syrop - 6989 przepisów (strona:170/466)

Gruszki w karmelu nadziewane orzechami 144

allo Galeo to pyszna wariacja na temat gruszek Piękna Helena.   Składniki na 6 porcji: 6 średnich gruszek – obranych i wydrążonych od dołu, żeby zrobić miejsce na orzechy syrop: 500 ml białego wina pół łyżeczki cynamonu 1 cytryna – obrana skórka i wyciśnięty sok 100 g cukru   nadzienie: 200 g posiekanych orzechów włoskich 50 ml miodu(...)krupniku szczypta cynamonu   sos: 250 ml śmietanki 36% odrobina wody 100 g cukru   Jak przygotować gruszki z sosem karmelowym nadziewane orzechami?   Zaczynamy od zagotowania syropu, w którym będzie gotowało się wino. Do litra wody wlewamy wino, 100 g cukru, cynamon, skórkę i sok z cytryny. Dodajemy gruszki i gotujemy 5 min. Zostawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy nadzienie, którym

Ugotowane pozamiatane
Kakaowy mus z awokado 218

bardzo dojrzałe awokado 1,5 łyżki kakao sok z 1/2 limonki lub do smaku 2 łyżki płynnego miodu do podania: mrożone (rozmrozić)  lub świeże maliny  miód lub syrop klonowy przygotowanie Awokado przekroić, usunąć pestkę i skórkę. Miąższ włożyć do miski, dodać  kakao, sok z limonki i miód. Miksować dokładnie przy pomocy blendera tak długo aż uzyskamy gęsty(...)trzeba dodać miód  i  sok z limonki. Nałożyć do małych naczynek, przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem przybrać malinami.i polać miodem lub syropem klonowym. Smacznego

Stare Gary
Drink bananowe love 1320

zabawnie. Ja mam dla was propozycję na szybkiego drinka. Można go zrobić w wersji dla dorosłych z alkoholem lub dla dzieci bez alkoholu.  Składniki: sok bananowy wódka * syrop barmański Grenadina Victoria's kostki lodu Przygotowanie: Do kieliszka włożyć 3 kostki lodu, wlać do 3/4 wysokości kieliszka soku bananowego, trochę wódki  i na końcu wolnym strumieniem wlać syrop

Ala piecze i gotuje
Owsianka z malinowo-serowym musem 170

smaków, które doda Wam energii na dobry początek dnia. Spróbujcie. Składniki: 1 szklanka mrożonych malin 3/4 szklanki mleka + 5 łyżek (u mnie 2%) 125 g chudego twarogu 1 łyżka syropu z agawy (u mnie z eSłoneczko) 1/2 szklanki płatków owsianych górskich (u mnie z eSłoneczko) Przygotowanie: Maliny lekko rozmrażamy. Wkładamy je do misy blendera, dodajemy chudy twaróg, 5 łyżek mleka(...)syrop z agawy. Całość miksujemy na krem. Do garnuszka z grubszym dnem wsypujemy płatki owsiane górskie, zalewamy je mlekiem (3/4 szklanki). Całość gotujemy. Następnie zdejmujemy z ognia do lekkiego przestudzenia. Układamy warstwy w pucharku: 2-3 łyżki owsianki (najlepiej lekko ciepłej), 2-3 łyżki kremu malinowo-serowego (lekko chłodnego), znów owsianka i na koniec krem. Podajemy od razu. Smacznego

Słodkie okruszki
Jadalne prezenty: Marokańskie trufle daktylowe (bez cukru) 177

Przepis Składniki / na ok. 40 sztuk: 200 g suszonych daktyli 200 g mielonych migdałów + 4 łyżki do obtoczenia* 1 łyżeczka cynamonu skórka starta z wyparzonej pomarańczy 1 łyżka miodu, syropu z agawy lub syropu daktylowego * Możesz wykorzystać gotowe mielone migdały lub też zmielić w malakserze migdały całe lub w płatkach.  Przygotowanie trufli daktylowych: Włóż daktyle do garnka do gotowania

Chilli Czosnek i Oliwa
Czekoladowo-korzenna Inka 155

korzenna Inka. Cudnie Was rozgrzeje w zimowy wieczór 😊. Czekoladowo-korzenna Inka Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2 czubate łyżeczki  kawy Inka 100 ml gorącej wody 1 łyżeczka  syropu korzennego 1 łyżeczka kakao 200 ml gorącego spienionego mleka opcjonalnie miód do posłodzenia szczypta cynamonu Wykonanie: Do kubka wsypujemy kawę, dodajemy kakao, syrop i dokładnie mieszamy. Jeśli lubimy słodką kawę

Kulinarne przygody Gatity
Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe 184

zróbcie je sobie na święta ! Ja delikatnie je przyozdobiłam, ale równie pyszne są same. Pepparkakor,  szwedzkie pierniczki imbirowe Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania Składniki: 150 g syropu klonowego 110 g masła 100 g cukru pudru 375 g mąki pszennej 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki  przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu(...)łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki soli Wykonanie: W małym garnuszku podgrzewamy syrop klonowy, cukier i masło, do momentu aż składniki się rozpuszczą. Odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wsypujemy  mąkę przesianą wraz z przyprawami. Wbijamy jajko i dodajemy zawartość rondelka. Wszystko razem miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny

Kulinarne przygody Gatity
Inka karmelowa z kokosową pianką 173

córka również za nią przepada oraz za takimi wspólnymi wieczorami i rozmowami przy "kawie" ;) Na dwie porcje: 4 łyżeczki kawy "Inka karmelowa" 300 ml gorącej wody schłodzone mleczko kokosowe syrop trzcinowy lub klonowy Inkę rozsypujemy do dwóch szklanek i zalewamy gorącą, przegotowaną wodą. Puszkę mleka kokosowego delikatnie otwieramy aby nie wymieszały nam się warstwy mleczka gęstego i wodnistego. Rzadkie mleczko(...)dolewamy do kawy, gęste wykładamy łyżką na wierzch. Polewamy syropem trzcinowym. Tym szybkim sposobem możemy delektować się przepyszną i aromatyczną kawą :) Przepis bierze udział w akcji

Smakołyki Asi
Inka Latte i Wiśnie skąpane w Czekoladowym Rumie, co Cynamon pokochały ;-) 144

przygotować kawę latte? SKŁADNIKI: - 3 łyżeczki kawy Inki Bio Klasyczna - 100 ml mleka migdałowego -70 ml mleka krowiego 3,2% tłuszczu - 3 łyżki wiśni skąpanych w rumie (bądź w syropie rumowym) - 1 łyżeczka płynnej czekolady - 2-3 szczypty cynamonu - 2-3 krople sosu do kawy o smaku migdałowego Krok po kroku wykonanie: - zaparz kawę Inka w filiżance do espresso, następnie(...)przelej do metalowego dzbanuszka - przygotuj wysoką szklankę, na dnie umieść wiśnie w rumie (bądź w syropie rumowym), dodaj płynną czekoladę i razem wymieszaj - do dzbanuszka wlej dwa rodzaje mleka, za pomocą dyszy spieniającej przy ekspresie, spień mleko, tak aby powstała gęsta piana. Metalowy dzbanek powinien być trzymany pod kątem 45 stopni, a mleko swobodnie wirować w koło, tak aby się

SMYKWKUCHNI
Świąteczne ciasto dojrzewające. 194

tradycyjną wersję musiałbym nazwać ciastem pijanym i zaznaczyć, że nie nadaje się dla dzieci. Uważam jednak, że zdecydowanie można ograniczyć alkoholizację do pierwszego nasączania, a później posłużyć się cytrusowym syropem lub w ogóle zostawić nasz wypiek w spokoju. Będzie dobrze. Nie ma co się rozgadywać - trzeba zabierać się za pieczenie, bo święta tuż. PS Duża ilość alkoholu użyta w początkowej(...)formy i obrać delikatnie z papieru. Zawinąć dokładnie w folię spożywczą i odłożyć w spokojne chłodne miejsce na kilka - kilkanaście dni. Co jakiś czas można nasączać dodatkowo np. syropem z soku cytrynowego i cukru pudru, lub dalej alkoholem

zadanie-gotowanie
Rolada czekoladowa z kremem waniliowym 504

masła, miękkiego 50 cukru pudru 200 ml śmietanki kremówki, 36% najmniej 1 łyżeczka pasty z wanilii Ganache 100 g gorzkiej czekolady + 50 g na wiórki 2 łyżki golden syropu 1 łyżka śmietanki 1 łyżka kakao + 1 łyżeczka lukrecji do posypania Zmiksuj cukier puder z masłem i wanilią na puszystą masę. Dodaj mascarpone i zmiksuj. Ubij śmietankę kremówkę i delikatnie wymieszaj(...)masą maślaną. Rozwiń biszkopt i rozsmaruj krem. Zwiń w rulon. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę wraz z golden syropem i śmietanką. Wymieszaj wszystko do połączenia. Posmaruj roladę ganache. Wymieszaj kakao z lukrecją i posyp równomiernie ciasto. Pokrój czekoladę w wiórki i posyp wierzch rolady. Wstaw do lodówki na godzinę. Pokrój roladę na grube krążki.   The post Rolada czekoladowa

codojedzenia
herbatniki ziemniaczane Bezglutenowe ciastka 208

Składniki 2 szklanki mąki bezglutenowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 szklanka słodkie ziemniaki puree (1 duży słodki ziemniak) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki soku pomarańczowym 1 jajko ¾ filiżanki maślanki 5 łyżek masła zimnego Wykonanie Słodki ziemniak upiec, aż całkowicie będzie miękki. (30-50 minut) ,pozostawić do ostygnięcia. Zrobić puree z ziemniaka(...)wymieszać z cynamonem, syropem klonowym, sokiem pomarańczowym. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól,połączyć z zimnym masłem. Do mieszanki puree ziemniaczane dodać maślankę i jajko. Teraz połączyć mieszankę ziemniaczaną z mieszanką mączną . Blaszkę wyłożyć papierem i nakładać masę łyżką .Piec przez 15-25 minut w zależności jakie duże zrobimy---moje 25 minut pieczone w 180 stopniach C --. Pieczemy ,aż środek

w mojej kuchni
Skórka pomarańczowa w syropie II - zdrowsza wersja 179

stosunkowo tanie. Całe lata robiłam skórkę pomarańczową z dodatkiem białego cukru ( (przepis tutaj) , ponieważ już jakiś czas temu porzuciłam biały cukier, zmieniły się również składniki skórki pomarańczowej w syropie. Ksylitol, który zastępuje mi biały cukier w domowych wypiekach i w tym przepisie sprawdził się doskonale. Zapraszam do przepisu na zdrowszą wersję skórki pomarańczowej - bez dodatku cukru i chemii. Przygotowanie skórki(...)wodę. Skórki zagotować i pierwszą wodę z gotowania odlać, następnie zalać świeżą wodą i gotować do miękkości, około 1 godziny skórki odcedzić, przestudzić i pokroić w drobną kostkę ugotować syrop z wody i ksylitolu, wsypać pokrojone skórki pomarańczowe i gotować, aż staną się szkliste. Na koniec dodać 2 łyżki wódki. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić. Gotowe

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Deser z duszonych jabłek z cynamonem i śmietaną ryżową (wegański) 175

któremu powstałam moja aranżacja - widoczna na zdjęciach. (1-2 porcje) 2 jabłka (średnie; słodsze) 1/3-1-2 łyżeczki cynamonu lub kawałek kory 100g śmietany ryżowej (można użyć jogurtu naturalnego) 1 łyżka syropu klonowego (ew. z agawy lub miodu) Dodatkowo: płatki migdałowe do posypania (u mnie Helio ) Jabłka należy obrać i pokroić w kostkę, a następnie wymieszać z cynamonem i poddusić (do miękkości(...)można podlać odrobiną wody i co jakiś czas przemieszać.) Jabłuszka po lekkim przestudzeniu (mogą być też gorące lub całkowicie ostudzone) przełożyć do pucharka/ów i polać śmietaną wymieszaną z syropem klonowym. Całość obficie posypać płatkami migdałowymi. (*) Uwaga: Jeśli w sklepach nie możecie znaleźć śmietany ryżowej i innych produktów z linii Amandin - poproście, aby sklep skontaktował się z hurtownią www.vegamarket.pl

Di gotuje
Świąteczne karmelki domowej roboty 521

celofanem i wieszam na choinkę. Lubimy “objadać” choinkę, a Wy? Świąteczne karmelki Składniki: 100 g masła 150 ml śmietanki, najmniej 36% 150 ml cukru 150 ml gold syropu sól morska, orzechy lub owocowa posypka do dekoracji Rozpuść masło w małym rondelku. Dodaj śmietankę, syrop i cukier, włóż termometr. Doprowadź mieszankę do wrzenia, mieszając łyżką. Zmniejsz temperaturę, włóż termometr

codojedzenia