proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody. Monte Cotta składniki na 8 porcji: 200 ml śmietanki 30%, 300 g Monte - orzechowo czekoladowe , 3 płaskie łyżeczki żelatyny (bez gotowania), 3 łyżki syropu klonowego, 2 łyżki zimnej wody, ponadto: twarda marmolada np. wieloowocowa, ziarna granatu, starta gorzka czekolada. Przygotowanie: KOSZYCZKI: Ziarna orkiszu mielimy na mąkę (można użyć gotowej mąki), mieszamy ją z solą(...)ciasto przechowujemy w lodówce. Koszyczki przechowujemy w szczelnym pojemniku. MONTE COTTA: Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach zimniej wody. Śmietanę wlewamy do niedużego garnka, podgrzewamy, dodajemy syrop klonowy i żelatynę. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Śmietankę studzimy, dodajemy Monte i dokładnie mieszamy. Całość pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie schładzamy w lodówce, konsystencja
Moniki Smakołykikawałków ;) Spód Składniki: 150 g (1 1/4 kubek) wiórków kokosowych 200 g (1,5 kubka) nerkowców 100 g (około 1/3 kubka) oleju kokosowego łyżka miodu (w wersji wegańskiej syropu) Przygotowanie: 100 g wiórków i nerkowce zmiksować na drobne kawałki Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto Wykleić ciastem formę do tarty Piec w temp. 180 st. przez(...)gorzkiej czekolady (ponad 70%) dowolne owoce - użyłam mrożonych malin Przygotowanie: Awokado i banana obrać, pokroić na mniejsze kawłki i zmiksować na gładką masę Czekoladę rozpuścić razem z syropem (ja robię to tak - kawałki czekolady umieszam w ceramicznej miseczce, stawiam nad garniekm z gorującą się wodą i roztapiam na parze) Połączyć wszystkie składniki i poczekać aż lekko przestygnie Na wierzch ułożyć
pyszne zdrowościroku!) - zawartość flawonoidów - antyutleniaczy - chroniących nas przed np. rakiem! - niskokaloryczny napój pobudzający metabolizm Herbaciana owsianka: - 5 łyżek płatków owsianych górskich - najlepiej chłoną wodę. - saszetka herbaty - śliwka - banan - łyżka syropu dyniowego (przepis TUTAJ ) - łyżka suszonej żurawiny - łyżeczka cynamonu (właściwości CYNAMONU ) - łyżeczka stewii/cukru/miodu Wykonanie: 1. Zaparz herbatę według informacji na opakowaniu. 2. Połowę banana i połowę śliwki pokrój na drobną kostkę(...)zagotuj z połową pokrojonego banana, śliwki, słodzidłem (jeżeli używasz miodu, dodaj go na końcu!) i cynamonem. 4. Wsyp płatki i mieszaj, aż do zgęstnienia owsianki. 5. Udekoruj syropem dyniowym, żurawiną, gorzką czekoladą(co najmniej 70%) i suszoną żurawiną. Smacznego
Pland based fillełyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej 1 ¼ szklanki mleka sojowego sok wyciśnięty z ½ cytryny 1/3 szklanki neutralnego w smaku oleju, np. z pestek winogron lub ryżowego 1/3 szklanki syropu klonowego 4 średnie bardzo dojrzałe banany Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Formę natłuść i wysyp mąką. W dużej misce połącz wszystkie suche składniki: mąkę, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia, sodę, sól(...)drugiej miski wlej mleko sojowe i dodaj do niego sok z cytryny, zamieszaj i odłóż na moment, aby powstała roślinna maślanka. Następnie dodaj do niej olej oraz syrop klonowy i dokładnie zamieszaj. Wszystkie banany obierz i dokładnie rozgniataj za pomocą widelca do momentu, aż powstanie gładki mus. Płynne składniki przelej do miski ze składnikami suchymi, za pomocą łyżki całość
Roślinna - blog wegańskismakuje na zimno i idealna będzie jako przekąska do szkoły czy pracy. Składniki: 1 szklanka niepalonej kaszy gryczanej 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki kakao lub karobu 4 łyżki syropu klonowego (lub więcej według uznania) 6 łyżek roślinnego mleka szczypta soli morskiej spora garść ulubionych suszonych owoców, pokrojonych na mniejsze kawałki 2 łyżeczki wiórków kokosowych 2-3 kostki ciemnej czekolady(...)wrzuć do rondla z 0,5 l wrzącej wody i gotuj do miękkości (około 15 minut). Odcedź. Do tego samego garnka dodaj teraz olej kokosowy, kakao lub karob, syrop, mleko oraz sól i podgrzewając na maleńkim ogniu cały czas mieszaj do momentu, aż olej kokosowy się rozpuści, a wszystkie składniki dokładnie połączą. Wsyp kaszę oraz suszone owoce do czekoladowego
Roślinna - blog wegańskikawałki powodują, że słodycz równomiernie się komponuje. Delikatny, puszysty.. Czego chcieć więcej? Składniki : -krem: 1 1/2 puszki krówki kostka margaryny"Kasia" - warstwa gruszkowa: 1 puszka gruszek w syropie 1l śmietanki 30% 1 kostka margaryny 3 łyżeczki żelatyny - namoczyć w ciepłej wodzie -biszkopt: 8 jaj 1 szkl. mąki ziemniaczanej 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl(...)dekoracji Warstwa gruszkowa : Gruszki pokroić w kostkę - pare gruszek zostawić do dekoracji. Kremówkę ubić na sztywno, podzielić na dwie części. Do jednej części dodajemy pokrojone gruszki, 1/3 szkl syropu z gruszek i rozpuszczoną wcześniej żelatynę. Wymieszać delikatnie. Biszkopt przeciąć na 3 płaty. Pierwszy blat biszkoptu posmarować masą toffi, następnie kolejny krążek ciasta, nałożyć na niego warstwę gruszkową
Garnkowe fanaberieBardzo prosta w wykonaniu domowa chałwa. Wersja Rosyjsko-Ukraińska bo to własnie tam ten rodzaj słodyczy wykonują z ziaren słonecznika. Z użyciem syropu np. z agawy lub klonowego otrzymamy wersję wegańską. Warto poeksperymentować z dodatkami, które urozmaicą naszą przekąskę : bakalie, kakao, czekolada, ekstrakty, olejki... SŁONECZNIK i kilka jego zbawiennych właściwości - pomaga walczyć ze stresem i likwidować jego objawy(...)grupy omega 6, cynku, miedzi, manganu i selenu Składniki: 1 szklanka ziaren słonecznika 2-3 łyżeczki miodu lub w wersji wegańskiej np.syropu z agawy / syropu klonowego opcjonalnie 2 łyżeczki tachiny - zachęcam do użycia, deser będzie bardziej przypominał normalną chałwę opcjonalnie bakalie, ekstrakt z wanilii, olejek rumowy, kakao lub inny dodatek Przygotowanie (10-15 minut): - słonecznik prażymy
Pora na pora i pomidoraobiad i praca. Fajnie było. Jeśli jednak nie lubisz herbaty Matcha, po prostu ją pomiń i już. Składniki: 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody kokosowej 1 łyżka syropu z agawy lub miodu akacjowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (użyłam domowego) 1/2 łyżeczki herbaty Matcha 3 łyżki nasion Chia kilka łyżeczek masła migdałowego domowego jeden banan garść jagód Wykonanie: Mleko(...)wodę kokosową, syrop i herbatę Matcha zmiksowałam wszystko razem w blenderze. Mieszanką zalałam nasiona chia i przez pierwsze 15 minut co jakiś czas mieszałam nasiona z płynem. Potem miseczkę przykryłam folią spożywczą i odstawiłam na całą noc do lodówki. Rano nasiona były już napęczniałe i powstała gęsta galaterowata konsystencja. Gotowy pudding przełożyłam do szklanej miseczki do połowy wysokości
Blondynka Gotujeopakowania sera feta (może być nieco więcej) kilka plastrów chudego bekonu 2 łyżki koperku (u mnie suszony) 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 2 łyżki syropu klonowego sok z po ł owy cytryny (malej) szczypta tymianku s ó l, pieprz Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Odcedzić i odstawić do wystygnięcia. Bekon zgrillować, aby był chrupiący(...)przestygnie pokroić na mniejsze kawałki. Buraczki pokroić w drobna kosteczkę. Makaron, bekon i buraczki wrzucić do miski i dokładnie wymieszać, wykruszy fetę. W malej miseczce wyrobić oliwę z syropem klonowym, sokiem z cytryny, koperkiem, tymiankiem, sola i pieprzem - zalać nią makaron i dokładnie wymieszać. Smacznego
Codzienne Gotowaniechociaż dla mnie, dającej się porwać w wir konsumenckich zagrywek. A co jeżeli chcemy zaoszczędzić, zaimponować znajomym lub po prostu cieszyć się codziennie smakiem Pumpkin Spice Latte ? Najprostszy syrop dyniowy (wersja "fit" i ta odrobinę mniej): - 2 szklanki puree z dyni (dynię ugotować do miękkości i dokładnie zblendować) - szklanka wody - 3/4 szklanki cukru lub stewi/ksylitolu/erytrolu/pyłku kwiatowego - kopiasta łyżeczka cynamonu(...)rozpuść w niej cukier, cukier waniliowy. 2. Zmniejsz ogień, dodaj przyprawy i dokładnie zamieszaj. 4, Dodaj puree z dyni, dokładnie mieszając. 5. Gotować aż do zgęstnienia. I tyle! Syrop idealnie pasuje do czarnej kawy, latte, naturalnego kakao czy herbaty, a nawet jako dodatek do owsianki czy pancake'ów. Spełnienie marzeń w chłodne, jesienne wieczory! Smacznego
Pland based filleSkładniki: 1 porcja 50 g płatków jaglanych 1 marchewka sól do smaku 250 ml wody 1 łyżeczka masła po szczypcie cynamonu i kardamonu 1 duże jabłko 2 łyżki klonowego syropu, miodu lub muscovado cukru kruszone ziarna kakao Do małego garnuszka wlej wodę i wsyp jaglane płatki. Dodaj utartą marchewkę, szczyptę soli, cynamonu i kardamonu. Gotuj kaszkę przez około 10 minut(...)międzyczasie pokrój jabłka w kostkę, nie obieraj ze skórki. Podsmaż jabłka na maśle tak długo, aż zaczną puszczać sok. Dodaj odrobinę cynamonu, syropu klonowego i skarmelizuj jabłka. Upraż laskowe orzechy na suchej patelni, posiekaj grubo. Podaj kaszkę z orzechami, skarmelizowanymi jabłkami i sosem z jabłek
codojedzeniaaromatycznych korzennych przypraw i jabłka. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 2 porcje: 165 ml mleka kokosowego (mała puszka) 3/4 szklanki mleka lub wody 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2 łyżki syropu klonowego 1 jabłko 1 cytryna 3 owsiane ciasteczka 2 łyżeczki masła 2 szczypty cynamonu 1 szczypta imbiru 2 goździki CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Kaszę wsypujemy(...)sitko i dokładnie przelewamy wrzątkiem. Odstawiamy na bok. 2. W garnku umieszczamy mleko (lub wodę) i mleczko kokosowe, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy kaszę, syrop klonowy, szczyptę cynamonu, szczyptę imbiru i 2 goździki. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 15 minut, często mieszając, aż kasza wchłonie cały płyn. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok. 3. Jabłko kroimy wraz ze skórką
My Culinary ArtSyrop cebulowy robię głównie w sezonie jesiennym bo wiadomo, że wtedy wirusy panoszą się wszędzie. Ktoś ciągle kicha i prycha i nie wiadomo kiedy i nas dopadnie. Dlatego najlepiej zapobiegać i wzmacniać się na różne sposoby. Oprócz soku z czarnego bzu i miodu z mlecza regularnie podaję też dzieciom syrop cebulowy z dodatkiem czosnku i kilku
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniezagotować 4 - 5 minut.Wystudzić. Jabłka umyć ,obrać do połowy ,tak żeby zostało 1 cm.skórki przy ogonku i ogonek.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia ,ułożyć jabłka , polać odrobiną syropu ,resztę zostawić do podlewania pod czas pieczenia.Wstawić do piekarnika o temperaturze 210 stopni.i piec podlegając syropem co 10 minut.pilnując by jabłka się nie przypalily ani nie rozpadły ( Moje
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiśrednicy 24 cm. i pieczemy 40 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). W garnuszku podgrzewamy sok z jednej cytryny, pomarańczy i limonki. Dodajemy resztę cukru i gotujemy aż syrop nieco zgęstnieje. Gorące ciasto nakłuwamy patyczkiem i nasączamy syropem ( najlepiej za pomocą sylikonowego […] Artykuł Cytrusowe ciasto pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blog