suszonych owoców – użyłam wiśni 2 łyżki masła 4 łyżki miodu Masło mieszamy z miodem, podgrzewamy i mieszamy do całkowitego połączenia. Płatki owsiane, ziarna i suszone owoce mieszamy, zalewamy gorącym syropem, mieszamy łyżką. Ciepłą mieszankę ugniatamy ręką, by syrop dobrze zmieszał się z płatkami. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy owsiankę mieszaną i mocno dociskamy i formujemy prostokąt. Wstawiamy
Gotowanie i blogowanieCzarny bez ma wiele prozdrowotnych właściwości, ale owoce maliny również nie są od nich gorsze. W chłodne dni syrop taki może się sprawdzić na przykład do herbaty i będzie wzmacniał naszą odporność, a także pomagał wyleczyć się w początkach choroby. Na prawdę warto, maliny będą z nami jeszcze do pierwszych mrozów, bez.. hmm musimy być szybsi od ptactwa ;) Potrzebujemy(...)malin 1/4 szklanki wody 5 łyżek cukru Wszystkie składniki zagotowujemy w garnku, często mieszając. Od zagotowania gotujemy jeszcze przez 15 minut, po czym przecieramy całość przez sito. Gorący syrop przelewamy do wyparzonych małych słoiczków lub buteleczek. Odwracamy do góry dnem, pozostawiamy do wystygnięcia. Skomentuj
MamaOskarkamasła 2/3 szklanki cukru 1 duże jajko szczypta soli 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki syropu kokosowego lub waniliowego 100 g pokrojonej w kostkę mlecznej czekolady Wykonanie: UWAGA: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Masło ucieramy z cukrem na puch. Następnie dodajemy jajko, sól, proszek(...)pieczenia i syrop kokosowy. Wszystkie składniki miksujemy. Po czym dodajemy mąkę i wiórki kokosowe i miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec dodajemy czekoladę, dokładnie mieszamy i ciasto mamy gotowe. Z ciasta lepimy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Następnie wykładamy je w nie wielkiej odległości od siebie, na blachę do pieczenia. Kulki lekko spłaszczamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
IMPRESJA SMAKUnową wersję. Dziś zapraszam Was na przepis na placuszki na mące owsianej z gruszką. Pyszne, delikatne śniadanie dla małych i dużych domowników. Swoją porcję podałam z moim ukochanym syropem daktylowym. Ale placuszki smakują równie dobrze bez żadnych dodatków. Spróbujcie, polecam. Składniki: 1 szklanka mąki owsianej (u mnie od Pro-BIO ) 5 łyżek mąki pszennej z górką (u mnie(...)kładziemy po jednej łyżce masy na jeden placuszek. Placuszki smażymy z obu stron na złoto. Przed każdą następną partią placuszków masę należy przemieszać. Placuszki podajemy same lub np. z syropem daktylowym. Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotuj
Słodkie okruszkiporcje) 1 szklanka mleka (dowolnego, u mnie zwykłe 2%) 2 łyżki ciemnego kakao bez cukru (u mnie o obniżonej zawartości tłuszczu) 3 łyżki nasion chia 1 łyżka syropu daktylowego 1-2 łyżeczki płatków owsianych górskich błyskawicznych (u mnie Młyny Stoisław ) płatki kokosowe berberys suszony – około 1 łyżeczki Przygotowanie: Do miseczki wlewamy mleko (najlepiej zimne, bezpośrednio z lodówki). Dodajemy nasiona(...)chia i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy kakao i znów dokładnie mieszamy do połączenia składników. Na koniec dolewamy syrop daktylowy, mieszamy i próbujemy czy słodkość deseru jest dla nas odpowiednia. Miseczkę wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc). Pudding powinien zgęstnieć. Gruszkę obieramy, wycinamy niejadalne elementy i kroimy na pół. Gęsty pudding czekoladowy przekładamy do pucharków
Słodkie okruszkiszczelnie zamknąć i odstawić na 1 miesiąc. Moja nalewka jest obecnie na tym etapie. 5. Po tym czasie cały płyn przefiltrować. 6. Zagotować wodę z cukrem, ostudzić. 7. Zimny syrop połączyć z alkoholem. Wymieszać. 8. Przefiltrowany płyn z alkoholem i syropem wlać do słoja, zamknąć i pozostawić w ciemnym miejscu na 3 miesiące. 9. Po upływie kwartału nalewkę zlać
W mojej kuchniSłuchajcie, mam dzisiaj świetną propozycję. Dla wszystkich, którzy do tej pory kupowali gotowe kulki czekoladowe i dla tych, którzy chcieli kupić, ale przerażał ich skład, ilość cukru i obecność syropu glukozowo-fruktozowego. Od dzisiaj nie ma wymówek - powiedz "nara" czekoladowym płatkom ze sklepu i zrób swoje w domu. Zrobienie tych czekoladowych kuleczek to świetna zabawa dla dzieci(...)domowe kuleczki czekoladowe nesquik Składniki 1 szklanka mąki 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki zmielonych migdałów 1 białko 1 łyżka oleju kokosowego lub jogurtu greckiego 3 - 4 łyżki syropu klonowego szczypta soli himalajskiej Wykonanie Wszystkie składniki ugniatamy (ja zmiksowałam w thermomixie) i formujemy małe kuleczki. Jest przy tym trochę pracy, dlatego my mamy mix. Kiedy już znudziło nam się
lady-och-mistrzyni.blogspot.comporcje) 1 szklanka mleka (dowolnego, u mnie zwykłe 2%) 2 łyżki ciemnego kakao bez cukru (u mnie o obniżonej zawartości tłuszczu) 3 łyżki nasion chia 1 łyżka syropu daktylowego 1-2 łyżeczki płatków owsianych górskich błyskawicznych (u mnie Młyny Stoisław ) płatki kokosowe berberys suszony – około 1 łyżeczki Przygotowanie: Do miseczki wlewamy mleko (najlepiej zimne, bezpośrednio z lodówki). Dodajemy nasiona(...)chia i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy kakao i znów dokładnie mieszamy do połączenia składników. Na koniec dolewamy syrop daktylowy, mieszamy i próbujemy czy słodkość deseru jest dla nas odpowiednia. Miseczkę wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc). Pudding powinien zgęstnieć. Gruszkę obieramy, wycinamy niejadalne elementy i kroimy na pół. Gęsty pudding czekoladowy przekładamy do pucharków
Słodkie okruszkijesienne poranki. Składniki (na 2 porcje): 7 łyżek płatków owsianych 3/4 szklanki wody 1 łyżka siemienia lnianego 1 szklanka wypestkowanych śliwek 4-5 kostek czekolady deserowej 2-3 łyżki syropu klonowego 100 ml jogurtu naturalnego dodatki: świeże śliwki, maliny, płatki migdałów Siemię lniane i płatki owsiane moczę przez noc w podanej ilości wody. Kolejnego dnia gotuję z dodatkiem wypestkowanych(...)pokrojonych na ćwiartki śliwek, do momentu aż płatki wchłoną cały płyn a śliwki się rozpadną. Na koniec gotowania dodaję syrop klonowy oraz czekoladę. Całość duszę jeszcze 2-3 minuty i ściągam z ognia. Dodaję jogurt naturalny i całość dokładnie mieszam. Gotową owsiankę przekładam do miseczek i dekoruję malinami, świeżymi śliwkami i płatkami migdałów. Smacznego, Klaudia
Mango Papajanową wersję. Dziś zapraszam Was na przepis na placuszki na mące owsianej z gruszką. Pyszne, delikatne śniadanie dla małych i dużych domowników. Swoją porcję podałam z moim ukochanym syropem daktylowym. Ale placuszki smakują równie dobrze bez żadnych dodatków. Spróbujcie, polecam. Składniki: 1 szklanka mąki owsianej (u mnie od Pro-BIO ) 5 łyżek mąki pszennej z górką (u mnie(...)kładziemy po jednej łyżce masy na jeden placuszek. Placuszki smażymy z obu stron na złoto. Przed każdą następną partią placuszków masę należy przemieszać. Placuszki podajemy same lub np. z syropem daktylowym. Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotuj
Słodkie okruszkimojito? Jest pyszny! SKŁADNIKI: 1 l wody 1 kg.cukru 1 kwasek cytrynowy lub sok z 2-3 cytryn garść zielonej mięty WYKONANIE: z wody, cukru i kwasku zrobić syrop, po rozpuszczeniu cukru syrop zdjąć z ognia, dodać garść zielonej mięty(dla uwydatnienia smaku lekko ją rozgnieść(wtedy uwolni się bardziej jej aromat), garnek zamknąć, zostawić na 1-2 godz., następnie
Kuchnia BeatySkładniki - proporcje na około 10 batoników 2 szklanki płatków owsianych 50 - 60 g rodzynek 50 g orzechów włoskich 50 g migdałów 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/3 szklanki syropu klonowego lub płynnego miodu 2 jajka rozbełtane lub piana ubita z 2 białek 2-4 łyżki stołowe oleju migdałowego lub oleju arachidowego lub oleju kokosowego opcjonalnie: 2-3 łyżki posypki(...)ziaren (dynia, pestki słonecznika, sezam). Przygotowanie Orzechy posiekać na małe kawałki, migdały bardzo drobno pokroić lub zmielić. Wszystkie sypkie składniki przełożyć do miski i wymieszać. Dodać olej, syrop klonowy (lub miód) i rozbełtane jajka (lub pianę z białek). Całość dokładnie wymieszać. Powstałą masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i mocno ugnieść, nie pozostawiając wolnych przestrzeni. Piec
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataoczywiście zrobić deser w pucharkach ja w przepisie tutaj . Na 4 porcje: puszka mleka kokosowego 100 ml mleka waniliowego (u mnie sojowe) 4 łyżki nasion chia 2 łyżki syropu ryżowego (albo innego płynnego słodziwa) 2 marakuje Mleka, nasiona i syrop wymieszać energiczni przy pomocy trzepaczki. Odstawić na 10 minut. Następnie przelać do pojemników, w których zamierzamy jeść deser. Przed
Humanistka w kuchniJednak ta sklepowa zawiera gluten. Dlatego ja, chcąc użyć mąki owsiane,j mielę bezglutenowe płatki owsiane. Przygotowałam wersję z samymi śliwkami, ale oczywiście zamiast sosu śliwkowego możecie placuszki polać syropem klonowym albo dodać inne owoce czy dżem. Sos można także zblendowac, ale ja chciałam uzyskać większe kawałki owoców, dlatego tego ni zrobiłam. Z porcji wychodzi około 13 placuszków. ciasto(...)szklanki mleka sojowego 1 jajko (u mnie 3 jajka przepiórcze) 3 śliwki pokrojone w kostkę 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie wersja bezglutenowa) 2 łyżki syropu z agawy 3/4 łyżeczki cynamonu olej do smażenia sos: 10 śliwek odrobina cynamonu opcjonalnie miód Wszystkie składniki mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera. Odstawiamy na 20 minut. w tym czasie przygotowujemy
Humanistka w kuchnisłoiczki 250 ml: 500 gr papierówek 2 łyżki cukry + 1 łyżka cukru waniliowego 1/3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki soku z cytryny 3 łyżki wody 1 łyżeczka syropu waniliowego np. od Eterno ( niekoniecznie ) 1. Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy do nich sok z cytryny. Przekładamy do garnka i podlewamy 3 łyżkami(...)wody. Dusimy, w trakcie dodając najpierw cukier, a następnie cynamon i ewentualnie syrop waniliowy. gotujemy do utworzenia sie takiego jakby musu. Gorący mus przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy
Gotowanie...to proste !