miodem- uważać by temp. nie była zbyt wysoka ( co najwyżej 120 *C), bo ciasto będzie twarde Tak przygotowany syrop wlać do miski z bakaliami i dokładnie wymieszaj- każdy składnik powinien być zatopiony w syropie Gotowa masę przelej do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia Piecz w temp

Proste Potrawy