Delicate 1 łyżka octu jabłkowego 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej lub morskiej 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu 1/4 łyżeczki płatków chilli Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg. wskazówek na opakowaniu. Przelać zimną wodą. Odcedzić. spora garść makaronu świderki z suszonymi pomidorami Tuńczyka odcedzić. Pomidorki umyć, przekroić na połówki. 1 puszka (ok. 140 g) tuńczyka w kawałkach(...)oliwek extra verigne Delicate 1 łyżka octu jabłkowego 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej lub morskiej 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu 1/4 łyżeczki płatków chilli Do miski włożyć mieszkankę sałat (umyć i osuszyć, jeśli nie była myta) , dodać makaron, pomidorki, tuńczyka, oliwki. Tuż przed podaniem polać dressingiem i delikatnie wymieszać. 1 opakowanie mieszanki sałat (100 – 120 g) 5 zielonych
Moja Delicjagłówki białej kapusty (opcjonalnie kapusty pekińskiej) 2 jajka 300 g mąki pszennej 200-220 ml wody 20 g cieniutkiego pora opcjonalnie wiórki z suszonego tuńczyka: katasuobushi oliwa z oliwek do smażenia Do dekoracji majonez plasterki świeżego, małego pora pokrojonego w cienkie paseczki (2 małe garstki) lub opcjonalnie kiełki soi bądź brokuła Farsz: Jest dowolny i opcjonalny, mogą to być owoce(...)morza: krewetki, kraby, małże, ryby: tuńczyk, łosoś i inne, kompilacji jest mnóstwo, a dobór dowolny do smaku. Poniżej przedstawione są dwie propozycje, które zostały przez nas wypróbowane dodatki do smaku opcjonalnie do wyboru: boczek około 2 plasterki lub ośmiornica pokrojona w plasterki surimi pokrojone w plasterki 1/4 papryki pokrojonej w kostkę 1/4 awokado pokrojone
KreatywnePinylodowej- 3 garście rucoli- 3 garście roszponki- 12 pomidorków koktajlowych- koperek- tuńczyk w kawałkach (po ok.140g na osobę)- 1 czerwona cebula- trochę soliSos do sałaty:- 2 łyżeczki musztardy francuskiej- ocet jabłkowy- oliwa z oliwek- pieprz- 1/2 łyżeczki ksylitolu (nie trzeba)Do miseczki odmierzyć 2 łyżeczki musztardy francuskiej, dodać świeżo mielony pieprz, ksylitol, kilka łyżeczek octu jabłkowego, zamieszać. Cały czas mieszając(...)miski rozkruszyć sałatę lodową, dodać rucolę i roszponkę. Wlać sos i całość dokładnie zamieszać. Rozdzielić na 3 talerze. Na sałacie ułożyć kawałki odsączonego tuńczyka, posypać cebulą, ułożyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i posypać obficie świeżym koperkiem. Smacznego
Smaczne Zdrowesałatki warstwowe są do siebie podobne. Jeśli potrzebujemy, żeby trzymały kształt, dodajemy jogurtu lub majonezu. Jeśli nie, zdrowszy będzie winegret. Zawsze przyda się coś pożywnego np. soczewica, jajka i tuńczyk. Coś smacznego np. kukurydza z puszki, coś zdrowego np. awokado i chrupiącego jak pestki dyni. Nie zapominajmy też o czymś kolorowym jak papryka. Taka sałatka zastąpi nam cały posiłek(...)pobawić się jedzeniem. Składniki: szklanka zielonej, ugotowanej soczewicy sos winegret z ukręcony z 5 łyżek oliwy, łyżki octu jabłkowego, łyżki miodu i ze szczypty świeżo mielonego pieprzu puszka kukurydzy z puszki, odsączona puszka tuńczyka, odsączona pół małej czerwonej cebuli,drobno pokrojone pół czerwonej papryki, pokrojone na kawałki miękkie awokado, pokrojone na kawałki i skropione odrobną cytryny 3 jajka ugotowane
Ugotowane pozamiatanekilkoma składnikami. Klasyczne połączenie tuńczyka z oliwkami i szpinakiem. Smaczny i szybki przepis na makaron . Czarny makaron Składniki: 250 g czarnego makaronu, świeży makaron 70 g szpinaku 2 dymki 2 łyżki tapenady, tutaj przepis 195 g tuńczyka w oleju, puszka 1 łyżka oleju sól i pieprz do smaku Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie. Odcedź. Rozgrzej olej na patelni
codojedzeniaSkładniki: Filety z tuńczyka około 2 centymetrów grubości 2 łyżki octu winnego 1 ząbek czosnku 2 garści świeżej kolendry 2 garści świeżej natki pietruszki 1 łyżka świeżego koperku 10 łyżek oliwy z oliwek sól,pieprz do smaku. 1 łyżka soku z limonki Sposób: Oczyszczamy tuńczyka by nie było skóry i kości osuszamy, nakrapiamy sokiem z limonki,prószymy pieprzem i solą
Viola cooks with passionbrokułem i tuńczykiem – Wykonanie: Brokuła opłukać, podzielić na różyczki i ugotować na parze. Ostudzić. Kapustę pekińską umyć, osuszyć i poszatkować. Świeżego ogórka szklarniowego umyć, obrać, pokroić w kosteczkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy i opłukać. Tuńczyka odsączyć z oleju lub sosu własnego. Czerwoną paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w kostkę. Na dno przezroczystej miski wysypać poszatkowaną kapustę
Kulinarne Przebojepomidorów, 1 długiego ogórka, 1 czerwonej cebuli, 4 jajek, 1 puszki tuńczyka w sosie własnym, 20 czarnych oliwek, 20 sztuk filetów z sardeli (anchois), 1 ząbka czosnku, 1 łyżeczki musztardy, 1 łyżeczki suszonego oregano, 1 łyżeczki suszonego tymianku, 3 łyżek octu balsamicznego, 4 łyżek oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie sałatki nicejskiej nawet całkowitemu laikowi nie powinno nastręczyć jakichkolwiek(...)wymieszałem. Następnie dodałem tuńczyka w sosie własnym, uważając, aby mięso ryby nie uległo nadmiernemu rozdrobnieniu, oliwki, filety z sardeli i pokrojone w ćwiartki ugotowane wcześniej jajka. Następnie przygotowałem sos vinaigrette. W małym naczyniu umieściłem łyżeczkę musztardy, łyżeczkę suszonego tymianku, łyżeczkę suszonego oregano i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Składniki te przyprawiłem niewielką ilością soli i czarnym świeżo zmielonym pieprze
Wyprawy kulinarneWymieszać wszystko razem, lekko rozcierając. Szczypiorek pokroić drobno, czosnek obrać i posiekać. Papryczkę przekroić wzdłuż, usunąć pesteczki, posiekać drobno. Wszystko razem dodać do awokado i tuńczyka, przyprawić solą i wymieszać dobrze. Podawać ze świeżym pieczywem
Codzienna kuchnia niecodziennaolej i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać startą cukinię i mieszając chwilkę smażyć. Wlać śmietanę i gotować na malutkim ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Dodać odsączonego tuńczyka i sok z cytryny. Wymieszać i doprawić świeżo zmielonym zielonym pieprzem i solą. Następnie wrzucić ugotowany makaron i delikatnie wszystko wymieszać. Przełożyć na talerze, posypać startym parmezanem i rozgniecionymi ziarnami zielonego pieprzu. Smacznego
Oryginalny smaktwardo studzimy, obieramy ze skorupki. Do miski wkładamy przestudzone pieczarki, pokrojone w kostkę jajka, obraną i pokrojoną w piórka cebulę, 2 łyżki kukurydzy i kawałki tuńczyka z puszki, przyprawiamy wszystko solą i pieprzem świeżo mielonym. Delikatnie mieszamy dekorujemy oliwkami. Smacznego
kgwjanczewosodem, zrobione z mięsa zwierząt hodowanych na hormonach i antybiotykach, mocno konserwowane azotanami. Jakby tego było mało, może dodatkowo zawierać chemiczne barwniki. Wybieraj więc zawsze świeże mięsa – jak wołowina, indyk czy kurczak – lub też tuńczyka z naturalnych łowisk." (http://gotowanie.onet.pl/galerie/najbardziej-trujace-jedzenie-tego-nie-jedz,1353,obraz,2.html). Jako wykształcony zootechnik, a właściwie dyplomowany producent pasz i doradcza żywieniowy nie mogę obok tego przejść obojętnie (choć zazwyczaj przechodzę(...)opakowaniu wędliny, to kupujesz o ile chcesz i smacznego. Pytam się tylko jaka różnica jest w zawartości szumnie negowanych hormonów i antybiotyków w moim plasterku na kanapce, a w "świeżym" mięsku? Żadna! Że co? Że niby do wędzarni idzie to nafaszerowane sztucznością, a do chłodni to bez? Nie dajmy się oszukać... Polskie i Europejskie prawo paszowe jest dosyć zagmatwane, często
Słodka sielankapracy, który możecie przygotować rano przed pracą. Nie zajmie to Wam więcej niż 10 minut. SKŁADNIKI: - 3 łyżki kaszy kuskus - 1/3 puszki tuńczyka w sosie własnym - 10 pomidorków czerwonych daktylowych - zioła toskańskie - świeże liście bazylii - sól himalajska - kilka kropel oliwy z oliwek - 1/2 łyżeczki soku z cytryny Kaszę wsyp do szklanki zalej wrzątkiem przykryj talerzykiem na 7 minut. Gotową przełóż
SMYKWKUCHNIoliwy cytrynowej lub oleju kilka łyżek oliwy 1 łyżeczka musztardy miodowej lub kremskiej sok z cytryny lub biały ocet winny do smaku Steki z tuńczyka skropić sokiem z limonki, przyprawić skórką z limonki, solą i świeżo mielonym pieprzem. Zostawić w lodówce na ok. 30 minut. Buraki umyć, ugotować i obrać, wystudzone pokroić w plastry. Rukolę z botwinką umyć i osuszyć
Czerwień i błękitjeszcze nie robił takiego makaronu to polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: 500 g makaronu spaghetti 500 g przecieru pomidorowego (passata pomidorowa) 2 puszki tuńczyka w kawałkach 2 duże ząbki czosnku 1 duża cebula kilka listków świeżej bazylii lub1 łyżeczka suszonej bazylii szczyptę tymianku sól, pieprz olej do smażenia ser żółty do posypania makaronu na talerzu Link do filmu z przygotowania
Uwaga Babcia Gotuje