syrop - 6989 przepisów (strona:133/466)

Surówka z kapusty pekińskiej 193

moja słabość 😉). Surówka z kapusty pekińskiej - przepis Do przygotowania surówki będziesz potrzebować: pół kapusty pekińskiej, marchewkę, jabłko, garść suszonej żurawiny, garść czerwonych winogron, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżkę syropu klonowego, sok z połowy cytryny, sól i pieprz do smaku. 1. Kapustę pekińską drobno posiekaj.  2. Marchewkę i jabłko obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. 3. Kapustę(...)wymieszaj z marchewką i jabłkiem, dodaj żurawinę i winogrona. 4. Oliwę, syrop klonowy, sok z cytryny wlej do słoika, dodaj sól i pieprz, po czym dokładnie zakręć słoik i mocno wstrząśnij, aby składniki się wymieszały i powstał sos. 5. Tak przygotowany sos dodaj do surówki i wymieszaj

Z notatnika dietetyka
Placki na twarogu 160

tamten „maminy” przepis, to w smaku bardzo mi je przypominają. Moje placki na twarogu przygotowuje się bardzo szybko. Uwielbiam je jeść oprószone cukrem pudrem lub polane syropem klonowym. Wspaniale smakują też same lub z owocami. Idealne na śniadanie, a nawet deser. W końcu w smaku przypominają takie szybkie a la serniczki. Koniecznie spróbujcie. Pamiętajcie tylko by robić(...)wyrównać na patelni tworząc placuszek. Nie robimy zbyt dużych placków, mniejsze łatwiej odwrócić na drugą stronę. Gotowe placuszki na twarogu można oprószyć cukrem pudrem lub podać z owocami i syropem klonowym. Smakują również bez dodatków. Spróbujcie

Słodkie okruszki
WIŚNIÓWKA Z MASŁEM ORZECHOWYM 138

orzechowego Ż elka wiśniowa: 410 g dżemu wiśniowego z kawałkami owoców 1,5 łyżki żelatyny Esencja kawowa: 200 ml gorącej wody 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej  1,5 łyżki syropu barmańskiego o smaku orzechów laskowych Dodatkowo: 18 szt biszkoptów podłużnych bez cukru 50 g startej gorzkiej czekolady posypka waflowa czerwona  Przygotowanie: Biszkopt kawowy - kawę i kakao rozpuścić(...)stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać masło orzechowe. Dokładnie wymieszać.  Esencja kawowa - w gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i do smaku dodajemy barmańskiego syropu o smaku orzechów laskowych. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przełożenie: Biszkopt przekroić na dwie części. Na dno tortownicy o wymiarach 24x24 cm położyć dolny spód biszkopta kawowego i wyłożyć tężejącą żelkę

Ciastka - domowe słodkości
Sernik na zimno z mandarynkami + film 117

herbatników 1kg twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 350 g śmietany 30% 100 ml gorącej wody 4 łyżki żelatyny 2 puszki mandarynek w syropie 2 galaretki o smaku pomarańczowym przepis Do małej miseczki wlewamy gorącą wodę, wsypujemy żelatynę i całość mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Rozpuszczoną żelatynę odstawiamy do wystudzenia. Do dużej miski(...)zmielony twaróg i wszystko starannie miksujemy. Do masy partiami wlewamy wystudzoną żelatynę i wszystko jeszcze raz miksujemy do połączenia się składników.Na końcu do masy serowej dodajemy odsączone z syropu mandarynki i całość delikatnie razem łączymy. Herbatniki kruszymy na mniejsze części i umieszczamy je w formie wyłożonej folią spożywczą lub folią aluminiową. Masę serową przekładamy na warstwę ciastek i dokładnie

Smakowite Dania
Słowenia - Czokoleśnik, czyli owsianka z kakao i orzechami laskowymi 128

kakao  - 1/4 łyżeczki cynamonu - 1/4 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią  Do gotowania (na 2 porcje): - 6 łyżek czokoleśnika - 1 szklanka mleka (my używamy owsianego)  - 1.5 łyżki syropu z agawy (można zastąpić łyżką cukru lub innego słodzika) - 1 kostka gorzkiej czekolady - kilka malin (opcjonalnie, do podania) Przygotowanie:  1) Płatki owsiane lekko mielimy w młynku do kawy(...)owsianych. Dokładnie mieszamy. Taki słoiczek z czekoleśnikiem może sobie spokojnie stać w szafce i czekać na swój dobry moment. 3) W garnuszku podgrzewamy mleko, dodajemy około 6 łyżek czokoleśnika, syrop z agawy i kawałek czekolady. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 5-6 minut, aż płatki zmiękną, a owsianka nabierze lekko "kiślowej" konsystencji. 4) Czokoleśnik możemy podawać z dodatkiem ulubionych

Roślinożerni urlopowicze
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką bez wyrabiania 130

mleka ciepłego (pół szklanki) 125 gram cukru (pół szklanki) + 2 łyżeczki 250-300 ml ciepłego mleka 35 gram świeżych drożdży szczypta soli ulubione owoce u mnie domowe morele w syropie Składniki na kruszonkę: 5 łyżek cukru pół szklanki mąki pszennej 60 g margaryny lub masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: do dużej miski przesypujemy mąkę, cukier, szczyptę soli i mieszamy(...)robimy kruszonkę: masło/margarynę rozpuszczamy, do miski przekładamy mąkę i cukier, mieszamy następnie pomału dodajemy tłuszcz i wyrabiamy palcami, gdy ciasto podrośnie wykładamy owoce u mnie morele z syropu,, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 35 minut, do suchego patyczka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia

Blog kulinarny S9.PL
Kora serowo-orzechowa / Sernik kora 181

Jeśli szukacie przepisu na ciasto na specjalne okazje, to ta kora sprawdzi się idealnie. Jest jeszcze pyszniejsza niż oryginalna wersja ( KLIK ). Zamiast masy na syropie, jest sernik gotowany. Całość idealna - polecam serdecznie! Składniki (blaszka 20x36cm): Biszkopt: 4 białka 2 żółtka 1/2 szklanki cukru 100 g posiekanych orzechów włoskich 40 g wiórków kokosowych garść rodzynek lub żurawiny  - można je pokroić(...)roztopionego masła 2 budynie waniliowe bez cukru 200 ml mleka 1 i 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy Dodatkowo: duża paczka delicji pomarańczowych / brzoskwiniowych / morelowych puszka brzoskwiń w syropie 2 galaretki pomarańczowe / brzoskwiniowe / morelowe 1 filiżanka kawy + ewentualnie 1 łyżka wódki Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier, a potem żółtka. Na koniec

Kuchnia domowa Ani
ZAPIEKANA OWSIANKA Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI 108

zdrowe, pożywne śniadanie.  Składniki: * 1 szklanka płatków owsianych (użyłam  Radix- bis )  * 2 łyżki mąki pszennej * szczypta proszku do pieczenia * szczypta soli * pół szklanki mleka * 1 łyżka syropu z agawy (użyłam  Złota kraina ) * 1 szklanka borówek amerykańskich Wykonanie: W misce wymieszać płatki owsiane z mąką, proszkiem do pieczenia, solą, mlekiem i syropem z agawy. Dodać 3/4 szklanki

Zrób to smacznie
ORKISZOWY CHLEBEK BANANOWY 119

rozpadający się Składniki (na dużą foremkę keksówkę): 600g bananów (obranych) 3 dl mąki orkiszowej + do obsypania foremki 50g masła palonego (jak zrobić? KLIKnij ) 50ml miodu 50ml syropu trzcinowego 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli masło do wysmarowania foremki rozgnieć banana widelcem (na „mokrą masę”, ale niezbyt dokładnie) dodaj przestudzone masło, jajko, miód(...)syrop i dobrze wymieszaj dodaj pozostałe składniki i szybko wymieszaj (dokładnie) posmaruj foremkę masłem i oprósz mąką, przelej do niej ciasto i wyrównaj powierzchnię piecz w 190ºC przez ok 40-45 minut aż ciasto wyrośnie i się zrumieni wyłącz piec i zostaw w nim ciasto na pół godziny. Po tym czasie wierzch odrobinę opadnie, ciasto będzie dalej ciepłe i idealne

SandraFrej.com
Ciasto Jajko sadzone 166

domownikach robi duże wrażenie :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg sera sernikowego z wiaderka 300 ml śmietany 30% 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki przeźroczyste morele lub brzoskwinie w syropie 3 łyżki cukru pudru 200 gram podłużnych biszkoptów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia, śmietanę ubijamy na sztywno, do miski przekładamy(...)blaszki), następnie odstawiamy do całkowitego stężenia, w 600 ml gorącej wody rozpuszczamy przeźroczyste galaretki i odstawiamy do przestygnięcia, na zastygłą masę serową wykładamy połówki owoców odsączone wcześniej z syropu, wystudzoną galaretkę rozprowadzamy po wierzchu ciasta i wstawiamy na całą noc do lodówki, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia

Blog kulinarny S9.PL
Brytyjskie bułeczki z krzyżykiem ( Hot Cross Buns) 145

włożeniem do pieca na każdej bułeczce zrobić krzyż z pasty mącznej. Składniki na pastę; 10 dag mąki pszennej 35 g oleju 80 g wody Dodatkowo; 4-5 łyżek golden syropu Skworcu   Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Konsystencja ma być na tyle gęsta aby nie rozpływała się po bułkach i aby można ją było wycisnąć z rękawa cukierniczego(...)bułki wkładamy do pieca. Pieczemy około 15-20 min w temp 200 - 220 C. Wszystko zależy od piekarnika. Uważać aby ich nie spalić. Po wyjęciu bułeczki posmarować rozpuszczonym golden syropem ( podgrzanym w mikrofali) Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Leśny pasztet z białej fasoli 119

jaja 3 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki oliwy 50 g suszonej żurawiny 50 g orzechów laskowych (obranych) sól, pieprz, otarta gałka muszkatołowa do smaku GALARETKA żurawina w syropie – puszka 425 ml Leśne skarby 6 g żelatyny 20 ml zimnej wody 1 – 2 łyżki cukru, do smaku Wykonanie PASZTET Fasolę moczymy przez noc w wodzie. Na drugi dzień(...)pasztet możemy udekorować galaretką z żurawiny. GALARETKA ŻURAWINOWA Gdy pasztet przestygnie, przygotowujemy  galaretkę z żurawiny. Żelatynę moczymy w 20 ml zimnej wody przez 10 minut.  Żurawinę z syropem podgrzewamy w rondelku, dosładzamy do smaku i zdejmujemy z ognia. Do gorącej żurawiny dodajemy namoczoną żelatynę, mieszamy i studzimy. Kiedy żurawina zacznie lekko tężeć wylewamy ją na pasztet i odstawiamy

Tajemnice Smaku
Cukinia, orzechy, żytnia mąka…będzie ciasto! 128

jajka ziarenka wanilii z jednej laski 125 g kokosowego oleju, rozpuszczonego szczypta soli 130 g cukinii, jedna mała 150 g białej czekolady 2 łyżki śmietanki 1 łyżka golden syropu 12 połówek włoskich orzechów cynamon do oprószenia, opcjonalnie Nastaw piekarnik na 180ºC. przygotuj dwie miski. Do jednej odmierz mąkę, cynamon, sodę i proszek do pieczenia. dodaj grubo pokrojone orzechy i wymieszaj(...)kąpiel wodną. Ja mam do tego celu specjalny durszlak bez dziur . Stawiam go bez problemu na garnku z wrzącą wodą i w ten sposób rozpuszczam czekoladę ze śmietanką i syropem. Posmaruj ciasto polewą i udekoruj połówkami orzechów. Kiedy polewa zastygnie pokrój ciasto na 12 kawałków.   The post Cukinia, orzechy, żytnia mąka…będzie ciasto! appeared first on Blog kulinarny

codojedzenia
Domowy batonik Snickers (Snikers) 156

miał około 120 st. w misie miksera zacząć ubijać na sztywno białka (najpierw na małych obrotach, po lekkim spienieniu dodać szczyptę soli), mikser przełączyć na prawie najwyższą moc. Kiedy syrop osiągnie wymaganą temperaturę – tj. 155 st, mikser ustawić na najniższe obroty,syrop wlewać na ubite białka cienkim lecz stałym strumieniem, cały czas miksując. Mikser ustawić na prawie najwyższe obroty

moj przepis na
Tort Ferrero Rocher 122

cukru pudru 70 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao szczypta soli Nasączenie: 100 ml wódki o smaku orzechów laskowych (np. Soplica) 2 łyżeczki syropu waniliowego Krem: 230 g Nutelli 250 g mascarpone 250 ml śmietanki 30% Do dekoracji: 12 szt. czekoladek Ferrero Rocher 70 g orzechów laskowych Polewa: 50 g gorzkiej czekolady 3 łyżki śmietanki(...)Schłodzoną śmietankę i mascarpone ubijamy mikserem w wysokim naczyniu około 2 minuty, tak aby powstała sztywna masa. Ubitą masę dodajemy po łyżce do nutteli i mieszamy. Wódkę łączymy z syropem. Blat, który ma być spodem kładziemy na paterę i nasączamy 1/3 wódki. (Pamiętajcie o tym bo ja oczywiście zawsze pomijam, a potem się bujam ze strzykawką.) Na blat wykładamy

Emskie Smaki