175g oleju kokosowego (lub masła) 2 jajka 0,5 szkl cukru trzcinowego 1 aromat waniliowy 5 dag drożdży świeżych 150 ml ciepłego mleka krowiego lub roślinnego szczypta soli marmolada syrop klonowy do posmarowania Jak zrobić rogaliki z marmoladą: W ciepłym mleku z łyżką cukru rozkruszamy drożdże, mieszamy. Zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia. Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem(...)nakładamy łyżeczkę marmolady, zwijamy trójkąt od szerszej części do węższej formując rogalik. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 20 min w 180st. Gorące rogaliki smarujemy syropem klonowym dla ładnego wyglądu i pysznego smaku. Artykuł Rogaliki z marmoladą pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujemożecie zrobić takiego łososia również w piekarniku. Składniki: ok. 300-400 g świeżego łososia, 400 ml śmietanki kremówki, 2 łyżeczki musztardy francuskiej, 1 łyżeczka musztardy dijon, 1 łyżeczka syropu z agawy, 1 łyżka soku z cytryny, suszone płatki chili, ok. 200 g świeżego szpinaku, pęczek koperku, sól, pieprz, oliwa z oliwek Łososia oczyszczamy, zdejmujemy skórę, kroimy na mniejsze kawałki, solimy(...)pieprzymy, a następnie obsmażamy z każdej strony do zarumienienia. Podsmażonego łososia ściągamy z patelni, na którą wlewamy śmietankę kremówkę, dodajemy musztardy i syrop z agawy. Przyprawiamy do smaku, dodajemy sok z cytryny i chwilę przegotowujemy razem. Następnie dodajemy łososia, a po minucie dorzucamy umyty szpinak i gotujemy jeszcze chwilę. Na koniec dodajemy posiekany koperek - podajemy z dowolnym dodatkiem
Plate of Joykruszony, żaden inny nie zrobi takiego wrażenia. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na drinki z burbonem . Składniki: 60 ml burbonu Gałązka mięty Kilka listków mięty 20 ml syropu cukrowego Kruszony lód Sposób przygotowania: Do kubka Julep dodajemy kilka listków mięty oraz syrop cukrowy. Następnie miętę rozgniatamy tłuczkiem i mieszamy zawartość kubka. Następnie dodajemy do tego burbon i część kruszonego
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnelitra mleka 250 g margaryny 3/4 szklanki cukru 1 cytryna 1 olejek spirytusowy cytrynowy Nasączenie kawowe: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 350 ml gorącej wody 2 łyżeczki syropu barmańskiego o smaku wanilii Dodatkowo: 2 opakowania galaretki cytrynowej 700 ml gorącej wody Przygotowanie: Biszkopt - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować(...)rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć. Nasączenie - w 350 ml gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i dodajemy do smaku barmańskiego syropu o smaku wanilii. Odstawiamy do wystygnięcia. Masa cytrynowa - 2 opakowania budyni śmietankowych ugotować w 0,5 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać
Ciastka - domowe słodkościczekoladą to nieziemsko pyszny lodowy deser dla każdego Polecam! Składniki: 400 ml mleka kokosowego z puszki 400 g mrożonych wiśni bez pestek 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 2 łyżki syropy klonowego (lub daktylowego lub z agawy – do smaku)- można zamienić na banana 100 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Do blendera wlewamy mleko kokosowe, dwie szklanki mrożonych wiśni, syrop z agawy
Lamarida.plBuraki i szalotki pokroić w cienkie plasterki. Włożyć do miski. Sok jabłkowy, cukier, ocet jabłkowy, liście laurowe, cynamon, włożyć do garnuszka i redukować na dużym ogniu na możliwie gęsty syrop. Gorącym syropem zalać buraki z szalotką. Lekko osolić. Odstawić do przegryzienia smaków. Przed podaniem dodać do buraków pokrojone w plasterki truskawki. Majonez bazyliowy : liście rzodkiewki, słonecznika, bazylii i ząbki czosnku
królestwo garówSłój zaręcić i odstawić na 6 tygodni w ciemne miejsce, u mnie stał w szafce. Można od czasu do czasu zamieszać zawartością słoja. Po 6 tygodniach odcedzić orzechy. Przygotować syrop cukrowy-wodę zagotować z cukrem i wystudzić. Odcedzony alkohol połączyć z syropem cukrowym. Przelać do butlelek i odstawić na minimum 6 miesięcy do klarowania, im dłużej tym lepsza nalewka
Monia miesza i gotujeminutach wlewamy sok z cytryny i posypujemy pieprzem. Gdy nadmiar płynu odparuje czereśnie są gotowe. Lody truskawkowe Składniki: ćwierć kilo truskawek ćwierć łyżeczki kardamonu pół łyżki octu balsamicznego łyżka syropu klonowego 2 łyżeczki nasion chia Przepis: Truskawki miksujemy z kardamonem, octem i syropem klonowym. Koktajl mieszamy z nasionami chia i odstawiamy na pół godziny, żeby chia napęczniała. Wlewamy do foremek
Ugotowane pozamiataneproszku do pieczenia Skworcu 1 łyżeczka sody Skworcu 1 łyżeczka skórki cytrynowej Skworcu 1/4 szklanki stopionego masła szczypta soli Do podania; truskawki lub inne owoce golden syrop Skworcu lub krem daktylowy Skworcu Przygotowanie; Do miski wlać jogurt naturalny, jajko, rozpuszczone ale chłodne masło, cukier i dokładnie wymieszać, następnie wsypywać partiami suche składniki. Można miksować mikserem(...)miały ładny okrągły kształt, ciasto lejemy ciągle w jeden punkt, a samo będzie równomiernie rozchodzić się na boki. Smażymy aż uzyskają złoty kolor. Podajemy z ulubionymi owocami, słodkimi syropami czy konfiturami. W tej kwestii panuje pełna dowolność. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.smakowało. Do tego piękne wydanie książki, która przyciąga uwagę również szatą graficzną. Ja już wybrałam kilka propozycji. Zaintrygowała mnie galaretka z cytryny i rozmarynu, dżem jagodowy z lawendą, syrop mandarynkowy, frużelina mango z limonką, syrop hibiskusowy, ananas w rumie, nalewka miętowa z miodem czy marynowany imbir. Ciekawych propozycji jest naprawdę wiele, a wszystko bez chemii i konserwantów. Książka idealna
kruche babeczkiktóry nadał bardziej kremowej konsystencji, ale świetnie sprawdzi się też np. mleczko kokosowe lub zamrożony banan. Całość udekorowałam granolą oraz lodami waniliowymi. Można również dodać coś do posłodzenia np. syrop z agawy, ksylitol lub miód, a jeśli ktoś chce bardziej poszaleć to również gałkę lodów wanilowych Takie smoothie będzie idealne jako deser w upalne dni, można taką miseczkę również zjeść(...)wzbogacić o owoce, płatki owsiane czy orzechy. Składniki: 1 szklanka zamrożonych truskawek* pół zamrożonego banana (opcjonalnie) 3 łyżki mleka roślinnego 100 g serka waniliowego (np. Bakoma BIO) 2 łyżki syropu z agawy lub miodu lub 1 gałka lodów waniliowych (opcjonalnie) na wierzch np. granola, lody waniliowe lub śmietankowe, orzechy, owoce Wykonanie: Truskawki wrzucić do misy blendera, dodać serek waniliowy
Healthy food explorerbudyniu toffi 250 g margaryny 0,5 litra mleka 3/4 szklanki cukru kryształ 1 olejek spirytusowy rumowy Nasączenie: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 300 ml gorącej wody 2 - 3 łyżeczki syropu barmańskiego o smaku karmelu Dodatkowo: 2 opakowania galaretki truskawkowej 700 ml gorącej wody 0,5 kg truskawek ok. 20 sztuk okrągłych biszkoptów Przygotowanie: Biszkopt - na spód tortownicy(...)należy usunąć tuż przed pokrojeniem, by woda nie przedostała się do środka i nie pogorszyła smaku Nasączenie - w 300 ml gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i dodajemy do smaku barmańskiego syropu o smaku karmelu. Odstawiamy do wystygnięcia. Masa karmelowa - ugotować budyń karmelowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier, ubijać do momentu rozpuszczenia się
Ciastka - domowe słodkościdość ciepła, to wsypać do niej ok. 150 gramów cukru i wymieszać do całkowitego jego rozpuszczenia. Można użyć zwykłego cukru białego lub trzcinowego. Zdjąć garnek z palnika, a powstały syrop schłodzić. Do dzbanka, w którym są pokrojone cytryny wlać sok z cytryn, mus malinowy oraz schłodzony syrop. Włożyć gałązkę mięty (najlepiej zrolować ją w dłoniach, by wydobyć z niej więcej
Kulinarne Przeboje