KUCHNI. Pęczak z gruszka i pietruszka 150 ml pęczaku 3 pietruszki 2 twarde gruszki 2 szalotki garść posiekanej natki pietruszki sok i skórka z cytryny 5 łyżek oliwy łyżka syropu klonowego sól i pieprz Pęczak gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Gotowy pęczaki mieszamy z 2 łyżkami oliwy i odstawiamy do ostygnięcia. Pietruszki obieramy i kroimy w grube plasterki. Gruszki myjemy(...)pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w gruba kostkę. Szalotki obieramy i kroimy w ćwiartki. Szalotki, gruszki i pietruszki wkładamy do naczynia do zapiekania. Mieszamy z 2 łyżkami oliwy, syropem klonowym, solą i pieprzem. Pieczemy ok 30 minut w 200 st.C. Studzimy. Do pęczaku dodajemy upieczone warzywa i owoce. Skrapiamy łyżką oliwy. Dodajemy natkę pietruszki i skórkę oraz sok z cytryny
Dzieje kuchennej Wiewiórygram masła Mus czekoladowy: 100 gram czekolady deserowej 50 ml śmietany 36% 1 białko jaja Krem czekoladowy: 100 gram serka mascarpone 100 gram czekolady mlecznej Dodatkowo: wiśnie z syropu posypka czekoladowa i truskawkowa/ wiśniowa 1 batonik czekoladowy Lusette do dekoracji W malakserze umieszczam pokrojone drobno batoniki i masło. Całość miksuję na gładką masę. Formę do tarty smaruję masłem(...)niej rozpuszczoną czekoladę deserową. Do tak przygotowanej masy dodaję stopniowo ubite białko delikatnie mieszając. Przygotowany mus przekładam do tarty z ciasteczkowym spodem. Posypuję całość wiśniami z syropu. Ponownie umieszczam formę w lodówce. Czekoladę mleczną rozpuszczam w kąpieli wodnej. Studzę. Mascarpone miksuję z czekoladą i przekładam do rękawa cukierniczego. Tak przygotowanym kremem dekoruję tarte. Batonika czekoladowego kroję
Mango Papajadrobnymi partiami. Kiedy ciasto jest już dobrze wymieszane, piekę przez 20 minut w temp. 160'C (grzałki góra/dół ). Biszkopt jasny oraz dwa blaty ciemnego biszkoptu nasączam syropem z kwiatów czarnego bzu. Przygotowuję masę: - 1 opakowanie serka mascarpone - 1 opakowanie śmietanki 30% - 2 łyżki białego cukru - barwnik spożywczy czerwony (użyłam barwnika w kropelkach) Miksuję śmietankę, dodaję cukier; kiedy(...)wykonania zarysu autka i do przełożenia blatów, do pozostałej części dodaję czerwony barwnik i dokładnie mieszam. Przygotowuję dodatek na masę: - domowe wiśnie ze słoika w syropie - 1 opakowanie kisielu Kisiel gotuję na soku z wiśni, dodając pod koniec owoce. Studzę. Biszkopty układam na sobie w kolejności ciemny, jasny i ciemny. Ostrym nożem wykrawam kształt autka. Na ciemny biszkopt wykładam
Wielopokoleniowocukru (płaskie) (*) 250g mielonego twarogu (może być z wiaderka) 50 ml śmietanki 30-42% Dodatkowo: słomka ptysiowa w cukrze (u mnie z Brześcia ) syrop waniliowy (polecam Victoria Cymes ) Ugotować budyń. 3/4 mleka zagotować, a w reszcie dokładnie rozmieszać proszek budyniowy z cukrem. Całość p ołączyć z gotującym się mlekiem i energicznie mieszając - zagotować(...)opcjonalnie schłodzić w lodówce (ale nie jest to konieczne). Przygotować deser. Słomkę ptysiową należy przełamać na 2-3 części i warstwowo, naprzemiennie z kremem ułożyć w miseczkach/pucharkach. Deser polać syropem waniliowym i udekorować wg uznania. (*) Jeśli krem ma posłużyć jako nadzienie np. do babeczek, naleśników, czy rurek - to cukru dodajcie o 1 łyżkę więcej
Di gotujeSKŁADNIKI: 4 kwadraty mrożonego ciasta francuskiego (maślanego) 1 łyżki dżemu malinowego 3 kulki kandyzowanego imbiru 2 łyżki syropu w którym jest kandyzowany imbir 100 g masy marcepanowej lub z mielonych migdałów (patrz niżej) 2 słodko-kwaskowe twarde jabłka 125-150 g mrożonych jeżyn lub mix owoców jeżynowych na masę migdałową: 100 g białych migdałów 1 surowe jajko 100 g cukru(...)gniazda i pokroić je w kostkę ok. 1x1 cm Kostki jabłek wymieszać z wciąż zamrożonymi jeżynami lub owocami leśnymi. Owoce rozłożyć na masie marcepanowej. Posmarować przy pomocy pędzla owoce syropem z kandyzowanego imbiru Placek wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180*C przez 20-25 min. Przed pokrojeniem nieco przestudzić Podawać z gałką lodów lub kleksem
Sztuka gotowania w/g Samiryczubkiem kremu czekoladowo orzechowego - typu Nutella 1 łyżka mąki 50 g posiekanej czekolady deserowej do posmarowania : 1 lekko ubite jajko 2-3 łyżki lekko podgrzane go syropu daktylowego, kukurydzianego, złocistego, klonowego lub miodu 1 garść orzechów laskowych posiekanych na małe kawałki (u mnie be z posypki) W jednej misce mieszamy mąk ę z kardamonem i solą. W drugiej(...)piekarnik do 200 st . C. Wierzch bułeczek smaruje my jajkiem. Pieczemy je 8-10 minut (do momentu, aż wierzch będzie złocisty). Wyj mujemy i gorące smarujemy podgrzanym syropem przy pomocy pędzla . Przykrywamy bułeczki ściereczką na 3 minuty (zapobiegnie to wysychaniu wierzchu w trakcie studzenia). A wiecie co jeszcze fajnego wydarzyło się wczoraj??? Normal
Dzieje kuchennej Wiewiórypokryty mąką Następnie na małym ogniu stop masło z cukrem i miodem- uważać by temp. nie była zbyt wysoka ( co najwyżej 120 *C), bo ciasto będzie twarde Tak przygotowany syrop wlać do miski z bakaliami i dokładnie wymieszaj- każdy składnik powinien być zatopiony w syropie Gotowa masę przelej do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia Piecz w temp
Proste Potrawypolecam na oleju kokosowym, ale może też być na zwykłym jeśli nie macie). Jeśli placuszki byłyby wg Was za rzadkie można dosypać odrobinę mąki. Można podawać z miodem, syrop em klonowym lub saute. Wykonanie w Thermomixie: Kaszę wysypać na suchą patelnię i prażyć ok. 3 minut (aż poczujemy lekko orzechowy aromat). Kaszę przelać wrzątkiem. Wsypać do rondelka i zalać szklanką(...)polecam na oleju kokosowym, ale może też być na zwykłym jeśli nie macie). Jeśli placuszki byłyby wg Was za rzadkie można dosypać odrobinę mąki. Można podawać z miodem, syrop em klonowym lub saute. Przepis znalazłam na blogu www.cookingforemily.pl i go zmodyfikowałam
Mania Wypiekaniaścieramy na tarce o drobnych oczkach. Imbir przekładamy do garnka.Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do startego imbiru. Następnie dodajemy cukier i wodę i zagotowujemy. Co jakiś czas mieszamy. Syrop gotujemy przez ok. 15 minut na małym ogniu. Po tym czasie przelewamy przez gęste sitko na którym zostaje rozgotowany imbir. Syrop przelewamy do małych słoiczków i zakręcamy. Papkę imbirową wyrzucamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnejest za słodki, lekko kokosowy… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Ciasto: 170g roztopionego oleju kokosowego 90g erytrolu 1/3 szklanki syropu z agawy (80ml) 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego 12 łyżek wody 2-3 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 i 3/4 szklanki mąki ryżowej 3/4 szklanki kakao bez cukru 1 łyżeczka bezglutenowego(...)odstawić na około 10 minut. 2. Wymieszać razem mąkę ryżową, proszek do pieczenia, sodę. Przesiać kakao i wymieszać. 3. W drugiej misce wymieszać mikserem olej kokosowy, erytrol i syrop z agawy. Dodać siemię lniane i wymieszać mikserem do połączenia składników. 4. Do masy kokosowej dodać połowę mąki wymieszanej z kakao, wlać połowę mleka migdałowego i wymieszać. Dodać pozostałą mąkę, mleko
Mała CukierenkaWarto przygotować sobie taki domowy kisiel pomarańczowy. Zdrowo i pysznie. Spróbujcie, polecam. Składniki: (na 2 porcje) 1/2 szklanki wody 225 ml naturalnie mętnego soku z pomarańczy 2 łyżeczki syropu z „Cytrynek z imbirem” Eterno 2 łyżeczki miodu (u mnie lipowy) 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej do podania – listki świeżej mięty Przygotowanie: Z 225 ml soku odlewamy(...)grubszym dnem. Do soku w garnku dolewamy 1/2 szklanki wody, całość zagotowujemy. Do odlanego soku (1/2 szklanki) dodajemy 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej, mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy 2 łyżeczki syropu z „ Cytrynek z imbirem ” oraz miód (ilość miodu można zwiększyć, jeśli lubicie słodsze desery), znów dokładnie mieszamy. Naszą mieszankę przelewamy do gotującej się wody z sokiem. Całość mieszając
Słodkie okruszkinieco alkoholu do nasączenia, wtedy będzie tylko dla dorosłych :) Biszkopt czekoladowy - przepis TUTAJ-KLIK 200 ml. śmietanki 30 % 250 g. czekolady gorzkiej lub deserowej 1 szklanka wydrylowanych wiśni z syropu cukier puder do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt upiec w szerokiej blaszce. Jeszcze ciepły wyjąć i delikatnie zrolować za pomocą ścierki albo papieru do pieczenia. Pozostawić do wystudzenia. Śmietankę podgrzać(...)połamaną w kawałki czekoladę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści (najlepiej się sprawdza trzepaczka rózgowa). Pozostawić do wystudzenia - masa ma być gęsta, ale musi dać się rozsmarować. Wiśnie odcedzić z syropu (można użyć mrożonych, ale należy je wcześniej odcedzić i dać nieco mniej, bo mogą być zbyt kwaśne). Biszkopt delikatnie rozłożyć, posmarować go masą czekoladową, na wierzch wysypać wiśnie. Zrolować roladę
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieodbiegłem od metamorfozy użytej do zilustrowania sytuacji w naszej misce). Skąd nazwa jaglanka chałwowa? Przyczyna jest bardzo prosta. Głównym dodatkiem do jaglanki jest tahini (pasta sezamowa) oraz miód lub syrop roślinny, a jak wiadomo, klasyczna chałwa składa się z sezamu i cukru. Jaglanka chałwowa to zdecydowanie ukłon w kierunku osób, które lubią połączenie słodkiego z gorzkim. Taka nie tylko jest(...)jeszcze innej wersji tego popularnego śniadania. Łączysz kaszę jaglaną z innymi dodatkami? Pochwal się tym w komentarzu. Fajnie byłoby się czymś zainspirować. Sprawdź jak zrobić tahini oraz przepis na syrop daktylowy . Artykuł Jaglanka chałwowa pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmancoli! Nie używamy koncentratu, tylko gotowy, mocno rozwodniony napój. Musimy go odparować żeby uzyskać mocny smak. W innym wypadku skończycie co najwyżej z żelkami o kolorze coli. Jeśli macie syrop do samodzielnego rozcieńczania napoi o smaku coli możecie go użyć zamiast robienia własnego ‘koncentratu’. Do 110ml coli wlewamy 40ml syropu dla uzyskania mocnego smaku – do tej mieszanki dodajemy
Karo in the Kitchen