alergizuje, tak jak napoje wykonane z orzechów. 3 łyżki nasion chia 1/3 szklanki mleka owsianego (lub innego roślinnego) 2 garście malin lub 15 średnich truskawek (opcjonalnie) dwie łyżeczki syropu klonowego Do kubka wsypujemy 3 łyżki nasion chia. Zalewamy je około 1/3 szklanki mleka owsianego lub innego roślinnego. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. Dobrze jest(...)oznacza to, że jest gotowa. Przekładamy pudding chia do dwóch szklanek i dopełniamy na wierzchu rozgniecionymi widelcem malinami lub zblendowanymi truskawkami. Jeśli owoce są kwaśne możemy dosłodzić je łyżeczką syropu klonowego lub miodu. Pamiętajcie jednak, że miodu nie powinno się podawać dzieciom poniżej 1 roku życia. Chia jest niezwykle sycąca, dlatego jedna mała porcja puddingu z owocami będzie
Dieta bez mlekawyczuwalny ;-) Dla młodszych przygotować możemy typową arbuzadę , o której pisałam jakiś czas temu. Starsi natomiast mogą delektować się swoim arbuzowym radlerem ;-) SKŁADNIKI: - 1/2 dojrzałego arbuza (wystarczy na kilka porcji) - syrop z kwiatów czarnego bzu - sok z cytryny (można pominąć) - ulubione piwo Arbuza obieram, kroję na kawałki, dokładnie blenderuję. Całość przelewam przez sito, aby pozbyć się łupek i pestek(...)naczynia wlewam schłodzone piwo, dodaję 1 łyżkę syropu z kwiatów bzu , uzupełniam sokiem z arbuza. Pyszny, orzeźwiający napój gotowy ;-) SMACZNEGO! :-) * * * Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) Zachęcam również do obserwacji Wielopokoleniowo na Instagramie - dodaję tam na prawdę rozmaite fotki
Wielopokoleniowoorzechową chałwę lnianą , o której już nie raz Wam wspominałam. Pyszne połączenie. Polecam i… życzę Wam miłego dnia Składniki: 3/4 szklanki płatków jęczmiennych przegotowana woda do wysokości płatków syrop z agawy do smaku około 1/2 kostki chałwy lnianej orzechowej GJ-GACA czubata łyżeczka konfitury wiśniowej liście świeżej mięty Przygotowanie: Płatki wsypujemy do miseczki, zalewamy gorącą wodą do ich wysokości(...)odstawiamy na chwilę by płatki napęczniały), dosładzamy całość syropem z agawy, mieszamy. Na wierzch wykładamy czubatą łyżeczkę konfitury wiśniowej, kruszymy około 3/4 kawałka orzechowej chałwy lnianej i dodajemy listki świeżej mięty. Podajemy od razu. Smacznego
Słodkie okruszkikonsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 600 g czerwonej porzeczki lub innych owoców 8 łyżek syropu klonowego lub płynnego miodu 2 szklanki płatków owsianych 2 łyżki ekstraktu waniliowego 5 łyżek masła Porzeczki umyć, przebrać. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, polać je 3 łyżkami syropu klonowego
Domowa cukiernia EwySkładniki: – 4 croissanty – jajko do posmarowania croissantów Masło migdałowe : – 40 migdałów zmielonych + migdały w płatkach – 40g margaryny Omega Optima – 1,5 łyżki syropu klonowego Masło pietruszkowe : – 1 pęczek natki pietruszki – 40g margaryny Omega Optima – 0,5 łyżeczki pasty sezamowej tahini – sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Masło migdałowe: Zmielone(...)migdały blendujemy z margaryną Optima i syropem klonowym. 2. Masło pietruszkowe: Natkę pietruszki siekamy na drobno, a następnie blendujemy z margaryną, pastą sezamową i przyprawami. 3. Croissanty rozcinamy w połowie i wypełniamy wybranym masłem. 4. Wierzch rogalika z masłem migdałowym smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy migdałami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150st. i pieczemy do zarumienienia się płatków
PodwójnaporcjaIdealny zdrowotny dodatek do zimowej herbaty, a także aromatyczna baza letniej lemoniady. Syrop przygotowałam z mniejszą ilością cukru, przez co nie jest bardzo gęsty, ale bardzo dobrze się przechowuje. Inspirowany przepisem Agnieszki Maciąg. SKŁADNIKI: 40 dobrze rozwiniętych baldachów 2 litry wody 1 kg cukru sok z pięciu cytryn WYKONANIE: Baldachy zebrać w suchy dzień, w miejscu oddalonym od drogi. Rozłożyć(...)cytryny. Doprowadzić do wrzenia (cukier musi się rozpuścić), ale już nie gotować. Przelać do wyparzonych słoiczków, zakręcić je i postawić do góry dnem aż do wystudzenia. Syrop przechowywać w chłodnym miejscu
Kuchenne zapiski Edytybyć stevia lub ksylitol (do smaku) - świeże listki mięty - kostki lodu Z dwóch cytryn, specjalną obieraczką, zdejmujemy skórkę. Cytryny przekrajamy na połówki i wyciskamy sok. Przelewamy do pojemnika, dodajemy syrop z agawy (do smaku), ½ litra gazowanej wody mineralnej – mieszamy. Do dzbanka (lub butelki z szeroką szyjką) wrzucamy pokrojoną na plasterki cytrynę oraz umyte, całe listki mięty. Wlewamy wodę z sokiem(...)syropem, mieszamy. Uzupełniamy pozostałą wodą, dodajemy kostki lodu i skórkę z cytryny. Nalewamy do szklanek i natychmiast podajemy. Na upalne dni… i nie tylko – orzeźwi, doda energii, ugasi pragnienie – cytrynada. A jak cytrynada, to zawsze jedno skojarzenie. Plaża, szum fal, zapach morza i głos sprzedawcy: „Cytrynada napój boski – nawet łysym rosną włoski”, „Mężu, mężu
mojewypiekiinietylkoniej usłyszycie Składniki: 1/2 szklanki aquafaby 1 łyżeczka ulubionej musztardy (ja używam sarepskiej) 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki octu winnego lub jabłkowego 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka syropu z agawy 1 1/2 szklanki oleju roślinnego Wykonanie: Do kielicha blendera dodajemy wszystkie składniki oprócz oleju i miksujemy. Na tym etapie proponuję wypróbować smak mikstury i doprawić solą i pieprzem(...)razie potrzeby dosłodzić syropem. Następnie, kontynuując miksowanie, przez okienko w przykrywce kielicha powolutku wlewamy olej i blendujemy aż uzyskamy konsystencję majonezu. Do czystego i osuszonego szklanego naczynia przekładamy majonez i przechowujemy w lodówce do około 10 dni. Praktyczna rada: Im więcej oleju użyjemy, tym bardziej kremowy i gęsty będzie nasz majonez. Smacznego! Artykuł Domowy wegański majonez pochodzi z serwisu
Lamarida.plzdrowego, bo naturalnego. Koniecznie wypróbujcie! Składniki (na tortownicę 16 cm średnicy): Spód: 1 szklanka orzechów (może być mieszanka różnych) 1/2 szklanki wiórek kokosowych 3 łyżeczki nasion chia 4 łyżki syropu z agawy lub innego słodzidła Nadzienie: 2 dojrzałe awokado 6-8 łyżek syropu z agawy (do smaku) 6 łyżek niesłodzonego kakao 5 łyżek płynnego oleju kokosowego Wykonanie: Wszystkie składniki
Lamarida.plsię przekonać taką pyszną, zdrową propozycją Miłego dnia. Składniki: 6 większych truskawek 6 łyżek soku jagodowego 100% 6 większych listków świeżej mięty 4 łyżeczki jasnego syropu z agawy (lub więcej wg uznania) 3 łyżki płatków owsianych górskich Młyny Stoisław 3/4 szklanki ziemnego mleka Przygotowanie: Do misy blendera z nożami dodajemy truskawki, płatki owsiane górskie, sok, listki mięty, syrop z agawy
Słodkie okruszkitrochę kwaskowe i słodkie. Kluski leniwe z makiem 250 g twarogu 1/2 szkl. pszennej mąki razowej 1/4 szkl. maki kukurydzianej (u mnie ziemniaczanej) 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżki syropu klonowego (z agawy, lub miodu) 1 jajko 2 łyżki maku sól Ser rozdrabniamy widelcem i zagniatamy z pozostałymi składnikami. W dużym garnku zagotowujemy wodę, lekko ją solimy i wlewamy kilka(...)momentu aż wypłynął. Odcedzamy. Najlepiej smakują gdy jeszcze dodatkowo po osuszeniu, je obsmażymy na oleju kokosowym lub maśle. Przed podaniem warto je wówczas posypać cukrem waniliowym lub polać syropem klonowym
Dzieje kuchennej Wiewiórynerkowca 100 g wiórek kokosowych 1 łyżka mąki kokosowej 50 ml oleju kokosowego Krem z orzechów nerkowca: 200 g orzechów nerkowca ziarenka z 1 laski wanilii 2-3 łyżki syropu z agawy 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: ulubione owoce * PRZYGOTOWANIE Babeczki Orzechy nerkowca zmiksuj za pomocą blendera na proszek. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Następnie odsącz, przełóż(...)lodówki i pominąć etap pieczenia. Krem z orzechów nerkowca Orzechy namocz przez minimum 4 godziny w zimnej wodzie. Następnie przełóż do kielicha blendera, dodaj ziarenka z laski wanilii, syrop z agawy i sok z cytryny. Zmiksuj na prawie gładką masę. W razie potrzeby możesz dolać odrobinę wody. Gotowym kremem napełnij przygotowane babeczki i podaj je z ulubionymi owocami
Food Squaremałe banany 2 jajka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki miodu 3 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki owsianych otrąb Mus nektarynkowy: 3 nektarynki 1 łyżka syropu np. z agawy ⅕ szklanki wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania w urządzeniu wielofunkcyjnym: Mus nektarynkowy- owoce myjemy, obieramy z łupinek i usuwamy pestkę. Wrzucamy do misy urządzenia z założonym(...)minut. Sposób przygotowania tradycyjny: Mus nektarynkowy- Owoce myjemy, obieramy z łupinek i usuwamy pestkę. Miksujemy blenderem. Wodę mieszamy z mąką, dodajemy do nektarynek razem z syropem z agawy. Gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając aż do lekkiego zgęstnienia. Brownie- Fasolę płuczemy i odcedzamy kilka razy pod bieżącą, zimną wodą. Dokładnie miksujemy blenderem, a jeśli nadal są widoczne łupki- przegniatamy
Kuchnia w czekoladzieMłyny Stoisław . Składniki na około 3 omlety: * 2/3 szklanki płatków owsianych * 2 jajka * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * szczypta soli * olej kokosowy do smażenia Dodatkowo owoce i syrop klonowy do polania Wykonanie: Płatki owsiane w szklance zalać wrzącą wodą na wysokość około 1 cm ponad wysokość płatków (chodzi o to by płatki zmiękły). Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić(...)omlet (ja podzieliłam sobie masę na 3 omlety) na rozgrzana patelnię, smażyć na mniejszym ogniu około 2 minuty z obu stron. Omlety udekorować ulubionymi owocami i polać syropem klonowym. Wpis bierze udział w wydarzeniu na Facebook'owej grupie Błyskawiczne piątki , do której zapraszam także
Zrób to smaczniewegetariańskie. Składniki główka młodej kapusty- ok.400 g 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 cebule 300 g wędzonego boczku 300 g wędzonej kiełbasy 4 łyżki oleju 1 łyżeczka syropu klonowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki wędzonej pół łyżeczki papryki ostrej puszka pomidorów krojonych sól czarny pieprz Przygotowanie Cebulę przekroiłem na pół, pokroiłem na talarki(...)Boczek pokroiłem w kostkę, a kiełbasę w grube plasterki. W szerokim garnku rozgrzałem olej, wrzuciłem boczek i kiełbasę. Smażyłem kilka minut. Dodałem pokrojone warzywa, smażyłem 2 minuty. Następnie dodałem syrop klonowy, zamieszałem, smażyłem ok. 10 min, aż papryka zmiękła. Kapustę posiekałem, dość grubo. Dodałem do warzyw razem z papryką słodką, ostrą i wędzoną, wymieszałem, dusiłem kolejne 20 minut. Na koniec
R'n'G Kitchen