syrop - 6989 przepisów (strona:184/466)

Ciasto w kształcie coca coli 429

coca coli u mnie litrowa czekolada gorzka lub mleczna 3 tabliczki (300 g)  cukier ok 1/2 szklanki kwasek cytrynowy 1/2 łyżeczki do nasączenia biszkoptu: woda ok 1 szklanki, syrop ja akurat dałam malinowy, ale fajnie by pasował bananowy, można wlać troszkę alkoholu.  Zaczynam od zrobienia biszkoptu, przepis tutaj .   W butelce po coli wycinam prostokąt żebym mogła nalać(...)czekoladę do butelki i rozprowadzam po całej powierzchni. Na razie z butelką koniec :) Odstawiam do zastygnięcia. Gdy już mam upieczony biszkopt kroje go na kawałki i nasączam wodą z syropem owocowym. Kolejny krok to ubicie śmietany. Do miski wlewam śmietankę, dodaję cukier i kwasek cytrynowy i ubijam na sztywno. Zostało już tylko pokroić banana na kawałki. Biorę butelkę z zastygniętą

Kuchnia Viki
Tiramisu malinowe 124

font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} 200 ml śmietany kremówki, 5 łyżek cukru pudru, 4 żółtka, 500 gram serka mascarpone, 200 gram biszkoptów do tiramisu, zielona herbata, syrop lub likier truskawkowy, maliny. Zaparzyć herbatę, odstawić do ostygnięcia. Dolać syrop lub likier do smaku. Śmietanę ubić, dodając łyżkę cukru. Jajka sparzyć. Oddzielić żółtka, ubić je z 4 łyżkami cukru

królestwo garów
DOMOWY KISIEL Z TRUSKAWKAMI Z SIEMIENIA LNIANEGO 96

błonnika oraz witaminy B1. Dostępny jest prawie w każdym sklepie, a na pewno dostaniecie je w aptece.  Składniki: 2-3 łyżki siemienia lnianego  1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego  15 truskawek  około 400 ml wody  Przygotowanie: Siemię lniane zalej wodą i gotuj przez około 10-15 minut mieszając co jakiś czas.  Truskawki umyj, obierz(...)szypułek i rozgnieć za pomocą widelca, zalej je miodem lub syropem klonowym. Kiedy siemię będzie już miało odpowiednią konsystencję, zdejmij z palnika, chwilę ostudź, dodaj truskawki i wymieszaj.  Kisiel przelej do miseczek i udekoruj truskawkami. Smacznego

Kukuleczki
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z ananasem 175

niszczy dopiero obróbka termiczna, więc jeśli nalew z kwiatów nie zostanie później przegotowany, to i tak tego związku się nie pozbędziemy. Nie wiedzę więc sensu ponoszenia ryzyka, że zalane syropem cukrowym kwiaty czarnego bzu sfermentują. Składniki 50-60 baldachów dobrze rozwiniętych kwiatów czarnego bzu. 1100 g cukru (jeśli nie lubicie zbyt słodkich nalewek ilość cukru można zmniejszyć do nawet(...)negatywnie na smak nalewki. Kwiaty bzu wsypujemy warstwami do czystego, wyparzonego wrzątkiem słoika przekładając każdą warstwę plasterkami cytryny (lub limonki) i pokrojonym w kostkę ananasem. Całość zalewamy zimnym syropem cukrowym, a następnie dodajemy spirytus, mieszamy, zakręcamy słój i odstawiamy na  6 do 8 tygodni. Co kilka dni należy potrząsnąć słojem. Po tym czasie przecedzamy nalewkę przez gęste sitko

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Czereśnie Sauté i książka „W mojej francuskiej kuchni” Susan Herrmann Loomis 179

posiłków przez Francuzów od przyzwyczajeń zakupowych, po wystrój ich kuchni, potrawy, wspólne spędzanie czasu przy wybornych, ale prostych potrawach jak np.: Kiełbaski w pomidorach na złocistym ryżu, gruszki w syropie, omlet ze śmietanką i ziołami. Pokazuje jak Francuzi kochają jedzenie i jak się nim delektują ze znajomymi, przyjaciółmi. Książka jest uroczą, przyjemną opowieścią, relaksuje i sprawia, że mam ochotę wskoczyć(...)Maxwell and Williams z kolekcji Butterfly Garden .     Czereśnie sauté Składniki: 500-600g wypestkowanych czereśni 1-2 łyżki masła 2 łyżki jasnego brązowego cukru lub 2 łyżki syropu z agawy sok wyciśnięty z połówki niedużej pomarańczy (możemy użyć soku z cytryny) 2-3 szczypty świeżo zmielonego pieprzu Dodatkowo: bita śmietana do ozdoby     1. Na patelni rozpuszczamy

Mała Cukierenka
Czy lody odchudzają? 292

organizm reaguje na kalorie dostarczane z postaci białka, a inaczej w postaci cukru. Głównym składnikiem lodów są węglowodany, które czasem ustępują miejsca tłuszczom. W sklepowych lodach większość węglowodanów to syrop glukozowo-fruktozowy, okrzyknięty głównym winowajcą otyłości. Powinniśmy go zdecydowanie unikać, choć tak naprawdę znaleźć lody które go nie zawierają nie jest wcale tak łatwo. Na obrazku poniżej widzicie porównanie(...)etykiet lodów śmietankowo-truskawkowych - jedne słodzone cukrem, drugie syropem glukozowo-fruktozowym. Na pierwszy rzut oka widać, że te po lewej stronie mają znacznie krótszy i bardziej naturalny skład. Nie jest idealny, ale na pewno pozytywnie wyróżnia się na tle pozostałych. Koniecznie zwróćcie też uwagę różnicę w zawartości truskawek. Które byście wybrali?   JEŚĆ CZY NIE JEŚĆ? Odpowiedź brzmi - to zależy

Powiedz dietom nie
Jaglanka kokosowa z truskawkami i bananami 156

owsianki, jaglanki i inne płatki coraz częściej goszczą na talerzu mojej córci i tona jej wyraźne życzenie :-)  SKŁADNIKI 1/4 szklanki kaszy jaglanej 3/4 szklanki mleka kokosowego 1 łyżka syropu klonowego 1/2 banana 5 - 6 truskawek Kaszę wsypujemy na sitko i przepłukujemy wrzątkiem, a następnie przekładamy ją do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy do miękkości. Dodajemy syrop klonowy i przekładamy

Czary - gary w kuchni
SMOOTHIE BANANOWE Z MANGO 135

opcjonalnie także z kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego.  Nie trzeba nawet dosładzać, chyba, że owoce nie były bardzo dojrzałe. W takim wypadku dodajcie do napoju odrobinę płynnego miodu, syropu klonowego lub po prostu cukru pudru. Smoothie smakuje i wygląda jak deser, a jest prawdziwą bombą witamin. W sam raz na śniadanie, zamiast kanapeczek, bułeczek i innych węglowodanów. Zdrowo, lekko(...)mały dojrzały banan 1 małe dojrzałe mango 4 kostki lodu 2 łyżki jogurtu naturalnego ¹⁄₂ szklanki soku z brzozy lub pomarańczy / soku jabłkowego /wody/ mleka 1 łyżka płynnego miodu / syropu klonowego / cukru pudru  WYKONANIE Mango myjemy, obieramy i obkrajamy miąższ od pestki. Wkładamy do kielicha blendera, dodajemy obranego i pokrojonego na 4 części banana, sok/mleko lub wodę  oraz kostki

cool and minty
SAŁATKA Z KURCZAKIEM, JARMUŻEM I KOMOSĄ RYŻOWĄ 129

łodyg 1 szalotka pokrojona w piórka garść posiekanych listków świeżej kolendry garść posiekanych listków świeżej mięty 1 dojrzałe mango 1 dojrzałe awokado 1 czerwona papryka WINEGRET 1 łyżka syropu klonowego lub miodu 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki oliwy sól, pieprz KURCZAK 2 piersi kurczaka (2 x 200g) 1 łyżeczka ziela angielskiego roztartego w moździerzu 1 łyżeczka wędzonej papryki(...)całą wodę. Wykładamy na półmisek, posypujemy pokrojoną szalotką, posiekaną miętą i kolendrą. MIeszamy. WINEGRET : W miseczce mieszamy 2 łyżki soku z limonki z 2 łyżkami oliwy i 1 łyżką syropu klonowego lub miodu. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Mango i awokado obieramy i kroimy w kostkę. Układamy na półmisku z komosą, skrapiamy winegretem. PIERSI KURCZAKA myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku

cool and minty
KAPUŚNIAK Z POMIDORAMI I CHORIZO 158

szklanka pokrojonych świeżych pomidorów  (bez skóry) lub pomidorów z puszki 1 pietruszka starta na tarce o dużych oczkach 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę 1 łyżka syropu klonowego lub miodu lub cukru 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 1 łyżeczka kminku 1/3 łyżeczki chili w proszku 4 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego(...)kapustę. Jeśli jest bardzo kwaśna można ją wcześniej przepłukać i odcisnąć. Smażymy często mieszając przez około 3 minuty. Dodajemy pokrojone świeże pomidory lub pomidory z puszki i 1 łyżkę syropu klonowego lub miodu. Zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy kapustę przez około 7 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Wlewamy pozostały gorący bulion i zagotowujemy. Przelewamy

cool and minty
DESER JAGLANY Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ 119

pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy miód z odrobiną wody, dodajemy gruszki i smażymy, doprawiamy do smaku octem balsamiczny. Studzimy. Do pucharków nalewamy, na dno syrop malinowy ( można dodać również maliny ) nakładamy porcję kaszy jaglanej, polewamy syropem czekoladowym, na to karmelizowane gruszki i posypujemy migdałami. Deser podajemy schłodzony. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Naleśniki ryżowe z twarożkiem, truskawkami i arbuzem oraz recenzja patelni Valdinox 170

mąki tortowej Olej kokosowy do smażenia Nadzienie: 35 dag kremowego twarożku 2 łyżki słodkiej śmietanki 16 g cukru z prawdziwą wanilią 1 szklanka pokrojonych truskawek 1 szklanka pokrojonego arbuza Syrop klonowy do polania lub polewa czekoladowa Sposób przygotowania: Jajka ubić na puszystą pianę z cukrem, dodać szczyptę soli, wlać mleko ryżowe oraz wodę gazowaną, wsypać mąkę i wymieszać mikserem(...)wiec ja już smażyłam praktycznie bez tłuszczu dzięki temu ciasto jest chrupiące. Nadzienie: Twarożek utrzeć  ze śmietanką i cukrem, smarować usmażone naleśniki, posypać owocami zawinąć w rulon, polać syropem klonowym lub polewą , udekorować melisą i podawać od razu. Życzę smacznego! Garnki i patelnie tej firmy kupicie w sklepie internetowym Piękno w domu

Wanilia i Kardamon
Waniliowa kawa mrożona 231

bitą śmietaną, dla mnie bez :) Składniki (na 2 porcje): 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 200 ml wody 200 ml zimnego mleka 2 gałki lodów waniliowych 2 łyżki syropu waniliowego (można dać cukier waniliowy) kostki lodu opcjonalnie: bita śmietana i starta czekolada  Kawę zaparzamy w 200 ml wody, studzimy. Do wysokiego naczynia wlewamy chłodną kawę, dolewamy zimne mleko, syrop waniliowy

My simple kitchen
KONFITURA Z PŁATKÓW DZIKIEJ RÓŻY 154

zmiękczyć i pozbyć się zanieczyszczeń. Gdy przestygną, odciskamy z nich wodę. Płatki przekładamy do salaterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Z połowy szklanki wody i cukru gotujemy syrop, stale mieszając. Do gorącego syropu wrzucamy płatki i zdejmujemy z ognia. Mieszamy, aby płatki się rozdzieliły, i zostawiamy do następnego dnia. Następnego dnia: gotujemy płatki na wolnym ogniu, aż staną się przezroczyste

KuchcikoweLove
Chłodnik z arbuza i melona 149

Wami przepis em i zdjęciami jakie udało mi się zrobić zupie :) Nadchodzą gorące dni i na pewno sama wkrótce zrobię chłodnik. Składniki : 3 miękkie, dojrzałe melony 1 duży arbuz syrop klonowy jedno wino Tokaj słodkie pół butelki Porto olejek arakowy sok z cytryny Przygotowanie : Pozbywamy się pestek z arbuza i melonów Owoce blendujemy, ( z części robimy kulki), dolewamy do nich(...)wino, syrop klonowy do smaku, olejek arakowy ( dodajemy kroplami i próbujemy by nie przeholować ), sok z cytryny  do smaku - mieszamy Chłodnik należy zrobić dzień przed podaniem, drugiego dnia najlepszy. Z podanych składników starcza zupy  dla co najmniej 15 dorosłych osób, jest to więc zupa dla większej ilości gości. Ale można zawsze zmniejszyć ilość składników i zrobić mniejszą ilość

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania