Już dawno na śniadanie nie jedliśmy placuszków, które tak uwielbiamy. Dlatego korzystając z pełni sezonu na śliwki, dzisiaj na śniadanie serwujemy puszyste placuszki z owocami. Proponuję podać je z syropem klonowym i słodko zacząć dzień. 30 min ok. 11 sztuk Składniki: 200 g jogurtu naturalnego 2 jajka 3 łyżki oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej(...)łyżki brązowego cukru ok. 7 śliwek do podania: cukier puder, syrop klonowy, jogurt naturalny Wykonanie: Jogurt, olej i jajka dokładnie wymieszać w naczyniu. Dodać przesianą mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia i ponownie dokładnie wymieszać. Masa powinna być gęsta. Śliwki umyć, wydrążyć pestki i pokroić na ćwiartki. Rozgrzać tłuszcz na patelni. Smażyć z jednej strony około minut, następnie delikatnie wcisnąć
Ania i Marcin gotująJeżeli lubisz lekkie desery, tan na pewno Tobie posmakuje. Porcja 2 desery Składniki: 1 szklanka mleka kokosowego 0,5 szklanki nasion chia 3 łyżki syropu klonowego 300 g świeżych malin 3 łyżki miodu (użyłam faceliowego) 1 banan Przygotowanie: w słoiku połącz mleko kokosowe, nasiona i syrop klonowy. Słoik zamknij i wszystko dobrze wymieszaj. Wstaw
Niezły Młyneknaleśniki zniknęły w okamgnieniu! Do przygotowania wegańskich naleśników potrzebujemy: 1 filiżankę soku jabłkowego 1 filiżankę mleka roślinnego 2 filiżanki mąki szczypta proszku do pieczenia (można pominąć) opcjonalnie konfitura, syrop klonowy W misce umieszczamy sok, mleko oraz mąkę i całość mieszamy. Ciasto jest dość gęste. Wylewamy za pomocą chochli na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. Smażymy z obu stron na rumiany(...)kolor. Podajemy gorące z konfiturą lub z syropem np. klonowy lub z agawy. Smacznego
Szybko Tanio Smaczniemnie od EkoMalwa ) 11/2 szklanki wody 1/2 szklanki mąki ryżowej 1 jajko 1 małe słodkie jabłko 2 łyżki mleka migdałowego olej kokosowy do smażenia około 1 łyżeczki propozycja podania: syrop daktylowy Przygotowanie: Ziarna amarantusa płuczemy wodą np. na gęstym sitku. Następnie gotujemy w 11/2 szklance wody około 15 minut pod przykryciem, kolejne 3 minuty bez pokrywki. Amarantus powinien wchłonąć większość(...)jabłko, znów mieszamy. Placuszki (1 łyżka stołowa = 1 placuszek) smażymy na patelni z odrobiną oleju kokosowego, na mniejszym ogniu z obu stron na złoto. Podajemy od razu np. polane syropem daktylowym. Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotuj
Słodkie okruszkinajlepiej na całą noc. Dobrze jest międzyczasie mieszać deser, by równomiernie nasiąkł, bo nasionka chia pęcznieją. Gotowe nasionka przełożyć do szklanki i spróbować - dosmaczyć miodem lub innym "słodzidłem" np. syropem z agawy lub syropem klonowym. Na wierzch ułożyć czereśnie (wydrylowane). Z podanych składników otrzymamy 2 desery. Uwaga! Nie można spożywać zbyt dużej ilości chia dziennie także nie jedźcie wszystkiego
Mania WypiekaniaPrzepis podpatrzony w Jadłonomii , przygotowany po swojemu. Młoda kapusta pachnąca papryką 2 średnie czerwone papryki lub 3 małe 1 cebula 1 ząbek czosnku oliwa do smażenia 1 łyżeczka syropu klonowego 1/2 niedużej główki białej kapusty, lub połowa sporej młodej 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1 puszka krojonych pomidorów sól i czarny pieprz Kapustę siekamy drobno(...)czosnek siekamy, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy papryki i cebulę, smażymy przez 1 – 2 minuty. Po tym czasie dodać syrop klonowy, mieszamy i smażymy 10 minut by papryka zmiękła a całość zaczęła się lekko karmelizować. Dodajemy kapustę i wsypujemy przyprawy. Mieszamy i dusimy ok. 15 – 20 minut. Wlewamy pomidory
Dzieje kuchennej Wiewióryamarantusa. Ciasto wyszło mi za gęste i musiałam ratować je trzecim jajkiem :) do przełożenia dżem (u mnie czarna porzeczka, 100% owoców bez dodatku cukru) bieluch i syrop klonowy lub miód (po 12 miesiącu) można ciasto przełożyć ubitą śmietanką 30% i mascarpone, ja akurat miałam tylko bielucha do dekoracji owoce bakalie amarantus Wykonanie Po usmażeniu placka, kroimy(...)cztery części. Przekładamy ciasto dżemem i kremem (u nas bieluch i odrobina syropu klonowego). Dekorujemy ulubionymi owocami. Tort najlepiej schłodzić w lodówce. Gotowe. Nie jest to arcydzieło, ale robiłam je spontanicznie, kilka minut przed imprezą, ze składników, które akurat miałam pod ręką. Możesz je udekorować w całkiem inny sposób. Inne przepisy z tej serii: Domowa czekolada Domowe monte Domowe raffaello
lady-och-mistrzyni.blogspot.comSKŁADNIKI : 20 ml syropu grenadiny Victoria Cymes 50 ml likieru Blue Curacao Victoria Cymes 50 ml rumu 300 ml soku pomarańczowego ( może być z cząstkami owocu ) kostki lodu mięta do dekoracji(...)PRZYGOTOWANIE : Do wysokiej szklanki wrzucamy kostki lodu, na dno wlewamy grenadinę, następnie po łyżeczce delikatnie wlewamy sok pomarańczowy. Rum mieszamy z syropem Blue Curacao i ponownie wlewamy delikatnie po łyżeczce do szklanki. Warstwy oddzielają się bez problemu. Ozdabiamy miętą i podajemy
Kulinarne Fantazje Mariolisztuk Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka gorącej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz: 200g białego sera 100g jagód leśnych 2 płaskie łyżki cukru Ponadto: 20g masła (omasta) syrop klonowy (do polania po wierzchu) Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto wyrabiamy i odstawiamy pod szklaną miskę na ok 30 minut, by odpoczęło. Następnie wałkujemy na cienki, ok 2mm placek(...)Nakładamy po odrobinie na każdy krążek, zlepiamy brzegi. 2. Przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie ok 1 minutę od momentu wypłynięcia na wierzch. Maścimy roztopionym masełkiem i polewamy syropem klonowym
Kuchnia w czekoladzietakiej słodkości. Ahhh, wyobrażasz to sobie? Jak wygląda nasze blogowanie zza kulis? Mam nadzieję, że skusisz się na taki deser. Przepis na domowe szyszki czekoladowe Składniki olej kokosowy kakao syrop klonowy lub daktylowy gryka ekspandowana Wykonanie Do rondelka wlewamy olej kokosowy, syrop i kakao - mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu do połączenia się składników. Potem wsypujemy grykę, mieszamy i chowamy
lady-och-mistrzyni.blogspot.comczarną porzeczką, bananem i masłem orzechowym. Cudowny, kremowy smak. Miłego dnia! Składniki: pół szklanki suchej kaszy jaglanej 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżka kokosu 1 banan syrop klonowy czarne porzeczki, borówki, lub inne owoce Wykonanie: Kasze ugotuj według instrukcji. Do ugotowanej kaszy dodaj wiórka kokosowe, masło orzechowe, pół banana, i rozgnieć widelcem. Całość przełóż(...)miseczki, dodaj pokrojonego w plastry banana i porzeczki. Całość polej syropem klonowy. Smacznego
Kukuleczkiinnych małych) 3 ogórki gruntowe 1/2 pęczka natki pietruszki 15 listków mięty 15 listków bazylii 1 mała cebula 5 łyżek oliwy extra vergine sok z połowy cytryny 1 łyżeczka syropu trzcinowego (lub miodu) ser feta sól pieprz Wykonanie: Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Bób ugotować w osolonej wodzie, wystudzić i obrać. Ogórki obrać i pokroić w kostkę(...)Pomidorki pokroić na połówki lub ćwiartki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Miętę, bazylię i pietruszkę posiekać. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i syropem trzcinowym. Doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki na sałatkę delikatnie wymieszać ze sobą. Ewentualnie doprawić jeszcze. Przed podaniem posypać fetą
zadanie-gotowanienagrzanego do 160 stopni na 8 minut. Gorące orzechy wysypać na ściereczkę i oczyścić je ze skórki (zawijam orzechy w ściereczkę i pocieram je o siebie). Ugotować gęsty syrop z wody i cukru, wsypać do niego orzechy. Gotować cały czas mieszając, aż orzechy uzyskają lekko brązowy kolor (najpierw orzechy będą gotować się w syropie, następnie zrobią się suche, obtoczone
królestwo garówrosnących owoców. Jest na nie w tym roku duży urodzaj. Przemierzam okolicę w ich poszukiwaniu jeżdżąc na wycieczki rowerowe, łącząc przy okazji przyjemne z z pożytecznym. Zaczęło się od syropu z kwiatów czarnego bzu i syropu różanego. Teraz przyszła pora na jagody. Kto śledzi mojego bloga wie, że od dwóch tygodni intensywnie je zbieram i przerabiam. Oprócz mrożenia i dżemu
Wiem co jemRewelacyjne śniadanie, zdrowo i pysznie. Nawet jako podwieczorek będie super. Nasionka Chia zalać mleczkiem kokosowym, dodać syrop klonowy, wanilię i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na noc. Mozna dodać łyżkę roztopionego miodu zamiast syropu lub wogóle nie słodzić. Ja zawsze podaję różne możliwości. Na drugi dzień wyjąć z lodówki, truskawki zmiksować. Część truskawek zostawić i pokroić w kawałki, można sobie
Kuchnia Pokoleń