Młynomag 4 łyżki płatków owsianych 1 płaska łyżka soli 25g drożdży świeżych 50g pestek dyni 100g pestek słonecznika 400ml przegotowanej, ciepłej wody 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka syropu klonowego Dodatkowo (jeśli chcemy) ziarna do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: 1. Drożdże rozmieszać z cukrem i odrobiną wody. Mąki wymieszać ze sobą, dodać sól, płatki owsiane oraz ziarna. Przesypać(...)misy miksera. Do mąk dodać rozczyn drożdżowy oraz powoli wlewać resztę wody cały czas wyrabiając hakiem na wolnych obrotach. Na końcu do ciasta dodać olej rzepakowy oraz syrop klonowy. Wyrabiać ok 10 minut. Pozostawić w misie do wyrośnięcia (ok 30 minut). 2. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić przez ok 5 minut, przełożyć do wysmarowanej olejem formy, wyrównać ciepłą, mokrą dłonią
Kuchnia w czekoladziemieszając ani razu. W tym momencie bardzo przydaje się termometr kuchenny - magiczne narzędzie, które wykorzystacie się nie tylko do przygotowania makaroników, więc warto w nie zainwestować. W momencie, gdy syrop osiągnie temperaturę 210 º F zaczynamy ubijać drugie 60g białka na sztywną pianę, pod koniec dodając porcjami pozostałe 35 g cukru. Kiedy temperatura syropu osiągnie
sama złodyczcukru, bo przecież kruszonka jest słodka i dla mnie było w sam raz. Składniki: jabłka ( jakie mam w domu takie zapiekam) cynamon mielony sok z cytryny kilka łyżek syropu klonowego (można miód akacjowy na przykład) masło do nasmarowania formy można dodać płatki migdałów, suszoną żurawinę, rodzynki itd Kruszonka: 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki roztopionego masła(...)jabłka, które myję, obieram ze skórki, wycinam gniazda nasienne i kroję w grubą kostkę, którą przekładam do miski. Skrapiam sokiem z cytryny, mieszam, posypuję mielonym cynamonem, mieszam, skrapiam syropem klonowym (można miodem) i ponownie mieszam. Naczynie, w którym zamierzałam zapiec jabłka wysmarowałam masłem. Przygotowane jabłka wyłożyłam do wysmarowanego masłem naczynia. Wyciągnęłam kruszonkę z zamrażarki i dość obficie posypałam nią
Blondynka GotujeSkładniki: - 125g twarogu chudego, - 1 jajko, - 20g mąki żytniej razowej, - 45ml mleka 2%, - 15g odżywki białkowej (u mnie Trec o smaku czekoladowym), - pół łyżeczki proszku do pieczenia. Do podania: - syrop klonowy (10ml), - truskawki (45g). Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zblendować. Smażyć na patelni bez tłuszczu (ja daję około 2 łyżki ciasta na 1 placuszka). Podawać z syropem klonowym i truskawkami
Zgrabne Gotowaniegazowanej 3 jajka 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia Farsz: szklanka płatków ryżowych błyskawicznych CENOS 2 szklanki mleka Dodatkowo: syrop trzcinowy Diamant do polania naleśników dżem truskawkowy Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy razem i odstawiamy na około pół godziny. Następnie smażymy naleśniki. Zagotowujemy mleko, jak zakipi wsypujemy płatki ryżowe CENOS(...)gotujemy około 3 minuty. Jak naleśniki przestygną, to smarujemy je płatkami i zwijamy. Naleśniki układamy na talerzu i polewamy syropem trzcinowym Diamant . SMACZNEGO
Kuchnia u Bietkigram mąki orkiszowej 50 gram mąki żytniej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 banany dojrzałe 2 duże jajka 4 łyżki oliwy z oliwek do podania: gruszki, banany, syrop daktylowy, szczypta cynamonu Herbatę zalewam wrzącą wodą i odstawiam. Przecedzam przez sitko i dodaję do niej posiekane daktyle. Odstawiam na 5-10 minut. Następnie w malakserze miksuję daktyle z herbatą(...)Piekę przez 55 minut, do suchego patyczka. Chlebek bananowy studzę na kratce. Kromkę chlebka bananowego grilluję na suchej patelni razek z kawałkiem gruszki i połową banana. Całość polewam odrobiną syropu daktylowego i posypuję szczyptą cynamonu. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaSerniczku, serniczku nie chodź tak za mną. Uspokój się, bo cię zjem! Hum..za późno.. Spód: orzechy włoskie orzeszki ziemne sezam biały syrop daktylowy kilka ciastek typu digestive masło Masa serowa: ser twarogowy 4 jajka duże opakowanie cukru wanilinowego opakowanie budyniu waniliowego Polewa: czekolada mleczna orzechy włoskie mielone kakao Przygotowanie: Spód małej tortownicy (średnica 18 cm) wyłożyć papierem(...)pieczenia.Możemy też pokusić się o obłożenie boków. Ciastka pokruszyć i połączyć z ok. 50 g masła, łyżką syropu daktylowego oraz orzechami i odrobiną sezamu. Ciężko podać proporcje, ponieważ każdy orzechy kroi inaczej. Ja najpierw wysypałam je do tortownicy, by zobaczyć ile mi ich będzie potrzeba. Chcemy uzyskać tutaj chrupiący spód naszego sernika o grubości ok. 1 cm. Jeśli wyjdzie
Karczma Honoriettypowodzeniem możemy przyszykować sobie wcześniej, a potem zabrać ze sobą. Chociażby taki jogurt z nasionami chia i owocami, który jest znacznie lepszy niż kupne „owocowe” jogurty z syropem glukozowo-fruktozowanym i masą tajemniczych dodatków. Super-nasiona chia, pełne składników odżywczych sprawiają, że śniadanie jest syte i znacznie zdrowsze. Owoce i orzechy dostarczą nam potrzebnej rano energii. Ja przygotowuję(...)jogurtu naturalnego 1 duży, bardzo dojrzały banan 2 łyżki nasion chia garść truskawek lub malin (po sezonie mogą być mrożone) opcjonalnie: 1-2 łyżeczki miodu, cukru lub syropu z agawy opcjonalnie: posiekane pistacje, orzechy lub płatki migdałów listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Pół banana blendujemy (można też rozgnieść dokładnie widelcem – jeśli miał ciemne plamki
Poezja smakupapryki 2 liście jarmużu 1 mała cukinia 1 mała cebula 1 łyżka słonecznika 1 łyżka pestek dyni 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu Kaszę jaglaną wsypać do garnka podprażyć na sucho, prze około 3 minuty. Dolać 1 szklankę wody oraz szczyptę soli. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez(...)pióra cebulę. Dodać pestki słonecznika oraz dyni. a po chwili dodać kaszę jaglaną. Smażyć wszystko razem jeszcze przez około 2 minuty. Na końcu dodać sok z cytryny oraz syrop klonowy. Gotowe
Moja Galeria Smakużeby ciasteczka smakowały wszystkim ;)) Owsiane ciasteczka karobowo - jaglane z daktylami (bez cukru, wegańskie) 100 g oliwy z oliwek (takiej do smażenia, nie extra virgin) ok. 2 łyżki syropu klonowego 75 g mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych) 25 g mąki jaglanej 2-3 łyżki ksylitolu 2 łyżki karobu w proszku szczypta soli himalajskiej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g płatków(...)roślinnego lub wody Mąki, płatki, szczyptę soli, ksylitol, proszek do pieczenia, karob w proszku oraz kaszę jaglaną ekspandowaną umieścić w misce, dodać żurawinę, wymieszać. Oliwę z oliwek połączyć z syropem klonowym, przelać do suchych składników, zmiksować. Dolać mleko lub wodę, zmiksować, pozostawić na 3 minuty (ciasto ma się kleić, jeśli składniki się nie zlepiają dodać stopniowo jeszcze więcej płynu
FitKotduża papryczka chilli drobno posiekana 3 ząbki czosnku drobno posiekane 3-4 łyżki masła 1 łyżeczka soli 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka syropu klonowego lub miodu 1 garść posiekanej natki pietruszki 3/4-1 szklanka białego wina świeżo mielony pieprz Potrzebować będziemy dużą patelnię i garnek. Do garnka wrzucamy przepłukaną na sicie soczewice i zalewamy(...)wodą. Na sam koniec jak już praktycznie nie będzie wina dodajemy ocet balsamiczny, sok z cytryny i solimy do smaku. Smażymy chwilę dokładnie mieszając aż ocet odparuje i dodajemy syrop klonowy mieszamy i doprawiamy pieprzem do smaku. Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki
Piekielna Kuchnia PatiŻYTNIE CIASTECZKA Z ORZECHAMI I POMARAŃCZĄ Składniki: 1,5 szklanki mąki żytniej 30 gram masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki mleka 5 łyżeczek syropu klonowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 łyżki orzechów nerkowca lub pistacji skórka pomarańczowa otarta z 1/2 pomarańczy polewa: 1/2 tabliczki białej czekolady 1 łyżka śmietany Przygotowanie: Mąkę(...)żytnią łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem.Dodajemy pokrojone masło oraz posiekane orzechy nerkowca lub pistacje i skórkę z 1/2 pomarańczy. W szklance mieszamy mleko , ekstrakt waniliowy i syrop klonowy i dodajemy do suchych składników. Wyrabiamy ciasto, które następnie wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy wycinamy ciastka. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. polewa
Bon appetit mon amiepozbyć się nasion i twardych kawałków. Na tym etapie można dodać jedną lub dwie łyżeczki octu aby uzyskać odpowiednią ostrość smaku. Mieszankę gotować często mieszając aż uzyska odpowiednią konsystencję syropu. Po zakończeniu dodać szczyptę soli do smaku i cukru do lekkiego osłodzenia jeśli to konieczne. Domowa musztarda. Własną musztardę można zrobić z kilku prostych składników. I będzie ona doskonałym dodatkiem(...)właściwej proporcji smaku. Domowej roboty sos teriyaki. Sos Teriyaki jest doskonałym dodatkiem do grillowanego mięsa i ryb. Wystarczy wymieszać w równych częściach: sake, ryż kukurydziany lub biały wermut z syropem z agawy, dodać imbir, olej sezamowy i chili do smaku. Domowy sos czekoladowy . Jest on bardzo łatwy do zrobienia. Wystarczy w rondelku roztopić ciemną czekoladę ze śmietanką kremówką lub bitą
naRuszcieczasu skusić się na taki prosty deser mleczno-ryżowy. Nie próbowałam stosować tutaj zamienników mleka. Niemniej dla przeciwwagi staram się nie dorzucać cukru. Wystarczy przed podaniem polac odrobiną syropu z agawy (ma bardzo niski indeks glikemiczny), albo absolutnie niczego nie dorzucać. To tradycyjny przepis irański według mojej perskiej teściowej. Porcja na gar ryżu, czyli co najmniej(...)mleka i gotujemy do wrzenia. Rozlewamy do mniejszych miseczek. Po ostudzeiu wstawiamy do lodówki. Choć ten deser można również jeść bezpośrednio na ciepło. Przed podaniem możemy osłodzić dodatkiem syropu z agawy. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Z mojego Instagramu : Domowej roboty ryz na mleku, bez dodania cukru. #followall #healthy #healthyfood #fit #fitness #foodphotography #food #foodporn #rice #yummy #like4like #instafood #instafollow
MODA NA BIOamarantusa 4 łyżki nasion chia 2 średnie jabłka 4 łyżki brązowego cukru 4 łyżki mąki owsianej 1 płaska łyżeczka sody 1/3 szklanki dobrej jakości oleju 2 żółtka 3 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie) 100-150 g dobrej czekolady (gorzka lub deserowa ) Sezam wysypać na suchą patelnie i na średnim ogniu uprażyć na złoty kolor. Na tej samej patelni w podobny sposób(...)razem przemieszać. Jabłka opłukać i obrać ze skórki. Zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Dodać do suchych składników wraz z posiekaną nożem czekoladą - wymieszać. Na końcu wlać olej, żółtka i syrop klonowy. Wszystko razem dokładnie połączyć. Dłońmi formować kuleczki i spłaszczać je na grubość około 1 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury
Codzienna kuchnia niecodzienna