syrop - 6989 przepisów (strona:148/466)

Dereniówka 142

derenia po opłukaniu nakłuwamy szpilką i wkładamy do słoja, zalewamy spirytusem i odstawiamy na miesiąc. Od czasu do czasu mieszamy. Po miesiącu odcedzamy alkohol. Z cukru i wody przygotowujemy syrop i po ostudzeniu zalewamy owoce. Po upływie kolejnego miesiąca zlewamy i odcedzamy syrop i mieszamy z alkoholem. Odstawiamy na kolejny miesiąc.  W ostatnim etapie filtrujemy nalewkę i zlewamy

Gotowanie jest łatwe
Syrop z pigwy do herbaty ( bez pasteryzacji ). 154

miejsce na 4 - 5 dni. Co dzień wstrząśnij słojem lub zamieszaj zawartość słoja wyparzoną suchą dużą łyżką , w ten sposób cukier szybciej się rozpuści. Następnie napełnij wyparzone słoiczki otrzymanym syropem wraz z plasterkami owoców. Słoiki szczelnie zamknij wieczkami, przechowuj w lodówce lub innym chłodnym pomieszczeniu. Syrop ten dodajemy do herbaty, najlepiej, gdy herbata lekko ostygnie

Przepisy i porady kulinarne
Podstawowy przepis na zupę krem z pieczonej dyni i czosnku 162

przygotować i połączyć z wieloma składnikami takimi, jakie lubimy najbardziej i tym samym stworzyć przepyszne dania. Dlatego z dyni możemy zrobić ciasto, sernik, ciasteczka, placuszki, zupy, dania główne czy syrop do kawy! No to jedziemy, najważniejsza tak jak już wspominałam jest odmiana dyni, wybierz na początek dynię piżmową, Hokkaido lub Muskat. Dynię umyj ze skórką, pokrój na ósemki lub jeszcze(...)jest gorzka w smaku, albo olej kokosowy, lub olej rzepakowy tłoczony na zimno. Te trzy rodzaje tłuszczu sprawdzą się najlepiej. Dynię posyp przyprawą curry, i odrobiną miodu lub syropu klonowego. Wstaw do piekarnika na 30-40 minut ( w zależności od wielkości ) pieczemy w temp. 220 -230 stopni C. Na blaszkę wrzuć również  1/2 główki czosnku w łupinie. Po upieczeniu

SMYKWKUCHNI
Sezon na herbaty rozgrzewające 131

świeżymi ziołami np. rozmarynem i tymiankiem - te wybieram zima, a latem melisę lub miętę  - imbirem  - żurawiną  - dziką różą  - rokitnikiem ( używam suszonych owoców)  - pigwą   - syropem z kwiatów z czarnego bzu  - syropem z owoców czarnego bzu  - sokiem malinowym  - przyprawami : goździkiem, anyżem, cynamonem, kardamonem Wybór jest ogromny! Zaopatrzyłam się i mam szafkę pełną różnych

AZgotuj!
Bananowe babeczki z cynamonem – babeczki dla dzieci 137

silikonowych foremek / papilotek) 2 duże banany (najlepiej dojrzałe, ja dziś takich nie miałam) duża szczypta cynamonu 1 jajko klasy M 150 ml mleka 250 g mąki pszennej 3 łyżki syropu daktylowego* (można użyć innego płynnego „słodziwa”) 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia *stąd kolor babeczek Przygotowanie: Banany obieramy, odcinamy końcówki i rozgniatamy(...)używam tłuczka do ziemniaków). Do rozgniecionych bananów wbijamy 1 jajko, dolewamy mleko, syrop daktylowy i dodajemy cynamon. Całość wstępnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Wszystko mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Masę nakładamy do 3/4 wysokości. Babeczki można również upiec w silikonowych foremkach (łatwo je wówczas wyciągnąć, moje

Słodkie okruszki
ICE COFFE CZYLI MROŻONA KAWA WANILIOWA 100

wakacjami więc przygotowałam mrożoną kawę z nutą wanilii. Kawa wyszła pyszna a dodatek wanilii sprawił, że kawa jest delikatnie słodka. Składniki: 150 ml mleka 50 ml espresso 2 pompki syropu waniliowego kilka kostek lodu Do wysokiej szklanki włożyć kostki lodu. Wlać do 3/4 wysokości szklanki mleko. Następnie małym strumyczkiem wlać espresso.  Na samym końcu dolać syrop waniliowy. Gotowe

Kuchnia w oparach
Mleko z orzechów nerkowca 214

przypadku mleka owsianego wystarczy blender (nawet ręczny) i gęste sito. 100 g orzechów nerkowca (ok. pół szklanki suchych lub 1 szklanka namoczonych) 3 szklanki wody szczypta soli 2 łyżeczki syropu klonowego Orzechy nerkowca namaczamy przez noc w 3 szklankach wody. Dodajemy szczyptę soli i blendujemy dokładnie. Następnie mleko przecedzamy kilkakrotnie przez gęste sito. Na koniec dosładzamy mleko 2 łyżeczkami syropu

Dieta bez mleka
Szarlotkowa granola 165

orzechami Author: Cooking for Emily Ingredients 3 jabłka ⅓ szklanki wody 3 szklanki płatków owsianych ⅔ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki soli 100 g orzechów włoskich 100 g rodzynek 6 łyżek syropu klonowego (albo z agawy) 2 łyżki oleju kokosowego (nierafinowany) Instructions Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyjąć gniazda nasienne. Jabłka umieścić w garnku, zalać ¼ szklanki wody i gotować na wolnym ogniu(...)minut aż się rozpadną, zmiksować na sos. Płatki wymieszać w misce z cynamonem i solą, dodać posiekane orzechy i rodzynki. Do jabłek dodać syrop klonowy i olej kokosowy, w razie potrzeby podgrzać, żeby olej się rozpuścił. Wlać do miski z płatkami, wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wyłożyć blachę do pieczenia papierem. Wysypać na blachę płatki, rozłożyć równo. Piec przez

Cooking for Emily
Zdrowe FIT brownie z batatów i amarantusa 119

odpowiada około 600 g ugotowanych na parze) 1/2 szklanki (120 ml) mąki z amarantusa 2 łyżki mielonego siemienia lnianego (najlepiej świeżo mielone) 3 łyżki niesłodzonego kakao 3-4 łyżki syropu z agawy garść obranych orzechów włoskich 8-10 kostek gorzkiej czekolady Do dekoracji: połówki obranych orzechów włoskich niesłodzone kakao Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Bataty obieramy, myjemy(...)kroimy w kostkę. Gotujemy na parze aż będą miękkie. W większym naczyniu rozgniatamy jeszcze ciepłe ugotowane bataty widelcem, dodajemy mąkę z amarantusa, świeżo mielone siemię lniane, kakao i syrop z agawy i mieszamy. Dodajemy pokrojone orzechy włoskie i czekoladę pokrojoną w niewielkie kawałki. Całość mieszamy i wykładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około

Lamarida.pl
Jesienne ciasto piernikowe z jabłkami i krówkami czyli poWeekendowe Łakocie odc.181 134

mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia po 1 łyżeczce mielonego kardamonu, imbiru i cynamonu szczypta soli 130 g miodu 50 g golden syrup (nie miałam więc dodałam syrop klonowy) 130 g pokrojonego masła  30 g cukru 2 jajka 100 g krówek, drobno posiekanych, wymieszanych z 1 łyżką mąki 1 obrane ze skórki i pokrojone w kostkę jabłko(...)skropione sokiem z cytryny Mała keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 160 st. C. W misce mieszamy mąkę, proszek, kardamon, imbir, cynamon, sól. Do rondelka wlewamy miód, syrop, wkładamy masło i wsypujemy cukier. Delikatnie podgrzewamy, by wszystko się rozpuściło ale nie zagotowało. Studzimy do temperatury pokojowej. W kolejnym kroku miksujemy miodową masę na średnich obrotach, aż wyraźnie zwiększy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Boczniaki smażone z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem 129

dzikim ryżem będą smakować wyśmienicie i mogą być podane jako pełnowartościowy obiad! ;) * SKŁADNIKI na 2 porcje 500 g boczniaków 1 ząbek czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka syropu z agawy 1 łyżka octu ryżowego szczypta płatków chili ½ łyżeczki mielonego imbiru (lub 1 łyżeczka świeżo startego) 1 łyżeczka oleju, np. sezamowego 1 łyżka siekanej natki pietruszki kilka rzodkiwek 1 łyżeczka(...)sezamu * PRZYGOTOWANIE Boczniaki oczyść z ziemi. Czosnek drobno posiekaj i połącz go z sosem sojowym, syropem z agawy, octem ryżowym, płatkami chili, imbirem i olejem sezamowym. Marynatą natrzyj boczniaki, a następnie smaż je na suchej patelni przez kilka minut. Po usmażeniu przełóż je na talerz. Posyp natką siekanej pietruszki, plasterkami rzodkiewek i sezamem

Food Square
Dyniowa owsianka z piernikami 273

lubią smak pierników. 1 szklanka mleka 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 1/4 szklanki puree z dyni hokkaido 1 łyżka masła orzechowego 1/2 banana 4 pierniki lukrowane Uszatki Kopernik Toruń syrop trzcinowy W garnku zagotować mleko z puree dyniowym i wsypać płatki owsiane. Gotować ok 3 minut, dodając pod koniec masło orzechowe i pokruszone dwa pierniki. Osłodzić odrobiną syropu trzcinowego. Gęstą

https:KKuchniaMniam
Owsianka z jogurtem i owocami 130

lubiącym wcześnie wstawać:) Składniki /1 porcja: – 4 łyżki płatków owsianych – łyżka kokosu – 1 banan – kilka świeżych lub mrożonych malin – kilka świeżych lub mrożonych borówkę – 1 łyżeczka syropu klonowego – 1 mały jogurt bez laktozy (ok.180g) Przygotowanie: Płatki górskie wsypujemy do miseczki i zalewamy wszystko przegotowaną wodą w takiej ilości aby pokryć wszystko w całości. Zostawiamy na kilka minut(...)całą noc. Następnie dojemy jogurt (u mnie bez laktozy). Dodajemy banana, maliny i borówki. Posypujemy kokosem i polewamy syropem klonowym. Smacznego Artykuł Owsianka z jogurtem i owocami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Tradycyjna szarlotka w nowej odsłonie 138

Galaretka z soku jabłkowego Do powstałego po odciśnięciu soku z jabłek, dodajemy laskę cynamonu i cukier, powiedzmy 100g na 1litr soku. Gotujemy na małym ogniu tak długo, aż powstanie syrop. Można przeprowadzić próbę na srebrnej łyżeczce. Jeśli kropla soku szybko na niej zastyga, zestawiamy garnek z ognia. Syrop rozlewamy w pojemniczki na lód, lub inne nieduże, odrzucając cynamon. Wcześniej smarujemy

Leśny Zakątek
Babeczki orkiszowo-borówkowe 107

tutaj . Zobaczcie przepis na babeczki orkiszowo-borówkowe: POTRZEBUJEMY trzech lub cztery szklanki borówek dwa jajka mały jogurt naturalny (200-250g) 1/3 szklanki miodu płynnego lub słodkiego syropu (cukrowy, z agawy, klonowy) 400 gram płatków orkiszowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina soli ½ szklanki mleka (może być krowie lub roślinne) PRZYGOTOWANIE Borówki myjemy i połowę z nich rozgniatamy, by stworzyły(...)owocową masę. Rozbijamy w misce dwa jajka i dobrze mieszamy trzepaczką. Dodajemy jogurt naturalny i miód (płynny) lub syrop. Mieszamy. Dodajemy płatki, proszek do pieczenia, sól i borówki w obu wariantach (masy owocowej i całych owoców). Całość dobrze mieszamy łyżką. Na koniec oddajemy mleko i również mieszamy. Powstanie nam bardzo wilgotne ciasto. Nie bójcie się tego Łyżką wykładamy

Fleksitarianizm.pl

Proponowane wyszukiwania