fińskie pierniczki korzenne zasięgnęłam z książeczki "101 przepisów. Słodkości na święta" ze Świata Kobiety. W ogóle bardzo dużo tam fajnych przepisów znalazłam, które w przyszłości wypróbuję :-). W składzie jest syrop korzenny albo ciemny miód. Z racji tego, że nie posiadałam tych dwóch składników, użyłam mojego miodu z mniszka lekarskiego. Miałam jedną porcję bardziej gęstą i ciemniejszą. Powiem(...)wymagają leżakowania. Ściskam gorąco i pozdrawiam. FIŃSKIE PIERNICZKI KORZENNE. Składniki na 50 - 60 sztuk: 200 g miękkiego masła 150 ml korzennego syropu lub ciemnego miodu (dałam miód z mniszka lekarskiego ) 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 duże jajka 200 g cukru 700 g mąki pszennej tortowej
Zakątek rozkoszy kulinarnychłyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonego cynamony 1/2 łyżeczki mielonych goździków 130 g masła 110 g drobnego cukru 4 łyżki syropu klonowego 2 żółtka Wykonanie: Mąkę przesiewamy z przyprawami, solą i sodą. Masło kroimy w kosteczkę i łączymy je z mąką. Możemy to zrobić w malakserze lub ręcznie. Następnie dodajemy żółtka, cukier(...)syrop. Zagniatamy zwarte ciasto, owijamy je folią spożywczą i wkładamy na 60 minut do lodówki. Następnie odkrawamy po kawałku ciasta, wałkujemy na omączonym blacie na w miarę cienkie placki i wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut
Kulinarne przygody Gatityjabłka (lub 2 duże) - 1 szklanka płatków jaglanych - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki mielonych nasion lnu - 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (opcjonalnie) - 2 łyżki oleju - 2 łyżki syropu z agawy (lub innego słodu) - 1/2 szklanki rodzynek Banana, mąkę, siemię lniane, proszek do pieczenia, olej i syrop zmiksuj blenderem. Jabłka zetrzyj dużych oczkach tarki i dodaj do masy. Dołóż
Smakuje zdrowochcesz :) - garść rodzynek - 3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego - 4 łyżki mąki gryczanej - 2 łyżki mąki kokosowej (lub wiórków kokosowych lub po prostu więcej mąki gryczanej) - 4 łyżki syropu z agawy - szczypta suszonej wanilii (opcjonalnie) Jabłka obierz i pokrój. Wrzuć jabłka i rodzynki do naczynia żaroodpornego. Masło rozpuść w rondelku. Dodaj do niego mąki i syrop. Wymieszaj. Posyp
Smakuje zdrowonaprawdę nic innego jak ich "podsuszanie". Więc do dzieła! :) Składniki na 10 ciasteczek: - 1 szklanka daktyli - 1 gruszka - 2 łyżki mąki kasztanowej - 5 łyżek mąki kokosowej - garść rodzynek - ew. syrop z agawy (jeśli chcecie jeszcze słodsze) Daktyle zalej gorącą wodą i mocz przez minimum 1 godzinę. Wrzuć do pojemnika blendera odsączone daktyle, pokrojoną gruszkę i mąki. Miksuj do uzyskania(...)gładkiej konsystencji. Spróbuj, ew. dodaj syropu z agawy lub innego słodu. Dodaj rodzynki, wymieszaj. Uformuj w dłoniach kulki, po czym spłaszcz je na grubość ok. 1 cm. Piecz 30 minut w 180 stopniach. Ja zajadałam ciasteczka posypane mąką kokosową i posmarowane grubą warstwą powideł śliwkowych. Pychoooota
Smakuje zdrowokaszy jaglanej! :) Składniki: CIASTO: - 1 szklanka surowej kaszy jaglanej - 2 szklanki wody - sok z 1 pomarańczy - skórka starta z 1 pomarańczy (trochę odkładamy do posypania gotowego sernika) - 4 łyżki syropu z agawy/cukru trzcinowego - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 4 łyżki mąki kokosowej - 3 łyżki oleju kokosowego - garść rodzynek POLEWA: - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - 2 łyżki syropu z agawy/cukru trzcinowego
Smakuje zdrowopieczenia szklanka cukru cukier waniliowy Masa: 200g masła 500ml mleka 2 żółtka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki Nutelli Nasączenie: szklanka wody syrop wiśniowy cytryna Dodatkowo: opakowanie biszkoptów dżem wiśniowy rurki kakaowe kuleczki czekoladowe Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie, ciągle ubijając(...)pomocą miksera. Następnie, ciągle miksując, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Miksujemy, aż powstanie gładka masa. Na koniec dodajemy Nutellę i mieszamy łyżką. Nasączenie: Do szklanki z wodą dodajemy syrop wiśniowy, tak żeby poncz był słodki i dosyć intensywnie pachniał wiśniami. Dodajemy sok z cytryny. Mieszamy. Przełożenie: Pierwszy blat nasączamy i smarujemy dżemem. Następnie będziemy układać biszkopty. Każdy z nich
Czerwona Porzeczkabyłoby go nie użyć. Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej 6 sztuk suszonych daktyli 1 szklanka gęstego mleka kokosowego (z tego ½ szklanki uprzednio schłodzona przez 30 minut w zamrażarce) 4 łyżki syropu klonowego (lub więcej do smaku) ½ tabliczki czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej 1 łyżka kakao skórka starta z 1 pomarańczy sok z ½ pomarańczy 2 łyżki pomarańczowego likieru Kaszę dokładnie opłucz, sparz(...)rondla wraz z daktylami, zalej 1 ½ szklanki wody i gotuj pod przykryciem 20 minut. Kaszę i daktyle przełóż do blendera i pozostaw do delikatnego przestudzenia. Dodaj ½ szklanki mleka kokosowego, syrop klonowy, rozpuszczoną czekoladę, kakao, skórkę i sok z pomarańczy oraz likier, a nastęnie całość zmiksuj do uzyskania gładkiego musu. Gotowym musem napełnij 4 niewielkie kokilki. Schłodzoną pozostałą ½ szklanki mleka kokosowego
Roślinna - blog wegańskiłyżki miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka żelatyny 50 ml gorącej wody 300 g śmietany kremówki Frużelina wiśniowa: 4 łyżki wypestkowanych wiśni z syropu 150 ml soku z wiśni z syropu 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 30 ml zimnej wody 1 łyżka płatków migdałowych
Zakątek rozkoszy kulinarnychżółtka) 5-6 średniej wielkości jabłek 1 łyżeczka cukru waniliowego opcjonalnie, jeśli ciasto ma być mocno słodkie można dodać 1 łyżkę stołową cukru szczypta soli cukier puder lub syrop klonowy lub miód olej do smażenia Sprzęt opcjonalnie wycinak (drylownica) do gniazd nasiennych Przygotowanie Do mąki dodać cukier waniliowy (i ewentualnie zwykły cukier), sól, rozmącone w mleku żółtka(...)powstać krążki z dziurką w środku). Każdy krążek zanurzyć w przygotowanym cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać gorące posypane cukrem pudrem lub polane miodem albo syropem klonowym *** Jeśli bardzo się śpieszę dodaję do ciasta całe jajka i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, zamiast ubijać pianę z białek. Ciasto jest nieco mniej puszyste, ale również bardzo smaczne
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawypróbować przepis, szczególnie że masa serowa dodaje im niesamowitej delikatności i łagodzi mocno kakaowy smak. Babeczki czekoladowo-serowe 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szkl. cukru kokosowego lub syropu daktylowego 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju roślinnego lub oliwy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie(...)mascarpone 1 łyżka cukru kokosowego bądź syropu klonowego 1 łyżeczka mąki pszennej 1 jajko Najpierw przygotowujemy nadzienie, mieszając ser z cukrem, mąką i białkiem jaja, całość powinna stworzyć jednolitą masę, którą następnie na pół godziny wstawiamy do zamrażalnika. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i przygotowujemy sylikonowe foremki na muffiny, bądź formę do ich pieczenia wykładamy papilotkami. W misce mieszamy wszystkie
Przepysznik - BLW i nie tylkomiksujemy z żółtkami i budyniami, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, gotujemy budyń. Masło ucieramy do białości, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Brzoskwinie odsączamy z syropu, syrop pozostawiamy , kilka brzoskwiń pozostawiamy do dekoracji, pozostałe kroimy na mniejsze kawałki. Biszkopt nasączamy sokiem z brzoskwiń, wykładamy krem, układamy pokrojone brzoskwinie, przykrywamy kolejnym biszkoptem, nasączamy, wykładamy krem i pozostałe
Bajeczna Kuchniamąki pełnoziarnistej 150 ml wody 100 g orzechów laskowych 15 g przyprawy do piernika 2 łyżki cynamonu 8 g suchych drożdży 1 łyżka cukru trzcinowego lub ksylitolu 1 łyżka syropu klonowego szczypta soli Orzechy laskowe siekamy. Można je też uprażyć, aby zeszła skórka. W dużej misce mieszamy suche składniki - mąkę, przyprawę do piernika, cynamon, suche drożdże, cukier trzcinowy lub ksylitol(...)Ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie z ciasta formujemy dowolny kształt. Za pomocą pędzla kuchennego wierzch chleba smarujemy syropem klonowym. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 210 stopni i pieczemy 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy 40 minut. Studzimy na kratce. Zjadamy
My Chcemy Jeśćmiał około 120 st. w misie miksera zacząć ubijać na sztywno białka (najpierw na małych obrotach, po lekkim spienieniu dodać szczyptę soli), mikser przełączyć na prawie najwyższą moc. Kiedy syrop osiągnie wymaganą temperaturę – tj. 155 st, mikser ustawić na najniższe obroty,syrop wlewać na ubite białka cienkim lecz stałym strumieniem, cały czas miksując. Mikser ustawić na prawie najwyższe obroty
moj przepis natemperaturze 190oC przez około 20-25 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 3. Ananasa osączyć, zachowując syrop. 4. Żelatynę zalać 100ml syropu z puszki i odstawić na 10 minut, aby napęczniała. 5. Następnie żelatynę podgrzewać, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści (nie gotować), zdjąć z ognia
Mała Cukierenka