szklanki wody lub napoju roślinnego ( np. migdałowy) skórka z pomarańczy trochę orzechy pekan lub włoskie garść cynamon - 1/2 łyżeczki 1 łyżka masła migdałowego sól himalajska - 1 szczypta syrop klonowy - 1-2 łyżka kilka orzechów włoskich Kaszę sparzyć wrzątkiem, przełożyć do garnka zalać 1 1/2 szklanki wody ( lub dodać ulubiony napój roślinny), gotować 15 minut. Do ugotowanej kaszy wlać sok pomarańczowy(...)skórkę z pomarańczy i dodać pure z dyni oraz cynamon. Wlać syrop klonowy. Dobrze zmiksować. Przełożyć do naczyń . Wierzch posypać posiekanymi orzechami, cząstką pomarańczy i skórką z pomarańczy
AZgotuj!Słodycz tego drinka podkreślona goryczką wódki dają niezwykły efekt. Doskonały na babskie spotkania, imprezy, wszystkim smakuje. Składniki: 1/2 szkl. wódki Finlandii kokosowej 1 szkl. soku ananasowego 1,5 łyżki syropu cukrowego ananas z puszki kostki lodu Na dno kieliszka wrzucamy kostki lodu. Na lód układamy plasterek ananasa z puszki. W oddzielnym naczyniu mieszamy sok ananasowy, wódkę i syrop cukrowy. Wlewamy
MojaQchnia.plosobnej misce łączymy suche składniki i dodajemy do dyni, mieszamy do połączenia składników. Masę smażymy na niewielkiej ilości oleju, z dwóch stron. Podajemy z jogurtem, owocami lub miodem albo syropem klonowym. Ja podałam ze wszystkim :) jogurtem owocowym – jogurt zmiksowany z mango i brzoskwinią oraz syropem klonowym. Porcja bez dodatków ma ok. 180 kcal
Kucharzycapigwowca!) wraz ze wskazówkami, co najlepiej z tych owoców przygotować. Niestety owoce te nie nadają się do spożycia na surowo - są zbyt twarde i kwaśne. Padło więc na syrop z pigwy, która jak się okazuje, skrywa w sobie całkiem sporo dobroci. Pigwa, oprócz witaminy C, zawiera także fosfor, wapń, potas i cynk. Pomaga na niestrawność, przyspiesza przemianę materii, jest wskazana(...)przy przeziębieniu i problemach z gardłem. A przepis jest naprawdę banalny! SYROP Z PIGWY NA PRZEZIĘBIENIE Składniki dojrzałe owoce pigwy cukier Jak zrobić? Owoce pigwy myję, usuwam gniazda nasienne i kroję. Zasypuję je cukrem w stosunku 1:1 (szklanka owoców na szklankę cukru). Odstawiam na 4-5 dni w ciepłe miejsce, mieszając codziennie. Po tym czasie odcedzam sok, przelewam
W kuchni Karmel-itkiłyżki posiekanej świeżej natki pietruszki 2 cebulki dymki 2 łyżki oliwy Składniki na sos: 100 g naturalnego jogurtu 2 łyżki soku z limonki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka syropu klonowego lub płynnego miodu 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu. Przelewam przez sitko, odkładam do miski i skrapiam oliwą. Ugotowaną i osuszoną kukurydzę(...)odsączoną fasolę, pokrojone pomidorki koktajlowe, ziarna kukurydzy, natkę pietruszki, posiekaną dymkę. Przygotowuję sos: jogurt przekładam do miseczki, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, wędzoną paprykę, sól oraz syrop klonowy, całość dokładnie mieszam i w razie konieczności doprawiam. Przed podaniem sałatkę polewam sosem. Artykuł MEKSYKAŃSKA SAŁATKA Z MAKARONEM I KUKURYDZĄ pochodzi z serwisu Kukułeczki
Kukuleczkiduet - więc koniecznie wypróbujcie :) Dla fanów śniadań białkowo-tłuszczowych! SKŁADNIKI (1 porcja - 263 kcal) 2 jajka 1-2 figi 1 łyżka serka koziego do smarowania 1 łyżeczka syropu klonowego sól, pieprz 1 łyżeczka masła/oleju do smażenia PRZYGOTOWANIE Jajka roztrzepujemy przy pomocy rózgi - omlet będzie dzięki temu puszysty. Doprawiamy solą i pieprzem. Na małej patelni rozpuszczamy masło(...)wylewamy masę. Smażymy do ścięcia - możemy na chwilę obrócić na drugą stronę. Figi kroimy w plasterki. Usmażony omlet przekładamy na talerz, smarujemy połówkę serkiem, układamy figi i polewamy syropem klonowym. Składamy na pół i podajemy. Smacznego! 1 omlet - 263 kcal: - białko - 14 g - tłuszcze - 19 g - węglowodany - 10 g Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku
Moje Kuchenne Rewelacjeświeżych pieczarek białych lub brązowych 3 cebule bananowe ( duże szalotki ) 1 łyżka klarowanego masła 2 żabki czosnku 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka sosu terijaki 1 łyżka syropu klonowego ( można zastąpić miodem ) sól , pieprz do smaku ziemniaki : 4-5 ziemniaków średniej wielkości 1 płaska łyżeczka mielonego kminku 1 płaska łyżeczka czosnku 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki cząbru sól(...)paski i podsmażamy na złoty kolor na maśle . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak już zacznie się przypiekać dorzucamy posiekane szalotki i pieczarki . Doprawiamy solą , wyciśniętym praską czosnkiem , sosem terijaki , syropem , gałką i smażymy mieszając . Jak już wszystko nabierze apetycznego kolorku , a mięso nie będzie surowe , można serwować . Nakładamy na talerze razem z ziemniakami i podajemy na gorąco . Jako dodatek polecam mizerię
Ogrodnik w podróżynajpierw tę bezglutenową wersję **Świeże brzoskwinie można zamienić na te z puszki, ale wtedy już ich nie gotujemy, tylko używamy około brzoskwinie (to około 450 g) i 150 ml syropu. Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Do garnka z grubym dnem wrzucamy umyte brzoskwinie pokrojone w grubsze plasterki, zasypujemy cukrem i gotujemy na średnim ogniu co jakiś czas(...)proszek do pieczenia i wsypujemy cukier. Mieszamy i dolewamy olej, mleko i ekstrakt z wanilii. Całość mieszamy i wylewamy na ceramiczna foremkę posmarowana olejem. Gotowe brzoskwinie razem z pozostałym syropem wylewamy przez środek foremki na ciasto i nie mieszamy (niech same “rozpłyną się” na boki). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i pieczemy przez około 40 minut
Lamarida.plPrzygotowanie: Wydrylowane wiśnie zasypać 1 szklanką cukru i pozostawić na 1-2 godziny aż puszczą sok. Po tym czasie w szerokim rondlu umieścić resztę cukru i wodę, ugotować gęsty syrop. Do gorącego syropu przełożyć wiśnie wraz z puszczonym sokiem, zagotować, skręcić moc palnika i smażyć konfitury do zgęstnienia. Podczas smażenia unikać intensywnego mieszania, tylko mieszać poruszając garnkiem. Smażenie rozłożyć sobie
Kocham..lubię..gotuję..baldachów kwiatów czarnego bzu 1 jajko 1 filiżanka kefiru lub maślanki Mąka pszenna - ile zabierze Pół łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Pół łyżeczki cukru Cukier puder, miód lub syrop klonowy do podania Przygotować ciasto na racuchy. Jajko rozmieszać z kefirem, cukrem i solą. Dodać proszek do pieczenia i mąkę. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na pół godziny(...)Smażyć na gorącej patelni na oleju z dodatkiem masła. Po usmażeniu strony z kwiatki odciąć nożyczkami łodyżki i smażyć z drugiej strony. Podawać posypane cukrem pudrem, polane miodem lub syropem klonowy. Zobacz także: Jadalne kwiaty: 15 kwiatków, które świetnie smakują i pięknie wyglądają
Gotujemy i jemycukier przekładamy do małego garnuszka. Podgrzewamy mieszając od czasu do czasu aż płyn zmieni kolor na miodowy. W zależności od ustawionej temperatury może to trwać mniej więcej 10 minut. Syrop będzie się pienił i może się wydawać, że nic się nie dzieje. Ale spokojnie, kiedy tylko osiągnie właściwą temperaturę, zacznie zmieniać kolor. Jeśli macie termometr cukierniczy: syrop z cukru należy
Ciastkozercyczosnku 2 cm imbiru 1 papryczka chili łyżka oleju do smażenia przyprawy dodatkowe: szczypta cynamonu, mielonej papryki wędzonej, kuminu sos sojowy do smaku syrop klonowy do smaku 1 papryka czerwona 1 marchew natka pietruszki garść pomidorków koktajlowych 1/2 szklanki bulionu 1/2 szklanki passaty pomidorowej 1/2 szklanki mleka kokosowego Makaron ugotuj(...)minut. Wlej bulion (lub białe wino, cydr) i duś składniki kilka minut. Wlej passatę pomidorową oraz mleko kokosowe i gotuj składniki 10 minut. Na koniec dopraw sosem sojowym oraz syropem klonowym do smaku sos. Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz pomidorki koktajlowe w momencie kiedy ściągniesz sos z ognia. Wymieszaj z makaronem i podaj danie na ciepło. Smacznego, Klaudia
Mango Papajawkładamy do lodówki. W przypadku, gdy za bardzo nam stężeje wystarczy lekko podgrzać na małym ogniu. Nasączenie - w gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i do smaku dodajemy barmańskiego syropu o smaku waniliowym. Odstawiamy do ostygnięcia. Masa waniliowa - 2 opakowania budyni waniliowych ugotować w 0,5 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier - ubijać do momentu(...)masy śliwkowej zamiast galaretek jagodowo - jeżynowej można użyć galaretek o smaku owoców leśnych lub wiśniowej zamiast kawy rozpuszczalnej można użyć kawy espresso, zaparzonej naturalnej kawy (należy odcedzić fusy) zamiast syropu barmańskiego o smaku waniliowym można użyć olejka waniliowego, esencji waniliowej lub cukru waniliowego
Ciastka - domowe słodkościzostaje nadmiar bo robię od razu hummus, którego nigdy dość! PRAŻONA CIECIERZYCA - oliwa z oliwek lub olej - przyprawy: słodka papryka, ostra papryka, kumin, curry, sól - dwie łyżki miodu lub syropu z agawy lub syropu klonowego - 2 szklanki ciecierzycy - 1-2 ząbki czosnku - otarta skórka z 1/4 cytryny Ugotowaną i osuszoną na ręczniku cieciorkę, wrzuć wraz z pozostałymi składnikami oprócz miodu
SMYKWKUCHNIalkohol i odstawiamy w ciemne miejsce. Owoce zasypujemy cukrem, odstawimy na 10-14 dni i codziennie potrząsamy słojem, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Powstały z owoców i cukru syrop zlewamy i dodajemy do alkoholu. Nalewkę z czerwonych porzeczek filtrujemy przez kilkukrotnie złożoną gazę lub filtry do kawy, rozlewamy do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce na 6 miesięcy(...)goździki 1 laska cynamonu - około 5 cm kawałek Nalewka z soku czerwonych porzeczek - jak zrobić Cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnego syropu cukrowego dodajemy wyciśnięty sok porzeczkowy, alkohol, rodzynki, cynamon i goździki. Mieszamy i odstawiamy na 6 miesięcy, po czym filtrujemy przez gazę lub filtry do kawy, rozlewamy do butelek
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata