Składniki: 1 puszka brzoskwiń w syropie 1 opakowanie serka śmietankowego 10 dkg orzechów włoskich 3 łyżki jogurtu naturalnego cukier puder według uznania Przygotowanie: Brzoskwinie osączyć z syropu. Serek dosłodzić wedle uznania … Czytaj dalej Brzoskwinie z twarożkiem
czarrna od kuchnidniu nie skusiłabym się na bułeczkę. Hot cross buns są mięciutkie po upieczeniu, delikatnie pachnące przyprawami korzennymi, przyjemnie słodkie od bakalii. Te tradycyjne polewa się jeszcze syropem z cukru, ja posmarowałam je masłem. Mnie najlepiej smakowały z kubkiem mleka:) Składniki (na 12 sztuk): zaczyn: 50g mąki (typ 650 lub 750) 200ml mleka 1 łyżka cukru 20g drożdży ciasto właściwe(...)wyrośniętych bułeczkach. Bułki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 15-20 minut w temp. 170stC. Upieczone bułki studzić na kratce przykryte ściereczką. Jeszcze gorące bułki można posmarować cukrowym syropem, miodem lub masłem. Smacznego
Obiad gotowyrozwiązanie, ale mam jeszcze kilka innych pomysłów. Będzie pysznie;) Składniki: 150ml jogurtu naturalnego 3 łyżki zbóż ekspandowanych (u mnie jęczmień i jagły Cenos ) 1 pomarańcza 1 kiwi łyżeczka syropu klonowego lub miodu Pomarańczę obkroić ze skórki, pokroić w kostkę. Kiwi obrać, pokroić w kostkę. Do pucharka lub szerokiej szklanki wykładać warstwami jogurt, owoce, zboża ekspandowane. Z wierzchu polać syropem
Obiad gotowyjajka 1 budyń czekoladowy 1/3 szklanki łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy wierzch: 200 ml śmietana 30% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki syropu mietowego Przygotowanie: spód: Rozkruszone herbatniki łączymy z rozpuszczonym, przestudzonym masłem. Całość przesypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy łyżką lub dłonią do dna i odstawiamy na kilka(...)wysokości wodą i w takiej kąpieli wodnej pieczemy sernik przez godzinę w 180 stopniach. wierzch: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem a na koniec mieszamy delikatnie z syropem o smaku mietowym. Miętową śmietaną dekorujemy wierzch ostudzonego sernika
Bon appetit mon amieZamarzył nam się obiad na słodko, więc padło na jabłka ;) Składniki 3 duże słodkie jabłka 1 kora cynamonu 200 g ulubionego makaronu 1 goździk 100 ml syropu jabłkowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej cukier mielony cynamon Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach(...)przekładamy do garnka. Do jabłek dodajemy korę cynamonu, goździk, syrop jabłkowy, zalewamy zimną wodą (1,2 l), zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Gotujemy 20 min, po czym dodajemy rozrobioną w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną. Zupę zagęszczamy, podgrzewając ją kilka minut. Do smaku doprawiamy cukrem i mielonym cynamonem. Na głęboki talerz wykładamy makaron, zalewamy zupą. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G Kitchenszklanki kaszy jaglanej 1 duża gruszka 100 g twarogu półtłustego 2 łyżki żurawiny 1/4 łyżeczki cynamonu 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka miodu Kaszę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu ale nie solimy wody. Żurawinę namaczamy we wrzątku. Gruszkę obieramy, wyciągamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i miód ,wrzucamy na nią gruszkę(...)minuty, mieszając aby nie przywarła. Odstawiamy na bok. Dodajemy odsączoną żurawinę i naszą kaszę. Całość przyprawiamy cynamonem i mieszamy. Wykładamy do miseczki na górę kruszymy twaróg i polewamy syropem klonowym lub miodem. Smacznego
KuchcikoweLovebobu 0,5 szklanki komosy ryżowej 1 dymka ze szczypiorkiem Mała, czerwona cebulka Ogórek zielony Kilka pomidorków koktajlowych Posiekana natka pietruszki, mięta ,bazylia Oliwa ev. Sok z cytryny Syrop klonowy Kosteczki sera feta Przygotowanie: Bób ugotować, ostudzić.Komosę ugotować wg. wskazań na opakowaniu. Ostudzić.Ogórki pokroić w kosteczkę, cebulę i dymkę-tak samo. Pomidory przekroić na pół.Zioła posiekać. Bób(...)wymieszać z pozostałymi składnikami ,doprawić oliwą,sokiem z cytryny, syropem klonowym, solą i pieprzem.Dodać zioła i kosteczki fety
Kopystką po garachtwarde, kwaskowate) 1 łyżka brązowego cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka masła ciasto: 1 jajko szczypta soli 1 łyżeczka cukru 120 ml mleka mąka pszenna dodatkowo: cukier puder lub syrop klonowy lub płynny miód świeże owoce Mleko roztrzepać z jajkiem, solą, cukrem i mąką. Mąki powinno być tyle, aby uzyskać konsystencję średnio gęstej śmietany. Ciasto odstawić na kilka minut(...)delikatnie rumienić, wtedy zmniejszyć ogień, przykryć patelnię pokrywką, aby również góra dobrze się dopiekła. Nie przewracać naleśnika na drugą stronę. Usmażony przełożyć na talerz, obsypać cukrem pudrem lub oblać syropem klonowym (albo miodem.) Można udekorować dowolnymi świeżymi owocami
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki : - 20g mąki kokosowej - 15g WPI (u mnie kokosowy) - jajko - 30g serka śmietankowego (u mnie bieluch naturalny) - łyżeczka proszku do pieczenia - 5g oleju kokosowego - 5g wiórków kokosowych - opcjonalnie - łyżka syropu klonowego (nie wliczałam do makra) - 3 duże truskawki Mąkę, odżywkę, jajko, serek i proszek do pieczenia połączyć ze sobą do uzyskania gładkiej masy. Truskawki pokroić w kostkę i dodać(...)masy. Smażyć na oleju kokosowym. Posypać wiórkami kokosowymi. Z syropem klonowym smakowało by obłędnie, ja niestety go nie dodałam bo zaburzał mi makro 😓 Smacznego! MAKRO 302 kcal 25g białka 20g tłuszczu 5g węgli
Zgrabne Gotowaniedaktyli 1 łyżka oleju kokosowego Krem orzechowy: 1 czubata łyżka masła orzechowego (użyłam masła orzechowego z orzechów nerkowca) 4 łyżki sera ricotta 1 łyżka syropu klonowego Dodatkowo: 3-4 owoce kiwi Daktyle zalewam wrzątkiem i odstawiam na całą noc, gdyż muszą być bardzo miękkie. Prażę orzechy włoskie i płatki migdałów, które następnie mielę na sypko. W malakserze(...)kokosowym na gładką, jednolitą masę. Powstałą masą wylepiam dno formy do tarty i wstawiam do lodówki na 2-3 godziny lub całą noc. Ricottę miksuję z masłem orzechowym i syropem klonowym na gładki krem. Krem nakładam do tarty i schładzam całość ponownie w lodówce. Kiwi obieram, kroję w plastry i dekoruję nim wierzch tarty najlepiej tuż przed podaniem. Tarta spokojnie
Mango Papajanatychmiast zalej wyciśniętym z cytryny sokiem. Efekt powinien być taki, że sok powinien zacząć rozlewać się po patelni wchłaniając cukier (możesz pomóc mu w tym pochylając patelnię). Po chwili syrop zacznie wrzeć – dobrze. Pilnuj, żeby temperatura nie była za duża i nie mieszaj. Na tym etapie lepiej skręcić palnik, niż przesadzić, bo łatwo spierdzielić karmelizację. Po około dwóch minutach(...)dnie. Twoim celem jest dokładne wymieszanie karmelu z sokiem. Następnie dodaj trzy duże łyżki stołowe masła i kontynuuj mieszanie w równie potępieńczym tempie. Masło musi się ładnie połączyć z syropem cukrowo-pomarańczowym, dając elegancką aksamitną ciecz. Podkręć trochę palnik i zacznij redukować sos, mieszając go intensywnie co minutę – dwie. Teraz kolejna trudna rzecz. Gdy sos będzie Ci wrzał intensywnie
manslogblogSkładniki: (na 5 szt. serc o wymiarze ok. 10x10cm) – 1 średni batat (ok. 250g) – 2 jajka – 2 łyżki syropu klonowego – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 4 łyżki mąki kokosowej (40g) – 2 łyżki kakao – 100g gorzkiej czekolady – 30g orzechów włoskich Polewa: – 50g gorzkiej czekolady – 1 łyżka mleka kokosowego Sposób przygotowania(...)Bataty obrać i ugotować. 2. W blenderze umieścić jajka, syrop klonowy i przestudzone bataty, a następnie zblendować. 3. W misce wymieszać mąkę kokosową, kakao, proszek do pieczenia oraz posiekane orzechy i czekoladę. 4. Przelać mokre składniki do mieszanki. 5. Wszystko dobrze wymieszać, a następnie umieścić masę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowych foremkach (ja wykorzystałam foremki do jajek
Podwójnaporcjamnie mocno kciuki! ;-))) PIKANTNE WEGE KANAPKI: - 2 kromki domowego chleba z suszonymi pomidorami - przepis - 1 dojrzałe awokado - 1/2 papryczki chili - łyżka posiekanych orzechów pekan - 1 łyżka syropu z agawy Awokado kroimy na cieniutkie plasterki, układamy na kromce chleba, posypujemy posiekanym chilli, orzechami i polewamy syropem. Efekt smakowy Was zaskoczy bardzo pozytywnie! Sprawdźcie sami! To idealny pomysł
SMYKWKUCHNIJeszcze jeden domowy syrop na przeziębienie na blogu. Mocno rozgrzewający, warto mieć go pod ręką w razie potrzeby. Nie jest może jakiś wybitny w smaku, zdarzało mi się pić smaczniejsze rzeczy. Ale też nie demonizujmy, zły też nie jest. Ot po prostu leczniczy syrop. Zresztą to nie obiad, nie musi smakować, ma leczyć (to parafraza powiedzenia, którym lubię się posługiwać
Marder&Marder Manufacturedaktyli 100g kaszy jaglanej 300ml mleka kokosowego pestki dyni, płatki migdałów, pestki słonecznika 1 łyżka masła klarowanego 1/4 lyżeczki: kardamonu, cynamonu, mielonych goździków, kurkumy 2 łyżki miodu lub syropu klonowego Przygotowanie 1 Daktyle kroję na małe kawałki. 2 Daktyle i żurawinę zalewam gorącą wodą i ostawiam na 15 minut. 3 Kaszę jaglaną płuczę 2 - 3 razy w zimnej wodzie(...)żurawinę. 7 Po ugotowaniu kaszę można zmiksować na gładką masę albo pozostawić bez miksowania. 8 Następnie warstwami wkładam do słoika łyżkę kaszy, posypuję owocami i polewam odrobiną miodu lub syropu klonowego i tak robię kilka warstw w zależności od wysokości słoika. 9 Na wierzchu posypuję dodatkowo kaszę pestkami dyni, migdałami i słonecznikiem oraz polewam miodem. 10 Smacznego! Wskazówki Aby zdezaktywować
Book of spells