osób: ● 2 kiwi ● 1 różowy grejpfrut ● 1 jabłko ● 1 mały ananas (najlepiej gatunku Victoria)* ● Odrobina startego świeżego imbiru** ● 2 szczypty kurkumy ● 4-6 kostek lodu ● 3-4 łyżki syropu z agawy (opcjonalnie) Jabłko umyj i przekrój na pół, nie obierając go ze skórki. Usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój je na kawałki. Kiwi przekrój na pół, wybierz miąższ. Anansa obierz(...)Jeśli koktajl jest zbyt gęsty, dodaj więcej kostek lodu lub dolej wody mineralnej, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Zmiksuj jeszcze raz. Jeśli lubisz słodsze smaki, możesz posłodzić koktajl syropem z agawy. Przelej do szklanek i od razu podaj. *Lub pół dużego ananasa. ** Lub dwie szczypty sproszkowanego imbiru. *** Jeśli wolisz, możesz również dodać do koktajlu miąższ, ale biała wewnętrzna skórka
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskazabiera tą prostą, ale jakże zdrową sałatkę owocową z cynamonowym amarantusem na wykłady Spróbujcie i Wy. Składniki: niespełna 1/2 szklanki BIO amarantusa Naura 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka wody syrop daktylowy do osłodzenia amarantusa (u mnie 2 łyżeczki) 1 banan 1 mandarynka 1/2 kiwi 10 białych winogron *owoce można dowolnie zmienić/dodawać Przygotowanie: Amarantusa przesypujemy na gęste sitko(...)razy). Następnie przekładamy do garnka, zalewamy szklanką wody, dodajemy łyżeczkę cynamonu. Całość gotujemy na niedużym ogniu pod przykryciem około 15-17 minut. Do jeszcze ciepłego amarantusa dodajemy syrop daktylowy – dosładzamy nim amarantusa do smaku (u mnie 2 łyżeczki), mieszamy i próbujemy. Owoce obieramy i kroimy. Banan na 4 części, winogrona na pół, kiwi w kostkę, mandarynki zostawiamy w całości
Słodkie okruszkioceńcie sami! Składniki na 20 sztuk: Biszkopt • 4 jajka • 4 łyżki cukru • 4 łyżki mąki pszennej Masa • 250 g sera mascarpone • 1 biała czekolada • puszka moreli w syropie • 1 dżem morelowy niskosłodzony Wykonanie: Rolada • Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. • Dodawać po jednym żółtku lekko ubijając. • Na koniec dodać mąkę(...)Masa • Białą czekoladę rozpuścić na parze. • Serek mascarpone wymieszać mikserem, o czym dodać rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszać. • Morele wyjąć z puszki, osączyć z syropu i wyciąć małym kieliszkiem okrągłe „żółtka”. • Roladę pokroić na ok. 1 cm plasterki. • Wierzch każdego plastra posmarować białą masą. Aby nie było „zmarszczek”, namoczyć
To co kochamszkle powinna odstać przed pierwszą degustacją. Dopiero po dwóch latach nabiera właściwego aromatu. Alternatywą w celu szybszego wydobycia aromatu gruszek jest wymieszanie ich z gorącym syropem i dopiero na ciepło połączenie z alkoholem. Można w ten sposób skrócić czas oczekiwania na gotową nalewkę gruszkową. Zamiast 2 lat będzie więc tylko(...)spirytusu Wykonanie: • Zagotować wodę z cukrem, pogotować 2-3 minuty. • Umyte gruszki pokroić w kostkę razem z gniazdem nasiennym, ogonki odrzucić. • Gruszki wrzucić do gorącego syropu i dokładnie przemieszać. Przełożyć do słoja. • Do ciepłych gruszek wlać spirytus, dodać pokruszony cynamon, przeciętą na pół wanilię i goździki. • Słój szczelnie zamknąć
To co kochamtrzeci blat, rozsmarować sam krem na wierzchu tortu i na bokach. Piana zaparzana • Cukier rozmieszać z wodą i octem i gotować ok. 10 minut. • Syrop będzie gotowy, gdy po dmuchnięciu na widelec zamoczony w nim pojawią się piórka – nitki. • Białka ubić na sztywną pianę, po czym wlewać bardzo powoli(...)syrop cały czas ubijając, aż do wystudzenia. Piana ma być bardzo gęsta i gładka. • Całą pianę rozmarować na wierzchu i bokach tortu rysując widelcem ozdobne rozety. • Na koniec użyć palnika gazowego do kremu Brulee i opalić delikatnie pianę
To co kochamsądząc po zapachu kwiatów bzu musi być pyszna. Cóż, zobaczymy za 2 miesiące. A tymczasem nazrywałam kwiatów bzu czarnego, dokładnie 50 sztuk, i nastawiłam syrop. Po wyjęciu kwiatów z koszyka położyłam je na stole, aby ewentualne żyjątka uciekły sobie. Z kwiatami należy obchodzić się ostrożnie, aby nie strzepać z nich pyłku(...)plastry. • Cukier rozpuścić w gorącej wodzie i po przestudzeniu zalać kwiaty bzu. • Odstawić w ciepłe, słoneczne miejsce na tydzień. • Po tygodniu przecedzić syrop przez gazę i połączyć ze spirytusem, sokiem wyciśniętym z limonek i korzeniem arcydzięgla. • Odstawić słoik szczelnie zamknięty na 1 miesiąc, co 2 dni potrząsając słojem
To co kochammielonego imbiru szczypta zmielonych goździków 1/8 łyżeczki mielonej lub świeżo startej gałki muszkatołowej 1/8 łyżeczki soli 1/3 szklanki (80 ml) mleka 2 łyżki (30 g) masła Dodatkowo: cukier puder syrop klonowy albo słodka śmietanka, owoce itd. Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności nagrzałam piekarnik do 200 stopni . Do blendera wbiłam jajka i miksowałam do momentu, w którym jajka nabrały jasnego koloru(...)wlać do niej masę naleśnikową, wstawić do nagrzanego piekarnika.Piekłam w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut. Potem wyciągnęłam, wyłożyłam naleśnik na talerz, oprószyłam cukrem pudrem i polałam syropem klonowym. SMACZNEGO życzy
Blondynka Gotujeśredniej dyni ok 250 g 1 łyżeczka oleju kokosowego przyprawy korzenne (ja użyłam głównie cynamon) 1/8 łyżeczki soli morksiej 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1/4 kubka syropu klonowego (można zamienić na miód) Przygotowanie : 1. Rozgrzać piekarnik na 200 stopnii 2. Przetnij dynię na pół nasmaruj olejem i piec do miękkości ok 30-45 minut(...)tygodni. Składniki na chlebki laskowe : 1 kubek orzechów laskowych ok 140 g 2 i 1/4 szklanki płatków owsianych 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki syropu jęczmiennego/miodu/syropy z agawy Przygotowanie : 1. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni 2. Wysyp orzechy na blaszkę wyłożoną papierem i piecz aż będą ładnie pachnieć najlepiej to sprawdzić patrząc jaki
zdrowa vege kuchniapomarańczowej 200 g mąki tortowej 1 op. suszonych drożdży (8 g) 3 jajka 130 g cukru pudru 60 g miodu 110 ml śmietany 18% skórka starta z połowy pomarańczy syrop do nasączenia: sok z połowy pomarańczy 100 ml świeżo zaparzonej kawy 10 g cukru pudru Masło topimy w rondelku, studzimy. Czekoladę i skórkę siekamy. Mąkę mieszamy z drożdżami. Jajka łączymy(...)czekoladę i skórkę i łączymy łyżką. Keksówke o długości 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wstawiamy do pieca nagrzanego do 150 st.C. Pieczemy ok godziny. Przygotowujemy syrop. Sok z pomarańczy łączymy z kawą i cukrem. Powoli polewamy ciepłe ciasto tak by wchłonęło cały płyn. Z krojeniem ciasta najlepiej poczekać aż całkowicie wystygnie i obeschnie po nasączaniu. Pyszne
Dzieje kuchennej Wiewióryciemnego kakao 2 galaretki wiśniowe Dr.Oetker 2 wafelki Prince polo Poncz: ½ szklanki nalewki wiśniowej ewentualnie z Czarnej porzeczki 50 ml przegotowanej wody Wierzch: 1 słoik wiśni drylowanych w syropie 1 wafel Prince polo Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki muszą mieć temp pokojową. Mąkę pszenną mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Jajka ubijamy na puch z brązowym cukrem(...)krem wylewamy tężejącą już galaretkę, wstawiamy do lodówki na 10-15 minut aby stężała. Resztę śmietanowo-czekoladowej masy zmiksować z resztą płynnej żelatyny, wyłożyć na galaretkę, powciskać osączone z syropu wiśnie, posypać pokruszonym wafelkiem Prince polo. Włożyć na całą noc do lodówki. Słodkich wypieków! Uwaga; Zamiast wafelków prince polo polecam Wam posypkę która doskonale sprawdzi się do kremów
Wanilia i Kardamonjedną porcję) 1 mały burak 1 małe jabłko około 25 gramów słonego koziego serka garść prażonych pestek dyni 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka naturalnego syropu malinowego sól i świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Buraka umyć i zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 40 - 60 minut (aż nóż lub widelec gładko wejdą(...)środka buraka). Wyjąć, ostudzić i obrać. Pokroić na półplasterki i zamarynować w mieszance oliwy, octu i syropu z dodatkiem soli i pieprzu (około 30 minut). Jabłko umyć i pokroić ze skórką w półplasterki (usuwając środek). Serek kozi również pokroić w półplasterki (lub inaczej jeżeli kształt serka na to nie pozwala). Zaaranżować na talerzu sałatkę. Posypać pestkami dyni, skropić marynatą
zadanie-gotowanieherbaty potrafi zdziałać cuda, ale jak wiecie ja nadal karmię Młodego, więc z alkoholem nie chciałam kombinować ;) Zrobiłam samą, z nutą goździków i nie przesypywaną cukrem, a zalaną syropem. A teraz liczę, że jak faktycznie będę jakaś przeziębiona, to i ona mnie na nogi postawi, a spirytusem to się najwyżej natrę :P Składniki: 1 kg pigwy 3 szklanki cukru(...)200ml wody 1/3 opakowania goździków Sposób przygotowania: Pigwę myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy całość w drobną kostkę. W międzyczasie wodę zagotowujemy z cukrem i goździkami. Gotowy syrop studzimy, a następnie zalewamy nim zapełnione owocami słoiczki. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 30 minut układając na dużej blasze piekarnika i włączając temp. na 120st C. Gotowe pozostawiamy w środku przy uchylonych
Kuchnia w czekoladziesię na liście IBA Official Cocktail wpisanej przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów (International Bartender Association). 50 ml tequili 150 ml soku pomarańczowego 20-25 ml grenadiny (u mnie syrop barmański Victoria Cymes ) kostki lodu (pominęłam) Dodatkowo: plasterki pomarańczy do dekoracji Tequilę, sok pomarańczowy i kostki lodu (pominęłam) należy umieścić w shakerze (*) i wymieszać. Następnie zawartość przelewać do szklanki/kieliszka(...)końcu powoli wlać grenadinę - najlepiej po wewnętrznej stronie łyżki, dzięki czemu syrop w większości osiądzie na dnie szkła. Do gotowego drinka włożyć słomkę i udekorować plasterkami pomarańczy. (*) Jeśli nie posiaddacie shakera - to wszystkie składniki można po kolei wlewać do szklanki z lodem: tequilę, sok pomarańczowy i na końcu grenadinę. (**) Drink ten najczęściej podawany jest w wąskiej i wysokiej szklance/kieliszku
Di gotujecukru 5 g kwasku cytrynowego Sposób przygotowania: Zagotować wodę z cukrem i kwaskiem. Cytrynę wyszorować w ciepłej wodzie, sparzyć, osuszyć, skórkę obetrzeć na tarce i włożyć do ciepłego syropu. Syrop silnie oziębić. Cytrynę pokroić w plasterki. Napój porcjować do wysokich szklanek, wkładając do każdej porcji 2 plasterki cytryny. Jeżeli napój jest silnie oziębiony, podawać go ze słomką
Przepisy kulinarne babci Antoninymałe gruszki garść suszonych żurawin garść pokruszonych orzechów włoskich około 30 g pokruszonego niebieskiego sera pleśniowego (np. gorgonzola) 2 duże szalotki 2 łyżki oliwy 1 łyżka miodu lub syropu klonowego 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy Dijon sól i pieprz oliwa do smażenia Wykonanie: Brukselki pokroić na bardzo cienkie plasterki. Odrzucić twardsze części od głąba. Przełożyć do dużej miski(...)pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w około 1 - 1.5 cm kawałki (nie obierać). Do posiekanych brukselek dodać żurawinę, orzechy, ser, gruszki i szalotki. Wymieszać. Z oliwy, octu, musztardy, miodu (syropu), soli i pieprzu przygotować dressing i wymieszać z sałatką. Pozostawić na 10 - 15 do przeniknięcia smaków
zadanie-gotowanie