Składniki (4 porcje): 4 steki z tuńczyka, świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny, 4 łyżki oliwy, 4 łyżeczki suszonego koperku, szczypta soli, świeżo mielony pieprz, Przygotowanie: Rybę natrzeć oliwą,cytryną i przyprawami. Zawinąć ją w folie aluminiową – każdą osobno. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni ok. 20-30 minut. Upieczonego tuńczyka podawać na podkładzie z pesto
rozgotowanapomidory, tuńczyk (najlepiej świeży, zgrillowany, ale w razie konieczności można także wykorzystać tuńczyka z puszki, ale tylko i wyłącznie w sosie własnym), jajka, oliwki i anchois; do tego dodajemy winegret i układamy wszystko na sałacie. Sałatka nicejska z tuńczykiem może także zawierać świeże warzywa sezonowe: karczochy, czerwoną paprykę, szalotkę – wtedy jest jeszcze bardziej kolorowa. Gdy użyjecie całych steków(...)być al dente). Patelnię grillową bardzo delikatnie natłuścić oliwą (nie chcemy, żeby tuńczyk się do niej przykleił), mocno rozgrzać. Steki z tuńczyka (w temperaturze pokojowej) także bardzo delikatnie posmarować oliwą, doprawić solą (zwykłą i morską) oraz świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć na patelni grillowej – 2 minuty z jednej strony, przewracamy, smażymy na drugiej stronie 2-4 minuty w zależności
Pociąg Do Kuchniamatorem , który kocha jeść . I miłość do jedzenia , skłoniła mnie do tworzenia ;-) Bez marynowania to danie zajmuje nam całe 15 minut ;-) ViolaPassion Składniki: 4- 6 osób 200 g tuńczyka świeżego (steki) sok z połowy limonki 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy truflowej albo oliwy z oliwek kilka grzybów shiro-shimeji 1 ząbek czosnku
Viola cooks with passionPyszna, sycąca sałatka z tuńczykiem, świeżymi pomidorkami koktajlowymi, zielonymi oliwkami oraz jajkiem. Gwarantuję, że posmakuje Wam tak bardzo, że zjecie przygotowaną porcję sami! Może nie w jeden dzień, ale z pewnością dwa, maksymalnie trzy :) Do polania wykorzystałam domowy sos winegret, ale z powodzeniem możecie użyć oliwy i ulubionych przypraw. Wybaczcie jakość zdjęcia - było robione późnym wieczorem przy kiepskim świetle. Składniki(...)duże opakowanie miksu sałat 2 puszki tuńczyka z wody lub w sosie własnym 5-7 pomidorków koktajlowych 10 oliwek 2 ugotowane jajka Dodatkowo : sos winegret lub oliwa ulubione przyprawy Sałatę myjemy i osuszamy. Umieszczamy w dużej misce, dodajemy odsączonego tuńczyka, pokrojone pomidorki i oliwki. Całość mieszamy, na wierzchu układamy, pokrojone w ósemki, jajka. Polewamy sosem lub oliwą
Chocolate Muffin BlogUwielbiam Lekkie Sałatki taką właśnie jest Sałatka ze Świeżym Szpinakiem i Tuńczykiem, otulony lekkim sosem jogurtowo musztardowym. Idealna. Tuńczyk na Świeżym Liściu Szpinaku Składniki: 1 Papryka Zielona 10 dag sera żółtego tartego 1 puszka tuńczyka z wody 1/2 pora 2 jajka ugotowane na twardo 2 garście szpinaku świeżego 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka majonezu pieprz
Gotowanie Patkizarazem rozgrzewająca. Idealnie nadaje się na jednogarnkowy obiad , albo też danie na imprezę zamiast Gulaszu , Strogonowa czy też tak lubianego przez nas Leczo. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( 3 porcje ) * świeży tuńczyk – 400 g * ziemniaki – 3 szt * pomidory – 3 szt * papryczka chili – 2 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * białe wino wytrawne
Ostra na SłodkoMarzy mi się świeży tuńczyk. Ładnie wygląda na zdjęciach i w telewizji. Raz dostrzegłam go w ofercie jednego ze sklepów, ale w gazetce jedynie, bo w samym sklepie już go nie znalazłam. Bałabym się chyba zresztą przyrządzić tak drogą w Polsce rybę. A nuż bym coś zepsuła? Spaliła, źle przyprawiła? Póki co zostanę przy tuńczyku z puszki i sałatce
Życie zamknięte w smakuminut. Składniki 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 1 opakowanie kremowego serka Arla Apetina z pesto i rukolą kilka suszonych pomidorów 1/2 cebuli sól pieprz świeżo mielony Tuńczyka odsączamy z zalewy i przekładamy do miski. Rozgniatamy widelcem. Dodajemy kremowy serek Arla Apetina z pesto i rukolą. Mieszamy na gładką masę. Suszone pomidory i cebulę koimy w kostkę. Dodajemy(...)tuńczyka i serka, a następnie dokładnie mieszamy. Podajemy z ulubionym pieczywem. Przed podaniem delikatnie oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Tuńczyk korzystnie wpływa na kości i wzrok, ponieważ zawiera witaminy A i D. Ryba ta jest bogata w witaminy z grupy B, a zwłaszcza B6, która jest odpowiedzialna za metabolizm i regulację pracy serca i ciśnienia. Tuńczyk zawiera jod i jest bogatym
My Chcemy Jeśćdoskonale wiedzą , że oprócz słodkości , które zajadam z tak wielką namiętnością ( hehehe! ) to właśnie makarony goszczą u mnie najczęściej w tygodniu na stole.Z dodatkiem mięs , świeżych warzyw , tuńczyka czy też samych świeżych ziół są tym, co kocham najbardziej!__________________________________________________________________________________________Dziś mam dla Was przepis na fantastyczny makaron z kalmarami w sosie pomidorowym!Smak obłędny! Zapach również!Podobny jadłam właśnie we Włoszech(...)pomidory bez skóry – 100 g* oregano – do smaku* liść laurowy – 1 szt* sól – do smaku* pieprz – do smaku* cukier -1 płaska łyżeczka* świeża bazylia – 1 garstka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:PRZYGOTOWANIE KALMARÓW:Zdejmujemy zewnętrzną skórę , odcinamy ogon i macki.Usuwamy przezroczystą , owalną kość i woreczek z czarnym atramentem.Myjemy zimną wodą ( bardzo dokładnie! ), kroimy w paski.MAKARON:Casarecce
Ostra na Słodkoodżywczych, choć zdarzają się wyjątki. Puszka sardynek zalecana jest osobom zmagającym się np. z osteoporozą, a już tuńczyk zawiera chociażby 50% mniej witaminy D w stosunku do ryby świeżej. Zresztą tuńczyk to troszkę kontrowersyjna ryba..., ponieważ żyje około 40 lat i właśnie starsze okazy "pakuje się" do konserw. Mogą być one źródłem metali ciężkich - mających negatywny wpływ na nasze(...)prezentują kiepską jakość i zapewne nie są wędzone tradycyjną metodą i mogą zawierać środki chemiczne Dlatego polecam ich zakup z pewnych źródeł, polecając sklep DobreRyby.pl . A jak poznać świeżą rybę? Pamiętajcie, że zepsute ryby są niebezpieczne dla zdrowia! Jeśli chcecie mieć pewność, że zakupiona ryba będzie świeża zwróćcie uwagę na jej: - oczy - powinny być przejrzyste - zapach - ryba powinna
Di gotujeSmaczna pasta jajeczna z tuńczykiem i pachnącym, świeżym koperkiem, podana z tostem z chleba na zakwasie żytnim własnej produkcji ;-) Zapraszam! SKŁADNIKI: - 3 jajka ugotowane na twardo - puszka tuńczyka w sosie własnym - świeży koperek - 3 łyżki serka śmietankowego ze szczypiorkiem - sól, pieprz WYKONANIE: Jajka kroimy w kostkę. Odsączamy tuńczyka z zalewy. Siekamy koperek. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy solą
SMYKWKUCHNIdoprawianiem go. Jedynym dodatkiem podkręcającym aromat jest w tym przepisie świeży rozmaryn - cała reszta to zniewalający smak tuńczyka samego w sobie. Towarzysząca mu salsa - jest idealnym jego uzupełnieniem! Składniki 2 steki z tuńczyka gałązka świeżego rozmarynu 3 łyżki oliwy kolorowy pieprz sól Salsa: 1 młoda cukinia 1 cebula 1 papryka 1 pomidor oregano słodka papryka pieprz
Taste Therapyjajkami i tuńczykiem. To moja ulubiona wiosenna sałatka, często też gości na moim wielkanocnym stole. Dla mnie oczywiście wersja bez oliwek.składniki:3-4 garście mieszanki świeżych sałat1 puszka tuńczyka kawałki w olejupół świeżego ogórkakilka czarnych oliwek2-3 jajka Farmio ugotowane na twardo3 łyżki jogurtu1 ząbek czosnku3 łyżki oleju1 łyżeczka miodu2 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka oreganoNa talerzach ułożyć
Monia miesza i gotujeSAŁATKA Z TUŃCZYKIEM ze świeżym aromatem limonki, kremowym awokado, z... Artykuł Sałatka z tuńczykiem i awokado pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINE