syrop - 6989 przepisów (strona:168/466)

Ciasto z musem owocowym i kremem jogurtowym, bez glutenu, bez cukru 246

mąki ziemniaczanej + 1/3 szklanki wody 1 łyżka agar – agar 3-4 łyżki ksylitolu (proszę dosłodzić do smaku) Wierzch: 430g naturalnego jogurtu sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 2-3 łyżki syropu z agawy (można zastąpić innym słodzikiem) 10g żelatyny + 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kropla pasty waniliowej Dodatkowo: owoce do ozdoby (truskawki, granat, morele, borówki, kiwi) Spód(...)odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała. Następnie napęczniałą żelatynę podgrzewać, cały czas mieszając, aż się rozpuści (proszę nie gotować!) i zdjąć z ognia. 6. Do jogurtu dodać syrop z agawy, sok pomarańczowy, ekstrakt z wanilii i wymieszać. Do rozpuszczanej, ciepłej żelatyny dodać 3-4 łyżki jogurtu i wymieszać. Tak rozmieszaną żelatynę wlać do pozostałego jogurtu i wymieszać. Jogurt

Mała Cukierenka
Delikatnie imbirowe naleśniki z jabłkiem 127

wystarczy zwiększyć ilość produktów.  SKŁADNIKI: (porcja dla dwójki dzieci) - 1 szklanka mąki pszennej - 1 duże jajko - 1 łyżka oleju słonecznikowego lub rzepakowego - 1 niepełna szklanka mleka - 2 łyżeczki syropu imbirowego - szczypta soli (u mnie różowa himalajska) - 1 duże jabłko - cukier puder - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżka miodu (u mnie jest to miód z mniszka lekarskiego ) W misce(...)dokładnie łączę mąkę z mlekiem, olejem, solą, syropem z imbiru i roztrzepanym jajem. Kiedy ciasto jest już starannie wyrobione, odstawiam je na ok. 1-2 godz. do lodówki.  Obieram jabłko, cieniutko kroję na plasterki, następnie delikatnie posypuję cukrem pudrem i polewam starannie mieszanką cytryny i miodu. Również odstawiam na ok. 1-2 godz. w chłodne miejsce.  Kiedy upłynie

Wielopokoleniowo
CHAŁWA SŁONECZNIKOWA 116

oraz potas, wapń i żelazo. Dlatego jeśli tylko macie ochotę na przekąskę, wybierajcie pestki słonecznika . SKŁADNIKI  2 szklanki nasion słonecznika 2 łyżki karobu lub kakao 2-3 łyżki syropu klonowego szczypta soli himalajskiej WYKONANIE Słonecznik uprażyć na suchej patelni,uważać żeby się nie przypalił.Następnie ostudzić. Ostudzony słonecznik blendujemy na "masło",może to trochę potrwać w zależności jaki mamy(...)sprzęt.Ja użyłam zwykłego ręcznego blendera,tylko pamiętajcie że naczynie musi być przykryte bo słonecznik bardzo pryska na początku :). Potem dodajemy syrop klonowy i karob(zamiennie można użyć kakao) i miksujemy dalej. Masę formujemy w wałek i kroimy tak jak kopytka ;) Smacznego

Mała w garnku miesza
Satays (Sataje) i frytki z marchewki w maśle orzechowym 142

kaszami lub.. ta jak ja z marchewką pieczoną w maśle orzechowym :)  Składniki: 500 gram piersi kurczaka  2 łyżki przyprawy "pięć smaków" (nie polskiej)  2 łyżki syropu klonowego  2 łyżki sosu sojowego 1 szczypta chili  1 łyżka oleju sezamowego  Marchew pieczona w maśle orzechowym: 4-5 marchewki  1 łyżka masła orzechowego  sól(...)pieprz, tymianek  Przyprawę pięć smaków, syrop klonowy, sos sojowy, chili i olej mieszam do połączenia. Kurczaka kroję w plastry i marynuję w mieszance przez minimum 30 minut. Następnie na szaszłyki nabijam plastry piersi kurczaka. Tak przygotowane "szaszłyki" umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę 15 minut. W tym czasie marchew kroję w słupki, mieszam z masłem orzechowym

Mango Papaja
Wegańskie spaghetti „bolognese”, czyli makaron z sosem pomidorowym z czerwoną soczewicą 179

czerwonej soczewicy 150 ml wody 1 puszka pomidorów bez skóry z zalewą lub 3 – 4 świeże pomidory, bez skóry garść liści bazylii 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka syropu klonowego lub daktylowego (opcjonalnie) 2 łyżki oliwy nierafinowana sól, przyprawy i zioła: po 1 łyżeczce mielonej kurkumy, słodkiej i wędzonej papryki, kolendry, po 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki i kuminu, czarny pieprz(...)około 15 minut). W międzyczasie ugotować makaron al dente , zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy sos będzie ugotowany zdjąć go z ognia, doprawić pieprzem, oregano, octem oraz solą i/lub syropem, jeśli jest taka potrzeba, dodać posiekaną bazylię. Makaron odcedzić na sicie, dodać do garnka z sosem, wymieszać. Można podawać z odrobiną sera wegańskiego lub parmezanu. Smacznego! Soczewicę najlepiej jest płukać

Even Better Food
Bezglutenowa babka orzechowo – marchewkowa 181

ziemniaczanej 20 g zmielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 80ml rozpuszczonego masła klarowanego lub oleju kokosowego 4 jajka 60g ksylitolu 30ml miodu lub syropu klonowego 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie 1 Marchewkę obieram i ścieram na średnich oczkach. 2 Żurawinę i orzechy namaczam w ciepłej wodzie. 3 Piekarnik rozgrzewam do 180st.C(...)brązowego ryżu, jaglaną i ziemniaczaną. 5 Dodaję zmielone siemię lniane, sodę, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszam. 6 Masło klarowane lub olej kokosowy miksuję z jajkami, ksylitolem, syropem lub miodem i sokiem z cytryny. 7 Odcedzam żurawinę i orzechy, osuszam ręcznikiem papierowym i siekam na mniejsze kawałki. 8 Marchewkę łączę z suchymi składnikami. 9 Dodaję mokre składniki, posiekaną żurawinę

Book of spells
RACHATŁUKUM RÓŻANE 143

słodycze różane, ale żeby rachtłukum wytrzymało na stole , dodałam żelatynę.Pysznosci ,polecam!. 3/4 szklanki.cukru 0.5 szkl.wody różanej 1 łyżka żelatyny w proszku ( lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej) 2 łyżki syropu różanego dla koloru i smaku migdały płatki cukier puder do obtoczenia  **************************** Do garnka wlać wodę różaną , dodać cukier zagotować  na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru, a następnie(...)chwilę pozwolić mu wrzeć.Wsypać żelatynę lub mąkę i dokładnie wymieszać ( mąki ziemniaczanej wsypujemy sam proszek)Dolać syrop z róży i mieszać chwilkę ,aż zawrze, ale nie za długo.Zdjąć z ognia.Lekko ostudzić ,dodać migdały i wyłożyć do posmarowane go pojemnika masłem lub wyłożonego folią przezroczystą.Wstawić do lodówki żeby zastygło.Wyjąć i pokroić w kostkę , obtoczyć w cukrze pudrze

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Rogale czarno - białe ( kakaowo - kokosowe ) 192

ciemne koła nakładać jasne, jeszcze raz lekko rozwałkować. Wyciąć trójkąty, zwinąć rogaliki i odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Piec w nagrzanym piekarniku  około 20 minut.  Syrop : 300 g cukru  300 ml wody 2 łyżki cukru waniliowego Gotować składniki do lekkiego zgęstnienia  Upieczone rogaliki dwukrotnie smarować syropem

Moje domowe kucharzenie
Ryż w sosie chilli 195

daleka od tych podejrzanie tanich, których cena jest zbliżona do ceny taniego piwa. Czym zastąpić słodki sos chilli? Polecam użycie sosu sriracha ( ZOBACZ GDZIE KUPIĆ ) z dodatkiem miodu, syropu z agawy lub syropu klonowego do smaku. Co zamiast pieczarek? Bardzo fajnie sprawdzają się boczniaki. Prawdopodobnie będzie trzeba je chwilę dłużej maltretować na patelni niż pieczarki, żeby nie były gumowate. Inne

Blendman
SHAKE KOKOSOWO-BRZOSKWINIOWY 128

brzoskwiniami. Jest mega pyszny i sycący. Aby go przygotować potrzebujemy tylko 2 składników! Składniki: 500 ml mleka kokosowego (ja użyłam mleka z kartonu) 1 puszka brzoskwiń w lekkim syropie dekoracja: wiórki kokosowe, nasiona chia Wykonanie: Brzoskwinie odsączamy na sitku z syropu. Do misy blendera wlewamy mleko kokosowe i dodajemy połówki brzoskwiń. Blendujemy na gładki koktajl. Rozlewamy do szklanek. Posypujemy wiórkami

Kuchnia MagdaLeny
JOGURTOWA PIANKA Z MUSEM Z KIWI 100

Składniki: Pianka: 175 g jogurtu naturalnego 2 łyżki żelatyny 30 ml syropu z mandarynki 60 ml gorącej wody 2 łyżki cukru pudru Mus z kiwi: 2 świeże kiwi  2 łyżki miodu 1/2 - 1 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: 1 opakowanie galaretki agrestowej 375 ml gorącej wody Przygotowanie: Galaretkę rozpuścić w 375 ml gorącej wody, potem przelać do 1/3 wysokości(...)pucharków i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Żelatynę rozpuścić w 60 ml gorącej wody i przestudzić.  Jogurt naturalny zmiksować po czym dodać żelatynę, syrop z mandarynki oraz cukier puder. Całość mieszać do chwili, aż wszystkie składniki si ę połączą oraz powstaną pęcherzyki powietrza. Piankę jogurtową wyłożyć na stężoną galaretkę do wysokości 2/3 pucharków. wstawić do lodówki do stężenia

Ciastka - domowe słodkości
Crumble kokosowe z rabarbaru 113

minut do zamrażalnika.  Rabarbar obieramy i kroimy na 0,5 cm kawałki. Posypujemy cukrem. Pozostawiamy na 15 minut, dwukrotnie mieszając w między czasie. Odsączamy rabarbar z powstałego syropu cukrowego  i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Syrop możemy wykorzystać np.do lodów rabarbarowych. Przepis napiszę dla Was niebawem. Formę ceramiczną tzw.kokilkę smarujemy masłem. Wykładamy rabarbar i posypujemy kruszonką.  Gdyby

Życie zaczyna się w kuchni
Likier miętowy ( pobudza apetyt ,działa przeciwzapalnie ). 155

ciemne, chłodne miejsce. Pamiętaj, aby od czasu do czasu strząsnąć słojem. Następnie cukier rozpuść w wodzie, podgrzewając na małym ogniu. Gotuj 2 minuty od momentu wrzenia wody. Teraz syrop wystudź. Nalew ( mięta zalana spirytusem ) przefiltruj przez gazę. Listki wyrzuć a płyn połącz z wystudzonym syropem. Rozlej trunek do czystych butelek z ciemnego szkła, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety

Przepisy i porady kulinarne
PLACUSZKI Z JABŁKAMI NA KEFIRZE - BEZ DROŻDŻY, PUSZYSTE I LEKKIE 692

proszku do pieczenia 2 średnie jabłka (najlepiej lekko kwaśne) Płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżka cukru pudru Olej do smażenia (najlepiej kokosowy) DODATKOWO: cukier puder do oprószenia cynamon miód/ syrop klonowy/ ulubione owoce Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem do miseczki. Białka oddzielić od żółtek i zmiksować ze szczyptą soli na sztywną pianę. Masło rozpuścić w rondelku(...)rozgrzanej patelni, z odrobiną tłuszczu (ja użyłam małej ilości oleju kokosowego) smażyć placuszki na rumiano. Usmażone układać na ręczniku papierowym, aby odsączyć ewentualny nadmiar tłuszczu. OPCJE PODANIA: cukier puder, syrop klonowy, serek waniliowy, ulubione owoce, cynamon

Calzonella.com
Owsianka Nocna z Jabłkiem, Orzechami i Nasionami na Mleku Orzechowym 133

orzechowego lub kokosowego (u mnie mleko z nerkowców ) + dodatkowo do zalania owsianki przed podaniem 1 suszony daktyl posiekany szczypta zmielonego cynamonu odrobina pasty z wanilii szczypta soli himalajskiej syrop klonowy lub miód do polania przed podaniem ulubione owoce Sposób przygotowania: Tu przygotowanie jest proste. Wystarczy zetrzeć jabłko na tarce o grubych oczkach i wyłożyć je do miski z pozostałymi(...)folią spożywczą i wstawić ją do lodówki na noc. Rano wyłożyć część owsianki do miseczki, zalać dodatkowym mlekiem (konsystencja według Waszych upodobań), pokroić ulubione owoce i polać miodem lub syropem klonowym. Prawda, że łatwo? SMACZNEGO życzy

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania