syrop - 6989 przepisów (strona:178/466)

Tatar z buraków z granatem i kozim serem 133

Tatar z buraków z granatem i kozim serem Składniki – 2 porcje: Burak – 1 sztuka Granat – ½ sztuki Ser kozi – 100g Oliwa z oliwek – 2-3 łyżki Sok z ½ limonki Syrop klonowy – 1 łyżka Natka pietruszki – ½ pęczka Sól Wykonanie: Buraka umyć, zawinąć w folię i piec przez 45-50 minut w 180 stopniach. Następnie obrać go ze skóry i pokroić w drobną(...)równą kostkę. Pokrojonego buraka wymieszać z sokiem z limonki, posiekaną natką pietruszki, syropem klonowym i oliwą. Doprawić do smaku solą (nie za dużo, bo ser kozi jest dość słony!) i przełożyć do ringów. Następnie ser kozi pokroić w kostkę i wymieszać z granatem. Udekorować nimi tatara z buraków i całość skropić oliwą

Kuchnia Bon Appetit
Koktajl jeżynowo-kawowy 186

jeżynowo-kawowy: 150 g jeżyn (+ kilka do dekoracji) 500 ml mleka (2 szklanki) 250 ml gęstego jogurtu naturalnego (1 szklanka) 4 płaskie łyżeczki kawy zbożowej Inka klasyczna 2 łyżki syropu klonowego 2 płaskie łyżki nasion chia suszone jagody goji do posypania mięta do dekoracji opcjonalnie: kostki lodu listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); W blenderze kielichowym(...)malakserze miksujemy jeżyny wraz z jogurtem naturalnym i mlekiem. Dodajemy kawę Inkę, syrop klonowy, nasiona chia i miksujemy do połączenia składników. Wlewamy do dwóch dużych szklanek (lub np. słoików, jeśli koktajl chcemy zabrać ze sobą do pracy czy szkoły). Możemy podawać od razu lub przechować w lodówce. Przed podaniem koktajl posypujemy jeżynami, jagodami goji oraz dekorujemy listkami mięty. W wyjątkowo

Poezja smaku
Pudding jaglany z owocami 136

kcal, a dodatkowe kalorie to przede wszystkim: cukier, tłuszcz i czekolada. Warto zastąpić niezdrowe słodycze porcją suszonych i świeżych owoców, a cukier w wypiekach zamienić na trzcinowy, miód lub syrop klonowy. Desery można przygotowywac również z kasz! Takie na przykład na bazie kaszy jaglanej, która jest królową wśród kasz. Bardzo popularny jest pudding jaglany, czyli rodzaj budyniu, z ugotowanej(...)szklanek lub słoiczków, podajemy posypane rozrobionymi orzechami włoskimi, kawałkami suszonej żurawiny i wiórkami kokosowymi. Orzechy włoskie, dla wydobycia smaku, najlepiej podprażyć na suchej patelni. Pudding można podać polany łyżką syropu malinowego, dostępnego w ofercie ecoshop.com.pl tłoczonego ze świeżych malin. Ma bardzo dobry skład, na 70% malin 30% cukru trzcinowego. Czasy się zmieniają, a wraz z nimi trendy kulinarne. Kasze, zwłaszcza

Moja smaczna kuchnia
Likier z cukierków mlecznych 165

wlewamy wodę i wsypujemy karmelki (możemy je rozkruszyć walkiem, wtedy łatwiej się rozpuszczą) Na małym ogniu mieszamy naszą miksturę do rozpuszczenia się cukierków-zajmuje to sporo czasu. Po uzyskaniu syropu ściągamy go z ognia. W drugim garnku podgrzewamy mleko skondensowane niesłodzone. Ciepłe mleko wlewamy do ciepłego syropu. Mieszamy. Całość studzimy. Po wystudzeniu dodajemy wódkę i spirytus. Oczywiście możecie dodać więcej

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto ucierane z gruszkami 155

zalewie 3 średniej wielkości gruszki butelka białego wina 180 g cukru 250 wody 3 laski cynamonu 10 kapsli kardamonu Ciasto ucierane 200 g masła, temperatura pokojowa 125 ml golden syropu 125 g brązowego cukru 3 duże jajka 1 łyżka waniliowego ekstraktu 2 łyżki utartego imbiru 300 g pszennej mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczpta soli(...)minut. Wyjmij na durszlak i ostudź. Gruszki w zalewie można przygotować wcześniej. Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg lub wedle piekarnika. W dużej misce zmiksuj masło z cukrem, golden syropem i wanilią. Dodaj po jednym jajku cały czas miksując. Na koniec dodaj świeży imbir i jeszcze raz zmiksuj. Przesiej mąkę z proszkiem, cynamonem i wymieszaj delikatnie z masą jajeczną

codojedzenia
Figi w szynce parmeńskiej 165

parmeńskiej: 1 duża, świeża figa na osobę 1 plaster szynki dojrzewającej na każdą figę (np. parmeńskiej, serrano, szwarcwaldzkiej) ser typu feta lub ewentualnie ser kozi (wg preferencji) miód (ewentualnie syrop klonowy) grubo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 duża, świeża figa na osobę 1 plaster szynki dojrzewającej na każdą figę (np. parmeńskiej, serrano, szwarcwaldzkiej(...)typu feta lub ewentualnie ser kozi (wg preferencji) miód (ewentualnie syrop klonowy) grubo mielony pieprz'; document.write(" "); Figi nacinamy na krzyż, ale nie przecinamy do samego końca. Lekko rozchylamy boki, uważając, aby owoce się nie rozpadły. W środek rozkruszamy ser – ja użyłam słonawej fety, ale znakomicie sprawdzi się też ser kozi. Otulamy każdą figę plastrem szynki dojrzewającej. Bardzo delikatnie skrapiamy

Poezja smaku
Makaron z Sosem Słodko-Kwaśnym 175

tworząc apetyczn e i pożywne danie - idealne na codzienny smako wity obiad . Domowy Sos Słodko-Kwaśny - Składniki: ok. 400 g makaronu Lubella Gniazda wstążki - Nidi tagliatelline  200 ml syropu spod ananasów 550 ml wody 1/3 szklanki cukru (lub mniej) 4 łyżki octu ryżowego 200 g ananasów z puszki 2 duże marchewki 150 g papryki (najlepiej 3 kolory) pomidory krojone(...)puszki 400 g 2 cebule sok z jednej cytryny 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 150 ml wody sól, pieprz, słodka papryka Domowy Sos Słodko-Kwaśny - Sposób przygotowania: 200 ml syropu i 400 ml wody zagotowujemy wraz z cukrem i octem ryżowym. Następnie wlewamy pomidory, wrzucamy pokrojone w słupki marchewki i gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki, pokrojone

Słodka Strona
Ciasteczka z masła orzechowego, z czekoladą, bezglutenowe i wegańskie czyli Słodki Czwartek odc.113 189

Pomysł grzechu wart! Ciasteczka z masła orzechowego, z czekoladą, bezglutenowe i wegańskie na ok 30 niedużych ciastek: 220 ml masła orzechowego, u mnie z kawałkami orzechów 100 ml syropu klonowego (dowolnego ulubionego) 10 sztuk daktyli namoczonych wcześniej w gorącej wodzie przez kilka minut 200 ml mąki ryżowej 60 g gorzkiej czekolady szczypta soli Do miski wkładamy masło orzechowe, dodajemy(...)syrop klonowy i mieszamy. Dodajemy posiekane daktyle i posiekaną czekoladę Ucieramy a następnie dodajemy mąkę ryżową i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto ręką. Piekarnik nagrzewamy na 190 st.C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy małe kuleczki i lekko je spłaszczamy, układamy je na blasze. Ciastka pieczemy ok. 10 – 15 minut, tylko tyle by lekko się zrumieniły. Po upieczeniu odstawiamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowy Sos Słodko-Kwaśny 393

Charakterystyczny smak idealnie komponuję się z daniami mięsnymi i rybnymi. Podajemy go głównie z ryżem, makaronem chińskim lub tradycyjnym makaronem.   Domowy Sos Słodko-Kwaśny - Składniki: 2 00 ml syropu spod ananasów 550 ml wody 1/3 szklanki cukru (lub mniej) 4 łyżki octu ryżowego 200 g ananasów z puszki 2 duże marchewki 150 g papryki (najlepiej 3 kolory) pomidory krojone(...)puszki 400 g 2 cebule sok z jednej cytryny 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 150 ml wody sól, pieprz, słodka papryka Domowy Sos Słodko-Kwaśny - Sposób przygotowania: 200 ml syropu i 400 ml wody zagotowujemy wraz z cukrem i octem ryżowym. Następnie wlewamy pomidory, wrzucamy pokrojone w słupki marchewki i gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki, pokrojone

Słodka Strona
Paleo płatki śniadaniowe cini minis (bez glutenu) 228

mega wygodna sprawa, ale czy takie płatki są na pewno zdrowe? Skład takich „kupnych” płatków: mąki [pszenna pełnoziarnista (31,5%), ryżowa], cukier, olej palmowy, skrobia kukurydziana, glukoza, syrop glukozowy, maltodekstryna, sól, cynamon, regulator kwasowości (fosforan trójsodowy), emulgator (lecytyna sojowa), barwniki (karmel amoniakalny, annato), aromat, przeciwutleniacz (mieszanina tokoferoli). Substancje wzbogacające: witaminy i składniki mineralne (witamina C, niacyna, kwas pantotenowy(...)ryboflawina (B2), witamina B6, tiamina (B1), kwas foliowy, witamina B12, wapń, żelazo). Dzieci zamiast zdrowego śniadania otrzymują sporą dawkę cukru, syropu glukozowego, oleju palmowego i dużo innych niewartościowych składników, a to krótka droga do otyłości i problemów zdrowotnych. Dlatego szukałem jakieś zdrowej alternatywy, aby po pierwsze, było szybkie do przygotowania, a po drugie musi im smakować! Po kilku próbach udało

PaleoLife
Syrop z malin. 279

Mamy piękną pogodę i sezon na malin więc szkoda by było tego nie wykorzystać i nie zrobić pysznego syropu z malin. Na zimowe dni kubek gorącej herbaty z pysznym aromatycznym soczkiem smakuje wyśmienicie. Syrop równie rewelacyjnie sprawdza się przy przeziębieniach. Zapraszam :) Składniki: na 3kg słodkich malin  1 kg cukru 2 cukry waniliowe Wykonanie : Maliny delikatnie płuczemy. Jeśli robicie

Sama słodycz i szczypta chili
Łagodny sos słodko-kwaśny do słoików 655

pomidorów. Gotować 30 minut, mieszając od czasu do czasu. 3. Paprykę i ananasa pokroić w kostkę. Do gotujących się pomidorów dodać pozostałe składniki razem z przyprawami poza mąką i syropem z puszki po ananasie. Gotować 30 minut. 4. Mąkę wymieszać z syropem, wlać do sosu, dokładnie wymieszać. Gorący sos przekładać do słoików. Zakręcać i odstawić do góry dnem do wystudzenia

Kuchnia domowa Ani
Kokosowy pudding z nasionami chia 130

duże lub 4 małe porcje: 1 puszka mleczka kokosowego lub kremu kokosowego (400 ml) 100 ml mleka 4 płaskie łyżki nasion chia 1 łyżka miodu, np. rzepakowego 2 łyżeczki syropu waniliowego owoce do dekoracji, np. świeże figi, maliny Mleczko kokosowe i zwykłe mleko przelać do naczynia. Dodać miód, syrop i nasiona chia. Za pomocą trzepaczki wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Przygotowaną

Ugotować
Jaglanka na wodzie kokosowej z daktylami, jeżynami i siemieniem lnianym 225

osoby Składniki: 1/3 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki wody kokosowej 4 daktyle garść jeżyn szczypta cynamonu 1 łyżeczka siemienia lnianego kilka suszonych bananów 2 kostki gorzkiej czekolady syrop klonowy do polania Przygotowanie: Kaszę jaglaną przepłukać pod wodą i wrzucić do gotującej się wody kokosowej. Gotować z 2 daktylami około 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie pozostawić pod przykryciem(...)mleka/wody kokosowej, cynamon, siemię lniane. Zblednować na gładki budyń. Jeśli potrzeba, dodać więcej wody/mleka. Jaglankę wyłożyć do miseczki. Posypać jeżynami, suszonymi bananami, ułożyć daktyle, wysypać wiórki czekoladowe i polać syropem klonowym dla dodatkowej słodyczy. Prosto, smacznie i pożywnie. Smacznego

Jaglusia
Brzoskwiniowiec bez pieczenia 551

pudru 1 śmietan fix 1/2 tabliczki mlecznej czekolady Sposób przygotowania: 1. Formę wykładamy folią spożywczą i układamy warstwę podłużnych biszkoptów po skosie, docinając odpowiednie długości w najmniejsze szczeliny. Smarujemy syropem z brzoskwiń, który jest w puszce. Posypujemy drobno zmielonymi (pokruszonymi) herbatnikami kakaowymi. 1 galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody.  2. Brzoskwinie miksujemy z 1/2 szklanki syropu z puszki

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania