syrop - 6989 przepisów (strona:144/466)

TORCIK KAWOWO - KARMELOWY NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI 133

budyniu toffi 250 g margaryny 0,5 litra mleka 3/4 szklanki cukru kryształ 1 olejek spirytusowy rumowy Nasączenie: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 300 ml gorącej wody 2 - 3 łyżeczki syropu barmańskiego o smaku karmelu Dodatkowo: 2 opakowania galaretki truskawkowej 700 ml gorącej wody  0,5 kg truskawek ok. 20 sztuk okrągłych biszkoptów Przygotowanie: Biszkopt -  na spód tortownicy(...)należy usunąć tuż przed pokrojeniem, by woda nie przedostała się do środka i nie pogorszyła smaku Nasączenie - w 300 ml gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i dodajemy do smaku barmańskiego syropu o smaku karmelu. Odstawiamy do wystygnięcia. Masa karmelowa -   ugotować budyń karmelowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier, ubijać do momentu rozpuszczenia się

Ciastka - domowe słodkości
Lemoniada malinowa 311

dość ciepła, to wsypać do niej ok. 150 gramów cukru i wymieszać do całkowitego jego rozpuszczenia. Można użyć zwykłego cukru białego lub trzcinowego. Zdjąć garnek z palnika, a powstały syrop schłodzić. Do dzbanka, w którym są pokrojone cytryny wlać sok z cytryn, mus malinowy oraz schłodzony syrop. Włożyć gałązkę mięty (najlepiej zrolować ją w dłoniach, by wydobyć z niej więcej

Kulinarne Przeboje
Kompot z truskawek na zimę do słoików 375

truskawek dodaję ok. 1,5 litra wody. Zaś do kompotu truskawkowego na zimę nie dodaję ani odrobiny wody, tylko sam cukier. Powstaną w ten sposób truskawki w syropie, w soku własnym. Dopiero po otworzeniu słoika z truskawkami w syropie rozcieńczam je przegotowaną, letnią wodą w takiej ilości, jaka odpowiada nam smakowo. Ważne jest również to, by do kompotu używać truskawek

Kulinarne Przeboje
WEGAŃSKIE LODY TRUSKAWKOWO-KOKOSOWE 164

mnie rządzą lody w wersji FIT: - bez śmietanki, - bez jajek, - bez cukru. Są to wegańskie lody truskawkowe przygotowane na bazie mleczka kokosowego oraz kokosowego jogurtu naturalnego. Słodzone są syropem z agawy, ale równie dobrze można posłodzić je miodem. Do przygotowania lodów użyłam świeżych truskawek, ale jak macie jeszcze zapasy mrożonych z tamtego roku to również się sprawdzą.   Składniki(...)Mleczko kokosowe miksujemy z jogurtem kokosowym oraz miodem/syropem z agawy. Następnie dodajemy mus truskawkowy i miksujemy do połączenia składników. Próbujemy masy i w razie potrzeby dodajemy jeszcze miodu lub syropu z agawy. Masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalki na około 30-60 min. Po tym czasie, lody wyciągamy i dokładnie mieszamy. Ponownie wkładamy do zamrażalki. Lody gotowe

Kuchnia MagdaLeny
Lemoniada cytrusowa z pomarańczą 204

razy. Jedną szklankę wody podgrzać w garnku, a gdy woda będzie już dość ciepła, to wsypać do niej i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Zdjąć garnek z palnika, a powstały syrop schłodzić. Do dzbanka, w którym na dnie znajduje się pokrojona cytryna wlać 3 szklanki zimnej wody, ostudzony syrop oraz wyciśnięty sok z cytrusów (cytryny, pomarańczy i limonki). Włożyć gałązkę mięty

Kulinarne Przeboje
Placki z kefirem, borówkami i truskawkami. Krok po kroku. 111

misce do całkowitego połączenia wymieszaj: mąkę pszenną, jajka, proszek do pieczenia, kefir, olej oraz ewentualnie coś słodkiego do smaku (może być to miód, syrop z agawy, syrop klonowy lub cukier).   Kiedy wszystkie składniki się połączą wsyp borówki amerykańskie, najlepiej prezentuje się drobne. Wymieszaj delikatnie łyżką aby nie rozgnieść owoców.   Placki smaż

kuron.com.pl
Lemoniada truskawkowa 1080

garnuszka, a następnie podgrzać, by woda była letnia. Kolejno wsypać cukier (zwykły lub trzcinowy) i mieszać do czasu rozpuszczenia się cukru. Następnie zdjąć garnek z palnika, a powstały syrop schłodzić. Do dzbanka, w którym są pokrojone na plasterki cytryny wlać 4 szklanki wody oraz ostudzony syrop. Następnie włożyć do niego zrolowaną uprzednio w dłoniach gałązkę mięty (dzięki czemu wydobędzie się

Kulinarne Przeboje
Kompot z rabarbaru truskawek i malin 276

czerwony kolor. W upały można podawać go z dodatkiem kostek lodu i listkami mięty. 4 łodygi rabarbaru bez liści (około 300 g) garść malin garść truskawek pół łyżeczki cynamonu syrop z agawy 2 litry wody Rabarbar obieramy z wierzchnich włókien i kroimy w około 2-centymetrowe kawałki. Rabarbar wrzucamy do garnka. Dodajemy pół łyżeczki cynamonu i zalewamy 2 litrami wody(...)minut aż zacznie się rozpadać. Następnie dodajemy maliny i pokrojone w ćwiartki truskawki. Całość gotujemy jeszcze przez 10 minut. Na koniec kompot można lekko dosłodzić (ja dodaję 3 łyżki syropu z agawy). Kompot studzimy w garnku i przecedzamy. Gotowe! Ugotowane w kompocie owoce można na przykład dodać do nadzienia naleśników

Dieta bez mleka
Drożdżowe babeczki 107

babeczki: 500g mąki pszennej 150g masła 2 jajka 0,5 szkl cukru 1 aromat waniliowy 5 dag drożdży świeżych 120 ml ciepłego mleka szczypta soli 1 słoiczek ulubionego dżemu syrop klonowy do posmarowania Jak zrobić drożdżowe babeczki: W ciepłym mleku z łyżką cukru rozkruszamy drożdże, mieszamy. Zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia. Jajka wbijamy do miski i ubijamy z pozostałym cukrem(...)niej łyżeczkę dżemu, zlepiamy brzegi – wkładamy do wysmarowanej masłem foremki na muffinki. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Pieczemy ok 30min w 180st. Gorące bułeczki smarujemy syropem klonowym dla ładnego wyglądu i pysznego smaku. Artykuł Drożdżowe babeczki pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Ananas 144

zostać skonsumowany. Prawda? Ananas - składniki: Biszkopt: 6 jaj 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Budyń z ananasem: 0,5 l płynu (syrop z puszki z ananasa + mleko) 1 budyń śmietankowy 1 ananas w kawałkach w puszce, u mnie ananas kawałki w soku ananasowym Solemo   3 łyżki cukru Bita śmietana(...)minut. Po upieczeniu zrzucamy z wysokości kolan dwa razy i odstawiamy do wystygnięcia, a po wystygnięciu kroimy go na 2 blaty. Budyń ananasowy - przygotowanie: Do miarki wlewamy nasz syrop z puszki ananasa i dopełniamy go do 500 ml mlekiem. Do rondelka wlewamy 2/3 płynu i cukier, a w 1/3 rozrabiamy nasz budyń. Do gotującego się płynu dodajemy budyń i zagotowujemy

MamaOskarka
Nalewka z płatków dzikiej róży 122

dłużej kwiaty będziemy trzymać na alkoholu, tym więcej pigmentu (koloru) wyekstrahuje się. Po co najmniej 2 miesiącach nalewkę zlewamy przez sito lub przez gazę. Z wody i cukru przygotowujemy syrop. Przestudzony syrop mieszamy z ekstraktem, przelewamy do butelek, korkujemy i… zapominamy o naszym dziele na co najmniej rok. Ja zapomniałam o swojej na 5 lat Bon appetit

Kate's Kitchen
Ciasto czekoladowe z truskawkami 124

truskawkami: 3 jajka 2 szkl mąki 1 szkl cukru 3/4 szkl oleju 1/4 szkl mleka 4 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku dopieczenia 200g truskawek syrop truskawkowy Jak zrobić ciasto czekoladowe z truskawkami: Białka jaj ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy dalej. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Do puszystego kogla mogla wrzucamy przesianą mąkę, proszek(...)opadły. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem blaszki (30x30cm). Na wierzchu układamy ćwiartki lub połówki truskawek. Pieczemy ok 60 min w 180st (do suche patyczka). Wierzch jeszcze gorącego ciasta skrapiamy syropem truskawkowym. Artykuł Ciasto czekoladowe z truskawkami pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Koktajl truskawka z maliną na mleku kokosowym 107

pyszne i proste ciasto z truskawkami polecam Wam ten przepis (klik) Składniki: truskawki – u mnie około 18 sztuk kilka malin około 200 ml mleka kokosowego Koala Poland syrop z agawy lub płynny miód do smaku *ilości orientacyjne, mając więcej owoców dodajemy więcej mleka itd Przygotowanie: Do misy blendera z nożami wkładamy owoce, wlewamy mleko kokosowe (najpierw mniejszą ilość, potem(...)można dolać w zależności od preferowanej konsystencji) i dodajemy syrop z agawy lub miód do smaku. Blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji koktajlu, w razie potrzeby dolewamy mleka kokosowego lub dodajemy syropu/miodu. Podajemy od razu. Smacznego

Słodkie okruszki
Koktajl z mango z bananem i pomarańczą 113

kolor! Taki koktajl można zamrozić i przygotować sorbet, będzie  idealny na gorące, letnie dni. Koktajl z mango z bananem i pomarańczą Składniki:  420 g mango w syropie w puszce  1 banan  sok z 1/2 pomarańczy  Przygotowanie:  Mango z syropem przekładamy do blendera kielichowego.  Dodajemy banana oraz sok z pomarańczy.  Miksujemy na jednolity

Moja smaczna kuchnia