syrop - 6989 przepisów (strona:164/466)

Dżem z jagód kamczackich z nasionami chia 188

zachęcam do przygotowania dżemu z dodatkiem nasion chia - to dopiero bomba witaminowa! Składniki (na 10 małych słoiczków): 1,7 kg jagód kamczackich, lub zwykłych leśnych 1 słoiczek (250 g) syropu z mniszka lekarskiego 200 g miodu (u mnie rzepakowy) 125 g nasion chia sok z połowy cytryny Przygotowanie: 1. Umyte jagody przełożyć na patelnię/ do garnka z grubym dnem(...)wypiekam przez ok. 30 min. 2.   W kolejnym kroku dodać nasiona chia, wymieszać i pogotować jeszcze przez ok. 20 min. Dżem powinien się zagęścić. 3. Na koniec dodać syrop, miód i sok z cytryny. Chwilkę pogotować.  4. Rozlać gorący dżem do słoików, wytrzeć ręcznikiem papierowym gwinty słoików, dobrze zakręcić i zapasteryzować: przez

Domowa Cookierenka Agi
Kokosowy, idealny pudding chia z musem z jagód i płatkami kokosowymi 149

tego przepisu skorzystać? Składniki (na 1 porcję): - 0,5 szklanki mleka kokosowego (można użyć napoju lub rzadkiego mleczka kokosowego w puszce) - 2 łyżki  nasion chia - 0,5 łyżeczki syropu z agawy - 100g mrożonych jagód - 0,5 dojrzałego banana - płatki kokosowe / wiórki kokosowe Nasiona chia zalać mlekiem, dodać syrop z agawy i dokładnie wymieszać. Przelać do słoika i zakręcić. Odstawić

CookYourself
Ananasowo-kokosowy pudding chia 133

szklanek - większą część, a na niego wyłożyć pudding kokosowy, a na wierzchu wyłożyć drugą część ananasa i udekorować pokrojonym w kosteczkę ananasem. Jeśli chcecie możecie dosłodzić mleko kokosowe np. syropem z agawy, syropem daktylowym lub cukrem kokosowym, ale wg mnie nie jest to konieczne.  Z podanej porcji otrzymamy 2 szklanki deseru

Mania Wypiekania
Warsztaty Kulinarne z Fit&Easy i Sebastianem Olmą 168

Żelatyna x 10 g Biała czekolada x 80 g Laska wanilii x 1 szt. Green koktajl Fit & Easy x 1 opakowanie Sok z cytryny Syrop cukrowy Agar 5 g Sposób wykonania : Śmietanę zagotuj z namoczoną wcześniej żelatyną, białą czekoladą i laską wanilii. Gdy żelatyna się dokładnie rozpuści wyjmij laskę wanilii, przelej płyn do małych naczyń i odstaw do lodówki(...)zatrzymać proces gotowani. Warzywa zmiksuj na gładką konsystencję, dodaj Agar i wstaw do lodówki aby masa zastygła, gdy masa będzie stała zmiksuj ją dodając sok z cytryny i syrop cukrowy. Gotową płynną galaretkę przelej na zastygniętą panna cottę.     Było inspirująco i smacznie! Miłego dnia

SMYKWKUCHNI
Super Krówka, czyli wegańskie i bezglutenowe cukierki w zdrowej wersji :) 207

konwencjonalnych produktów, niezdrowego cukru czy składników odzwierzęcych. Zobaczcie czym Super Krówka różni się od krówki tradycyjnej TUTAJ .  SKŁAD i WARTOŚĆ ODŻYWCZA Tofii: cukier kokosowy * mleko kokosowe w proszku * syrop ryżowy * błonnik rozpuszczalny z akacji * białko słonecznika * aromat naturalny Kakao: cukier kokosowy * mleko kokosowe w proszku * syrop ryżowy * proszek kakaowy o obniżonej zawartości tłuszczu 5,1% * białko słonecznika * błonnik rozpuszczalny

Zdrowie na języku :P
21. Pudding z tapioki z karmelizowanym rabarbarem i domową krówką 136

delikatnego zgęstnienia. 3. Przelać do słoiczków, odczekać aż ostygnie i wstawić do lodówki. Karmelizowany rabarbar: 6 łodyg rabarbaru 6 łyżek cukru trzcinowego sok z połowy cytryny łyżka syropu z agawy/syropu klonowego Wykonanie: 1. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na cztery części. 2. Wrzucić na patelnie i zasypać cukrem, mieszać aż do rozpuszczenia. 3. Zalać sokiem z cytryny i dodać syrop

Pland based fille
Kokosowa owsianka 151

proponuję użyć mleka kokosowego z kartonu, a nie tego z puszki. Składniki na 1 porcję: 4 łyżki płatków owsianych 2 łyżki wiórków kokosowych 1 szklanka mleka kokosowego 1 łyżka syropu klonowego Do podania: ulubione owoce, orzechy, roztopiona ciemna czekolada. Do małego rondla wsyp płatki owsiane, wiórki kokosowe, zalej mlekiem i zamieszaj. Wstaw na średni ogień, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień(...)gotuj przez 2-3 minuty. Gotową owsiankę odstaw na 10 minut. Na koniec dodaj syrop klonowy, przełóż do miski i podawaj z ulubionymi dodatkami

Roślinna - blog wegański
Racuchy z bananami 156

dojrzałe i czekają, żeby je zmaltretować w kuchni, więc nie mogłem ich zawieść. Postawiłem na delikatną słodycz pochodzącą z banana, ale jeśli chcesz, to możesz dosłodzić je dowolnym syropem lub cukrem. Ja jednak wolałem takie, bo to po prostu zdrowsza opcja. Polecam racuszki serwowane z truskawkami i syropem klonowym. Pycha! Artykuł Racuchy z bananami pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Lody truskawkowe z aquafaby (bez maszynki) 344

zamrażalnika od razu nadają się do jedzenia, są puszyste, aksamitne i... uzależniające. Naprawdę pycha! Składniki (na 2 małe keksówki o wym. 20x12cm): 1 kg truskawek 100-120 ml syropu z agawy 2 łyżki miodu pitnego lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego woda (ok. 250 ml) z dużej puszki po ciecierzycy konserwowej (puszka 800 g, lub 2 normalne po 400g) Przygotowanie: Metalową(...)pół godziny do zamrażalnika. Truskawki umyć i odszypułkować, następnie przełożyć do garnka z grubym dnem i smażyć do momentu, aż większość truskawek się rozpadnie. Następnie truskawki zblendować, dodać syrop z agawy i miód pitny, wymieszać. Wyjąć misę miksera z zamrażalnika, wlać do niej zimną aquafabę i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania zmniejszyć obroty miskera i dodawać stopniowo

Domowa Cookierenka Agi
Polenta z kaszy kukurydzianej na słodko z nektarynką i amarantusem (Vege & gluten free) 169

podróży. Składniki :  300 g drobnej kaszki kukurydzianej  1 litr wody 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek  120 g amarantusa ekspandowanego  50 ml jasnego syropu z agawy lub melasy trzcinowej  1/2 łyżeczki mielonego kardamonu  50 ml śmietanki kokosowej 22% 2-3 duże nektarynki  4 łyżki jasnego cukru trzcinowego  Wykonanie(...)rozklei ale wciąż pozostanie rzadka. Zbyt gęsta będzie później twarda i nie zbyt przyjemna do zjedzenia. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.  2. W misce mieszamy amarantus z syropem z agawy i śmietanką kokosową i kardamonem, całość mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy do przestudzonej kaszki. Kaszka po przemieszaniu będzie mieś konsystencję średnio gęstej i jednolitej papki.  3. Formę

vaniliowoczekoladowa
„Sernikowe” placuszki z tofu 173

placuszków: 2 banany 3/4 szklanki płatków owsianych 1/2 kostki naturalnego tofu 1/4 szklanki roślinnego mleka 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia świeże owoce lub syrop klonowy do podania Wszystkie składniki, poza olejem, przełóż do kielicha blendera i zmiksuj na gładkie ciasto. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj łyżką porcje ciasta. Smaż na średnim ogniu(...)momentu, aż brzegi przestaną być surowe (około 1-2 minut), po czym odwróć na drugą stronę. Podawaj lekko przestudzone z owocami lub syropem klonowym

Roślinna - blog wegański
Prosta warzywna lazania z cukinii i pieczarek 211

orzechowego sól morska i pieprz do smaku 4 cukinie Sos pomidorowy: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 2 łyżki oliwy 4 suszone pomidory w oliwie 1 łyżeczka syropu klonowego 1/2 łyżeczki suszonego oregano 100g koncentratu pomidorowego sól morska  gałązki tymianku do przybrania (opcjonalnie) Pieczarki dokładnie oczyść, pokrój w plastry, a następnie w drobne kawałki. Cebulę i czosnek(...)pokrój czosnek oraz cebulę, a także papryczkę chili. Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć je wraz z wcześniej przygotowaną cukinią. Smaż 3 minuty, po czym dorzuć suszone pomidory, koncentrat, syrop klonowy i oregano. Po dwóch minutach dolej 100ml wody. Całość przerzuć do kielich blendera i zmiksuj na gładki sos. Dodaj soli według uznania.  Na koniec przełóż warstwy lazanii

Roślinna - blog wegański
Placuszki owsiano-bananowe z orzechami 119

owsianych 2 dobrze dojrzałe banany 1 jajko 0,5 szklanki (125 ml) mleka garść (30 g) orzechów laskowych 0,5 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: 1 łyżeczka oleju kokosowego miód lub syrop klonowy Przygotowanie: 1) Orzechy lekko podprażyć na suchej patelni. 2) Wszystkie składniki na placuszki wrzucić do blendera i zmiksować na jednolitą masę (orzechy można drobno posiekać i dodać na koniec(...)składnikami). 3) Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego, przewracać energicznie zanim zetnie się góra, żeby spód się nie przypalił. 4) Gotowe placuszki podawać polane miodem lub syropem klonowym

Fitsweet.me
Lemon curd 163

duże cytryny ) 200 g cukru pudru 100 g masła 2 jajka 2 żółtka Przygotowanie lemon curd: W rondlu zagotować sok wyciśnięty z cytryn z cukrem pudrem. Do gotującego się syropu dodać masło, podgrzewać, aż masło zupełnie się rozpuści. W misce rozmącić jajka ( nie ubijać ). Do jaj wlać cienkim strumieniem gorący syrop. Mieszać energicznie, żeby jajka się nie ścięły

kolorowotorcikowo
Batoniki owsiane 171

Składniki - proporcje na około 10 batoników 2 szklanki płatków owsianych 50 - 60 g rodzynek  50 g orzechów włoskich 50 g migdałów 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/3 szklanki syropu klonowego lub płynnego miodu 2 jajka rozbełtane lub piana ubita z 2 białek 2-4 łyżki stołowe oleju migdałowego lub oleju arachidowego lub oleju kokosowego opcjonalnie: 2-3 łyżki posypki(...)ziaren (dynia, pestki słonecznika, sezam). Przygotowanie Orzechy posiekać na małe kawałki, migdały bardzo drobno pokroić lub zmielić. Wszystkie sypkie składniki przełożyć do miski i wymieszać.  Dodać olej, syrop klonowy (lub miód) i rozbełtane jajka (lub pianę z białek). Całość dokładnie wymieszać. Powstałą masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i mocno ugnieść, nie pozostawiając wolnych przestrzeni.   Piec

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania