syrop - 6989 przepisów (strona:176/466)

Wegański kawowy pudding chia 111

Porcje 2 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 300 ml zaparzonej kawy 200 ml mleka kokosowego (z kartonu lub domowego) + ok. pół szklanki do spienienia 2 łyżki syropu klonowego pol łyżeczki przyprawy do kawy (lub mieszanka cynamonu, imbiru, kardamonu, goździków) 8 łyżek nasion chia Sos karobowy 1,5 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka karobu/kakao 1 łyżeczka ksylitolu/syropu opcjonalnie ziarenka wanilii Przygotowanie(...)średniej mocy - jeśli nie masz ekspresu, zrób sypaną kawę a następnie przecedź fusy. Odstaw do wystygnięcia. Przelej kawę po równo do 2 słoików. Dodaj do każdego połowę mleka, syropu, przyprawy i nasion chia. Zakręć słoiki i mocno wstrząśnij. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny, pamiętaj o wstrząsaniu zawartości co ok. pół godziny, żeby ziarenka równo napęczniały. Wyjmij słoiki

Powiedz dietom nie
,, laseczki Świętego Mikołaja” 135

prezent lub ozdoba choinki! Inspiracją do powstania dania była życzliwość marki S tovit. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Pół kostki masła 1 szklanka miodu Stovit 5 łyżek syropu klonowego Szklanka cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 1 łyżeczka kakao Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy miodu oraz(...)syropu klonowego i miksujemy do połączenia. W dużym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i jajko. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, owijamy go folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. Po schłodzeniu ciasto dzielimy na połowę. Do jednej dodajemy kakao, zagniatamy. Z obu ciast białego i ciemnego, z porcji

Podróż w kulinaria
Budyń CHIA z jeżynami i kokosem 98

dodatkiem chia. Jeśli będzie smaczny zrobię fotki i opiszę :) .. a chyba będzie  :) Budyń CHIA z jeżynami i kokosem 100 ml mleka kokosowego 200 ml jeżyn w lekkim syropie 2 łyżki nasion chia 2 łyżeczki  wiórków kokosowych 2 łyżki śmietanki kokosowej gałązki mięty do dekoracji Do litrowego słoika wlej mleko, dodaj   jeżyny razem z syropem i nasiona Chia

Gotuj Sam!
Dietetyczny deser jagodowy 130

niewielkie, więc by nazbierać miarkę, trzeba się natrudzić. To miękki owoc, więc w deserach jest pyszny! Dietetyczny deser jagodowy 3/4 szklanki  czarnych jagód leśnych 3/4 szklanki jogurtu syrop z agawy do smaku 3 łyżki wiórków kokosowych 2 czekoladowe ciasteczka owsiane lub inne fit listki mięty do dekoracji Umyj i oczyść jagody. Jogurt wlej do miseczki, dodaj jagody. Wymieszaj(...)czym dodaj syrop z agawy do smaku. Dodaj dwie łyżki wiórków kokosowych - wymieszaj. Ciasteczka kakaowe zetrzyj na tarce. Nałóż masę do miseczek. Posyp górę  wiórkami kokosowymi i startymi ciasteczkami. Udekoruj listkami mięty

Gotuj Sam!
Naleśnikowe rożki kakowe z twarożkiem i jagodami 111

jagodami 1 duże jajo 250 ml mleka  250 ml wody  szczypta soli 1  łyżka kako ok 250 g mąki pszennej 1/2 kg zmielonego  twarożku  syrop z agawy lub klonowy do smaku 500 ml czarnych jagód leśnych 2 łyżki przecieru jabłkowego cukier brązowy do smaku 1 łyżka masła listki mięty do dekoracji cynamon Dwie łyżki jagód(...)kakao i mąkę. Odstaw je   na 30 minut. Usmaż cieniutkie naleśniki na rozgrzanej patelni  skropionej odrobiną oleju. Każdy naleśnik przekrój na połowę.  Twarożek  wymieszaj z syropem z agawy lub klonowym w takiej ilości, jaka Ci odpowiada. Każdy naleśnik zwijaj w rożek, nadziewaj go  twarożkiem przesypując obficie jagodami. Układaj na talerzach ozdobionych sosem jagodowym i listkami

Gotuj Sam!
Kawa z siemieniem lnianym i ostrą papryką 196

pracy lub szkoły 😊 Składniki na dwie szklanki: 2 pełne łyżki siemienia lnianego złocistego 2 łyżki kawy zbożowej Inka karmelowa 260ml zagotowanej wody 150ml mleka 2% 1 banan 1 łyżka syropu klonowego sproszkowana ostra papryka (ok 1/3 łyżeczki+ odrobina do posypania po wierzchu) Sposób przygotowania: Ziarna siemienia lnianego mielimy, dodajemy kawę i zalewamy gorącą wodą. Mieszamy i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia(...)Następnie dodajemy pokrojony w talarki banan, ostrą paprykę, syrop klonowy i miksujemy. Mleko podgrzewamy w garnuszku do temp. ok 60-70st, a następnie delikatnie spieniamy do uzyskania puszystej pianki. Rozdzielamy ją na dwie szklaneczki i uzupełniamy kawą. Wierzch posypujemy szczyptą ostrej papryki

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto PRINCE POLO z brzoskwiniami i galaretką 311

blaszki (dzięki temu ciasto będzie się lepiej kroiło). Masa: 8. Galaretki zalać 1L gorącej wody, mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do całkowitego stygnięcia. 9. Brzoskwinie lub morele osączyć, zachowując syrop i pokroić je na kawałeczki. Około 1/3 szklanki syropu nasączyć biszkopt w blaszce. 10. Wafelki pokroić na kawałki. 11. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Dodać

Mała Cukierenka
Pudding chia z gruszką i musem malinowym 187

względu na owoce, najlepiej zjeść przed południem - na I lub II śniadanie. Polecam bardzo! Składniki na 2 porcje: 6 łyżek nasion chia 1 szklanka mleka migdałowego 4 łyżki syropu klonowego 2 garści malin (u mnie mrożone) 1/2 gruszki Do mleka migdałowego wsypałam nasiona chia i wymieszałam. Odstawiłam na 20 minut, żeby całość trochę zgęstniała. Jeśli robicie 2 porcje, to należy(...)rozlać pudding do dwóch salaterek Następnie dodałam syrop klonowy, znowu wymieszałam i wstawiłam do lodówki na 4 godziny, przykrywając folią spożywczą Po wyjęciu z lodówki... ... mrożone maliny opłukałam ciepłą wodą, żeby trochę odtajały, a następnie zmiksowałam je Połówkę gruszki podzieliłam na kawałki Owocami udekorowałam pudding Na zdrowie

Szczęśliwa kuchnia
Makowiec w cieście półfrancuskim 148

rodzynek 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki amaretto 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej roztrzepano jajko i płatki migdałów do posypania wierzchu *Świeżą pigwę należy skarmelizować w syropie cukrowym (w proporcjach 1:1 jeśli chodzi o ilości cukru i wody) do miękkości, aż stanie się słodka. Możemy użyć zamiast pigwy starte jabłko, gruszkę lub żurawinę świeżą, którą również(...)należy karmelizować w syropie cukrowym o takich samych proporcjach. Jeśli korzystasz z pigwy z nalewki lub z kompotu należy ją tylko drobno posiekać. Przygotowuję rozczyn: mieszam 3 łyżki mąki, 3 łyżki ciepłego mleka, drożdże i cukier. Odstawiam na 25 minut. Po tym czasie dodaję resztę składników i dokładnie wyrabiam ciasto. Formuję z niego prostokąt, owijam folią i umieszczam na godzinę

Mango Papaja
Placuszki z płatkami kukurydzianymi (na maślance). Śniadanie z Lubella. 131

Składniki: 1 szklanka mąki pszennej niepełna (u mnie 4/5) szklanka maślanki około 1/2 szklanki płatków Corn Flakes klasycznych Lubella + do podania 1 łyżka cukru trzcinowego 1 jajko M syrop daktylowy do polania po wierzchu każdej porcji olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy maślankę i wbijamy jajko, całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy cukier, znów mieszamy. Na koniec(...)wsypujemy pokruszone w dłoniach płatki kukurydziane. Placuszki smażymy na małej ilości oleju kokosowego (na niedużym ogniu) z obu stron na złoto. Podajemy posypane płatkami i polane syropem daktylowym. Smacznego

Słodkie okruszki
SMOOTHIE Z ANANASA, KIWI I GREJPFRUTA 170

osób: ● 2 kiwi ● 1 różowy grejpfrut ● 1 jabłko ● 1 mały ananas (najlepiej gatunku Victoria)* ● Odrobina startego świeżego imbiru** ● 2 szczypty kurkumy ● 4-6 kostek lodu ● 3-4 łyżki syropu z agawy (opcjonalnie) Jabłko umyj i przekrój na pół, nie obierając go ze skórki. Usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój je na kawałki. Kiwi przekrój na pół, wybierz miąższ. Anansa obierz(...)Jeśli koktajl jest zbyt gęsty, dodaj więcej kostek lodu lub dolej wody mineralnej, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Zmiksuj jeszcze raz. Jeśli lubisz słodsze smaki, możesz posłodzić koktajl syropem z agawy. Przelej do szklanek i od razu podaj.   *Lub pół dużego ananasa. ** Lub dwie szczypty sproszkowanego imbiru. *** Jeśli wolisz, możesz również dodać do koktajlu miąższ, ale biała wewnętrzna skórka

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Zdrowa sałatka owocowa z cynamonowym amarantusem 185

zabiera tą prostą, ale jakże zdrową sałatkę owocową z cynamonowym amarantusem na wykłady Spróbujcie i Wy. Składniki: niespełna 1/2 szklanki BIO amarantusa Naura 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka wody syrop daktylowy do osłodzenia amarantusa (u mnie 2 łyżeczki) 1 banan 1 mandarynka 1/2 kiwi 10 białych winogron *owoce można dowolnie zmienić/dodawać Przygotowanie: Amarantusa przesypujemy na gęste sitko(...)razy). Następnie przekładamy do garnka, zalewamy szklanką wody, dodajemy łyżeczkę cynamonu. Całość gotujemy na niedużym ogniu pod przykryciem około 15-17 minut. Do jeszcze ciepłego amarantusa dodajemy syrop daktylowy – dosładzamy nim amarantusa do smaku (u mnie 2 łyżeczki), mieszamy i próbujemy. Owoce obieramy i kroimy. Banan na 4 części, winogrona na pół, kiwi w kostkę, mandarynki zostawiamy w całości

Słodkie okruszki
Roladki biszkoptowe a la jajko 101

oceńcie sami! Składniki na 20 sztuk: Biszkopt • 4 jajka • 4 łyżki cukru • 4 łyżki mąki pszennej Masa • 250 g sera mascarpone • 1 biała czekolada • puszka moreli w syropie • 1 dżem morelowy niskosłodzony Wykonanie: Rolada • Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. • Dodawać po jednym żółtku lekko ubijając. • Na koniec dodać mąkę(...)Masa • Białą czekoladę rozpuścić na parze. • Serek mascarpone wymieszać mikserem, o czym dodać rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszać. • Morele wyjąć z puszki, osączyć z syropu i wyciąć małym kieliszkiem okrągłe „żółtka”. • Roladę pokroić na ok. 1 cm plasterki. • Wierzch każdego plastra posmarować białą masą. Aby nie było „zmarszczek”, namoczyć

To co kocham
Nalewka gruszkowa 107

szkle powinna odstać przed pierwszą degustacją. Dopiero po dwóch latach nabiera właściwego aromatu. Alternatywą w celu szybszego wydobycia aromatu gruszek jest wymieszanie ich z gorącym syropem i dopiero na ciepło połączenie z alkoholem. Można w ten sposób skrócić czas oczekiwania na gotową nalewkę gruszkową. Zamiast 2 lat będzie więc tylko(...)spirytusu Wykonanie: • Zagotować wodę z cukrem, pogotować 2-3 minuty. • Umyte gruszki pokroić w kostkę razem z gniazdem nasiennym, ogonki odrzucić. • Gruszki wrzucić do gorącego syropu i dokładnie przemieszać. Przełożyć do słoja. • Do ciepłych gruszek wlać spirytus, dodać pokruszony cynamon, przeciętą na pół wanilię i goździki. • Słój szczelnie zamknąć

To co kocham
Tort czekoladowo-żurawinowy z bezą 105

trzeci blat, rozsmarować sam krem na wierzchu tortu i na bokach. Piana zaparzana • Cukier rozmieszać z wodą i octem i gotować ok. 10 minut. • Syrop będzie gotowy, gdy po dmuchnięciu na widelec zamoczony w nim pojawią się piórka – nitki. • Białka ubić na sztywną pianę, po czym wlewać bardzo powoli(...)syrop cały czas ubijając, aż do wystudzenia. Piana ma być bardzo gęsta i gładka. • Całą pianę rozmarować na wierzchu i bokach tortu rysując widelcem ozdobne rozety. • Na koniec użyć palnika gazowego do kremu Brulee i opalić delikatnie pianę

To co kocham

Proponowane wyszukiwania