syrop - 6989 przepisów (strona:156/466)

WINNA GRUSZKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM 107

wodą, cukrem goździkami i cynamonem doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy do gotującego się wina na 20 minut (na małym ogniu). Gruszki wyciągamy a wino gotujemy do momentu aż powstanie gęsty syrop. Po wystygnięciu gruszek z ciasta francuskiego wycinamy cienkie i długie paski. Każdym paskiem owijamy gruszkę aby zrobć taki płaszcz. Wkładamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego(...)Podajemy z syropem z wina

Kuchnia w oparach
Batony owsiane z czekoladą :) 211

płatków owsianych bezglutenowych  60 g rodzynek  30 g pestek dyni  30 g chipsów kokosowych lub wiórków  50 g masła orzechowego  40 g syropu klonowego  30 g oleju kokosowego  polewa:  40 g gorzkiej czekolady Panama  (Vivani) i  40 g mlecznej czekolady nugatowej  (Vivani)  Przygotowanie: Płatki, rodzynki, pestki dyni oraz(...)chipsy kokosowe przełóż do malaksera i zmiksuj na średnio drobną konsystencję.  W garnku podgrzej do rozpuszczenia olej kokosowy, syrop klonowy i masło orzechowego.  Suche składniki połącz z mokrymi.  Formę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż masę. Dobrze ją ugnieć.  W międzyczasie rozpuść w kąpieli wodnej czekolady i polej uformowaną masę batonikową.  Wstaw do lodówki

Zdrowie na języku :P
Gofry drożdżowe – wafle z ciasta drożdżowego 143

sól. Dokładnie wyrobić. Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Na rozgrzanej gofrownicy kłaść porcję ciasta, nie rozsmarowywać. Piec około 2 - 3 minut. Można podawać z konfiturami, owocami i słodkimi syropami. Podałam z syropem piernikowym , konfiturą z fig i ananasem. zastawa

królestwo garów
Sernik z brzoskwiniami i bezową pianką 175

zmielonego minimum trzykrotnie 4 jajka 1 szklanka cukru 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 1 cukier waniliowy 500 ml zimnego mleka sok z 1/2 cytryny 125 ml oleju brzoskwinie w syropie Pianka bezowa: 3 białka 1/2 szklanki cukru Brzoskwinie odsączyć z syropu, osuszyć i pokroić w kostkę. Odłożyć. Twaróg przełożyć do miski, dodać cukier, cukier waniliowy i jajka, zmiksować. Do masy

Domowa cukiernia Ewy
SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY I KASZY JAGLANEJ 160

drobną kostkę 3 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka pokrojonej w drobną kostkę papryczki chili sól, świeżo zmielony czarny pieprz DRESSING 1 łyżka miodu lub syropu klonowego 1 mały ząbek czosnku / starty na tarce 3 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki oliwy szczypta soli WYKONANIE KASZĘ JAGLANĄ wsypujemy do rondelka i prażymy na średnim ogniu(...)kolejne 10 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy do ostygnięcia (nie mieszamy). Zimną kaszę spulchniamy widelcem i przekładamy do miski. DRESSING : W miseczce rozcieramy miód lub syrop klonowy ze szczyptą soli i startym czosnkiem. Dodajemy sok z cytryny oraz oliwę. Mieszamy energicznie, do otrzymania jednolitego dressingu. KAPUSTĘ drobno szatkujemy i przekładamy do miski z kaszą. Dodajemy posiekaną natkę

cool and minty
PRZEKŁADANIEC BAKALIOWY 119

Bakaliowy drożdżowy przekładaniec to popisowe ciasto mojej babci. Robiła je przy każdej możliwej okazji, dodatkowo owoce w syropie były jej własnego wyrobu !  Bez tego ciasta nie byłoby świąt, imienin, urodzin ...  Przepis warty uwagi, a ciasto godne polecenia !  SKŁADNIKI: ZACZYNKA DROŻDŻOWA: 10 dag drożdży + 1 łyżeczka mąki (kopiata) + 3 łyżeczki mleka, wszystko wymieszać ( ma być konsystencja śmietany) – odstawić(...)dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na cienki placek. 6. Na każdej warstwie ciasta układamy owoce (róża, śliwki, agrest, truskawki, gruszki, wiśnie, porzeczki, borówki wszystkie odcedzone z syropu). 7. Ostatnią część posypujemy po wierzchu posiekanymi orzechami. Pieczemy w temperaturze 180 st. C około 1 godz. 15 minut

Marcepanowa kuchnia
Kruche babeczki z nadzieniem pomarańczowo-czekoladowym 120

masła 50 g drobnego cukru 1 jajko Nadzienie: 1 duża pomarańcza lub dwie mniejsze Garść płatków migdałowych Odrobina słodkiej przyprawy karmel z wanilią (mam Kotanyi) Kilka łyżek syropu pomarańczowego (może być też woda spod ugotowanych pomarańczy) Kilka łyżek mocnego alkoholu – może być wódka, likier cytrynowy, wódka cytrynowa. Ja użyłam akurat „cytrynówki” własnej produkcji na ciemnym cukrze muscovado. 10 kostek gorzej(...)kilku miejscach i gotujemy tak długo, aż staną się miękkie. Zwykle zajmuje to ok. godziny. Studzimy. Następnie, kroimy na plasterki. Przekładamy na patelnię, oprószamy karmelem z wanilią, podlewamy syropem i przesmażamy. Dodajemy garść płatków migdałowych, podlewamy alkoholem i ponownie przesmażamy. Migdały mają się lekko zrumienić, a cukier z przypraw i alkoholu skarmelizować. Przekładamy na deskę, studzimy. Wystudzone plastry drobno siekamy

Kate's Kitchen
Parowce z sosem jagodowym. Wygraj blender! 145

pyzy. Parowałam bułeczki przez około 15 minut, po czym wyjmowałam je na talerz, polewałam sosem i zajadaliśmy się z przyjemnością. Sos jagodowy: 900 ml jagód w słodkim syropie 330 ml śmietanki 30% Do przygotowania sosu posłużył mi mój niezawodny pomocnik Blender Vintage Cuisine w różowym kolorze (tak! Podkreślam to, bo bardzo lubię ten kolor, choć całe serie produktów Vintage Cuisine(...)warte uwagi). Dodatkowo możecie go u mnie wygrać! Wystarczy, że zajrzysz tutaj , spełnisz warunki konkursowe i masz dużą szansę stać się posiadaczem nowiutkiego różowego cacka! :) Do rzeczy. Jagody w syropie gotujemy ze śmietanką około 20 minut, aby płyn nieco zmniejszył swoją objętość i zgęstniał. Po tym czasie w obroty bierzemy nasz różowy blender, który kolorystyką pasuje idealnie i miksujemy

MamaOskarka
Mizeria 107

jeden z najlepszych dodatków do obiadu. Składniki: 2 ogórki węże kubek, 200 ml śmietany 18%, lżejsza wersja na jogurcie sól, pieprz większa szczypta cukru pudru do smaku, zamiennie miód, syrop klonowy, syrop z agawy świeżo skrojony koper Przygotowanie: Ogórki myję, obieram i ścieram na tarce. W misce łączę odsączone lekko ogórki i resztę składników, mieszam, doprawiam do smaku wedle uznania

Zasmakuj Kuchni
Słodka pasta z fasoli adzuki 233

już wkrótce, a dziś o tym jak taką pastę przyrządzić. Składniki: 1 szklanka suchej fasoli adzuki 3 szklanki wody 1/2 – 3/4 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu wanilii syrop z agawy lub klonowy (do smaku, opcjonalnie) Wykonanie: Fasolę wysypujemy na sitko i dokładnie przepłukujemy. Do garnka wsypujemy fasolę, zalewamy wodą i zagotujemy. Następnie gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem(...)będzie miękka. Są dwa sposoby na pastę adzuki: albo gotujemy aż fasolka się rozpadnie (i rozgniatamy drewnianą łyżką/widelcem) albo miksujemy ją w blenderze. Następnie, dodajemy cukier, wanilię i syrop. Całość często mieszamy, żeby się nie przypaliła i gotujemy bez przykrycia aż woda odparuje. Gotowa pasta jest bardzo plastyczna – dla Najmłodszego formuję małe kulki, które wcina ze smakiem jako

Lamarida.pl
Bezglutenowe batoniki musli 129

roślinnego (słonecznikowy, rzepakowy) 100 g cukru 100 g suszonych moreli 100 g podprażonego na suchej patelni słonecznika 100 g suszonej żurawiny/rodzynek/od biedy posiekanych drobno daktyli 2-3 łyżki syropu z agawy/ryżowego/daktylowego/melasy *jakiegoś wege płynnego słodkiego lepu łyżeczka cynamonu łyżeczka kardamonu i jeżeli lubicie to łyżeczka mielonego imbiru Przygotowanie: W garnku rozpuść olej kokosowy, dodaj cukier i syrop

greenscarf
Baton Mars z płatkami 135

dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog Smacznego Składniki. 7 dkg masła bez soli + odrobina masła do natarcia blachy 3 łyżki syropu klonowego 6 batonów Mars (58 gr każdy) 20 dkg płatków kukurydzianych Dodatkowo: papier do pieczenia i forma na ciasto. Baton Mars z płatkami Przygotowanie. Do garnka włożyć masło i syrop klonowy. Rozpuścić

mecooks
Mango lassi 128

lassi, czyli klasyczny napój jogurtowy z mango.. 1dojrzałe mango 1 szklanka jogurtu naturalnego lub greckiego, u mnie domowy jogurt 1/3-1/2 szklanki chłodnej wody 1 łyżka miodu (opcjonalnie) lub syropu klonowego, można pominąć jeśli mango jest bardzo słodkie i dojrzałe Szczypta kardamonu (opcjonalnie) ja dodaję gdyż podbija smak tego koktajlu Jak przygotować mango lassi, czyli klasyczny napój jogurtowy z mango(...)obieramy ze skórki, owoc kroimy wzdłuż nożem oddzielając od pestki, kroimy na mniejsze kawałki. Do pojemnika blendera wkładamy kawałki mango, dodajemy resztę składników: jogurt, wodę, kardamon, ewentualnie miód i syrop klonowy. Miksujemy dokładnie na gładki mus. Rozlewamy do szklanek i wypijamy. Smacznego!   The post Mango lassi appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka warstwowa z selerem, kurczakiem i ananasem. 174

oliwek I. Sos: 250 ml majonezu light 5 łyżek (200 ml) jogurtu greckiego 2 garście startego parmezanu 1 łyżeczka curry sól  pieprz 1 chluśnięcie Tabasco  1 łyżka syropu z ananasa kilka kropel soku z limonki III. Całość: 1 puszka plastrów ananasa  1 i 1/2 słoiczka selera konserwowego 2 małe puszki kukurydzy (użyłam złocistej i z chili(...)minuty  każdej strony. Następnie przekładamy mięso do brytfanki przykrywamy folią i pieczemy jeszcze 10-15 minut w 180°C. Studzimy. W średniej miseczce umieszczamy jogurt, majonez, parmezan, syrop z ananasa, curry, sól Tabasco pieprz i sok z limonki. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy Pora kroimy, zasypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Ananasa

DominikaDolci
Mazurek czekoladowo-chałwowy. 142

dodajemy 2 łyżki cukru z podanej ilości. Do rondelka wsypujemy pozostałą część cukru, zalewamy wodą (trochę ponad powierzchnię cukru). Gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania 116 °C. Gotowy syrop po wylaniu z łyżeczki tworzy charakterystyczną nitkę. Gdy syrop jest prawie gotowy zaczynamy ubijać białka z cukrem. Następnie wlewamy go do gotowej  piany. Miksujemy do ostygnięcia. Przy pomocy rękawa cukierniczego

DominikaDolci