syrop - 6989 przepisów (strona:177/466)

Dutch Baby, czyli Pieczony Naleśnik Piernikowy 162

mielonego imbiru szczypta zmielonych goździków 1/8 łyżeczki mielonej lub świeżo startej gałki muszkatołowej 1/8 łyżeczki soli 1/3 szklanki (80 ml) mleka 2 łyżki (30 g) masła Dodatkowo: cukier puder syrop klonowy albo słodka śmietanka, owoce itd. Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności nagrzałam piekarnik do 200 stopni . Do blendera wbiłam jajka i miksowałam do momentu, w którym jajka nabrały jasnego koloru(...)wlać do niej masę naleśnikową, wstawić do nagrzanego piekarnika.Piekłam w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut. Potem wyciągnęłam, wyłożyłam naleśnik na talerz, oprószyłam cukrem pudrem i polałam syropem klonowym. SMACZNEGO życzy

Blondynka Gotuje
Masełko dyniowe i chlebki laskowo-owsiane 192

średniej dyni ok 250 g 1 łyżeczka oleju kokosowego przyprawy korzenne (ja użyłam głównie cynamon) 1/8 łyżeczki soli morksiej  1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1/4 kubka syropu klonowego (można zamienić na miód) Przygotowanie :  1. Rozgrzać piekarnik na 200 stopnii 2. Przetnij dynię na pół nasmaruj olejem i piec do miękkości ok 30-45 minut(...)tygodni.  Składniki na chlebki laskowe :  1 kubek orzechów laskowych ok 140 g 2 i 1/4 szklanki płatków owsianych 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki syropu jęczmiennego/miodu/syropy z agawy Przygotowanie :  1. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni 2. Wysyp orzechy na blaszkę wyłożoną papierem i piecz aż będą ładnie pachnieć najlepiej to sprawdzić patrząc jaki

zdrowa vege kuchnia
Ciasto pomaranczowe z czekolada i kawa czyli poWeekendowe Lakocie odc.139 120

pomarańczowej 200 g mąki tortowej 1 op. suszonych drożdży (8 g) 3 jajka 130 g cukru pudru 60 g miodu 110 ml śmietany 18% skórka starta z połowy pomarańczy syrop do nasączenia: sok z połowy pomarańczy 100 ml świeżo zaparzonej kawy 10 g cukru pudru Masło topimy w rondelku, studzimy. Czekoladę i skórkę siekamy. Mąkę mieszamy z drożdżami. Jajka łączymy(...)czekoladę i skórkę i łączymy łyżką. Keksówke o długości 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wstawiamy do pieca nagrzanego do 150 st.C. Pieczemy ok godziny. Przygotowujemy syrop. Sok z pomarańczy łączymy z kawą i cukrem. Powoli polewamy ciepłe ciasto tak by wchłonęło cały płyn. Z krojeniem ciasta najlepiej poczekać aż całkowicie wystygnie i obeschnie po nasączaniu. Pyszne

Dzieje kuchennej Wiewióry
Czekoladowy pijak z wiśniami 431

ciemnego kakao 2  galaretki wiśniowe Dr.Oetker 2 wafelki Prince polo Poncz: ½ szklanki nalewki wiśniowej ewentualnie z Czarnej porzeczki 50 ml przegotowanej wody Wierzch: 1 słoik wiśni drylowanych w syropie 1 wafel Prince polo Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki muszą mieć temp pokojową. Mąkę pszenną mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Jajka ubijamy na puch z brązowym cukrem(...)krem wylewamy tężejącą już galaretkę, wstawiamy do lodówki na 10-15 minut aby stężała. Resztę śmietanowo-czekoladowej masy zmiksować z resztą płynnej żelatyny, wyłożyć na galaretkę, powciskać osączone z syropu wiśnie, posypać pokruszonym wafelkiem Prince polo. Włożyć na całą noc do lodówki. Słodkich wypieków! Uwaga; Zamiast wafelków prince polo polecam Wam posypkę która doskonale sprawdzi się do kremów

Wanilia i Kardamon
Sałatka z pieczonego buraka, jabłka i koziego sera. 145

jedną porcję) 1 mały burak 1 małe jabłko około 25 gramów słonego koziego serka garść prażonych pestek dyni 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka naturalnego syropu malinowego sól i świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Buraka umyć i zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 40 - 60 minut (aż nóż lub widelec gładko wejdą(...)środka buraka). Wyjąć, ostudzić i obrać. Pokroić na półplasterki i zamarynować w mieszance oliwy, octu i syropu z dodatkiem soli i pieprzu (około 30 minut). Jabłko umyć i pokroić ze skórką w półplasterki (usuwając środek). Serek kozi również pokroić w półplasterki (lub inaczej jeżeli kształt serka na to nie pozwala). Zaaranżować na talerzu sałatkę. Posypać pestkami dyni, skropić marynatą

zadanie-gotowanie
Pigwa z goździkami (do herbaty) 159

herbaty potrafi zdziałać cuda, ale jak wiecie ja nadal karmię Młodego, więc z alkoholem nie chciałam kombinować ;) Zrobiłam samą, z nutą goździków i nie przesypywaną cukrem, a zalaną syropem.  A teraz liczę, że jak faktycznie będę jakaś przeziębiona, to i ona mnie na nogi postawi, a spirytusem to się najwyżej natrę :P Składniki: 1 kg pigwy 3 szklanki cukru(...)200ml wody 1/3 opakowania goździków Sposób przygotowania: Pigwę myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy całość w drobną kostkę. W międzyczasie wodę zagotowujemy z cukrem i goździkami. Gotowy syrop studzimy, a następnie zalewamy nim zapełnione owocami słoiczki. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 30 minut układając na dużej blasze piekarnika i włączając temp. na 120st C. Gotowe pozostawiamy w środku przy uchylonych

Kuchnia w czekoladzie
Tequila Sunrise (drink z tequilą, sokiem pomarańczowym i syropem grenadina) 257

się na liście IBA Official Cocktail wpisanej przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów (International Bartender Association). 50 ml tequili 150 ml soku pomarańczowego 20-25 ml grenadiny (u mnie syrop barmański Victoria Cymes ) kostki lodu (pominęłam) Dodatkowo: plasterki pomarańczy do dekoracji Tequilę, sok pomarańczowy i kostki lodu (pominęłam) należy umieścić w shakerze (*) i wymieszać. Następnie zawartość przelewać do szklanki/kieliszka(...)końcu powoli wlać grenadinę - najlepiej po wewnętrznej stronie łyżki, dzięki czemu syrop w większości osiądzie na dnie szkła. Do gotowego drinka włożyć słomkę i udekorować plasterkami pomarańczy. (*) Jeśli nie posiaddacie shakera - to wszystkie składniki można po kolei wlewać do szklanki z lodem: tequilę, sok pomarańczowy i na końcu grenadinę. (**)  Drink ten najczęściej podawany jest w wąskiej i wysokiej szklance/kieliszku

Di gotuje
NAPÓJ CYTRYNOWY 162

cukru 5 g kwasku cytrynowego Sposób przygotowania: Zagotować wodę z cukrem i kwaskiem. Cytrynę wyszorować w ciepłej wodzie, sparzyć, osuszyć, skórkę obetrzeć na tarce i włożyć do ciepłego syropu. Syrop silnie oziębić. Cytrynę pokroić w plasterki. Napój porcjować do wysokich szklanek, wkładając do każdej porcji 2 plasterki cytryny. Jeżeli napój jest silnie oziębiony, podawać go ze słomką

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Jesienna sałatka z brukselki. 123

małe gruszki garść suszonych żurawin garść pokruszonych orzechów włoskich około 30 g pokruszonego niebieskiego sera pleśniowego (np. gorgonzola) 2 duże szalotki 2 łyżki oliwy 1 łyżka miodu lub syropu klonowego 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy Dijon sól i pieprz oliwa do smażenia Wykonanie: Brukselki pokroić na bardzo cienkie plasterki. Odrzucić twardsze części od głąba. Przełożyć do dużej miski(...)pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w około 1 - 1.5 cm kawałki (nie obierać). Do posiekanych brukselek dodać żurawinę, orzechy, ser, gruszki i szalotki. Wymieszać. Z oliwy, octu, musztardy, miodu (syropu), soli i pieprzu przygotować dressing i wymieszać z sałatką. Pozostawić na 10 - 15 do przeniknięcia smaków

zadanie-gotowanie
WEGAŃSKIE KOTLETY Z SOCZEWICY I KASZY JAGLANEJ 134

grzybów!). Spróbujcie sami! Składniki na 12 kotletów: 3 1/2 szklanki ugotowanej soczewicy, 2 szklanki ugotowanej kaszy, 1 cebula, 2 szklanki borowików, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka musztardy, 1 łyżeczka syropu daktylowego, z agawy lub miodu, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka kminku, pół łyżeczki cząbru, 3 łyżki bezglutenowych płatów owsianych. Wykonanie: Cebulę i grzyby kroimy w kostkę(...)następnie podduszamy na patelni z 2 ząbkami czosnku. Dodajemy do ugotowanej kaszy i soczewicy. Łączymy z przyprawami, musztardą, syropem lub miodem i 1 ząbkiem czosnku (przeciśniętym przez praskę). Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy burgerki o średnicy 8 cm. Obtaczamy w płatkach owsianych. Umieszczamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Zupa kokosowa z ciecierzycą, marchewką , dynią i jarmużem 114

płaska łyżka  curry 1 mała łyżeczka  kurkumy pół szklanki gotowanej ciecierzycy ( w oryginale pół szklanki gotowanej czerwonej soczewicy ) sól morska do smaku 1 litr wody łyżka  syropu z agawy świeża bazylia lub kolendra do dekoracji Jarmuż zalej wrzątkiem i trzymaj 4 minuty, następnie osącz z wody i odstaw na bok. Czosnek posiekaj na plasterki, cebulę w piórka(...)rozgrzej olej kokosowy, obsmaż delikatnie imbir,cebulkę, czosnek i przyprawy. Po chwili dodaj ciecierzycę (lub soczewicę) i pozostałe składniki. Wlej mleko kokosowe i 2 szklanki wody, dosmacz solą i syropem z agawy. Gotuj 15 minut z jarmużem.Pod koniec dodaj dynię. Podawaj z listkami świeżej kolendry lub bazylii. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Likier mandarynkowy ( nie tylko dla pań ). 111

dodaj laskę wanilii. Słój zamknij i odstaw w chłodne miejsce na 7 dni. Codziennie wstrząśnij słojem. Po tym czasie zlej nalew np. do garnka. Z cukru i wody ugotuj syrop, a następnie powoli wlej nalew do jeszcze ciepłego, ale nie gorącego syropu, stale mieszając. Gdy likier całkiem ostygnie, przefiltruj go przez gazę lub filtr, a następnie rozlej do czystych butelek

Przepisy i porady kulinarne
Chlebki orzechowo-owsiane 195

Wilson.  Chlebki orzechowo-owsiane 120 g orzechów laskowych 200 g + 25 g płatków owsianych 1/2 łyżeczki soli morskiej 1/2 łyzeczki sody oczyszczonej po 2 łyżki oleju kokosowego i syropu klonowego cukier trzcinowy do posypania Piekarnik nagrzewamy do 150 st.C. Orzechy umieszczamy na blasze wyłozonej papierem i pieczemy ok 20 minut. Skórki powinny poodchodzić a orzechy lekko sie zezłocić. Wyjmujemy(...)malakserze mocno rozdrabniamy płatki owsiane (200 g) oraz orzechy. W misce łączymy zmielone płatki z orzechami. 25 g całych płatków, sól oraz sodę. W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy z syropem klonowym. Wlewamy do miski z płatkami. Dolewamy ok ćwierć szklanki (60 ml) wody. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C. Ciasto wykładamy na blachę z piekarnika

Dzieje kuchennej Wiewióry
Testujemy ciastka LaCrema 175

zawartości tłuszczu substancja zagęszczająca: E1412, emulgator E322 (z soi), aromat, mąka pszenna, tłuszcz palmowy, cukier, masło, mąka sojowa, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, mleko w proszku odtłuszczone, syrop glukozowo-fruktozowy, masa jajowa pasteryzowana,substancja spulchniająca E500, sól, aromaty Produkt może zawierać orzeszki arachidowe, inne orzechy, sezam Jak dla mnie i rodziny bardzo pyszne ciasteczko. Rozpływa się w ustach(...)zagęszczająca: E1412, laktoza (z mleka), tłuszcz palmowy, miazga migdałowa, emulgator E322 (z soi), armaty (w tym naturalny aromat cytrynowy), barwnik E100) mąka pszenna, tłuszcz palmowy, cukier, masło, mąka sojowa, syrop glukozowo- fruktozowy, mleko w proszku odtłuszczone, masa jajowa pasteryzowana, sól, substancja spulchniająca E500 aromaty Produkt może zawierać orzeszki arachidowe, inne orzechy, sezam   Co do tego smaku, jest lekko kwaskowaty

Gotuję Testuję
Pieczona dynia - baza nie tylko do zupy 211

dyniowe puree pokazywałam 2 lata temu. Dzisiaj chcę Wam pokazać sposób troszkę inny. Tym razem upieczemy ją w piekarniku. Taka dynia przyda się nie tylko do zupy, ciast czy syropów. To doskonała baza pod dobry dżem czy konfitury. Dynię należy umyć i osuszyć . Pokroić na mniejsze kawałki i łyżką  wydrążyć środek. Pestki można oczyścić, podsuszyć lekko i uprażyć(...)niezamknięcia się, pasteryzować przez kilka-kilkanaście minut w zależności od wielkości słoika. Tak przygotowana dynia nadaje się do przygotowania szybkiego dżemu lub konfitur. Może też być wykorzystana do zrobienia syropu dyniowego, zupy dyniowej czy deserów

Codzienna kuchnia niecodzienna