syrop - 6989 przepisów (strona:163/466)

Niskosłodzony syrop z kwiatów czarnego bzu 165

Idealny zdrowotny dodatek do zimowej herbaty, a także aromatyczna baza letniej lemoniady. Syrop przygotowałam z mniejszą ilością cukru, przez co nie jest bardzo gęsty, ale bardzo dobrze się przechowuje. Inspirowany przepisem Agnieszki Maciąg. SKŁADNIKI: 40 dobrze rozwiniętych baldachów 2 litry wody 1 kg cukru sok z pięciu cytryn WYKONANIE: Baldachy zebrać w suchy dzień, w miejscu oddalonym od drogi. Rozłożyć(...)cytryny. Doprowadzić do wrzenia (cukier musi się rozpuścić), ale już nie gotować. Przelać do wyparzonych słoiczków, zakręcić je i postawić do góry dnem aż do wystudzenia. Syrop przechowywać w chłodnym miejscu

Kuchenne zapiski Edyty
Cytrynada 166

być stevia lub ksylitol (do smaku) - świeże listki mięty - kostki lodu Z dwóch cytryn, specjalną obieraczką, zdejmujemy skórkę. Cytryny przekrajamy na połówki i wyciskamy sok. Przelewamy do pojemnika, dodajemy syrop z agawy (do smaku), ½ litra gazowanej wody mineralnej – mieszamy. Do dzbanka (lub butelki z szeroką szyjką) wrzucamy pokrojoną na plasterki cytrynę oraz umyte, całe listki mięty. Wlewamy wodę z sokiem(...)syropem, mieszamy. Uzupełniamy pozostałą wodą, dodajemy kostki lodu i skórkę z cytryny. Nalewamy do szklanek i natychmiast podajemy. Na upalne dni… i nie tylko – orzeźwi, doda energii, ugasi pragnienie – cytrynada. A jak cytrynada, to zawsze jedno skojarzenie. Plaża, szum fal, zapach morza i głos sprzedawcy: „Cytrynada napój boski – nawet łysym rosną włoski”, „Mężu, mężu

mojewypiekiinietylko
Domowy wegański majonez 143

niej usłyszycie Składniki: 1/2 szklanki aquafaby 1 łyżeczka ulubionej musztardy (ja używam sarepskiej) 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki octu winnego lub jabłkowego 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka syropu z agawy 1 1/2 szklanki oleju roślinnego Wykonanie: Do kielicha blendera dodajemy wszystkie składniki oprócz oleju i miksujemy. Na tym etapie proponuję wypróbować smak mikstury i doprawić solą i pieprzem(...)razie potrzeby dosłodzić syropem. Następnie, kontynuując miksowanie, przez okienko w przykrywce kielicha powolutku wlewamy olej i blendujemy aż uzyskamy konsystencję majonezu. Do czystego i osuszonego szklanego naczynia przekładamy majonez i przechowujemy w lodówce do około 10 dni. Praktyczna rada: Im więcej oleju użyjemy, tym bardziej kremowy i gęsty będzie nasz majonez. Smacznego!   Artykuł Domowy wegański majonez pochodzi z serwisu

Lamarida.pl
Czekoladowa tarta z awokado (bez pieczenia) 213

zdrowego, bo naturalnego. Koniecznie wypróbujcie! Składniki (na tortownicę 16 cm średnicy): Spód: 1 szklanka orzechów (może być mieszanka różnych) 1/2 szklanki wiórek kokosowych 3 łyżeczki nasion chia 4 łyżki syropu z agawy lub innego słodzidła Nadzienie: 2 dojrzałe awokado 6-8 łyżek syropu z agawy (do smaku) 6 łyżek niesłodzonego kakao 5 łyżek płynnego oleju kokosowego Wykonanie: Wszystkie składniki

Lamarida.pl
Jagodowo-truskawkowy koktajl z płatkami owsianymi 179

się przekonać taką pyszną, zdrową propozycją Miłego dnia. Składniki: 6 większych truskawek 6 łyżek soku jagodowego 100% 6 większych listków świeżej mięty 4 łyżeczki jasnego syropu z agawy (lub więcej wg uznania) 3 łyżki płatków owsianych górskich Młyny Stoisław 3/4 szklanki ziemnego mleka Przygotowanie: Do misy blendera z nożami dodajemy truskawki, płatki owsiane górskie, sok, listki mięty, syrop z agawy

Słodkie okruszki
Kluski leniwe z makiem 148

trochę kwaskowe i słodkie. Kluski leniwe z makiem 250 g twarogu 1/2 szkl. pszennej mąki razowej 1/4 szkl. maki kukurydzianej (u mnie ziemniaczanej) 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżki syropu klonowego (z agawy, lub miodu) 1 jajko 2 łyżki maku sól Ser rozdrabniamy widelcem i zagniatamy z pozostałymi składnikami. W dużym garnku zagotowujemy wodę, lekko ją solimy i wlewamy kilka(...)momentu aż wypłynął. Odcedzamy. Najlepiej smakują gdy jeszcze dodatkowo po osuszeniu, je obsmażymy na oleju kokosowym lub maśle. Przed podaniem warto je wówczas posypać cukrem waniliowym lub polać syropem klonowym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Fit babeczki z kremem z nerkowców i owocami 117

nerkowca 100 g wiórek kokosowych 1 łyżka mąki kokosowej 50 ml oleju kokosowego Krem z orzechów nerkowca: 200 g orzechów nerkowca ziarenka z 1 laski wanilii 2-3 łyżki syropu z agawy 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: ulubione owoce * PRZYGOTOWANIE Babeczki Orzechy nerkowca zmiksuj za pomocą blendera na proszek. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Następnie odsącz, przełóż(...)lodówki i pominąć etap pieczenia. Krem z orzechów nerkowca Orzechy namocz przez minimum 4 godziny w zimnej wodzie. Następnie przełóż do kielicha blendera, dodaj ziarenka z laski wanilii, syrop z agawy i sok z cytryny. Zmiksuj na prawie gładką masę. W razie potrzeby możesz dolać odrobinę wody. Gotowym kremem napełnij przygotowane babeczki i podaj je z ulubionymi owocami

Food Square
Fasolowe brownie z musem nektarynkowym 179

małe banany 2 jajka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki miodu 3 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki owsianych otrąb Mus nektarynkowy: 3 nektarynki 1 łyżka syropu np. z agawy ⅕ szklanki wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania w urządzeniu wielofunkcyjnym: Mus nektarynkowy- owoce myjemy, obieramy z łupinek i usuwamy pestkę. Wrzucamy do misy urządzenia z założonym(...)minut. Sposób przygotowania tradycyjny: Mus nektarynkowy- Owoce myjemy, obieramy z łupinek i usuwamy pestkę. Miksujemy blenderem. Wodę mieszamy z mąką, dodajemy do nektarynek razem z syropem z agawy. Gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając aż do lekkiego zgęstnienia. Brownie- Fasolę płuczemy i odcedzamy kilka razy pod bieżącą, zimną wodą. Dokładnie miksujemy blenderem, a jeśli nadal są widoczne łupki- przegniatamy

Kuchnia w czekoladzie
BŁYSKAWICZNY OMLET OWSIANY NA ŚNIADANIE 158

Młyny Stoisław . Składniki na około 3 omlety: * 2/3 szklanki płatków owsianych * 2 jajka * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * szczypta soli * olej kokosowy do smażenia Dodatkowo owoce i syrop klonowy do polania Wykonanie: Płatki owsiane w szklance zalać wrzącą wodą na wysokość około 1 cm ponad wysokość płatków (chodzi o to by płatki zmiękły). Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić(...)omlet (ja podzieliłam sobie masę na 3 omlety) na rozgrzana patelnię, smażyć na mniejszym ogniu około 2 minuty z obu stron.  Omlety udekorować ulubionymi owocami i polać syropem klonowym. Wpis bierze udział w wydarzeniu na Facebook'owej grupie  Błyskawiczne piątki , do której zapraszam także

Zrób to smacznie
Młoda kapusta w leczo 109

wegetariańskie.  Składniki główka młodej kapusty- ok.400 g 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 cebule 300 g wędzonego boczku 300 g wędzonej kiełbasy 4 łyżki oleju 1 łyżeczka syropu klonowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki wędzonej pół łyżeczki papryki ostrej puszka pomidorów krojonych sól czarny pieprz     Przygotowanie   Cebulę przekroiłem na pół, pokroiłem na talarki(...)Boczek pokroiłem w kostkę, a kiełbasę w grube plasterki. W szerokim garnku rozgrzałem olej, wrzuciłem boczek i kiełbasę. Smażyłem kilka minut. Dodałem pokrojone warzywa, smażyłem 2 minuty. Następnie dodałem syrop klonowy, zamieszałem, smażyłem ok. 10 min, aż papryka zmiękła. Kapustę posiekałem, dość grubo. Dodałem do warzyw razem z papryką słodką, ostrą i wędzoną, wymieszałem, dusiłem kolejne 20 minut. Na koniec

R'n'G Kitchen
Czekoladowy makaron z owocami i jogurtem a' la sałatka #lubelloveinspiracje #lubella #lubellamini 195

dzieciaków. Zainspirowałam Was? #lubelloveinspiracje #lubella #lubellamini Składniki na 3 porcje: 100 - 150 g makaronu mini świderki  Lubella z czekoladą DecoMorreno 1 banan 2 kiwi kilka truskawek do sałatki syrop klonowy garść truskawek do jogurtu 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki cukru Przygotowanie: Zaczynamy od ugotowania makaronu zgodnie z przepisem na opakowaniu, tj.100 gram makaronu na 1 litr wody, gotujemy(...)Kilka sekund i jogurt mamy gotowy. Przelewamy do miseczki i serwujemy razem z sałatką, możemy również polać od razu po naszej sałatce. Całość dla podkręcenia smaku i osłody polewamy syropem klonowym

Życie zaczyna się w kuchni
Beza włoska 177

temperatura cukru osiągnie 100 stopni Celsjusza zacznijcie ubijać białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajcie powoli cukier- piana powinna być sztywna i błyszcząca.  Kiedy gotujący syrop cukrowy osiągnie temperaturę 118 stopni Celsjusza, zdejmijcie go z ognia i miksując pianę na najwyższych obrotach, delikatnie powoli dolewajcie syrop do miksujących się białek.  Następnie należy miksować jeszcze przez około

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ciastka owsiane z truskawkami i bananem 188

owsiane z truskawkami i bananami - łatwe do przerobienia na wersję bezglutenową Author: www.cookingforemily.pl Serves: 12-15 Ingredients 1 i ½ banana 2 łyżki oleju kokosowego (lub rozpuszczonego masła) 2 łyżki syropu z agawy(albo miodu) 1 szklanka płatków owsianych ¾ szklanki mąki ( u mnie orkiszowa) ½ łyżeczki cynamony 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli duża garść truskawek pokrojonych w drobną kostkę(...)szklanki) Instructions Banana rozgnieść widelcem na paćkę, dodać rozpuszczony olej kokosowy i syrop z agawy – wymieszać. W misce wymieszać płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Suche składniki dodać do mokrych, wymieszać. Delikatnie wmieszać truskawki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 stopni. Za pomocą łyżki, formując lekko ręką wykładać ciatka na blachę ,zachowując lekki odstęp

Cooking for Emily
Tort urodzinowy mocno czekoladowy 150

osącz, oderwij ogonki i wydryluj nad głębokim naczyniem, aby spływał do niego sok. Następnie przełóż owoce do rondla i zasyp cukrem na noc. Nazajutrz smaż bez dodatku wody. Część syropu możesz odlać do butelek i pasteryzować, a w reszcie smażyć wiśnie na bardzo małym ogniu, nie mieszając, jedynie potrząsając rondlem. Podczas smażenia będzie wytwarzała się pianka, którą powinnaś zdejmować. Kiedy(...)wiśnie będą szkliste, przełóż je wraz z gorącym syropem do słoików i zapasteryzuj. Żeby zapobiec wysuszeniu wiśni, w trakcie ich smażenia możesz dodać preparat żelujący do przetworów. Konfitura z wiśni gotowa! A teraz składamy: Blaty wysmaruj powidłami. Następnie kremem czekoladowym. Pamiętaj nakładaj blat na blat :). Z pozostałej masy wysmaruj resztę tortu. Jako, że nie mam do tego specjalnych łopatek

ClauditteMissCooking
Lekki deser z chia i truskawkami 147

szukacie dobrych produktów na zdrowsze przepisy warto zajrzeć na stronę sklepu e-condimenta . A wracając do przepisu… Składniki: 180 g gęstszego jogurtu naturalnego (prosto z lodówki) 2 łyżeczki syropu z agawy (jasnego) 1 łyżka nasion chia – u mnie z e-condimenta kilka świeżych truskawek Przygotowanie: Zimny jogurt naturalny mieszamy energicznie z nasionami chia i syropem z agawy. Wykładamy

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania