pracy. Przepis znalazłam na blogu Pani Kingi Paruzel http://kingaparuzel.pl ☺ Skladniki: 1½ dojrzałego banana ¼ szklanki oliwy z oliwek ½ łyżeczki cynamonu 2 łyżki syropu klonowego lub miodu 180 g płatków owsianych 50 g wiórków kokosowych 50 g żurawiny suszonej 30 g orzechów włoskich (ja użyłam orzechów ziemnych 1 łyżka siemienia lnianego(...)nasion chia szczypta soli himalajskiej Przygotowanie: Do dużej miski wyłożyć pokrojone w kawałki banany, oliwę, syrop klonowy i cynamon. Całość ugnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków. Do miski dodać wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać za pomocą łyżki, miarki kuchennej lub gałkownicy do lodów ciastka. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 160ºC
Słodka Strefaenergii na cały długi dzień. Składniki: szkl. mleka 1/2 szkl. płatków owsianych 1/2 szkl. startej marchwi łyżka wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli garść posiekanych orzechów włoskich syrop klonowy lub miód - opcjonalnie Wszystkie składniki poza orzechami wrzucić do rondelka i gotować kilka minut na małym ogniu, aż płatki zmiękną. Przemieszać od czasu do czasu. Podawać od razu(...)ugotowaniu, posypane orzechami. Można również wierzch polać syropem klonowym lub miodem
wyzwania kuchennewiórków kokosowych 50 g płatków migdałowych 50 g suszonego mango podsumowując na 300 g płatków połowa to bajery, czyli dowolne orzechy, suszone owoce, pestki, nasiona 2-3 łyżki syropu z agawy/ryżowego/daktylowego/melasy *jakiegoś wege płynnego słodkiego lepu Przygotowanie: w garnuszki rozpuść olej kokosowy, dodaj cukier i syrop z agawy. Następnie dodaj płatki owsiane, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, posiekane suszone
greenscarfwlewamy odmierzoną ilość oleju, wsypujemy 30g cukru i grzejemy na małym ogniu około 2-3min, mieszając co chwilę, do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści i uzyska konsystencję syropu. Zauważymy dwie warstwy: na dnie będzie syrop a z wierzchu rozgrzany olej. Następnie lekko zwiększamy ogień pod garnkiem i wsypujemy ziarna kukurydzy, nie zapomnijmy o pokrywce. Kiedy popcorn zaczyna strzelać
Księga-SmakuJego przygotowanie zajmie Wam niecałą godzinkę. warto czasami obudzić się przed resztą domowników i ich miło zaskoczyć. :) Potrzebujemy: 12 kromek pieczywa tostowego 3 jaja 400 ml mleka 100 ml syropu z agawy, bądź innego płynnego słodziwa ulubiona konfitura Bardzo lubimy puddingi chlebowe, ale dostać u nas w domu czerstwy chleb to prawie niemożliwe. Dlatego ja do przygotowania pieczywa używam tostera(...)Naczynie dokładnie smarujemy masłem. Następnie układamy pierwszą warstwę chleba. Smarujemy ją ulubioną konfiturą. U mnie czekotruskawka, mniam! :) Zakrywamy ją drugą warstwą pieczywa. W naczyniu rozkłócamy jajka z mlekiem oraz syropem z agawy. Mieszaniną zalewamy nasz chleb i odstawiamy całość na około 15 minut, aby chleb nasiąkł płynnymi składnikami. Piec rozgrzewamy do 200 stopni C i pieczemy w nim nasz pudding
MamaOskarkakukurydziane z owocami, konfiturami lub/i suszonymi owocami, smoothie bowl czy koktajle warzywne, owocowo-mleczne czy mix warzywno-owocowy. Jogurt jedzony prosto z kubeczka czy serek wiejski z miodem, ulubionym syropem też są świetne, tak jak kanapka pełnoziarnista z konfiturą i kubkiem kefiru lub gorącego kakao. Nie wspomnę o naleśnikach, pankejkach, racuszkach, są wyśmienite na ciepłe leniwe śniadanie, do tego obowiązkowo(...)kubek gorącego prawdziwego kakao posłodzonego delikatnie miodem lub syropem z agawy. Jak widzicie mam kilka pomysłów na nasze codzienne poranki, zdrowe śniadania, pierwsze czy drugie. Dziś u nas twaróg z cheddarem na kanapki. Dodatkowo kremowy dzięki dodaniu jogurtu naturalnego. Pyszny! Składniki: twaróg półtłusty 250 g 2 łyżki tartego drobno cheddara 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego – u mnie Bakoma nieduża
Zasmakuj Kuchnirozpuszczalnej szczypta soli 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nasączenie: 3 - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 350 ml gorącej wody 2 - 3 łyżeczki syropu barmańskiego o smaku wanilii Krem waniliowy: 2 budynie waniliowe bez cukru 1/2 litra mleka 250 g margaryny 1 łyżka cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru kryształ Przygotowanie: Biszkopt - na spód tortownicy(...)kawą, za pomocą miksera lub różdżki delikatnie wymieszać. Piec około 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Nasączenie - w gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i do smaku dodajemy barmańskiego syropu o smaku waniliowym. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem waniliowy - ugotować 2 budynie waniliowe w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy i ubijać
Ciastka - domowe słodkościjeżyn, granata, czarnego bzu szczypta pieprzu ząbek czosnku Karmelizowana żółta marchew: 300 gram żółtej marchwi łyżka masła szczypta soli i chili łyżka syropu klonowego Duszony szpinak: łyżka masła garść szpinaku ząbek czosnku sok z ćwiartki cytryny sól i pieprz do smaku Na oliwie z oliwek podsmaż szalotkę(...)duś na maśle z czosnkiem i sokiem z cytryny. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Marchew obierz, pokrój w plastry i duś na maśle z dodatkiem soli, chili i syropu klonowego aż odrobinę zmięknie. Porcję wątróbki podaj z przygotowanymi warzywami. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaIdealne placuszki na Sylwestrowe imprezy. Szybciutko się robi więc nie będzie problemu aby gości poczęstować pysznymi serniczkami. Polecam gorąco, ja podałam z syropem z daktyli ale tutaj pełna dowolność, idealnie będą wyglądały z kleksem bitej śmietany. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Placuszki - serniczki czekoladowe z syropem z daktyli. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBiałe migdałowo kokosowe trufle z migdałem. SKŁADNIKI: 1 szklanka migdałów ekologicznych - (u mnie Bio Planet) 1 szklanka wiórkowa kokosowych 3 łyżki olej kokosowy 100 ml syropu z agawy ekologiczny cukier puder z agawy - 2 łyżki mleko (napój) z kaszy jaglanej Hirse - 4-5 łyżki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Migdały moczymy przynajmniej godzinę w wodzie. Następnie przekładamy je do malaksera(...)mielimy na gładką masę wraz z wiórkami kokosowymi. Dodajemy płyny olej kokosowy, napój z kaszy jaglanej oraz wlewamy syrop z agawy. Całość mieszamy w melakserze. Nakładamy na ręce oprószone pudrem z agawy wielkości orzecha włoskiego powstałą masę. Na środek wkładamy białego migdała. Formujemy kuleczkę . Oprószamy jeszcze cukrem z agawy. Wkładamy do lodówki na godzinę
AZgotuj!Smak będzie taki sam, ale z pożytecznymi walorami odżywczymi. Kutia Danie z dużą ilością maku, bakalii i miodu. Proponuję dodać mniejszą ilość bakalii, a miód zastąpić na przykład syropem z away czy syropem daktylowym. Ciasta i inne słodkości Serniki, makowce, sękacze czy pierniki. Goszczą jak co roku na każdym stole świątecznym. Najczęściej wykorzystuję się białą mąkę, cukier i margarynę
Truskawkowa Fiestasmaku i chyba zaraz pójdę do kuchni i sobie przyrządzę taką kawusię. Do czego i Was serdecznie zachęcam! Piernikowa kawa latte Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 2 łyżeczki syropu piernikowego podwójne mocne espresso 200 ml spienionego gorącego mleka Wykonanie: Do wysokiej szklanki wlewamy syrop piernikowy, następnie delikatnie wlewamy spienione gorące mleko. Na sam koniec wlewamy mocne espresso i długą
Kulinarne przygody GatityNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Dziś zapraszam na kruche ciasteczka z lukrem i syropem malinowym w odsłonie Halloween’owej. Proste, smaczne i bardzo efektowne :) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat(...)szklankę) mieszamy , aż uzyskamy gładki i gęsty lukier bez grudek, w razie potrzeby dodajemy więcej cukru pudru ,( ja dodałam jeszcze ½ szklanki, aż uzyskałam odpowiednią gęstą konsystencję). Dodatkowo: syrop malinowy lub jakikolwiek inny o czerwonym kolorze Wykonanie: wszystkie składniki czyli mąkę, cukier puder, sól, masło, jajko, żółtko i wanilię umieszczamy w misce i szybko zagniatamy na gładkie ciasto, które
Słodkie zapomnieniepomarańczy świeżo wyciśnięty /około 1,70 kg owoców/ 3 budynie waniliowe bez cukru 3 łyżki cukru trzcinowego pianka: 500 ml śmietany kremówki 36 % 1 puszka mandarynek w syropie 2/3 opakowania galaretki pomarańczowej czekolada gorzka do dekoracji Jajka wyjmuję wcześniej z z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Białka ubijam na sztywno, dodaję stopniowo po łyżce cukru i dalej ubijam(...)zagotowuję w garnku. Do gotującego soku wlewam budyń i mieszam, chwilę gotuję. Gorący krem wylewam na biszkopt i odstawiam do przestygnięcia. Pianka: Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno. 1/2 szklankę syropu z mandarynek zagotowuję i rozpuszczam w nim galaretkę. Przestudzoną wlewam do śmietany. Na krem pomarańczowy wylewam połowę śmietany, układam cząstki mandarynek i wylewam resztę śmietany. Kilka mandarynek zostawiam do dekoracji
wesoła kuchniakomponentów znalazły się też biały cukier i olej (podejrzewam, że mógł być palmowy). Nic tylko przyrządzić własne, zdrowsze gofio, połączyć z olejem (zdrowszym, bo kokosowym nierafinowanym) i słodem typu syrop z agawy! Dla mnie to rewelacyjna kombinacja smakowa. Do wykonania gofio użyłam komosy ryżowej i orkiszu. Owe ziarna podprażyłam i zmieliłam na mąkę, uzyskując ciasteczkową w smaku bazę do słodkich(...)naszym bliskim tylko te pozytywne. ❤ Składniki na 20 kuleczek: 1 szklanka quinoa, 3/4 szklanki orkiszu, 3 łyżki ciepłej wody, 7 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego RAW,y 5 łyżek syropu z agawy, klonowego lub innego słodu. Wykonanie : Komosę i orkisz prażymy na patelni lub w piekarniku. Po wystudzeniu mielimy na pył/mąkę. Dodajemy wodę, olej i słód
Jeść, by żyć w zdrowiu