syrop - 6989 przepisów (strona:145/466)

Sernik królewski z wiśniami 746

twarogu półtłustego lub śmietankowego 250ml śmietanki 36% 2/3 szklanki cukru 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego sok i skórka otarta z cytryny 1 słoik wiśni w syropie (400ml) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao, proszek i cukier wymieszać. Masło rozpuścić, przestudzić, wlać do suchych składników, dodać śmietanę i zagnieść ciasto (jeśli będzie mocno się(...)dosypać trochę mąki). Ciasto podzielić na 5 kawałków, z każdego uformować kulę, owinąć folią i włożyć na godzinę do zamrażarki lub na noc do lodówki. Wiśnie osączyć na durszlaku (syrop można wykorzystać do ugotowania np. kisielu czy kompotu). Twaróg zmielić dwukrotnie, dodać śmietankę, cukier, sok i skórkę z cytryny, żółtka jaj, mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie

Obiad gotowy
Pieczony łosoś. Odchudzamy 169

uczelnię jako lunch - w pojemniczku z sałatą i warzywami, nie trzeba go podgrzewać.  Składniki: Filet z łososia (ok. 200 g) 4 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżki syropu klonowego lub 1 łyżeczka cukru sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka oleju Przygotowanie: Filet z łososia opłukać, osuszyć i marynować przez 1 godzinę w mieszance sosu sojowego, syropu klonowego, soku z cytryny

Codziennik Kuchenny
kurkuma - silny środek przeciwzapalny i przeciwbólowy 93

oździków 2 łyżeczki zmielonego kardamonu 2 łyżeczki zmielonego c ynamon cejloński 1-2 łyżeczki zmielonego imbiru ,lub 2,5 cm świeżego 1.5 litra przefiltrowanej wody miód do smaku ,lub syrop klonowy   Wykonanie: Wszystkie składniki wsypać do rondelka, zalać wodą. Gotować na małym ogniu ok. 10 min. Przed podaniem przelać przez sitko do filiżanki, można dosłodzić miodem ,lub syropem klonowym

mojej kuchni
Ciasto kawowe 137

łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody Jaja dokładnie sparzamy! Oddzielamy żółtka od białek. Do garnka wlewamy 1/3 szklanki wody, dodajemy cukier, zagotowujemy, aż powstanie dość gęsty syrop. Żółtka ubijamy na puch,  stopniowo dolewając syrop cukrowy.  Miksujemy na puszystą masę. Do ubitych żółtek dodajemy stopniowo serek mascarpone  a następnie stopniowo żelatynę. Nasączenie: 5 łyżek kawy

Domowe ciasta
CYTRYNY W MIODZIE Z IMBIREM 109

widać w otoczeniu. Co druga osoba kichająca, kaszląca, z katarem.  Przygotujcie sobie takie cytrynki z dodatkiem miodu i imbiru, będą świetnym dodatkiem do herbaty. Ja codziennie piję ten syrop aby dostarczyć organizmowi potrzebnej dawki min. wit c.  Składniki: 4 cytryny 5 cm kawałek imbiru szklanka miodu lipowego płynnego Wykonanie: Cytryny sparzamy, kroimy w plastry, układamy w słoiku. Pomiędzy(...)plastry cytryny co jakiś czas wkładamy plastry obranego imbiru. Tak przygotowane cytryny zalewamy miodem do 3/4 wysokości słoika, cytryny puszczą sok, poziom sie podniesie.  Tak przygotowany syrop możemy pić zapobiegawczo po kilka łyżek dziennie, lub dodawać do herbat

Z Majeczką w kuchni
Pełnoziarniste placuszki orkiszowe z jabłkami 110

mins Kategoria: Śniadanie Tagi: cynamon, jabłka, orkisz, placuszki, śniadanie Ilość porcji: 10 placuszków Składniki: Placuszki: 3/4 szklanki pełnoziarnistych płatków orkiszowych 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka miodu lub syropu klonowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 1 jabłko (najlepiej szara reneta lub inne tego typu) Dodatkowo: 1 jabłko (najlepiej szara reneta lub inne tego typu(...)łyżki masła 1 łyżka miodu lub syropu klonowego 1/2 łyżeczki cynamonu olej do smażenia Przygotowanie: Placuszki: Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Do kielicha blendera wsypać 3/4 szklanki płatków orkiszowych, dodać jajko, miód/syrop klonowy, pastę waniliową oraz proszek do pieczenia, zalać mlekiem i zmiksować na jednolitą masę. Na koniec dodać starte jabłko i dokładnie wymieszać łyżką

Fitsweet.me
Ucierane śmietanowe ciasto z ananasem. 273

masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18 % 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 5 krążków ananasa w syropie Wykonanie pysznego ucieranego ciasta: 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Dodajemy śmietanę i dokładnie ucieramy(...)podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Następnie na wierzchu ciasta układamy pokrojone ananasy, wcześniej dokładnie odsączone z syropu. 3. Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia się ciasta. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Ciasto

Izabelawkuchni
Deser a’la Bueno 736

można też użyć rozcieńczonego mleka roślinnego np. kokosowego czy migdałowego) 50 g orzechów laskowych + do posypania 200 g twarogu sernikowego (zmielonego) pół szklanki ksylitolu / cukru 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub pasty) 2 łyżki kakao Kaszę jaglaną przesypujemy do sitka i przelewamy wrzątkiem z czajnika. Następnie przelewamy zimną wodą i ponownie wrzątkiem. Tak przygotowaną gotujemy w dwóch(...)łynku. Do wystudzonej masy jaglanej dodajemy twaróg i zmielone orzechy. Blendujemy razem na gładko. Masę dzielimy na dwie części większą (2/3) i mniejszą (1/3). Do mniejszej dodajemy kakao i syrop klonowy – mieszamy. Drugą pozostawiamy bez zmian. Nakładamy do słoiczków/szklanek/pucharków (np. na przemian) i chłodzimy w lodówce. Przed podaniem posypujemy orzechami. Post Deser a’la Bueno pochodzi

Poezja smaku
ZIOŁOWA SAŁATKA NA KRAKERSIE Z PASTY Z GRILLOWANEGO BAKŁAŻANU 121

mały por 1 czerwona papryka 1/2 cebuli 1 plasterek ananasa sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka Vegeta Natur do sałatki greckiej 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki syropu klonowego KRAKERSY: 180 g bobu 120 g kaszy jaglanej 150 g mąki owsianej 5p g mąki kukurydzianej Szczypta soli 150 g wody 35 ml oliwy 50 ml mleka roślinnego(...)prostokąty. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym o 180 st C. Po tym czasie przekładamy krakersy na drug stronę i pieczemy jeszcze 15-20 minut. Przygotowuję sos do sałatki: syrop klonowy, oliwę z oliwek , sok z cytryny oraz Vegeta Natur do sałatki greckiej mieszamy do połączenia się składników. Zioła (mięta pieprzowa, kolendra i pietruszka) umyć i wysuszyć. Posiekać drobno. Pestki

Kuchnia w oparach
Francuskie ciasteczka cynamonowe i trzcinowo karmelowe 102

odpowiednio składamy.  Potem tylko krojenie i szybkie pieczenie.  Na imprezę, na spotkania, do kawy w sam raz do schrupania. Składniki: 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, cukier cynamonowy, syrop trzcinowy złocisty, przyprawa do kawy Karmel i Wanilia. Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na ok. 210°C. Ciasteczka cynamonowe: Ciasto rozwijamy, składamy na połowę po długości i rozkładamy, dzięki temu wyznaczymy sobie(...)zdejmujemy z blachy, odstawiamy do przestygnięcia.   Rada: porcję z jednego ciasta można podzielić na dwa pieczenia. Ciasteczka trzcinowo karmelowe: Przygotowanie jest identyczne jak wyżej, tylko ciasto polewamy syropem trzcinowym, za pomocą pędzelka rozsmarowujemy na całej powierzchni, a następnie posypujemy zmieloną przyprawą karmelowo waniliową.  Smacznego

Moniki Smakołyki
Prażona ciecierzyca 136

orzechy Koniecznie wypróbujcie! Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (ewentualnie z puszki) 1 łyżka oleju 2 łyżeczki sosu sojowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/4 łyżeczki kuminu 2 łyżeczki syropu z agawy Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy ugotowaną ciecierzycą, sos sojowy, przyprawy i dokładnie mieszamy. Smażymy na średnim ogniu przez około 1 minutę, dodajemy syrop z agawy i mieszamy

Lamarida.pl
Babeczki mojito 137

białego rumu świeża mięta 1 limonka 2 łyżeczki brązowego cukru Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki syropu miętowego (opcjonalnie) Babeczki mojito – jak to zrobić? Suche składniki mieszamy razem w misce. Ocieramy skórkę z limonki i wyciskamy sok z połówki. Do suchych składników dodajemy wszystkie mokre: mleko, olej, jajko(...)babeczki są w piecu możemy wykorzystać także na przygotowanie kremu: schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Do gotowego kremu można dodać nieco miętowego syropu i wymieszać szpatułką. Upieczone babeczki przekładamy na kratkę do wystudzenia. Żeby babeczki wyglądały bardziej sylwestrowo przygotowałam papilotki, które okleiłam srebrnym papierem do pakowania. Szablony do samodzielnego wykonania ozdobnych papilotek znajdziecie

Ciastkozercy
Wafle z galaretką mango – pyszny deser 219

mnie Emix 1 szklanka pełnego mleka w proszku 1/3 szklanki mleka (np. 2-3%) 20 kwadratowych wafli (można też pokroić 10 prostokątnych) Na galaretkę mango: 80 g mango z syropu 4 łyżeczki galaretki truskawkowej – użyłam Emix 1/3 szklanki wody perełki pomarańczowe  od NatureAndMe* *perełki wzbogacają smak swoją lekko kwaskowatą nutą Przygotowanie: Do garnka przekładamy masło i wsypujemy cukier(...)małych obrotach). Masę odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Naszą kakaową masę smarujemy wafle (nakładając jeden na drugi, górny wafel ma zostać bez masy). Do miski przekładamy delikatne mango z syropu, robimy z niego papkę np. widelcem. Do 1/3 szklanki gorącej wody dodajemy 4 łyżeczki truskawkowej galaretki, mieszamy do rozpuszczenia galaretki. Następnie wlewamy całość do mango, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego

Słodkie okruszki
,,Domek z piernika’’ 135

ciasta piernikowego, udekorowany lukrem królewskim. To świetny pomysł na dekorację świąteczną lub słodki upominek. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Pół kostki masła 1 szklanka miodu 5 łyżek syropu klonowego Szklanka cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko Lukier: 1 białko 200 g cukru pudru Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie(...)dodajemy miodu oraz syropu klonowego i miksujemy do połączenia. W dużym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i jajko. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 2 godziny. Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok 5 mm. Za pomocą gotowych lub przygotowanych

Podróż w kulinaria

Proponowane wyszukiwania